Fotogalerija

Delavnica risanja STRIPovskih junakov

Vsako sredo ob 16.30 se pri nas zberejo ustvarjalci, striparji, risarji... vsakdo, ki si želi ustvarjati stipovske in domišljijske junake. V sodelovanju z likovno šolo ˝ArtCore˝, ki jo vodi Denis P. Art ter Striparno Oblaček vsako sredo prirejamo delavnico risanja stipovskih in domišljijskih junakov, kjer nam razložijo, kaj so osnovne oblike in gradniki v likovnem ustvarjanju, kaj so uravnotežene postavitve in barvni kontrasti ter še in še. Udeležba je brezplačna. Pridruži se nam.

Poletje 2018 na povsem drugačen način!

STA potovanja so včeraj v MCC pripravili predstavitev dela v tujini.

Delo v tujini je danes povsem na dosegu roke in skoraj nujni del dobrega CV-ja. Izkušnja dela v tuji kulturi obogati vsak življenjepis, še bolj pa osebo, ki se odpravi onkraj meja. Svet postane majhen in prijatelji ostanejo do konca življenja.

Odgovorili so na vprašanja, kot so: kako mojim vrstnikom uspe preživeti poletje v ZDA in se podati na ''road trip'' po zahodni obali, ne da bi izpraznili svoj varčevalni račun, in nas pripravili na neprecenljivo izkušnjo našega življenja.

Spregovorili so tudi o opcijah za delo v Kanadi, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Londonu in drugod.

Potopis NAMIBIJA, BOCVANA in ZIMBABVE

V četrtek, 11.1.2018 ob 20:00 uri je v MCC kavarni potekal potopis o Namibiji, Bocvani in Zimbabveju z agencijo ShaPPa in Rokom Kofol.

Potovanje po Namibiji, Bocvani in Zimbabveju je po avtorjevem mnenju potovanje po najlepšem koščku sveta, kjer živalski svet sploh ni toliko v ospredju, kot bi pričakovali. Zakaj filmska Afrika? Ker so stereotipi o Afriki lahko še kako napačni. Tu gre za urejene ceste, prekrasne kempe in vse tisto, kar človek le sanja, da bi enkrat doživel: spiti kokakolo z Bušmanom, plesati s plemeni in spati pri njih, ujeti v kamero velikih 5, preleteti puščavo, se sprehajati z levi, in še in še.

Nefiksov JEZIKOVNI KLUB

Danes smo v sodelovanju z Zavodom Nefiks zaključili s prvim sklopom jezokovenga tečaja za jezik angleščina. Skupina se je družila vsako sredo in osvajala jezikovne prvine angleškega sveta. Spodaj nekaj utrinkov, prav kmalu pa nadaljujemo z naslednjim sklopom jezikovnega tečaja. 

Do naslednjič;). 

V svet STRIPOV in IGER

Z novim letom smo sklenili sodelovanje z lokalno Striparno Oblaček. Kaj to pomeni? Redna tedenska srečanja za stripožerce in druge, ki ta svet šele odkrivate:).

Dobivamo se vsako sredo in petek, ko skupaj in pod strokovnim vodstvom umetnika Denisa P. Arta na papirju oživljamo stripovske junake ali pa se podamo v fantazijski svet preko kartaške igre Magic the Gathering v družbi Luka Žabkarja.

Pridi še ti, boš videl, kako fantazijsko je lahko vse skupaj;).

XIV. ROCK maraton

V petek, 22. decembra, smo ob 20:30, pripravili že XIV. tradicionalni Rock maraton v sodelovanju s Klubom študentov občine Celje in Vocal BK Studiom. Na tokratnem koncertu so se predstavile skipine:

 • RADIO JAM je skupina, ki je izvedla promocijo prvenca je slovenska rock skupina, ki prihaja iz Celja. ​Vsak član skupine je doprinesel edinstven nabor spretnosti, kreativne ideje in svoj okus do glasbe. Skupina je tako formirala svoj stil, katerega jedro predstavlja rock.
 • SHADY TRICK So pet članska Rock and Roll zasedba, igrajo avtorsko glasbo, ki ima korenine v Rocku ter Bluesu. 
 • MLADI IGRAJO ROCK pa je skupina treh bratov, ki se jim je pred kratkim pridružila zelo talentirana mlada pevka. Stari so od 9 -12 let in igrajo stari rock. 

Če ste zamudili svež veter mladega rocka, potem si poglejte utrinke na spodnjih fotografijah. 
Foto: Blaž Sluga

Šentov zaključek

Pretekli petek smo celjskemu dnevnemu centru za duševno zdravje Šent omogočili, da so v naših prostorih izpeljali pravi praznični zaključek. Pri organizaciji in izvedbi dogodka so sodelovali člani društva ter mnogi prostovoljci in dvorano Celjskega mladinskega centra spremenili v prostor rajanja in prazničnega veselja:).

Oglejte si utrinke dogajanja. 

Kultura poniževanja

V sodelovanju z društvom Parada ponosa razstavo Kultura poniževanja, ki jo je spremljala interaktivna delavnica. Potekala je kot okrogla miza, pri kateri so udeleženci z nami delili lastne iskušnje medvrstniškega nasilja in kjer smo skupaj govorili o problemih, izzivih in rešitvah nasilja med mladimi, ki je lahko povezano tudi z spolno identiteto. Temeljni cilj projekta je povečati prepoznavnost in ozaveščenost o vzrokih in posledicah vrstniškega nasilja -bullyinga ter nasilja na spletu – cyberbullyinga.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 uro v razstavnih prostorih Celjskega mladinksega centra. 

Neformalni obisk g. Renata Mosca

Smo face ali nismo? V torek, 12.12.2017, smo se družili z gospodom Renatom Mosco, veleposlanikom Brazilije, ki se je pri nas oglasil na neformalnem obisku!
#načrtujemo #kuhamo #novostinavidiku

Izvedba tretje fokusne skupine

Pri projektu MYNNOVA smo izvedli tretjo fokusno skupino, kjer so udeleženci ocenjevali primernost platforme. Katere karakteristike so jim všeč, kaj bi spremenili, katere informacije pogrešajo, ipd. Njihove povratne informacije nam bodo izredno pomagale pri izboljševanju platforme, ki jo bomo uradno predstavili v decembru.
#Euromentor Community

Made with Y: Zaposlitveni Bootcamp v Celju

V sodelovanju z Zavodom Ypsilon in Klubom študentov občine Celje smo v preteklem tednu izvedli celotednesko brezplačno BOOTCAMP usposabljanje za mlade. Udeleženci so si skozi teden razvili mehke veščine, ki jih mladi v 21. stoletju potrebujejo za uspešen vstop v poslovni svet izzivov. Preko interaktivnih delavnic so krepili javno nastopanje, si oblikovali napreden življenjepis, raziskali trg, marketinh in prodajo ter se preizkusili v digitalni komunikaciji in mreženju. Skupino sta vodila izkušenja trenerja Matej Delakorda in Aljaž Zupan. 

Foto: MCC in Aljaž Zupan

(Ba)kanal MCC

To soboto se je v Mcc Kavarna odvila prva v ciklu akustičnih sobot z naslovom (Ba)kanal! Mlada glasbenika Nejc Praznik in Jaka Kovše, člana dueta "Ja, ne" sta nas popeljala skozi cikel svoje avtorske glasbe. Tukaj je že nekaj utrinkov, fanta pa sta obljubila tudi nov video!

Glasbene večere z lokalnimi glasbeniki izvajamo vsako 2. soboto, zainteresirani za nastop pa nam lahko pišete na: bakanalmcc@gmail.com.

Vabljeni k druženju!

Nefiks zaposlitvene rešitve

Za nami je še eno usposabljanje za mlade, ki ga je izvajal Zavod Nefiks. V Celjskem mladinskem centru je potekalo brezplačno dvomesečno usposabljanje v okviru projekta Zaposlitvene rešitve

Poleg dobrih prijateljstev, ki so nastala med projektom, so se udeleženci naučili prilagajati CV in motivacijsko pismo glede na delovno mesto, pripraviti svojo samozavestno predstavitev na zaposlitvenem razgovoru, kako se znajti med različnimi oblikami začasnega dela in ovrednotiti vse svoje kompetence.

Pridobili so tudi novo strokovno zanje s področja postavljanja lastne spletne strani, programa Excel, vloganja in PR-ja.

Karaoke night v MCC kavarni

Preteklo soboto so se v MCC vrnile karaoke. Dijaška sekcija Kluba študentov občine Celje je poskrbela za pevsko vzdušje, kjer so številni z izbrano pesmijo pokazali svetu svoj talent! Sramežljivost je hitro padla in mikrofon je postal najbolj zaželjen predmet v kavarni;). Spodaj si poglej utrinke te zabavne noči. 

Foto: Matic Gabriel
 

Delavnica aktivnega evropskega državljanstva na Srednji zdravstveni šoli v Celju

Aktivno evropsko državljanstvo in participacija mladih sta dve obsežni temi ter kompleksna koncepta. 45 minutno delavnico smo izvedli v skupini 29 dijakov 4.a razreda Srednje zdravstvene šole v Celju. Skozi nekaj preprostih vaj in korakov smo mladim želeli približati in jih vzpodbuditi k temu, da sami iščejo vzporednice med lastnimi izkušnjami in temo delavnice. Opredelili smo nekaj razlogov, zakaj je paricipacija v družbi tako v interesu posameznika kot celotne družbe. Na koncu smo jih opremili še s koristnimi informacijami za aktivnejše evropsko državljanstvo.
Nanem delavnice je prav v tem, da mladi začnejo o sebi razmišljati kot o aktivnem državljanu in ne samo v lokalni skupnosti, temveč tudi v evropskem pomenu.

Razstava EU SI ti: Prostovoljstvo smo mi vsi

Europe Direct Savinjska in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, sta v okviru projekta EU SI ti pripravili razpravo EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO smo mi vsi, dne 25. septembra 2017, v dvorani Celjskega mladinskega centra.

61 udeležencev razprave se je dotaknilo tem kot so: kako postati prostovoljec, s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce, beleženje in prepoznavanje prostovoljskega dela, priložnosti Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote.

Po razpravi so udeleženci v delovnih skupinah aktivno sodelovali pri iskanju rešitev na ključna vprašanja, ki so bila izpostavljena v prvem razpravnem delu. Sedem skupin je predstavilo izzive in rešitve na tematike:
- prostovoljstvo;
- motivacija za prostovoljstvo;
- promocija prostovoljstva;
- učinki prostovoljstva;
- mentorska podpora prostovoljcem;
- kako obdržati prostovoljce?
- sodelovanje organizacij.

V galeriji Celjskega mladinskega centra bodo rešitve in nabori ukrepov predstavljeni in na ogled vse do 14. decembra 2017.

Vabljeni!

Božičkovi pomočniki na delu:)

Letos smo v Celjskem mladinskem centeru čisto pravi božičkovi pomočniki! Nasmehe delimo v sklopu projekta Božiček za en dan, danes pa je naša ekipa obiskala tudi Božičkovo tovarno daril v Planet Tuš Celje. Humanitarno društvo Enostavno pomagam smo priskočili na pomoč pri obdarovanju otrok staršev, ki si daril ne morejo privoščiti. 
Pridružite se srčni ekipi in ostanite pomočnik tudi vi! Časa imate še do 11. decembra! 

