Evropska komisija objavila osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva

28.02.2018

Evropska komisija je objavila osnutek sporazuma o izstopu Združenega kraljestva iz EU na podlagi člena 50. Besedilo je pravna ubeseditev skupnega poročila pogajalcev Evropske unije in vlade Združenega kraljestva o napredku v prvi fazi pogajanj, objavljenega 8. decembra 2017. Osnutek vsebuje predlog besedila glede odprtih vprašanj o izstopu, ki so v skupnem poročilu le omenjena, ne pa natančno določena. Poleg tega vključuje besedilo o prehodnem obdobju, ki temelji na pogajalskih smernicah, ki so jih države članice EU sprejele 29. januarja 2018.

Osnutek sporazuma o izstopu je sestavljen iz šestih delov, ki med drugim vključujejo uvodne določbe ter določbe o pravicah državljanov in drugih vprašanjih glede ločitve, kot so blago, dano na trg pred datumom izstopa, finančni dogovor, prehodne ureditve in institucionalne določbe. Sporazumu je dodan tudi protokol o Irski/Severni Irski s tretjo od možnih rešitev, ki so v skupnem poročilu nakazane za preprečitev vzpostavitve neprepustne meje na irskem otoku. To je alternativna rešitev iz skupnega poročila, ki bi veljala, če ne bi bile dogovorjene druge rešitve. Osnutek protokola ne vpliva na razpravo o preostalih dveh možnostih.

Osnutek sporazuma o izstopu je v skladu s politiko Komisije glede preglednosti objavljen na spletu. Komisija ga predstavlja že zdaj, da bi bilo na voljo dovolj časa za posvetovanje z državami članicami in Evropskim parlamentom, nato pa še za pogajanja z Združenim kraljestvom. Ker se je treba o sporazumu o izstopu dogovoriti in ga ratificirati pred izstopom Združenega kraljestva, je pomembno, da se zagotovi dovolj časa za pogajanja.

Celotno sporočilo tukaj.

Dodatne informacije tukaj.

 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...