Mladinska izmenjava na Siciliji, 2.del

Prejšnji teden smo vam predstavili video, ki so ga posneli udeleženci mlainske izmenjave na Siciliji, ki je potekala v juliju. Tokrat vam posredujemo vtise ene izmed udeleženk. Preberite si kaj je napisala Tinkara o svoji doživetjih in izkušnji mladinske izmenjave. 

"Na Sicilijo sem se odpravila s svojima zelo dobrima prijateljicama, zato sem se že pred odhodom zelo veselila te izmenjave. Na poti do letališča sem bila zelo vznemirjena, zato sem le kratek čas v kombiju spala, kljub temu, da je bila to nočna vožnja do letališča v Italiji. V glavno mesto Sicilije-Palermo smo prispele v opoldanskem času in ravno takrat je na ulicah potekala tržna prodaja, takoj smo opazile razliko, v Palermu so takšne tržnice namreč veliko večje in veliko bolj obiskane v primerjavi s slovenskimi. Zmotila pa nas je tudi ta razlika, da je Sicilija zelo umazana, tega vsekakor nismo vajene saj prihajamo iz zelo čiste države. Nato smo končno našle naš samostan, v katerem smo bile različno razdeljene po sobah, sama sem kasneje dobila sostanovalki iz Romunije in Malte. V popoldanskih urah pa sta prispela še Maja in Luka iz Slovenije, s katerima se prej nismo poznali. Naslednji dan smo spoznale še preostale udeležence iz Madžarske, Malte, Romunije, Grčije in Italije in pričeli smo z delavnicami na temo Emocije. Zelo hitro smo se začeli spoznavati in vedno bolje smo sodelovali med seboj. Drugi dan smo imeli  medkulturni večer na katerem smo spoznavali kulturo in tradicije drugih držav, hkrati pa smo se družili in zabavali. V drugem delu tedna smo imeli tudi likovne delavnice, prav tako na temo čustev. Pri vseh dejavnostih smo spoznali, kako pomembno je sodelovanje. Vsak dan smo se naučili veliko novega na sproščen način, imeli pa smo tudi veliko prostega časa, ki smo ga porabili za druženje in raziskovanje Palerma. Seveda pa smo se  nekajkrat z avtobusom odpravili na peščeno plažo. Voda je bila čudovita, ravno prav topla in zelo slana. Na plaži je bilo ogromno ljudi, ki so prav tako bili željni vročih sončnih žarkov in ohladitve v morju. Ravno v času naše izmenjave je v mestu potekal največji Sicilijanski festival -Santa Rosalia, zato smo se ob večerih večkrat sprehodili po ulicah med množico ljudi. Sama sem si med večernim pohajkovanjem najraje privoščila  božanski sladoled.

Predzadnji dan skupnega druženja smo imeli prost in izkoristili smo ga za ogled čudovitega mesteca ČEFALU, kjer smo poleg ogleda po mestu uživali na plaži in se nastavljali ogromnim valovom, zato adrenalina res ni manjkalo. Naša izmenjava se je počasi iztekala, zadnji dan smo  v dopoldanskih urah naredili evalvacijo in ugotovili smo, da je za večino bila to zelo pozitivna izkušnja, ki nam je prinesla veliko novega znanja in veliko novih prijateljev.  Popoldanski čas pa smo izkoristili za zadnje trenutke skupnega druženja. Bilo nam je hudo, ker smo vedeli, da se bomo počasi morali posloviti, prva skupina iz Madžarske je namreč odpotovala že ponoči, ostali smo še zadnjič prespali v samostanu in se nato naslednje jutro pripravili na odhod. Slovo je bilo nabito s čustvi, kljub temu da bi z veseljem podaljšala izmenjavo za kak dan pa sem neverjetno hvaležna za celih 8 dni, ki smo jih preživeli skupaj in prepričana sem, da se bomo z nekaterimi že kmalu spet srečali.

Jaz, Tamara in Eva smo imele let šele zvečer, zato smo dan izkoristile  še za zadnje raziskovanje mesta in seveda nakupe. Nato pa ARRIVEDERCI SICILIA. Čakal nas je nočni let in vožnja do doma, kamor sem prispela v zgodnjih jutranjih urah utrujena, a polna novih spominov." 

(Tinkara Lipovšek)

 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...