Gledališka predstava: Medene solze

Preteklo soboto se je v MCC odvijala krstna gledališka upirzoritev z naslovom Medene solze, avtorja Benjamina Zajca. Na našem odru se je predstavila gledališka skupina Apes iz Kamnika, ki vam je podala uprizorjen pogled na dramsko besedilo, ki tematizira soočanja oseb potem, ko se zgodi tisto, o čemer se ne govori. Kako močno (ali pa tudi ne) so vstopili v naše polja ugodja, pričajo spodnje fotografije. 

 

Ustvarjalna mladina - si za malo drugače?

V mesecu novembru so se v Celjskem mladinskem centru zvrstile likovne delavnice pod skupnim naslovom Ustvarjalna mladina. Dogodek je bil namenjen spodbujanju druženja, ustvarjanja in promociji, ter povezovanju med ustvarjalci v likovnem svetu. Udeleženci so ustvarjali v sproščenem in kreativnem vzdušju, si izmenjavali mnenja in izkušnje ter tako pridobivali nova znanja. Ob koncu projekta se bo izdal katalog “Ustvarjalna mladina 2017″, v katerem se bodo predstavili umetniki in njihova dela. 

MEDIAFEST2017: Potopis KIRGIZIJA - skrivnostno kraljestvo nomadov

Na tokratnem potopisu sta nas sestri Žekar popeljali skozi Kirgizijo. Predstavili sta svojo sliko skrivnostnega kraljestva nomadov in kaj je potovanje pomenilo zanju. Kirgizija, ki ji pravijo tudi Azijska Patagonija ju je navdušila s prečudovito naravo, s snegom pokritimi sedemtisočaki in neskončnimi visokogorskimi pašniki, ki so v poletnih mesecih polni konj, krav in ovac. Vsaj v mislih smo se tja preselili tudi mi. 

Stand up: Tin Vodopivec

V petek je v pripravah na svoj novi podvig - projekt 777 nasmehe k nam prišel delit Tin Vodopivec! Na težko pričakovanem in dobro obiskanem stand-upu sta se mu tokrat pridružila velika upa domače "stand-up comedy" scene, Kaja Grozina in Braco Ljoljić. V prijetnem ambientu s pričaranim kavarniškim vzdušjem smo se nasmejali do solz! Oglej si naše prenašanje v živo: goo.gl/9un954
Pokrovitelj dogodka: Študentski servis Maribor

Koncert Tori Tango

Teden argentinskega tanga KORAK, ki je v Celju potekal med 21. in 26. novembrom, smo pričeli kar pri nas! V torek smo ga zagnali s koncertom zasedbe TORI TANGO, s katero so celjski plesalci argentinskega tanga nedavno sodelovali pri snemanju videospota za njihovo skladbo Sangue nero, ki se te dni vrti na televizijskih kanalih, tudi na nacionalni TV Slovenija. Koncert je obiskalo kar 90 ljubiteljev dobre glasbe in plesa!

Modelarski delavnici v MCC

V MCC-ju se vsak teden odvijajo številne delavnice. V soboto, 18. 11. in sredo, 22. 11. so bili z nami modelarji. Najprej smo gostili Modelarski klub Vodomec Celje, nato pa Zvezo organizacij za tehnično kulturo Celje, ki sta nam predstavila kako se izdelujejo makete in modeli. Ustvarjati smo poskusili tudi sami. Torej, če ne želiš obvladati samo socialnih omrežij, zavij k nam, se nauči kakšne nove veščine in preživi svoj prosti čas kvalitetnejše! Dobimo se v MCC!

Koncert pfp in MRFY v MCC:)

Ta vikend sta našo MCC dvorano zatresli skupini persons from porlock in MRFY. S svojo glasbo sta navdušili mnoge mlade in mlade po srcu, ki so že težko pričakovali novo klubsko soboto! Nekaj utrinkov iz tokratne v fotogaleriji!
Foto: Matic Gabriel

2. Kavarniški ˝OPEN MIC˝ večer

V Mcc Kavarna smo zopet pripravili "OPEN MIC VEČER" v sodelovanju z Vocal BK Studio, Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Tokratni gost je bil Gašper Rifelj, ob spremljavi pianista Aljaža Šumeja. Prepevali smo slovenske in tuje uspešnice, nato pa so pred mikrofon ob spremljavi klavirja in kitare stopili še drugi pogumneži. Naslednjič si to lahko prav ti! Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

MEDIAFEST2017: Samurai of Celje

V soboto 11.11. so se pri nas zbrali navdušenci nad japonsko kulturo družabnih iger. Igrali smo Playstation, izdelovali origami, tekmovali v družabnih igrah Butanoshippo, Machi Koro in si ogledali animeje.

Izkušnje Gregorja v EVS - Whatsalp youth, Cipre, MTM Trening

Gregor Novak je v sklopu EVS (Evropska prostovoljska služba) v Lintenštajnu, kjer je v začetku septembra izvajal drugo delavnico v okviru projekta Whatsalp youth. Z mladimi iz alpskih držav je prehodil eno etapo iz Bardonecchia (IT) do Briançona (FR). Imeli so se super in dobro so izpeljali celotno delavnico. Nato je sodeloval na drugem mladinskem projektu Cipre, I-LivAlps v Italiji - Stroppo, kjer so izvajali delavnico na temo socialnih inovacij. Tokrat je bil na delavnici zadolžen za fotografiranje in ustvarjanje protokola ter  predhodno razpiskavo Case study.

Nato je odšel v Salzburg, kjer je imel MTM Trening. Na treningu je bilo res fino, spoznal je prostovoljce iz Avstrije, s katerimi je preživel veliko dobrega časa. Takoj za tem je odšel na letno konferenco Cipre v Insbruck.

Med vsemi projekti so seveda še priprave, urejanje financ za projekte, zaključna poročila, koordinacija itd. Sedaj pa je prišel čas, ko v pisarni zaključujejo projekte, tako da ni več tako stresno.

Kako deluje EVS?
Evropska prostovoljska služba (EVS - European Voluntery Service) je sodelovanje med dvema organizacijama, kateri sta odgovorni za nabor prostovoljcev na svojih projektih. Prostovoljci sodelujejo na projektu EVS preko pošiljajoče organizacije, ki se nahaja v državi od koder prihajajo in gostiteljske organizacije, ki jih gosti v času njihove aktivnosti.

EVS nudi prostovoljske izkušnje v tujini od 2 mesecev do 1 leta. 

Ob koncu svoje prostovoljne službe prejmejo udeleženci “Youthpass“ certifikat, ki bo opisal projekt in potrdil njihovo udeležbo. Poskrbeli bodo za njihovo nastanitev in zavarovanje, pripada pa jim tudi mesečna žepnina za nakup hrane in lastnih potrebščin. Edino stvar, ki bodo mogoče morali delno plačati, so stroški potovanja. 

Počitniške ustvarjalne delavnice

 

Ta teden smo se skupaj z vašimi najmlajšimi razveselili počitnic in jih pozdravili na MCC-jevih počitniških ustvarjalnih delavniceah. Z malimi in velikimi nadobudneži smo se zabavali v čarovniškem vzdušju ter izdelovanju jesensko obarvanih umetnin.
Kako smo se imeli, vam pokažejo spodnje fotografije. 

Se vidimo prihodnjič:).

Društvo za promocijo japonske kulture

Četrtki v Celjskem mladinskem društvu postajajo vse bolj družabni. Že od oktobra naprej četrtkovi večeri potekajo v dobro razpoloženi in razigrani družbi, ki se veselo veča! S celjskim društvom za promoviranje japonske kulture preizkušamo japonske namizne družabne igre. Oglej si fotografije in se jim pridruži. Veseli te bomo:).

Veliko čarovniško rajanje

Na veliko čarovniško rajanje, ki se je odvijalo v Celjskem mladinskem centru na dan čarovnic 31.10.2017, nas je obiskovalo veliko otrok. Izkazalo se je, da so duhci, zobiji, čarovnice ali druge prikazni njihovi dobri prijatelji, saj so rajali in plesali, se igrali in ustvarjali skozi ves dopoldan:). Z nami je bilo tudi Miškino gledališče KU-KUC, ki je otroke popeljalo v svet domišljije, prav tako pa smo poskrbeli tudi za kostanja željne trebuščke. Manjkalo ni niti čarovniških trikov in pisanih poslikav na obrazu, za katere so poskrbele risanja vešče navihane čarovnice iz Otroških sanj. Da je bilo najmlajšim obiskovalcem sploh prijetno, je poskrbela ekipa prostovoljcev, ki so za en dan Celjski mladinski center spremenili v pravi čarovniški brlog. 

Kako smo se znašli sredi čarovniškega dogajanja, si lahko ogledaš na spodnjih fotografijah. Foto: Jon Simonič

Tresoči glas in rdeča lička? Nič več z delavnico retorike in nastopanja

V ponedeljek, 23.10.2017, smo v sodelovanju z Mreža MaMa izpeljali novo komunikacijsko delavnico v sklopu projekta Koalicija mladih, na kateri smo izpopolnjevali svoje komunikacijske veščine. Učili smo se kako aktivno komunicirati s publiko, jasno izražati svoje mnenje in kaj je lahko naš bonbonček, da nas kot organizacijo opazijo. Udeležencem želimo uspešno uporabo pridobljenih znanj! 

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje. 

 

Koncert Prismojeni profesorji bluesa

Pretekli petek je bilo v Celjskem mladinskem centeru totalno noro ozračje! "Prismojeni" Wacky Blues Professors so napolnili našo dvorano in na popolnoma razprodanem koncertu Prismojeni profesorji bluesa dodobra razgreli odlične glasbe željno publiko! Preveri, kako so nas držali v elementu!

Predstava Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk

V četrtek, 19.10.2017, smo v sodelovanju s Hiša kulture Celje izvedli gledališko predstavo Nika Škrleca Naj gre vse v π ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk. Z nami je delil vpogled v absurden in duhovit del tehnike palače spomina, ki jo uporablja, da si zapomni 3141 decimalk. Nad predstavo smo bili navdušeni. Še nekaj fotoutrinkov.

Predstavitev EU programov za nevladne organizacije

Danes smo izvedli delavnico Predstavitev možnosti, ki jih imajo nevladne organizacije, da pridobijo sredstva za svoje delovanje in projekte v okviru EU programov in skladov. Udeležencem delavnice smo predstavili tudi nekaj primerov dobrih praks črpanja EU sredstev nevladnih organizacij ter jim svetovali, kako narediti prvi korak. 

Delavnica je bila brezplačna, delno financirana s strani EU.

Organizator: Europe Direct Savinjska

       

 

Delavnica Od klica do poklica

V četrtek, 12. 10. 2017 smo se na delavnici Od klica do poklica pogovarjali o oblikovanju svojih poklicnih in življenjskih ciljev, ter debatirali o strategijah za njihovo uresničitev! Udeleženci so si nato pripravili načrte, kako jih prenesti v realnost. Vsem želimo uspešno pot do uresničevanja!

