Mladinska izmenjava v Latviji

"Hvala vsem za neverjetno izkušnjo. Ta izmenjava je ena izmed najbolj dragocenih spominov zame." Mija Bezgovšek, udeleženka mladinske izmenjave

Poročilo o mladinski izmenjavi ''Tolerance and Diversity in Common Europe'' v mestu Rezekne v Latviji med 20. in 29. majem 2017.
Izmenjave so se udeležili mladi iz Španije, Italije, Latvije, Malte in Slovenije.
Slovenijo smo predstavljale: Katja Raušl, Tjaša Černelič, Brina Jenček, Zala Jenček, Nina Jazbec in Mija Bezgovšek.

Cilj projekta je bil ozavestiti mlade o aktualnih problemih današnjega sveta – raznolikost ljudi različne narodnosti, vere, spolne usmerjenosti, kulture in političnih problemov skozi debat, okroglih miz ter gledaliških delavnic. Kot končni izdelek smo v okviru glasbenega festivala ''Seven Hills Fest'' v Rezekneju predstavili kratko umetniško uprizoritev na prostem.

Najprej smo na izmenjavi pričeli s spoznavanjem ostalih sodelujočih in  mestnih znamenitosti. Ni manjkalo spoznavanja italijanščine, malteščine, latvijščine, španščine in slovenščine. Vsak dan je bila ena država zadolžena za uro spoznavanja svojega jezika. Sedaj smo vešče v igranju Jon Mariona v malteščini, znamo tekoče zapeti špansko pesem, prevesti nekaj temeljnih besed v italijanščini in se predstaviti v latvijščini. Vsak dan se je nadaljeval z gledališkimi igrami režiserja, kjer smo se s spoznavanjem samega sebe naučili, kljub nepredvidenemu dejanju gledalca, ohraniti miren obraz. Delavnica se je nadaljevala v predstavljanje, kako posamičen narod razume pomen tolerance in raznolikosti v Evropi in kako jo v imenu narodnosti doživljamo. Na to temo smo sestavili kratko tiho igro, kjer smo s kretnjami in z glasbo predstavili diskutirano. Na koncu smo z vseh idej držav sestavili kratko umetniško uprizoritev na temo tolerance in raznolikosti v Evropi in jo zadnja dva dneva predstavili na festivalu ''Seven Hills Fest''.

Poleg uradnega dela in sodelovanja ni manjkalo medsebojnega spoznavanja v prostem času. Naše druženje se je nadaljevalo tudi po uradnem delu urnika. Piknik ob jezeru, igranje odbojke na mivki, skupno fotografiranje, raziskovanje mesta in iskanje trgovin s spominki, druženje v parku, skupni zajtrki, kosila in večerje, podarjanje daril skrivnemu prijatelju in druženje ob dobri glasbi festivala, kjer smo zaplesali v ritmu Latvijskih znanih glasbenikov in se družili ob stojnicah različnih ponudb jedače in pijače tamkajšnjih domačinov. Prijatelje vezi, ki smo jih stkali ob vsakodnevnem druženju, nam bodo še dolgo ostale v spominu.

Besedilo: Mija Bezgovšek
Foto: Aleksandrs Lebeds, Mija Bezgovšek, Liene Narcis

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...