Teden možganov v Celju

Na jubilejenem, že desetem Tednu Možganov 2013: Na sledi razvoja je Sinapsa v sodelovanju s Kliničnim oddelom v Ljubljani za bolezni živčevja Nevrološke klinike tudi celjanom omogočila pogovor o razvoju naših možganov.

Sobota 16.3.2013 je v popoldanskih urah zasedla možgane udeležencev, ki so se prepustili novim spoznanjim o razvoju možganov.

Na Sinapsi so zapisali:

"Dilema o tem, kdaj se naši možgani najbolj aktivno razvijajo in ali so se sposobni razvijati tudi v poznejših življenjskih obdobjih je le ena od mnogih, ki se pojavi ob razmišljanju o razvoju in možganih. Veliko ljudi najbrž pomisli tudi na številne nevrorazvojne bolezni, od katerih je najbolj poznana gotovo avtizem. Ker so sestavljeni možgani iz ogromnega števila živčnih celic (nevronov) pa seveda lahko vprašanje razvoja postavimo tudi na bolj bazične ravni. Kako se razvijajo nevroni in kako se ustvarjajo sinapse? Kakšno vlogo imajo pri tem različni hormoni? Ker možgani ne rastejo v vakuumu temveč v interakciji z okoljem pa se lahko vprašamo tudi, kako vpliva na razvoj možganov okolje. Imajo slabe razvade matere še nerojenega otroka vpliv na njegove možgane in v kakšni meri vplivajo nanj? Kakšne so razlike med možgani otroka, ki je odraščal v stimulativnem in varnem okolju ter možgani otroka, ki stimulacije in čustvne opore ni bil deležen?"

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

Oddaj komentar

Ime:
E-pošta:
Komentar:
Pošlji komentar

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...