Slikarska delavnica in razstava MDPM

V ponedeljek so se pri nas mudili mladi risarji. Skupaj z Društvom prijateljev mladine Celje so na papir lovili znamenite celjske motive in pri nas pripravili čudovito razstavo. Ogledate si jo lahko v razstavnem prostoru MCC!

Zadnje srečanje projektnih partnerjev

6. in 7. oktobra 2017 smo se v Resiti v Romunji srečali projoktnni partnerji projekta Cl@ss. 

Delovni dan 6. oktobra smo pričeli s predstavitvijo nacionalnih aktivnosti, ki jih je vsak posamezen partner izvedel v okviru projekta. 
Prav tako smo si za enega izmed razultatov projekta zastavili razvoj priročnika za učiteje srenjih šol, ki smo ga pripravili in si ga ogledali na sestanku. Tiskane verzije v vseh jezikih konzorcija so bile tudi potrditev uspešnosti projekta.
Drug rezultat projekta je bila vzpostavitev online platforme, kjer smo vsi sodulejoči parnterji in predvsem učitelji, ki so sodelovali v projektu prispevali svoje razvojne aktivnosti za 6 kompetenc. Prekp 500 vaj, je sedaj dostopnih brezplačno na platformi.

Celjski mladinski center je predstavil svoj prispevek aktivnosti v okviru projekta ter tudi pred sestankov izvedeno nacionalno konferenco. PPt predstavitev si lahko ogledate spodaj, tako kot tudi fotografije z zaključnega srečanja partnerjev. 

EU delavnica na Ekonomski šoli Celje

Danes smo na Ekonomski šoli Celje izvedli 2 delavnici na temo Evropske unije v sklopu 3-KONS, Festivala Kosovelovih štirih. 3-KONS je kulturno-družabna prireditev 4 šol, ki živijo, dihajo in utripajo na Kosovelovi ulici:

 • Ekonomska šola Celje
 • Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje
 • Gimnazija Celje - Center.
 • Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije.

Dijaki so delali v skupinah in se spopadali z različnimi nalogami, ki smo jim jih zastavili na temo EU, vse od asociacij na temo držav evropskih držav in njihovih značilnostih, kviza z zastavami do delavnice na temo Mladinska pobuda.

      

MCC uči: Delavnica srednjeveških plesov

V petek smo žurali po srednjeveško! Na delavnici s Kud Galiarda smo kar v kostumih odplesali v 15. stoletje in spoznavali takratno zabavno kulturo!

5-dnevni trening

Med 29. septembrom in 3. oktobrom smo v Celjskem mladinskem centru izvedli 5-dnevni trening v okviru projekta Mynnova. Izvednli smo coaching in mentorstvo na temo socialnega podjetništva in pregledali dosedanjo implementacijo in vsebino prihajajoče spletne platforme. % udeležencev iz partnerskih organizacij je ob zaključku treninga prejelo potrdilo o udeležbi ter tudi Youthpass, katerega predstavitev je bila tudi vključena v sam vsebinski del treninga.

Utrinke iz treninga si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Prav tako vas vabimo, da nas spremljate tukaj

Delavnica Iznajdljivost

Tokrat smo se na delavnici spraševali ali se je mogoče izuriti v iznajdljivosti. Ta je lahko tvoj dober prijatelj, ko se znajdeš na trgu dela. Kako se znajti v dani situaciji in potrpežljivo hoditi proti cilju, so bili izzivi tokratnih udeležencev. 

 

Europe Direct Savinjska na Dnevu raziskovalcev 2017

Odkrij EU, spoznaj sebe!

Informacijska pisarna Evropskega Parlamenta v Sloveniji je v sodelovanju z Zavodom Nefiks v petek, 29. 9. 2017, v Celju izvedla delavnico v okviru projekta Priložnost.EU. Europe Direct Savinjska se je delavnice udeležila in predstavila priložnosti, ki jih nudi EU predvsem v okviru Erasmus +, Eures, Evropske solidarnostne enote, Europe Direct točko, Enic naric, Euraxess in orodij Europass in EOK.

Delavnica z naslovom Odkrij EU, spoznaj sebe! se je odvila v prostorih Gimnazije Celje - Center s pričetkom ob 10.30 uri, namenjena pa je bila dijakom iz Celja in okolice, ki si želijo že v času srednje šole izkoristiti priložnosti, ki jim jih ponuja EU, pri čemer je poudarek na programih Erasmus+, ki se odvijajo na področju neformalnega izobraževanja.

Delavnica je bila umeščena tudi na program Dneva raziskovalcev 2017.

Na delavnici so spregovorili:

 • evropska poslanka, gospa Tanja Fajon,
 • evropski poslanec, Franc Bogovič,
 • mag. Klemen Žumer, vodja Informacijske pisarne EP v Sloveniji,
 • Alenka Blazinšek Domenis, strokovna vodja Zavoda Nefiks,
 • Sonja Majcen, vodja Informarmacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska
 • skupina dijakov, ki se je že udeležila mladinske izmenjave.

Dobrodelna dražba za Svita v MCC

V torek, 3. 10. 2017 smo pomagali pomagati! Humanitarno društvo Enostavno pomagam in Klub študentov občine Celje sta v dvorani Mcc Celjski Mladinski Center organizirala dobrodelno dražbo, namenjeno zbiranju sredstev za dečka Svita. 12 dražiteljev se je potegovalo za 8 dražbenih predmetov, z namenom pomagati 5-letnemu dečku s hudo obliko avtizma. S skupnimi močmi smo na dražbi zbrali kar 4.345 €! Juhej!

Alpe-Adria Youth Meeting 2017

Poročilo o mladinski izmenjavi

Zbralo se  je 20 mladih iz Italije, Avstrije in Slovenije z namenom, da s svojimi svežimi in inovativnimi idejami pomagajo in morebiti pripomorejo k boljšemu okolju. 

Iz Slovenije se je mladinske izmenjave udeležilo 6 mladih, ki so veliko naučili, aktivno sodelovali na aktivnostih in se zabavali. Pripravili si tudi poglobljeno poročilo njihove izkušnje in je obvezno branje za vse. 

1. dan (ponedeljek):

Pravijo, da so prvi koraki vedno najtežji. V našem primeru to ni bilo res. Prvi dan mladinske izmenjave Alpe Adria v avstrijski Vrbi se je začel z veliko smeha, igrami in seznanitev v tedenski program. Tematika dvajsetih mladih nadobudnežev je bila tokrat okoljevarstvena s podravkom na trajnosti mobilnosti z zbiranjem idej in morebitnih sprememb, ki bi lahko ugodno vplivale na prihodnost.

Prvi dan se je začel s pozdravom organizatorjev in regionalnega ministra za okolje, energijo, trajnosti in javnega prometa na avstrijskem Koroškem Rolfom Holubom. Seznanili so nas z nastankom peticije, ki smo jo s skupnimi močmi ustvarjali skozi celoten teden. Za učinkovito medsebojno sodelovanje ni manjkalo spoznavnih iger, svežih skokov v največje jezero na avstrijskem Koroškem in medkulturni večer, ki se je zaključil v znamenju plesa in pozitivne energije.


2. dan (torek):

Na drugi dan smo pričeli z delom. Po predavanjih na teme mobilnosti ter klimatskih sprememb smo se porazdelili v skupine, ki so reševale probleme ločene na različne tematike (tehnologija, ozaveščanje ljudi, politika). Vsi smo delili svoje ideje in opredovali glavne probleme, ki doprinašajo h klimatskim spremembam. Koncu dneva smo si ogledali dokumentarni film o slavnem glaciologu, ki je vodil prve raziskave, ki so pokazale zgodovino zemeljskega ozračja. Na podlagi ledu iz Arktike so dokazali, da je človekov vpliv na ozračje s proizvodnjo toplogrednih plinov veliko močnejši kot so sprva mislili in trenutno stanje ozračja odstopa iz celotne zgodovine zemlje.


3. dan (sreda):

Tretji dan projekta se je začel s svežo skupinsko igro, z namenom, da se prebudimo v novi dan. Nadaljevali smo z obnovo dosedanjih rezultatov tematskih skupin in se izobrazili, kako napisati ustrezno peticijo. Po odmoru smo spoznali Manuelin domači kraj in s kakšnimi okoljskimi problemi se soočajo v dolini reke Soče. Dan se je nadaljeval z delom po tematskih skupinah, kjer je pogovor tekel predvsem o idejah, ki bi jih zapisali v peticijo. Da bi bile ideje čimbolj izpopolnjene, smo se z njimi posvetovali tudi z ostalimi udeleženci. Večer je bil namenjen za veselo skupinsko druženje.

4. dan (četrtek):

Četrti dan izmenjave je bil tudi veliki dan ogleda in raziskovanja Veldna. Po jutranjem zajtrku smo se vsi dobili vsi skupaj in se dogovorili, da naprej delamo po skupinah, da dokončamo svoje osnutke in jih nato vsi skupaj pregledamo in še dodatno predebatiramo. Tako je naše delo od 9:30 pa do 11.00 ure potekalo po skupinah. Nato pa smo se začeli pripravljati na našo »mornarsko« pustolovščino. Ob 11.30 uri smo se vsi skupaj sprehodili do pristanišča, kjer smo nato počakali na našo ladjo. Med čakanjem pa smo se še malo poslikali in zabavali, nato pa je sledilo vkrcanje na ladjo, ki smo jo že vsi nestrpno pričakovali. Na ladji smo preživeli štiri ure. V tem času smo imeli tudi zelo okusno kosilo, prav tako pa smo si ogledali tudi polotok Maria Wörth, po katerem je jezero dobilo tudi ime – Wörthersee. Na tem otočku smo si ogledali tudi cerkev in uživali v razgledu na okolico. Nato pa se je naša plovba nadaljevala. V teh štirih urah smo se med seboj zelo zabavali in se med seboj še dodatno povezali in spoprijateljili.
Po plovbi smo si vzeli nekaj časa zase, saj smo se morali privaditi na trdna tla pod nogami, nato pa je sledilo še kratko delo po skupinah, tisti, ki pa smo svoje delo dokončali že dopoldan pa smo se odločili, da gremo plavati (ne vsi). Po delu in po večerji pa je sledila ZABAVA!!! Tako smo plesali in peli dolgo v noč, potem pa spat.

