Risanje stripov z Izarjem Lunačkom

18.02.2019

Tor, 12.2., Čet, 14.2. in Pon, 18.2.2019 ob 09:00 uri
Celjski mladinski center

VABILO NA DELAVNICE

LIKOVNA UMENTOST IN OBLIKOVANJE

KAKO RIŠEMO STRIP?


Vljudno vas vabimo na likovne delavnice risanja stripov z akademskim slikarjem Izarjem Lunačkom,
ki bodo potekale v torek 12. 2., četrtek 14. 2. in ponedeljek 18. 2. 2019, ob 18.00 uri v Celjskem mladinskem centru.

Sklop treh delavnic: Kako rišemo stripe. Komplet predavanj in praktičnih delavnic. 


Možen je obisk tako ene delavnice kot celega sklopa. Za obisk ni potrebno risarsko predznanje, ves material za ustvarjanje pa bo priskrbljen.


Prva delavnica: Stripar na obisku. Izar Lunaček bo udeležencem predstavil svoje delo: pojasnil, kako išče ideje za zgodbo in like, kako pristopa k risanju dokončnega stripa ter katera risala najraje uporablja in zakaj. Po uvodu bo Izar na voljo za vprašanja kot tudi za debato z udeleženci, kaj njih v stripu zanima kot bralce ali kot ustvarjalce. Ob koncu se bodo lahko udeleženci preskusili v stripovski risbi ob Izarjevi pomoči in popravkih.


Druga delavnica: Kratka zgodovina stripa. Druga delavnica se začne s pregledom najpomembnejših del iz zgodovine stripa, da udeleženec spozna, na kakšne vse načine in v kako različnih slogih in formatih so skozi minulo stoletje nastajali strip. Sledila bo dobra ura risanja ob Izarjevih korekturah, pri čemer si bodo udeleženci glede na lastne želje in sposobnosti izbrali, ali bodo risali le like ali razvijali cele zgodbe.


Tretja delavnica: Kako pripovedujemo zgodbe s slikami. Tretja delavnica na temo stripa se bo začela s pregledom obrtnih trikov risarjev stripa. Kako slike postavijo po strani, da bralca uspešno popeljejo skozi zgodbo? Kako kadrirajo posamezne slike in v kakšnem zaporedju se vrstijo kadri? Kakšna risala so najboljša za kakšen učinek? Kako si lahko pomagamo z barvami? Na ta vprašanja bomo najprej odgovarjali skozi primere klasičnih stripov, nato pa jih bo lahko, kdor želi, preskusil še v praksi, ponovno ob blagih korekturah in vzpodbudi mentorja.

O izvajalcu:
IZAR LUNAČEK
je akademski slikar, diplomiran komparativist in doktor filozofije. Avtor sedmih samostojnih stripovskih albumov (2000-2017), od teh dva izdana v Španiji (2011) in ZDA (2017). Z glavno zlato hruško večkrat (2009 in 2011) nagrajen ilustrator otroških publikacij. Soustanovitelj Stripolisa (od 2012), strip festivala Tinta (od 2013) in striparne Pritličje (2014-18). 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...