Usposabljanje mladinskih delavcev v Nairobiju

V okviru dvoletnega projekta Active 4 future, ki je podprt s strani programa Erasmus + se je med 17.5.2016 in 24.5.2016 odvijalo usposabljanje mladinskih delavcev v Nairobiju, glavnem mestu Kenije. Na usposabljanju je aktivno sodelovalo 29 mladinskih delavcev in koordinatorjev projekta iz Kenije (7), Ugande (4), Tanzanije (4), Romunije (4), Bolgarije (4) in Slovenije (6).

Namen usposabljanja je bil usposobiti mladinske delavce za podporo mladim pri izvajanju mladinskih pobud ter deliti dobre prakse vseh udeleženih partnerjev projekta.

Vsi partnerji so pokrili del strukture mladinskih pobud in pripravili aktivnosti za usposabljanje ter izvedli aktivnosti programa usposabljanja. Na podlagi dobrih praks vseh partnerjev se je trening izvajal s strani vseh udeležencev z namenom, da se dobre prakse iz določenega okolja preizkusijo tudi v drugih okoljih. Še posebej pestro je bilo konkretno delo na področju razvijanja mladinskih pobud in medkulturno sodelovanje, ki se je med delom vzpostavljalo. Na usposabljanju so mladinski delavci pridobili tako znanje razvijanja in strukturiranja mladinskih pobud, se seznanili z načini in pristopi nudenja podpore v obliki mladinskega dela, pridobili orodja za delo z mladimi in se naučili in seznanili z elementi coachinga in učinkovitega komuniciranja in vodenja. Celotno usposabljanje je bilo usmerjeno tudi v strukturiranje in definiranje učnih učinkov posameznih aktivnosti ter načine spodbujanja in razvijanja podjetniških kompetenc mladih.

Na podlagi izvedenega usposabljanja so mladinski delavci tako pridobili potrebno znanje, orodje in izkušnje za izvedbo lokalnih skupinskih mladinskih aktivnosti, kjer bo vsaka partnerska država izvajala delavnice, razprave na temo razvoja mladinskih pobud katere rezultat bodo izvedeni projekti mladinskih pobud mladih, ki bodo vključeni v lokalne skupinske aktivnosti. Izkušnje pri samem izvajanju in razvijanju pobud pa bodo lahko mladi iz vseh vključenih držav izmenjali na mladinski izmenjavi septembra 2016 v Celju.

Eden izmed udeležencev je bil tudi David Šoštar, projektni vodja v Celjskem mladinskem centru, ki je o usposabljanju povedal naslednje:

“Organizacijsko in vsebinsko je bil trening zelo dobro nastavljen, prav tako je bila zanimiva tudi tema treninga – vzpostavljanje podpore mladinskih delavcev pri izvajanju mladinskih pobud. V času treninga sem obnovil svoje znanje, ki ga mora obvladati vsak mladinski delavec, poleg tega pa sem se naučil tudi nekaj novih stvari in okrepil svoje kompetence (govor v materinem jeziku, govor v tujem jeziku, digitalne kompetence, timsko delo, reševanje konfliktov, vodenje mladinskih organizacij, učiti se učenje, priprava finančnih konstrukcij projektov, ključni elementi mladinskih pobud, kaj je mladinska pobuda, kako evalvirati projekt, kaj je podjetništvo, profil podjetnika, proaktivnost, profil mladinskega delavca). Posebej sem bil presenečen nad znanjem mladinskih delavcev iz Kenije, Ugande in Tanzanije. Njihova realnost pri izvajanju mladinskega dela se močno razlikuje od naše, evropske realnosti, vsaj kar se tiče same vsebine dela in projektov.

Močan kulturni in čustveni šok je name pustil obisk Kibera slum-a (tam živi od cca. 800.000 – 1.000.000 ljudi) ter obisk t.i. vrtca v slumu. Ta obisk mi je odprl čisto nov pogled na svet in dojemanje okolja (hiše oz. t.i. domovi so zgrajeni iz blata, veznih plošč in polivinila, kanalizacija ne obstaja, razmere nevredne človeškega bitja). Po drugi strani pa sem bil prijetno presenečen nad mednarodnimi večeri afriških gostiteljev, ker so mi odprli oči v čisto nov svet običajev, tradicije in kulture (na Ugandskem večeru smo izvedli obred poroke ter nosili njihova tradicionalna oblačila, ki smo jih kasneje dobili tudi v dar).

Če povzamem, ne glede na to, da spadajo afriške države med manj razvite, sem vesel, da sem se udeležil treninga, saj mi je le ta odprl nov pogled na svet, hkrati pa sem pridobil kar nekaj novih znanj in idej, kako pomagati mladim v lokalnem okolju, da razvijajo in krepijo kompetence, kako slediti učnim učinkom ter kako spodbuditi mlade, da so bolj aktivni.”.

Celjski mladinski center je z izvajanjem projekta Active for future pričel 1. Oktobra 2015, v njem pa sodeluje šest držav, od tega tri afriške.

Cilj projekta, v katerem poleg Celjskega mladinskega centra sodelujejo še Uganda Youth Skills Training Organization iz Ugande, Volunteer Action for Change Kenya iz Kenije, National Management School iz Bolgarije, Romanian Youth Forum iz Romunije in Amsha Institute for Rural Entrepreneurship iz Tanzanije, je razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih z namenom, da  povečajo svoje možnosti za zaposlitev.

 

 

            

Co-fundeed by the Erasmus+ programme       EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje 2018

Petek, 22. 3. 2019 Celjski mladinski center ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...