 

5. dan (petek)

To je bil zadnji dan naše izmenjave. Zbudili smo se otožni, saj smo vedeli, da se končuje eden izmed najlepših tednov v naših življenjih. Po zajtrku smo se kot vedno zbrali v skupinski sobi točno ob 09:30 ter dan pričeli s precej napornim energizerjem, ki ga je vodil Marc. Predvajal je videoposnetek z imenom 'Plesanje v kvadratu' (danza del cuadrado), mi pa smo si morali izbrati enega plesalca ter za njim ponavljati. Po zabavnem razgibavanju je sledil resnejši del našega predzadnjega uradnega srečanja. Razglabljali smo o deklaraciji, ki jo je bilo potrebno dokončati v naslednjih dveh urah. Christian in Robert sta vsaki skupini predlagala manjše popravke, ob tem pa smo sestavili tudi skupino, ki se je posvetila obdelavi uvoda. Po urnem delu je sledil sestanek s pod-guvernerko Koroške Beate Prettner, ki pa je zamujala. Vendar pa ta ni bil zapravljen, saj je Marc prvi del predstavitve programa Erasmus + predstavil kar med čakanjem na guvernerko. V prvem delu svoje predstavitve se je posvetil Youthpassu. Točno ob zaključku predstavitve, pa se je na vratih pojavila guvernerka. Sledila je slavnostna predaja in predstavitev naše deklaracije. Po njenem odhodu pa nas je čakal še drugi del Marcove predstavitve, kjer nam je podrobneje predstavil program Erasmus +, še posebej pa se je posvetil številnim izmenjavam, ki nam jih ta ponuja. Zadnjih nekaj minut pa smo se razdelili v skupine in se na podlagi naših izkušenj bolj intenzivno pogovarjali o določenih tipih izmenjave. Sledilo je kosilo s kratko pavzo. Po pavzi smo se poslednjič srečali v skupinski sobi. Po sproščujočem energizerju je sledila samoevalvacija ter evaluacija celotnega tedna. Z namenom, da bi se v naših mislih pojavila enovita slika preteklega tedna, smo se najprej podali na fantazijsko potovanje po preteklih dnevih, ki ga je vodil Marc, nato pa je ta po sobi razmetal tri šeleshamerje za evalvacijo. Vsak udeleženec je na posamezen plakat moral napisati oz. narisati svoje mnenje, evalvacijo truda, ki ga je vložil sam, ter celotnega tedna. Na koncu je Marc rezultate povzel. V drugem delu pa je Marc po sobi pometal plakate s prvega dne, kjer so bili napisani naši cilji za bodoči teden. Vsak je nato moral oceniti, če je svoj cilj dosegel ali ne, ter v prvem primeru s plakata sneti svoj listek. Ponovno je Marc povzel končni rezultat. S tem se je tudi zaključil delovni del našega tedna, saj je sledilo le še uživanje. Pred vrati hostla nas je namreč čakalo presenečenje. Izkusili smo lahko nove, inovativne ter okolju prijazne oblike trajnostne mobilnosti, kot so električni avti, električna kolesa ter segue. Pri tem nas je najbolj očaral Tesla, ki se je res izkazal in skoraj vse prepričal v nakup električnega avtomobila. Ob sedmih pa smo se ponovno srečali v skupinski sobi, ki pa je bila preurejena v vrhunsko dvorano z gala večerjo. Pred proslavo je potekala ponovna predaja deklaracije, tokrat pa ministru koroške regije za okolje, energijo, trajnostni razvoj ter javnega prevoza Rolfu Holubu. Predajo je nato zamenjal precej neformalni večer. Udeleženci in mentorji smo uživali v okusni hrani, prijetni glasbi in domači družbi. Praznovanje je trajalo dolgo v noč.

Izkušnje slovenskih udeležencev

Manuela Korečič

Izmenjava je bila neverjetna. Najbolj všeč mi je bil sam urnik, ki ni bil ne preveč zapolnjen, ne preveč luknjast. Mislim, da smo se študentje, ki smo sodelovali na tem sestanku, zelo dobro ujeli. Sodelovanje je bilo vrhunsko, ob tem pa moram poudariti, da je končni izdelek delo vseh nas. Seveda pa so tudi naši mentorji veliko prispevali k dobremu team-spiritu. Vedno smo se lahko obrnili na njih, nobeno vprašanje se ni smatralo za neumno. Nastanitev v hostlu Cap Wörth je bila na splošno gledana kar v redu, le hrana bi pa prav zares lahko bila boljša.

Tomaž Baš:

Celotna izmenjava se mi je zdela zelo dobro organizirana in poučna. Govorili smo o pomembnih temah in vrjamem, da bi več ljudi moralo o tem razmišljati. Osebno sem bil vesel novih izkušenj z delom v skupinah. Seveda pa je bil tudi čas za zabavo, druženje in nova spoznanstva za katere upam, da se bodo obdržala tudi po razidu.

Eva Perko:

To je bila moja prva izmenjava in vsekakor ne zadnja! Imela sem se zelo lepo. Spoznala sem veliko novih prijateljev s katerimi nameravam obdržati stike. Na izmenjavi sem se tudi veliko naučila in upam, da sem dobro prispevala svoje znanje in svoje ideje. Vsekakor pa upam, da bom to znanje lahko širila naprej!!!

 Mija Bezgovšek:

Toliko novih spoznanstev, izkušenj, idej, osvojenih tematik, premaganih strahov, poznavanje jezika, medsebojnega sodelovanja  in splošnega znanja lahko pridobiš le v enem tednu. Namen je bil dosežen. Še ena izmed zelo dobro pripravljenih in organiziranih izmenjav v sosednji državi.

Kaja Stradovnik:

Moji vtisi in spomini na mladinsko izmenjavo Alpe Adria 2017 so enkratni. Izmenjava je izpolnila vsa moja pričakovanja, od tega da sem se res dobro spoznala z vsemi udeleženci izmenjave, se seznanila s tematiko, ki me zelo zanima in v katero se tudi v prihodnosti želim poklino usmeriti, ter se preizkusila v timskemu delu, kjer smo s sodelovanjem prišli do izjemnih idej in jih strnili v obliko deklaracije o trajnostni mobilnosti. Osebno mi je timsko delo predstavljalo največji iziv, saj nisem vedela kaj pričakovati od tako kulturno, kot tudi poslovno raznolike skupine. Res sem bila pozitivno presenečena nad lahkotnostjo komuniciranja, medsebojnim sodelovanjem in spoštovanjem, ter seveda množico dobrih idej, ki so bile rezultat uspešnega sodelovanja.

Izmenjavo bi definitivno ponovila, ter jo priporočila vsem, ki vas tema zanima, si želite spoznati naše enkratne sosede in dobiti nekaj kilometrine pri timskemu delu, medsebojni komunikaciji in izražanju svojih misli.

EU SI TI: je prišel v naš kraj

Včeraj, 25. septembra 2017, se je v dvorani Celjskega mladinskega centra odvil dogodek EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO SMO mi vsi, ki ga je organizirala Europe Direct Savinjska in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. 62 udeležencev je aktivno sodelovalo pri izvedbi dogodka, ki je bil razdeljen v dva dela.

V prvem delu smo se pogovarjali z gosti o tem ali je solidarnost obče prepoznana družbena vrednosta v slovenskem in evropskem prostoru, v kolikšni meri se Slovnci in Slovenke vključujemo v programa Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote, kako postati prostovoljec, kakšna je osebna motivacija za prostovoljstvo, s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce, beleženje in prepoznavanje prostovoljskega dela, kako organizacije komunicirajo s prostovoljci, kako lahko izobraževalne ustanove spodbujajo in promovirajo prostovoljstvo pri svojih učencih in dijakih, kakšno je stanje in sestava prostovoljcev v celjski ragiji, ipd. Kaj lahko storimo za spodbujanje prostovoljstva v regiji in tudi širše?

Po razpravi smo v delovnih skupinah iskali ukrepe za reševanje izzivov, ki smo jih opredelili v prvem delu. Sedem skupin je reševalo različne probeleme in iskalo rešitve znotraj skupine, ki so bile strukturno in generacijsko mešane. Vsaki skupini je bil dodeljen trener, svoja razmišljanja in ugotovitve so prenesli na plakate, ki jih bomo v prihajajočih dneh razstavili v galerijskih prostorih Celjskega mladinskega centra. 

Gosti:

 • Milan Ninič, letošnji dobitnik bronastega celjskega grba in prostovoljec, predsednik društva Enostavno pomagam
 • ​Ana Žekar, Društvo Parada Ponosa
 • David Razboršek, Zavod Vozim vendar ne hodim
 • Marijana Kolenko, ravnateljica Osnovne šole Lava
 • Željko Cigler, Mestna občina Celje
 • Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji

Aktvini udeleženci na razpravi:

 • Predstavnik društva Sožitje (prostovoljka)
 • Peter Čepin Tovornik (Srednja zdravstvena šola; koordinator prostovoljskih aktivnosti na šoli)
 • Gimnazija Celje Center (27 dijakov 3 in 4. letnikov)
 • Prostovoljka Franja (prostovoljka v Varni hiši in Celjskem mladinskem centru)
 • Društvo tabornikov rod II. Grupe odredov Celje – 3 predstavniki
 • Zavod Socio – predstavnica
 • Medgeneracijsko društvo za samopomoč Savinja – predstavnik
 • Hospic – 2 predstavnika 
 • EVS prostovoljka Slava Karamanović

Program:
11.00 – 11.05: Pozdrav in predstavitev gostov in metod dela
11.05 – 11.35: Izzivi prostovoljstva in krepitev solidarnosti - razprava in predstavitev priložnosti
11.35 – 12.45: Rešitve na izzive prostovoljstva (delo v skupinah)
12.45 – 13.15: Predstavitev rešitev in ukrepov posameznih delovnih skupin

Dogodek sta pripravila Europe Direct Savinjska in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji. in je del projekta EU SI ti.

Delno financira EU.

    

Avtor fotografij: Matic Gabriel

Delavnica EU mene briga na Gimnaziji Celje - Center

V petek, 15.9. med 20:00 in 21:15 uro, smo na Gimnaziji Celje - Center izvedli dve delavnici: EU mene briga 1 in EU mene briga 2 v okviru dogodka Gimnazije Celje - Center Naših 100+5 ali Pridi s5 po eno 5ko

Delavnice EU mene briga 1 se je udeležilo 21 ljudi, EU mene briga 2 pa 24. Namen delavnic je bilo razširiti znanje o Evropski uniji na zabaven način. Imeli smo tudi kolo sreče s simboličnimi darili in različne publikacije EU. 

Maturanc after party v MCC

V petek se je pri nas odvil uradni after party dogodka Naših 100+5 ali Pridi s5 po eno 5ko, tradicionalnega druženja generacij ob 105. letnici Gimnazija Celje - Center! Oglej si nekaj utrinkov družabnega večera, polnega glasbe iz časa naših "maturancev"! ;)

V Baskijo po nove izkušnje in ideje

Naš Celjski mladinski center, znotraj katerega deluje informacijska točka Europe Direct Savinjska, je na usposabljenje med 7. in 10. septembrom v Bilbao poslal dve udeleženki.

Namen usposabljanja je bilo analizirati potrebe mladih in kar najbolje promovirati aktivno mladinsko participacijo v lokalnih okoljih ter kako efektivno izboljšati socialno varnost in zaposljivost mladih.

Obe sta izrazili navdušenje nad vsebino in načinom dela. Kaj je povedala Mojca, pa si lahko preberete spodaj.

"Ker verjamem, da mednarodno okolje prinaša številne priložnosti za profesionalni in osebnostni razvoj, sem se na izobraževanje v Bilbao, mesto v pokrajini Baskija na severu Španije, podala z velikim zanimanjem.

6-dnevno srečanje, ki so se ga udeležili predstavniki iz dvanajstih evropskih držav, je minilo v sproščenem, a delovnem vzdušju. Po začetnem spoznavanju in pripravi na delo smo poudarek namenili na predstavitvi in spoznavanju dobrih praks pri delu z mladimi v naših lokalnih okoljih. Primere projektov in različnih aktivnostih tamkajšnjih organizacij smo lahko tudi pobližje spoznali. Poleg izmenjave izkušenj smo s skupnimi močmi iskati tudi možne rešitve za pereča vprašanja, povezana z mladimi, med katerimi prevladuje tudi tema zaposljivosti. O tem smo s posebno metodo work cafe v Bilbau razpravljali tudi z lokalnimi predstavniki in mladimi. Ker mi je blizu tema ustvarjalnosti, sem se z veseljem udeležila tudi delavnice o spodbujanju kreativnosti, ki je pomembna tako za mladinske delavce kot mladostnike.

