Matija Perovšek: OAT - vrhunec meseca novembra

Vrhunec meseca novembra je bil, poleg prvega slovenskega obiska, gotovo On Arrival Training, ki je na Dunaju potekal v tednu od 3. do 6. novembra. Namen treninga na začetku prostovoljne izkušnje je mreženje prostovoljcev, podelitev začetnih izkušenj, pa tudi pregled pravic in dolžnosti, ki nas zavezujejo na projekt. 

Vse skupaj se je začelo presenetljivo umirjeno, glede na dejstvo, da sem imel, po tem, ko sem ob 5.15. ujel prvi avtobus do Feldkirchna, cele 3 minute časa, da sem z avtobusne postaje tekel na vlak. Mentor se je samo nasmehnil, ko sem rekel, da mi predlog potovanja že dan prej v večernih urah ne diši. Odvrnil mi je, da je do sedaj že dojel, da sem bolj "Risky Person". Sicer ne vem, od kje mu taka ugotovitev … pa vendar. Geschaffffft! :)

Čeprav nisem zamudil vlaka, mi ni uspelo priti točno ob želenem času do hostla (sem pač Time Optimistic Person), ker sem, kljub navodilom hodil v napačno smer po ulici, ki bi jo lahko primerjal z Dunajsko. Še sreča, da sem srečal gospo, ki sem jo po hoch Deutsch vprašal za smer in je začela na glas razmišljati: "Bože saćuvaj, kako da objasnim ...", pri čemer seveda nisem mogel zadrževati smeha :D 

Program treninga se mi je zdel zelo kvaliteten, razporeditev dela in prostega časa pa sta bili do sedaj od vseh izobraževanj, ki sem jih dal skozi, zdaleč najboljša. Všeč mi je bila uporaba različnih tehnik dela in predvsem spodbujanje kreativnosti!

S pomočjo fotografije Paradisopolisa smo z iztočnicami I see/I think/I wonder ozavestili lastne filtre, s katerimi gledamo na ljudi, situacije in se tako tudi umeščamo v svet.

Vrhunec vaje pa je bil ogled videa Chimamande: https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=D9Ihs241zeg

Tako kot imajo npr. Lihtenštajnci stereotipna prepričanja o meni, sem imel tudi sam stereotipna prepričanja npr. o prostovoljkah iz Ukrajine. "Halo? A ni logično, za kaj so v Avstriji? Prostitucija pa to? Ali niso Ukrajinke znane ravno po tem?!" 

"The single story creates stereotypes

and the problem with stereotypes is 

not that they are untrue,

but that they are uncomplete!"

(Chimamanda)

 

Poleg nalog vezanih na EVS smo imeli zadosti časa za raziskovanje Dunaja, česar smo se lotili v manjših skupinah, da smo imeli možnost bolje se spoznati in povezati. 

V kuhinji Nacionalne agencije smo kuhali tradicionalne avstrijske jedi. Skupina, v kateri sem bil, je skuhala bučno juho, ki so ji sledili solata ter popečeni kruhki z namazom in seveda Apfelstrudel. 

Kdaj sem zadnjič kakšno stvar naredil prvič? Da se z ljudmi z Italije, Španije, Grčije zelo hitro zaštekam ni bilo prvič, je bilo pa prvič, da sem bil v karaoke baru, kjer sem skupaj z mediteransko navezo odpel in odplesal Makareno. Bilo je tako zabavno, da smo se zadržali predolgo in zamudili zadnji metro, kar je pomenilo privoščiti si uro dolg sprehod in nočni ogled mesta. S strogega centra smo namreč morali priti v 19. bezirk.

S prostovoljcem s Poljske sva poskusila uporabiti dunajsko različico Biciklja, vendar nama ni uspelo. Vzela sva pot pod noge in imela zelo dober pogovor, v katerem sem spoznal različne poglede na prostovoljno izkušnjo. Medtem, ko sem videl svoj izziv v tem, da postanem del tima, je on izpostavil, da je njemu prednost dobiti veze in poznanstva ter se ustaliti v Avstriji, za kar je pripravljen poprijeti za dela, ki nimajo veze z dosedanjim študijem, še manj z opredelitvami EVS zadolžitev.

Nad skupino in skupinskim delom sem bil zelo zadovoljen! Presenečen sem bil, kako dobro smo se povezali v samo 4 dneh. Všeč mi je bilo tudi ozračje zaupnosti, ki smo ga skupaj soustvarili. Zadnja aktivnost je bila po skupinah, kjer smo iskali ideje oz. nasvete, kako se spopasti z različnimi področji, ki smo jih tekom izobraževanja večkrat izpostavili. To so bila:

- učenje jezika in spopadanje z dialektom;

- organiziranje časa, da nisi zdolgočasen oz. osamljen;

- spopadanje s spremembami in izzivi.

 

Bil sem v zadnji skupini, kjer smo imeli poglobljeno debato. Eden izmed predlogov, ki je prišel in ga za enkrat še nismo udejanjili, ima pa veliko podporo, je Zoom intervizija, ki bi nudila izmenjavo dobrih praks, podporo in povezovanje. Slednje se vrši, saj so v teku dogovarjanja za silvestrovanje, ki ga bom zelo verjetno pričakal s skupino prostovoljcev v Innsbrucku.

Ko smo vse skupine predstavile svoje predloge, je bil čas za debato, v kateri je prišlo do izraza ustvarjeno zaupanje med nami. Prostovoljec iz Španije je namreč izpostavil problem spolnosti pri prostovoljcih, ki so v zvezi in predlagal, kolikor sem ga v njegovi angleščini razumel (stereotip??), varanje partnerjev z drugimi prostovoljci, saj bi njegova zaročenka lažje razumela, če bi jo prevaral s kakšno prostovoljko, ki je bila na spolni abstinenci kot on, kot pa z domačinko.

On Arrival Training je presegel moja pričakovanja in mi dal veliko. V JWG sem se vrnil z obilico idej, kako izboljšati vsakdan mladostnikom ter tudi, kako narediti prostovoljno izkušnjo koristno zase, saj "... in the EVS you decide for your curriculum, you shape it yourself!"  V ta namen smo dobili learning diary, ki smo ga prvi večer kreativno oblikovali po lastnih željah in navdihu.

I go away different because I feel myself empowered and not alone!

Not good-bye but see you soon :)

Matija

 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...