Kdo je režiser_ka tvoje spolne vloge?

20.03.2019

Sreda, 20. 3. 2019, ob 10:00 uri 
Celjski mladinski center

V sklopu projekta Medijski spol ("Media Gender") bomo v sredo, 20. marca 2019 ob 10. uri dokumentarna filma "Miss Representation" (2011) in "The Mask you Live In" (2015) pripeljali tudi v Celje, v Mcc Celjski Mladinski Center, javni zavod za mladinsko kulturo, izobraževanje, informiranje in šport, na Mariborsko cesto 2 v Celju.

"Miss Representation" (2011) se osredotoča na stereotipe o ženskah, ki se pojavljajo v medijih. Skozi različne zgodbe in intervjuje film prikazuje vplive, ki jih imajo ti stereotipi na mlada dekleta, kako se manifestirajo in kakšne so njihove posledice. Poleg tega film spremljala tudi akcijo, ki poziva k družbeno odgovornemu oglaševanju, spremembam v uredništvih in izobraževanju.

Dokumentarni film ''The Mask You Live In'' (2015) sledi fantom in mladim moškim, ki se srečujejo s težavo, kako ostati zvest sam sebi in hkrati zadostiti ozkim zahtevam konstrukta moškosti. Mediji, vrstniki/ce in tudi odrasli pritiskajo na njih, da se oddaljijo od svojih čustev, zmanjšujejo vrednost prijateljstev, objektivizirajo ženske in rešujejo svoje težave z nasiljem. Ti spolni stereotipi se prepletajo še z raso, razredom in življenjskimi situacijami, ki ustvarjajo labirinte identitetnih kriz fantov in mladih moških na poti, ko poskušajo postati “pravi” moški.

Predvajani inserti iz dokumentarcev bodo izhodišče za debato o medijski obravnavi tovrstnih tematik tudi pri nas, ki jo bomo popestrili tudi z zbranimi primeri iz našega okolja. Dogodek bo potekal v sproščenem vzdušju in bo temeljil predvsem na pogovoru. Film je v angleškem jeziku brez slovenskih podnapisov, pogovor pa bo potekal v slovenščini. Obisk je brezplačen, lepo vabljeni.

______________________________________________________

Projekt Medijski spol (»Media Gender«) je nastal pod okriljem spletnega portala Spol.si in Društva za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa. V sklopu projekta lahko na našem portalu berete članke, ki izpostavljajo filme, nadaljevanke, glasbo in druge izdelke popularne kulture, ki si jih je vredno ogledati, ter se udeležite diskusijskih večerov z ogledom dokumentarnih filmov »The Mask You Live In« (2015) in »Miss Representation« (2011).
#MediaGender #MedijskiSpol #MediaWeLike #NotBuyingIt

Za finančno podporo projektu Medijski spol se zahvaljujemo U.S. Embassy Ljubljana.

Več o projektu in spletnem portalu Spol.si: tukaj. .

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...