Del srečanja smo posvetili tudi iskanju inovativnih, novih pristopov k mladinskemu delu in načrtovanju mednarodnih in nacionalnih projektov ter pobud za mlade.

Iz Baskije se tako vračam z novimi idejami in poznanstvi, ki jih bom z veseljem uporabila pri svojem vsakodnevnem delu z mladostniki."

Mojca Šipek

Kavarniški ˝OPEN MIC˝ večer z Anabel

Z letošnjim šolskim letom je v MCC kavarno zapihal svez veter mladih talentiranih pevcev, ki bodo imeli priložnost preizkusit se in vzdržat pred publiko. Nekateri morda prvič, drugi že izkušeni, vsekakor pa nas je na prvem Open mic večeru prijetno razvajala in opela Anabel. 

Izkušnje prostovoljke na usposabljanju "Not Just Members" na Nizozemskem

Kot prostovoljka Celjskega mladinskega centra sem se med 20. 8. in 28. 8. 2017 udeležila usposabljanja mladinskih delavcev na Nizozemskem (Orvelte) pod naslovom "Not Just Numbers". Projekt je v sodelovanju z desetimi državami nastal zaradi potrebe po odzivu mladinskega dela na begunsko in migracijsko krizo v Evropi. Glavna cilja sta bila seznaniti udeležence s priročnikom Not just numbers (tukaj) in povečati vključenost mladih v prizadevanju za pozitivne rešitve krize.

Tekom tedna smo postopoma vsak dan bolj spoznavali perečo tematiko in stanje v Evropi. Skozi različne zanimive metode kot npr. wikipedija migracij, speed dating, timsko delo, pripovedovanje zgodb, debata idr. smo pridobivali znanja, ki jih bomo prenesli na naše mladinsko delo. Preden smo šli na ogled azilnega centra Ter Apel, nas je obiskala predstavnica Legal aid-a, ki nam je predstavila potek procesa pridobitve azila na Nizozemskem. Obisk azilnega centra Ter Apel nas je vse zelo pozitivno presenetil. Namreč center je povsem na novo zgrajen kot odziv na veliko število migracij v zadnjih dveh letih in vsebuje šolo, zdravstveni center, telovadnico itd. Žal pa smo izvedeli, da je to eden izmed najbolj modernih centrov v Evropi in niti približno ostali ne izgledajo tako. Zanimivo je bilo tudi to, da so nas sprejeli prostovoljci organizacije VWN, ki z 2000 prostovoljci deluje po celi Nizozemski kot pomoč beguncem in migrantom. Seznanili smo se z delom IOM  - Mednarodne organizacije za migracije, ki deluje po celem svetu, njegova glavna naloga pa je varna vrnitev migrantov v njihovo prvotno državo. Uradni del projekta smo zaključili z obiskom sirijskega begunca, ki nam je predstavil delo njegove na novo ustanovljene organizacije, s katero skuša povezati sirijsko skupnost z različnimi projekti na Nizozemskem.

Vsi udeleženci smo predstavili, kako begunska in migrantska kriza vpliva na naše države in skupno ugotovili, da je še vedno zelo veliko razlik znotraj evropskih držav, veliko diskriminacije, ksenofobije in rasizma. Z bodočimi projekti bomo poskušali mlade čim bolj informirati, da si bodo znali oblikovati mnenje o migraciji in azilu na podlagi objektivnih in uravnoteženih informacijah.   

Bolj podrobno o samem projektu in vsebini, si lahko preberete v blogu na tej povezavi.

Avtor: Neža Kočevar

Uspešna izvedba in udeležba na konferenci "Mehke veščine v formalnem izobraževanju"

Celjski mladinski center je skupaj z Združenjem za socialno pedagogiko in Srednjo zdravstveno šolo Celje, včeraj 8,9, 2017, priredil konferenco z delavnico z naslovom „Mehke veščine v formalnem izobraževanju“.

Konferenca z delavnico predstavlja enega izmed ključnih rezultatov projekta Cl@ss - Competences Learning at Secondary Schools, kjer je Celjski mladinski center v sodelovanju z mednarodnimi partnerji, Srednjo zdravstveno Šolo Celje in Šolskim centrom Velenje, razvil novo metodologijo mehkih veščin poučevanja v srednjih šolah.

Na konferenci smo predstavili:
- ključne rezultate in poudarke iz projekta cl@ss - Competency Learning at Secondary Schools (Sonja Majcen, Celjski mladinski center)
- učenje mehkih veščin skozi perspektivo skupinske dinamike (Alja Zorman, Srednja zdravstvena šola Celje)
- rekleksija vloge strokovnega delavca pri uporabi in poučevanju mehkih veščin (dr. Karmen Mikek, Šolski center Velenje)
- teorija implementacije metodologije učenja mehkih veščin in prostori izkustva v vzgoji in izobraževanju (dr. Andreja Grobelšek, Srednja zdravstvena šola Celje)
- spletna platforma z naborom aktivnosti - možnosti in priložnosti za uporabo pri delu v šoli (mag. Katja Kolenc, Celjski mladinski center)
- izkušnja vključenosti v proces vpeljevanja metodologije učenja mehkih veščin v delo učitelja in primeri dobre prakse - različni prispevki (Danica Artnak, Maja Basle, mag. Monika Brglez, Marija Bec, Danijel Berden, vsi Srednja zdravstvena šola Celje)

40 udeležencev, primarno učitljev osnovnih in srednjih šol ter profesorjev iz fakultet, je v cprvem delu kativno sodelovalo pri izvedbi aktivnosti, za katero se je izkazalo, da je konferenci prinesla sproščeno skupinsko dinamiko in smo na podlagi le te v drugem teoretičnem delu lahko konstruktivno predstavili in sooblikovali diskurz, ki se je nadaljeval tudi po končanem uradnem delu ob pogostitvi.

V kolikor bi radi izvedli več o vsebinskem delu ali se vpisali v brezplačno platformo, kjer lahko dostopate do primerov aktivnosti, nas prosim kontaktirajte na naslov katja.kolenc@mc-celje.si.
 

Etno urban festival 2017

Ta vikend je pri nas dogajalo! Odvil se je že dolgo pričakovani Etno urban festival 2017! V petek sta nas najprej v okviru Mednarodnega folklornega festivala Od Celja do Žalca obiskali romunska in bolgarska folklorna skupina, nato pa smo se s poznavalko grafitarske kulture podali na Urbani sprehod ali Graffiti tour po Celju, kjer smo odkrivali prav posebne barve mesta. Dan smo zaključili s koncertom Uros Perich Perry z bandom, na katerem smo se dodobra naužili odlične glasbe. Tudi sobota je bila folklorno zaznamovana. S skupino iz Romunije smo se namreč učili romunskih plesov. Melodično obarvan je bil tudi večer, ko smo v družbi Bakaline in Mateje Gorjup prisluhnili narečni glasbi. Utrinke obeh festivalskih dni je zbrala naša ekipa, ki se ji je pridružil mladi ustvarjalec Jon Simonič, zmagovalec zadnjega MCC natečaja. Fotografije so prispevali tudi: Alja Hrovat, Kaja Potušek in Nejc Trpin. Vabljeni k ogledu! Za sodelovanje na etno urbanem dogodku bi se radi zahvalili Mednarodnemu folklornemu festivalu Od Celja do Žalca in Humanitarno društvo Enostavno pomagam, s pomočjo katerega bomo od vsake vstopnice 2€ namenili v humanitarni sklad za zdravljenje Nenada Stojakovića. Posebna zahvala gre našima zvestima pokroviteljema Zavarovalnica Triglav in Nepremičnine Celje, ki sta vsem omogočila še en čudoviti vikend!

 

Fazanovanje GCC 2017

Gimnazija Celje - Center je pri nas že tradicionalno priredila fazanovanje. Izkušeni dijaki so svoje mlajše sošolce medse sprejeli kot se spodobi - z izzivi in preizkušnjami vzdržljivosti fazanov;).

Sodelovali smo na Sejmu rabljenih učbenikov

Informacijska točka Europe Direct Savinjska je 1. in 4. septembra sodelovala na Sejmu učbenikov na šoli Gimnazija Celje - Center. Na sejmu so učenci prodajali svoje učbenike, zapiske, delovne zvezke in tudi delili nasvete, kako najbolje izkoristiti srednješolska leta, pri nas pa ste lahko dobili različne Evropske publikacije, s katerimi si boste lahko razširili svoje znanje o Evropski uniji in njenemu delovanju. 

 

Mladinska izmenjava na Siciliji, 2.del

Prejšnji teden smo vam predstavili video, ki so ga posneli udeleženci mlainske izmenjave na Siciliji, ki je potekala v juliju. Tokrat vam posredujemo vtise ene izmed udeleženk. Preberite si kaj je napisala Tinkara o svoji doživetjih in izkušnji mladinske izmenjave. 

"Na Sicilijo sem se odpravila s svojima zelo dobrima prijateljicama, zato sem se že pred odhodom zelo veselila te izmenjave. Na poti do letališča sem bila zelo vznemirjena, zato sem le kratek čas v kombiju spala, kljub temu, da je bila to nočna vožnja do letališča v Italiji. V glavno mesto Sicilije-Palermo smo prispele v opoldanskem času in ravno takrat je na ulicah potekala tržna prodaja, takoj smo opazile razliko, v Palermu so takšne tržnice namreč veliko večje in veliko bolj obiskane v primerjavi s slovenskimi. Zmotila pa nas je tudi ta razlika, da je Sicilija zelo umazana, tega vsekakor nismo vajene saj prihajamo iz zelo čiste države. Nato smo končno našle naš samostan, v katerem smo bile različno razdeljene po sobah, sama sem kasneje dobila sostanovalki iz Romunije in Malte. V popoldanskih urah pa sta prispela še Maja in Luka iz Slovenije, s katerima se prej nismo poznali. Naslednji dan smo spoznale še preostale udeležence iz Madžarske, Malte, Romunije, Grčije in Italije in pričeli smo z delavnicami na temo Emocije. Zelo hitro smo se začeli spoznavati in vedno bolje smo sodelovali med seboj. Drugi dan smo imeli  medkulturni večer na katerem smo spoznavali kulturo in tradicije drugih držav, hkrati pa smo se družili in zabavali. V drugem delu tedna smo imeli tudi likovne delavnice, prav tako na temo čustev. Pri vseh dejavnostih smo spoznali, kako pomembno je sodelovanje. Vsak dan smo se naučili veliko novega na sproščen način, imeli pa smo tudi veliko prostega časa, ki smo ga porabili za druženje in raziskovanje Palerma. Seveda pa smo se  nekajkrat z avtobusom odpravili na peščeno plažo. Voda je bila čudovita, ravno prav topla in zelo slana. Na plaži je bilo ogromno ljudi, ki so prav tako bili željni vročih sončnih žarkov in ohladitve v morju. Ravno v času naše izmenjave je v mestu potekal največji Sicilijanski festival -Santa Rosalia, zato smo se ob večerih večkrat sprehodili po ulicah med množico ljudi. Sama sem si med večernim pohajkovanjem najraje privoščila  božanski sladoled.

