Na Hrvaškem prvi EFSI projekt z zasebnim podjetjem, v Sloveniji ga še ni

06.03.2018

Evropska investicijska banka (EIB) in vodilno hrvaško turistično podjetje Valamar Riviera d.d. sta danes podpisala sporazum o posojilu v višini 16 milijonov evrov. Z njim se bo financirala dopolnitev turističnega kompleksa Valamar Girandella v istrskem Rabcu, in sicer z gradnjo prvega 5-zvezdičnega družinskega hotela s poudarkom na aktivnostih za otroke "Kinderhotel".  Posojilo  EIB-ja je zavarovano z garancijo Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki predstavlja ključni element financiranja v okviru Junkerjevega načrta oz. naložbenega načrta za Evropo. To je tudi prva transakcija EIB-ja zasebnemu podjetju na Hrvaškem v okviru naložbenega načrta za Evropo.

Ob tem je podpredsednik Evropske komisije, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost Jyrki Katainen, dejal: "Odločitev Valamarja, da poišče financiranje pri EIB, je pametna poteza. Ker je v posojilo  zavarovano z garancijo EFSI, se je EIB  odločil, da v tem primeru odobri posojilo podjetju manjše velikosti, kot jim sicer tradicionalno posoja sredstva. Ker je turizem ena izmed ključnih gospodarskih dejavnosti na Hrvaškem, bo ta projekt prispeval k rasti in podprl odpiranje delovnih mest v lokalnem okolju".

Podpredsednik Katainen je ob tem spodbudil tudi druga evropska podjetja, da kontaktirajo EIB in preverijo, kako lahko EFSI podpre njihove poslovne načrte.  

Celotno sporočilo tukaj.

Dodatne informacije o naložbenem načrtu za Evropo in o podpornih storitvah, ki so na voljo za pripravo projektov: tukaj.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...