Lokalne delavnice v Bolgariji

Med 20. in 23. julijem 2016 je NMS (National Management School) izvedla lokalne delavnice »Od pobude do lastnega podjetja«. Izvajanje lokalnih delavnic je del projekta Active for future, čigar namen je bil dvigniti ozaveščenost mladih o aktivnem državljanstvu in problemih brezposelnosti. Celoten proces je vključeval načrt programa usposabljanja, izbor 10 mladih iz Sofije za sodelovanje, izvedba lokalnih delavnic ter usposabljanje v socialnih veščinah, kako oblikovati, načrtovati in izvajati mladinsko pobudo.

Usposabljanje je bilo razdeljeno na 9 delavnic z različnimi temami, ki so pokrivale glavne faze v načrtovanju mladinske pobude. Glavne uporabljene metode so bile igre z vlogami, razpravljanje in predstavitve. Med usposabljanjem je g. Dragomir Kuzov, avtor »Drag bicycles« in predsednik Velomania Bolgarija (http://www.velomania-bg.com), izvedel svojo študijo. Predstavil je svojo navado, kako spremeniti svoj hobi v uspešno podjetje korak za korakom. Delil je svoje izkušnje in cenjene nasvete mladim, ki bi želeli ustanoviti svoje podjetje. Usposabljanju se je preko interneta pridružil tudi g. Todor Raykov, pomočnik direktorja inkubatorja (ang. Incubator) v podjetju Nextfab, ZDA, ki je predstavil svoje izkušnje podpore start-up podjetjem pri ustvarjanju trajnostnih in dobičkonosnih podjetij. Razložil je dve metodi za predstavitev poslovne ideje: »Elevator pitch« in »Pitch desk«. Njegova predstavitev je poudarila pomembne korake pri prijavi ali zbiranju sredstev, prav tako je podal nekaj namigov pri lastni predstavitvi in predstavitvi svojega podjetja za investitorje. Na zadnji dan predstavitev je g. Yonko Bushnyashki, predsednik NMS (National Management School), predstavil glavna pravila in pomembne namige pri finančnem vodenju in poročanju o projektu ali pobudi.

Pri usposabljanju so bili glavni neotipljivi rezultati: povečanje znanja o tem, kako načrtovati mladinske pobude; povečanje znanja o tem, kako privabiti in prijaviti sredstva za mladinsko pobudo ali podjetje; povečanje ozaveščenosti o aktivnem državljanstvu in nezaposlenosti mladih. Glavni otipljivi rezultat, na katerega so zelo ponosni, je mladinska pobuda, imenovana SkillShare. Mladinska pobuda želi izboljšati življenjske pogoje za starejše v območju Sofije z ustvarjanjem modela za skupno sodelovanje med starejšimi in mladimi. Pobuda je že v nastajanju in bo razvita v prihodnjih mesecih.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...