Predzadnji dan skupnega druženja smo imeli prost in izkoristili smo ga za ogled čudovitega mesteca ČEFALU, kjer smo poleg ogleda po mestu uživali na plaži in se nastavljali ogromnim valovom, zato adrenalina res ni manjkalo. Naša izmenjava se je počasi iztekala, zadnji dan smo  v dopoldanskih urah naredili evalvacijo in ugotovili smo, da je za večino bila to zelo pozitivna izkušnja, ki nam je prinesla veliko novega znanja in veliko novih prijateljev.  Popoldanski čas pa smo izkoristili za zadnje trenutke skupnega druženja. Bilo nam je hudo, ker smo vedeli, da se bomo počasi morali posloviti, prva skupina iz Madžarske je namreč odpotovala že ponoči, ostali smo še zadnjič prespali v samostanu in se nato naslednje jutro pripravili na odhod. Slovo je bilo nabito s čustvi, kljub temu da bi z veseljem podaljšala izmenjavo za kak dan pa sem neverjetno hvaležna za celih 8 dni, ki smo jih preživeli skupaj in prepričana sem, da se bomo z nekaterimi že kmalu spet srečali.

Jaz, Tamara in Eva smo imele let šele zvečer, zato smo dan izkoristile  še za zadnje raziskovanje mesta in seveda nakupe. Nato pa ARRIVEDERCI SICILIA. Čakal nas je nočni let in vožnja do doma, kamor sem prispela v zgodnjih jutranjih urah utrujena, a polna novih spominov." 

(Tinkara Lipovšek)

 

Srečanje projektnih partnerjev v Sofiji

Med 25.6.2017 in 28.6.2017 smo se v okviru projekta Mynnova srečali projektni partnerji v Sofiji. Predebatirali smo naše preteklo delo in naredili akcijski načrt za naprej. Kmalu bodo vidni tudi prvi konkretni rezultati navedenega projekta in sicer platforma za mentorstvo, ker se bodo srečevali mladi bodoči socialni inovatorji in uspešni podjetniki z namenom nudenja nasvetov, pomoči in mentorstva. Stay tuned and check FB page Euromentor Community.
Mcc Celjski Mladinski Center Law and Internet Foundation University of Nicosia
Projekt je sofinanciran s strani programa Erasmus + - KA2 (strateška partnerstva).

Delavnica: Evropska prostovoljska služba (EVS) pri vas

Europe Direct Savinjska je danes izvedla predstavitev s praktično delavnico, kako gostiti in pošiljate prostovoljce v okviru Evropske prostovoljske službe (kakšni so pogoji in zahteve), kakšen je postopek akreditacije.

Nekaj časa smo namenili tudi predstavitvi Evropske solidarnostne enote, kako se vključiti vanjo, kakšen je postopek registracije.

Delno financira EU.

    

Poročilo uvodnega srečanja za mladinsko izmenjavo ˝Emoticon˝, Sicilija, 16.-19.6.2017

Med 16. in 19.6.2017 je potekalo uvodno srečanje vodij mladinske izmenjave imenovane ˝Emoticon˝, ki bo potekala v juliju v mestu Palermo, Sicilija. V mladinski izmenjavi sodeluje tudi naš Celjski mladinski center, ki na izmenjavo pošilja pet udeležencev ter tako krepi mobilnost mladih kot ključno aktivnost 1 v programu Erasmus +.

Uvodnega srečanja smo se udeležile predstavnice posamezne mladinske skupine iz Malte, Grčije, Romunije, Madžarske, Slovenije in Sicilije. Namen srečanja je bil spoznati organizacije, ki sodelujejo v izmenjavi predvsem pa dopolniti in potrditi vsebinski program dogajanja, ki ga bodo deležni mladi udeleženci ter logistično uskladiti njihove prihode in nastanitev v Palermu.

Naš vikend se je začel z uvodnim druženjem v multikulturnem centru, kjer nas je gostiteljica Dora Deak seznanila s primerom dobre prakse v razvijanju strpnosti med lokalnim prebivalstvom in afriškimi migranti. V tem duhu je tekel celoten vikend, saj je eden izmed ciljev mladinske izmenjave tudi podiranje stereotipov o pripadnikih tujih narodov preko razvijanja strpnosti in čustvene inteligence.

Soboto smo namenile uradnemu delu srečanja. Vsaka izmed udeleženk je predstavila organizacijo, iz katere prihaja, dosedanje izkušnje z evropskimi projekti programa Erasmus +  ter udeležence mladinske izmenjave. Tako smo sestavile okvirno sliko celotne skupine, ki bo skupaj bivala, se družila in komunicirala. Sledila je seznanitev z vsebino in aktivnostmi mladinske izmenjave ter dopolnitev programa ˝Emoticon˝. Ker je namen in cilj izmenjave razvijanje čustvene inteligence, razumevanje medčloveških odnosov in različnega dojemanja čustev, spodbujanje medkulturnega dialoga, bodo temu sledile tudi aktivnosti, kot so skupinske igre v uprizarjanju različnih čustev, delo v paru in razreševanje namišljenih konfliktnih situacij s pomočjo igralnih kock ˝Storytelling˝, ilustriranje posameznih čustev in oblikovanje animacijskih videov itd. Da bo navezovanje stikov še lažje, smo vključile tudi družabne večere z glasbo, kjer se bodo udeleženci lahko preizkusili v vlogi DJ-a, izvedli kviz na temo Zanimivosti naše države ter z domačili tradicionalnimi jedmi pogostili soudeležence. Ne nazadnje smo logistično uskladile še prihod udeležencev na kraj nastanitve, saj bodo posamezne skupine prihajale ob različnem času in n

V nedeljo nam je Dora razkazala še samostan, kjer bodo udeleženci izmenjave nastanjeni in kjer bo potekal ves vsebinski del programa/izmenjave. Sledil je ogled mesta ter večerno druženje na trgih Palerma do prvih odhodov nazaj domov.

Besedilo: Katja Romih

Mladinska izmenjava v Latviji

"Hvala vsem za neverjetno izkušnjo. Ta izmenjava je ena izmed najbolj dragocenih spominov zame." Mija Bezgovšek, udeleženka mladinske izmenjave

Poročilo o mladinski izmenjavi ''Tolerance and Diversity in Common Europe'' v mestu Rezekne v Latviji med 20. in 29. majem 2017.
Izmenjave so se udeležili mladi iz Španije, Italije, Latvije, Malte in Slovenije.
Slovenijo smo predstavljale: Katja Raušl, Tjaša Černelič, Brina Jenček, Zala Jenček, Nina Jazbec in Mija Bezgovšek.

Cilj projekta je bil ozavestiti mlade o aktualnih problemih današnjega sveta – raznolikost ljudi različne narodnosti, vere, spolne usmerjenosti, kulture in političnih problemov skozi debat, okroglih miz ter gledaliških delavnic. Kot končni izdelek smo v okviru glasbenega festivala ''Seven Hills Fest'' v Rezekneju predstavili kratko umetniško uprizoritev na prostem.

Najprej smo na izmenjavi pričeli s spoznavanjem ostalih sodelujočih in  mestnih znamenitosti. Ni manjkalo spoznavanja italijanščine, malteščine, latvijščine, španščine in slovenščine. Vsak dan je bila ena država zadolžena za uro spoznavanja svojega jezika. Sedaj smo vešče v igranju Jon Mariona v malteščini, znamo tekoče zapeti špansko pesem, prevesti nekaj temeljnih besed v italijanščini in se predstaviti v latvijščini. Vsak dan se je nadaljeval z gledališkimi igrami režiserja, kjer smo se s spoznavanjem samega sebe naučili, kljub nepredvidenemu dejanju gledalca, ohraniti miren obraz. Delavnica se je nadaljevala v predstavljanje, kako posamičen narod razume pomen tolerance in raznolikosti v Evropi in kako jo v imenu narodnosti doživljamo. Na to temo smo sestavili kratko tiho igro, kjer smo s kretnjami in z glasbo predstavili diskutirano. Na koncu smo z vseh idej držav sestavili kratko umetniško uprizoritev na temo tolerance in raznolikosti v Evropi in jo zadnja dva dneva predstavili na festivalu ''Seven Hills Fest''.

Poleg uradnega dela in sodelovanja ni manjkalo medsebojnega spoznavanja v prostem času. Naše druženje se je nadaljevalo tudi po uradnem delu urnika. Piknik ob jezeru, igranje odbojke na mivki, skupno fotografiranje, raziskovanje mesta in iskanje trgovin s spominki, druženje v parku, skupni zajtrki, kosila in večerje, podarjanje daril skrivnemu prijatelju in druženje ob dobri glasbi festivala, kjer smo zaplesali v ritmu Latvijskih znanih glasbenikov in se družili ob stojnicah različnih ponudb jedače in pijače tamkajšnjih domačinov. Prijatelje vezi, ki smo jih stkali ob vsakodnevnem druženju, nam bodo še dolgo ostale v spominu.

Besedilo: Mija Bezgovšek
Foto: Aleksandrs Lebeds, Mija Bezgovšek, Liene Narcis

Zaključek Filmskega tedna Evrope 2017

Vse regionalne Informacijske točke Evropske unije Europe Direct v Sloveniji, ki so pripomogle k soorganizaciji projekta so bile zadovoljne z obiskom na posameznih lokacijah. Tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska je bila zadovoljna z obiskom na treh projekcijah, ki so se odvile 15., 18. in 20. maja v Celjskem mladinskem centru. V kolikor se nam niste pridružili, si lahko na fotografijah ogledate kaj ste zamudili.

Delno financira EU.

         

Uspešno prvo predvajanje filma v okviru FTE 2017

V ponedeljek, 15. maja 2017, smo ob 20. uri v dvorani Celjskega mladinskega centra pričeli s prvim predvajanjem filma v okviru Filmskega tedna Evrope 2017. Filmski teden Evrope organizira naša Informacijska točka Europe Direct Savinjska, seveda ob pomoči ostalih regionalnih Informacijskih točk Evropske unije Europe Direct v Sloveniji ter v sodelovanju s Centrom Ustvarjalna Evropa in Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. 
Na prvem brezplačnem ogledu francoske komedije Bog, le kaj smo zagrešili? se nam je pridružilo 23 obiskovalcev. Kako je dogodek izgledal si lahko ogledate na fotografijah.

Hkrati pa vas vabimo na ogled drugega filma, ki bo v četrtek, 18. maja s pričetkom ob 20. uri. V kolikor nam bo vreme naklonjeno bo predvajanje na prostem v primeru slabega vremena pa v dvorani Celjskega mladinskega centra. Vabljeni!

Teden Evrope 2017 je za nami

V torek, 9. maja 2017 med 11.00 in 16.00 uro smo se na Krekovem trgu v Celju predstavili na Evropski vasi, kjer so se osnovnošolci in srednješolci celjskih šol predstavljali z različnimi nastopi. Stojnica Europe Direct Savinjska je obiskovalcem ponujala brezplačne publikacije in informacije na temo mobilnosti. S kolesom sreče pa smo na zabaven način vse obiskovalce in mimoidoče informirali o EU.

V Mcc Kavarni smo v torek, 9. maja 2017 ob 20:00 uri predstavili in degustirali evropska vina, ter sire iz različnih držav Evropske unije.

V petek, 12. maja od 21. ure dalje smo organizirali Evropski koncert: Nipke in Dj Zeega. Mama mu reče Boštjan, sodnik za prekrške pa Nipič. Vsi ga poznamo kot Nipke. Od »Bejbe z neta« do »Noben me ne razume«. Nabor evropskih borovnic in jagodičevja na EU koncertu – Nipke it is! Pred in po DJ Zeega. DJ Zeega rola gruve, funk in mešane čevape.

V nedeljo, 13.5.2017 smo ob 10.00 uri  v parku Celjskega mladinskega centra z najmlajšimi sprva potovali po EU in spoznavali njeno arhitekturo. Nato so naš malčki na podlagi popotovanja iz peska izdelali eno izmed zgradb, ki so jo spoznali.  Najboljše ocenjena zgradba, je dobila tudi nagrado.

Kako lepo smo se imeli si oglej na fotografijah.

Uspešno izvedeni dogodki v okviru Tedna Evrope 2017

V okviru Tedna Evrope, ki je potekal med 8. in 14. majem 2017, je Europe Direct Savinjska, ki deluje v Mcc Celjski Mladinski Center, organizirala teden zanimivih dogodkov z evropsko tematiko. 

V torek, 9. maja 2017 med 11.00 in 16.00 uro, smo se na Krekovem trgu v Celju predstavili na Evropski vasi, kjer so se osnovnošolci in srednješolci celjskih šol predstavljali z različnimi nastopi. Stojnica Europe Direct Savinjska je obiskovalcem ponujala brezplačne publikacije in informacije na temo mobilnosti. S kolesom sreče pa smo na zabaven način vse obiskovalce in mimoidoče informirali o EU.

V Mcc Kavarni smo v torek, 9. maja 2017 ob 20:00 uri predstavili in degustirali evropska vina, ter sire iz različnih držav Evropske unije.

V petek, 12. maja od 21. ure dalje smo organizirali Evropski koncert: Nipke in Dj Zeega. Mama mu reče Boštjan, sodnik za prekrške pa Nipič. Vsi ga poznamo kot Nipke. Od »Bejbe z neta« do »Noben me ne razume«. Nabor evropskih borovnic in jagodičevja na EU koncertu – Nipke it is! Pred in po DJ Zeega. DJ Zeega rola gruve, funk in mešane čevape. Posnetek koncerta in komentar samega Nipke si lahko ogledate tukaj.

V nedeljo, 13.5.2017 smo ob 10.00 uri  v parku Celjskega mladinskega centra z najmlajšimi sprva potovali po EU in spoznavali njeno arhitekturo. Nato so naš malčki na podlagi popotovanja iz peska izdelali eno izmed zgradb, ki so jo spoznali.  Najboljše ocenjena zgradba, je dobila tudi nagrado.

Kako so dogodki potekali si oglejte na fotografijah.

Dialog mladih

V sredo, 10. maja se je pri nas odvil Dialog mladih v organizaciji Vlade Republike Slovenije, ki je v sklopu regionalnega obiska Savinjske regije in terenske seje obiskala tudi Celjski Mladinski Center.

Ob organizacijski podpori Mreže MaMa, so se mladi iz lokalnega okolja sestali z državnim sekretarjem na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, dr. Tomažem Bohom in se z njim pogovarjali o izzivih stanovanjske politike. Poleg g. Boha so v pogovoru sodelovali še: Barbara Radovan iz Ministrstva za okolje in prostor, Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, Željko Cigler, predstavnik Mestne občine Celje, ter Primož Brvar, direktor Nepremičnin Celje. Odgovarjali so na vprašanja mladih Savinjčanov v zvezi z njihovo stanovanjsko problematiko in kakovostjo bivanja.

Skupaj so ugotovili pomembnost medsebojnega sodelovanja na področju stanovanjskega položaja mladih in se lotili reševanja problematike. Ministrstvo za okolje in prostor bo tako skupaj s Stanovanjskim skladom RS in v sodelovanju z mladimi pripravila ukrepe za izboljšanje.

Več informacij o Dialogu mladih in obisku vlade najdete na naslednjih povezavah: goo.gl/Cmv8TXgoo.gl/8KKWdb in  goo.gl/HG4oLk.

Video povzetek dogajanja najdete tukaj.

12. Festival prostovoljstva

Celjski mladinski center je v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in v sodelovanju z Mestno občino Celje v petek, 21. 4. 2017 pripravil 12. Festival prostovoljstva, na katerem smo nagradili Naj prostovoljce leta 2016 v petih starostnih kategorijah in podelili priznanja vsem prostovoljcem, ki so bili prijavljeni na natečaj. Na ta način smo se jim zahvalili za vse opravljene ure prostovoljnega dela.

Prireditev, ki jo je povezoval moderator Milan Ninić, letošnji dobitnik bronastega celjskega grba in prostovoljec, se je začela z otvoritvenim nagovorom, po katerem se je društvo Sožitje predstavilo s plesno točko skupine Iskrice. Sledila sta pozdravna govora direktorice Celjskega mladinskega centra Tine Rosina Košir in župana Mestne občine Celje Bojana Šrota, ki je bil tudi častni govornik na prireditvi. V nadaljevanju je sledilo podeljevanje nagrad in priznanj, ki ga je spremljal bogat kulturni program. Tako so se na odru zvrstili Društvo gluhih in naglušnih Celje, Srednja zdravstvena šola Celje in Društvo tabornikov rod II. Grupe odredov Celje. Prireditev se je sklenila z nastopom glasbene skupine The Outsiders iz Gimnazije Celje – Center.

Istočasno s programom, so se na stojnicah predstavljala naslednja društva: Srednja zdravstvena šola Celje, Društvo Enostavno pomagam, Društvo tabornikov rod II. Grupe odredov Celje, Društvo gluhih in naglušnih Celje, Zveza Sonček Celje, Slovensko društvo Hospic in Socio – večgeneracijski center. Svojo stojnico je imel tudi Celjski mladinski center z Informacijsko točko Europe direct Savinjska, kjer so lahko obiskovalci in nastopajoči dobili topel čaj.

Izmed vseh prijav, ki so prispele na letošnji natečaj za Naj prostovoljca 2016, je petčlanska komisija izbrala naslednje naj prostovoljce, razporejene po starostnih kategorijah:

 • Od 12 do 15 let: Fazli Gashi - dijak 1. letnika Srednje zdravstvene šole v Celju
 • Od 16 do 19 let: Klementina Krulec - dijakinja Gimnazije Celje-Center 
 • Od 20 do 29 let: Nejc Starlovnik - tabornik Roda II. Grupe odredov Celje
 • Od 30 do 60 let: Jerneja Mastnak – prostovoljka Humanitarnega društva Enostavno pomagam in Franc Gaberšek – prostovoljni gasilec
 • Nad 60 let: Emilija Lončarič – prostovoljka Medgeneracijskega društva za samopomoč Savinja

Prostovoljci so prejeli tako priznanja, kot tudi praktične nagrade, ki so jih letos prispevali: ZPO Celje, Thermana Laško, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zavod Celeia Celje in organizator Informacijska točka Europe Direct Savinjska.

Mladinska izmenjava What's my age again?

Star si toliko kolikor se počutiš. To misel bi lahko neposredno povezali  z izmenjavo, ki smo jo gostili v Celjskem  mladinskem centru  kot del projekta Break the myth – spread the word (sofinanciranega s strani programa Erasmus +) in  je potekala od 6 do 14 februarja. Izmenjavo je vodila srbska organizacija Narodni parlament iz Leskovca,  vodje ekip posameznih držav pa so pri tem aktivno pomagali z izvajanjem raznih delavnic. Na izmenjavi je  sodelovalo 30 udeležencev iz kar 6 držav in sicer iz Makedonije,Poljske, Grčije, Bosne in Hercegovine, Srbije in Slovenije. Naslov izmenjave se je glasil WHAT S MY AGE AGAIN?! Na izmenjavi smo podirali mite o različnih starostnih skupinah ter se medkulturno povezali in sodelovali. Cilj izmenjave je bil izdelati kampanjo na spletnem omrežju in sicer na Facebook strani na katero objavljamo različne članke, slike in videe povezane s stereotipi o starosti in premagovanjem le teh. Na sami izmenjavi smo izvedli tudi medkulturni večer, ki je minil v sproščenem in prijetnem vzdušju ob degustaciji tradicionalne hrane in pijače ter odlični zabavi. Udeleženci smo imeli organiziran ogled celjskega gradu in naravoslovnega muzeja. Pri sami izvedbi ogledov smo aktivno sodelovali udeleženci iz Slovenije, ki smo gostom postregli z znanjem in izkušnjami, ki jih imamo. Izmenjava je potekala v prostorih Celjskega mladinskega centra, ki nam je med drugim omogočil tudi ozvočenje in projektor, da so bile teme, ki smo jih obravnavali še bolj doživete in razumljive. Teden smo začeli skozi začetno spoznavno fazo »break the ice« ter nadaljevali z igro mission impossible pri kateri smo bili vsi uspešni. Takoj za spoznavnim dnevom je sledil prost dan in ogledi mesta ter druženjem. Teden smo nato nadaljevali z izdelavo kampanje, ki je na Facebooku dosegla visoko gledanost predvsem zaradi zanimive in razgibane vsebine. Izmenjava je tako prišla h koncu, sledila je še predstavitev kampanje in podelitev priznanj , nato pa težko slovo od ostalih udeležencev. Izmenjava je minila v krasni atmosferi, vsem je prinesla nekaj novega znanja predvsem pa  mnogo novih prijateljev za vso življenje. Najpomembnejša stvar pa so izkušnje in prelepi spomini, ki bodo ostali za zmeraj.

Pripravila David Blagojević  in Rok Hribernik 

Predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike

V ponedeljek, 27. februarja je ob 13:00 uri v prostorih Celjskega mladinskega centra, potekala delavnica "Erasmus za mlade podjetnike" – priložnost za usposabljanja slovenskih potencialnih podjetnikov in podjetnikov v tujini in tujih podjetnikov v Sloveniji.

Predavateljica je predstavila pravila in postopke za sodelovanje v programu, podala nekaj praktičnih primerov ter predstavila dobre prakse.

Program delavnice je potekal sledeče:
1. Uvodni pozdrav

2. Predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike
- Nives Justin, BSC Kranj
- Kako program deluje in kaj podpira?
- Komu je namenjen in kdo lahko sodeluje?
- Kakšen je postopek prijave?
- Koliko sredstev lahko pridobim?
- Primeri že izvedenih usposabljanj tujih mladih podjetnikov v Sloveniji in slovenskih mladih podjetnikov v tujini

3. Diskusija in individualno svetovanje udeležencem

Erasmus za mlade podjetnike omogoča usposabljanje, mrežno povezovanje in izmenjavo izkušenj med evropskimi podjetniki. Mladi podjetniki se na tak način učijo od izkušenih podjetnikov iz drugih držav EU. Projekt promovira mreženje med malimi in srednjimi podjetji ter omogoča podjetnikom, da razvijejo nove tržne povezave in spoznajo priložnosti, ki jih ponujajo druge EU države.

Organizator: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.

Delno financira EU.

                 

Predstavitev programa Erasmus+

V petek, dne 17. 2. 2017, je v prostorih Celjskega mladinskega centra potekala predstavitev programa Evropske unije Erasmus+. Delavnico je organizirala Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska. Na predstavitvi smo se seznanili s strukturo programa, cilji programa, aktivnostmi in načinom financiranja. Pregledali smo vodnik programa 2017 in poiskali akcije, ki so najbolj ustrezale za uresničitev različnih projektnih idej udeležencev. Predstavili smo tudi nekaj primerov dobrih praks iz programa. 

Program Erasmus + je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020 in je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela.

Delno financira EU.

                 

Lokalne delavnice v Sloveniji

V okviru projekta Active for future, so v Celju, Sloveniji, od 6. decembra 2016 do 17. januarja 2017, potekale lokalne delavnice. Celjski mladinski center je izvedel skupno 5 lokalnih delavnic, katere so vodili mladinski delavci, z namenom razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih, da povečajo svoje možnosti za zaposlitev skozi tako imenovane mladinske pobude. 

Na usposabljanju, ki je potekalo meseca maja 2016 v Keniji, so mladinski delavci pridobili nove veščine in znanje za podporo pri razvoju mladinskih pobud. Le to znanje pa so v okviru lokalnih delavnic tudi nadgradili in prilagodili glede na lokalne potrebe mladih. 

Na prvi predstavitveni delavnici so udeleženci spoznali koncept treninga in pomen mladinske pobude, kako nam ta pomaga pri iskanju zaposlitve ter spoznali zgodbo lokalnega inovatorja, ki je svoj hobi spremenil v podjetje. Skozi delavnice in skupinsko delo so nato pridobivali in nadgrajevali znanja komuniciranja, javnega nastopanja, socialnih spretnosti, vodenja projektov, oblikovanja poslovne ideje, finančnega in administrativnega dela, … Na koncu vsake delavnice so evalvirali učne učinke, opažanja, rezultate in določili naslednje korake.

Udeleženci so nato sami razvili svoje ideje v poslovni načrt, jih s pomočjo mladinskih delavcev dodelali, nadgradili in predstavili skupini. Predstavljene mladinske pobude bodo tako v naslednjih mesecih s pomočjo Celjskega mladinskega centra poizkušali tudi izvesti.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

EU delavnica na MFDPŠ

Študenti Mednarodne fakultete za družbene in poslovne študije Celje (MFDPŠ) so dne 18.1.2017 imeli na svoji šoli EU delavnico, katere se je udeležilo 33 študentov. Predstavili smo delovanje informacijske toče Europe Direct Savinjska, katere priložnosti nam nudi Evropska unija ter posebno pozornost posvetili Evropski prostovoljni službi in solidarnostni enoti.  

 

Delavnice je organizirala ekipa Europe Direct Savinjska.

Predstavitev knjižnega prvenca Mitje Duha z naslovom Tek za življenjem

Četrtek, 12.1.2017 ob 19.00 uri
MCC Kavarna

Konec leta 2014 je izšel književni prvenec Mitje Duha z naslovom Tek za življenjem. Avtor na 200 straneh pripoveduje o temačnem obdobju svojega življenja, prežetega s spletkami, kriminalom in drogami. To je iskrena pripoved o trdih in neizprosnih padcih v začaran krog drog, mučnih bojih s psihozami za zidovi zapora na Dobu ter nepredstavljivih junaških povratkih v svet živih, konča pa se s težavnim povratkom v normalno življenje in boljše dni. Je zgodba o tem, kako se ne smemo nikoli predati in kako lahko s sanjami ter izjemno notranjo močjo premagamo najtežje življenjske prepreke. 

Predstavitev del arhitekturnega natečaja za izdelavo IDZ objektov Stanetova 19 in Prešernova 17 v Celju

11.1.2017-7.2.2017
MCC Hodnik

Družba Nepremičnine Celje d.o.o. je v letu 2015/2016 pripravila vabljeni arhitekturni natečaj za izdelavo IDZ objektov Stanetova 19 in Prešernova 17 v Celju. K sodelovanju je povabila raznolike lokalne arhitekturne biroje, ki so s problematiko objektov v mestnem središču Celja ustrezno seznanjeni. Namen natečaja je pričetek strokovnega dialoga pri obnovi objektov v mestnem središču Celja, prvenstveno namenjenih stanovanjskemu bivanju. Arhitekturni biroji so predstavili zanimive strokovne rešitve kot pomemben prispevek k obravnavi problematike. Razstava gostuje v Celjskem mladinskem centru od 11.1.2017 do  torka 7.2.2017.

Drugo srečanje partnerjev projekta Cl@ss

V okviru projekta Cl@ss je med 8. in 9. decembrom v Pragi na Češkem potekalo drugo srečanje partnerjev. Partner projekta je tudi Celjski mladinski center, v sklopu katerega deluje tudi Informacijska točka Europe Direct Savinjska. Srečanje se je začelo s predstavitvijo dejavnostih, ki so se končale v prvem letu projekta. Nadaljevalo se je z razpravo o vodenju dejavnostih v vključenih državah in procesu prilagajanja gradiva za usposabljanje. Naslednji dan srečanja je bil rezerviran za finančna poročanja in poročila o pregledu napredka. Razpravljalo se je tudi o tekočih in bodočih dejavnostih projekta. Srečanje se je zaključilo z ogledom mesta Praga.

 

    

  With the support of the Erasmus+ 
  Programme of the European Union

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Kick off srečanje partnerjev projekta Mynnova

V okviru projekta Mynnova je v Bukarešti v Romuniji, 15. in 16. decembra potekalo 1. srečanje partnerjev. Partner projekta je tudi Celjski mladinski center, v sklopu katerega deluje tudi Informacijska točka Europe Direct Savinjska. Srečanje se je začelo s kratko predstavitvijo koordinacijskega partnerja v projektu JA Romania, nato so sledile kratke predstavitve ostalih partnerjev in njihovih skupin ter način skupnega sodelovanja. Po kratkem odmoru je sledila predstavitev Intelektualnih izidov, naštele so se vloge in odgovornosti vodstva projekta. Naslednji dan smo razpravljali o kakovostnih in količinskih meritvah pri projektu. Srečanje se je zaključilo z razpravo o finančni strani projekta.

 

With the support of the Erasmus+ 
Programme of the European Union

 

THIS PROJECT HAS BEEN FUNDED WITH SUPPORT FROM THE EUROPEAN COMMISSION. THIS PUBLICATION [COMMUNICATION] REFLECTS THE VIEWS ONLY OF THE AUTHOR, AND THE COMMISSION CANNOT BE HELD RESPONSIBLE FOR ANY USE WHICH MAY BE MADE OF THE INFORMATION CONTAINED THEREIN.

Nacionalne metodološke delavnice v Sloveniji

Med 1.12. in 7.12. 2016 so v Sloveniji potekale nacionalne metodološke delavnice, v sklopu projekta Cl@ss. Delavnic se je udeležilo skupno 69 učiteljev, organizirane pa so bile na dveh šolah:

 • Šolski center Velenje
 • Srednja zdravstvena šola Celje

Na delavnicah so učitelji razpravljali o predstavljeni metodologiji in prevedenih materialih, uporaba te v praksi, učenje dijakov z izbranim materialom in dobili ideje za ustvarjanje novih materialov. 

Od 7.12. bodo trenerji pričeli z izvajanjem podpornih srečanj z učitelji, ko bodo ti izvajali izbrano metodologijo pri učnih urah.

    

  With the support of the Erasmus+ 
  Programme of the European Union

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Predstavitev projekta Cl@ss na medsektorskem posvetu: "Ključ do vključenosti"

Dne 17. 11. 2016, smo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, izvedli predstavitev dvoletnega projekta Cl@ss na Medsektorskiem posvetu “Ključ do vključenosti” – aktivno prizadevanje za bolj vključujočo družbo.

Namen posveta je bilo identificirati uspešne načine sodelovanja med različnimi organizacijami in institucijami na lokalnih ravneh za bolj vključujočo družbo ter na njihovi podlagi oblikovati priporočila za lokalne skupnosti.

Predstavili smo cilje in namen projekta, partnerje, potek usposabljanja trenerjev in učiteljev ter materiale uporabljene v projektu.

Na posvetu so bile predstavljene dobre prakse iz različnih sektorjev na lokalni ravni ter dobre prakse posameznih akterjev, omogočen je bil prostor za debato in mreženje različnih akterjev iz lokalnih skupnosti in kot rezultat oblikovana priporočila, ki bodo služila kot smernice za nadaljnje delo na tem področju.

Posvet je namenjen predstavnikom občin, osnovnih in srednjih šol, predstavnikom centrov za socialno delo, ljudskih univerz, zavodov za zaposlovanje, gasilskih društev, mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter predstavnikom drugih nevladnih organizacij.

 

               

   With the support of the Erasmus+ 
   Programme of the European Union

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

Tango v besedi in glasbi

Torek, 22.11.2016 ob 20.00 uri
MCC Kavarna

Tango v besedi in glasbi / Korak besede - beseda koraka

Glasba pleše z besedilom - že od nekdaj. Skupaj z Vesno Puh, profesorico španščine, in prevajalko Alenko Jovanovski se bomo poigrali s tem, kako nam tango korake obrnejo besede.

Mladinska izmenjava: Pink for Girls and Blue for Boys

Na mladih svet stoji, pravi pregovor, pa čeprav pogosto dobimo občutek, da mlajše generacije vedno bolj izgubljajo zaupanje v to sporočilo. Seveda pa se malodušju vsi še nismo predali, tako se je 5 mladih iz Slovenije pod okriljem Celjskega mladinskega centera, udeležilo mladinske izmenjave Erasmus+ z delovnim naslovom Pink for Girls and Blue for Boys, ki je potekala v terminu od 7. do 15. novembra v Leskovacu, Srbiji.

Udeleženci iz kar 6ih različnih držav (Bosne in Hercegovine, Slovenije, Srbije, Grčije, Makedonije in Poljske) so tako dobili priložnost, da izmenjajo svoje poglede o problematiki družbenega spola (gender), uveljavljanja enakopravnosti in enakosti spolov v družbi, dotaknili pa so se tudi stereotipov in se osredotočili na podobnosti in razlike med državami udeleženkami, hkrati pa so se lahko povezali s sovrstniki in stkali prijateljstva. Samo izmenjavo je izvedla srbska nevladna organizacija Narodni parlament pod okriljem programa Erasmus+, da bi se mladi seznanili z osnovami problematike enakopravnosti spolov in ovirami, ki v posamezni državi preprečujejo njeno nadaljnje uveljavljanje. V sproščenem ozračju, v Hotelu Pašina Česma, Leskovac so udeleženci aktivno sodelovali v internacionalnih skupinah, kjer so z znanjem in kreativnostjo delali na različnih idejah in izvirnosti, seznanili pa so se tudi z neštetimi orodji, ki jim bodo v pomoč pri izvedbi njihove spletne kampanje. Hitro so naredili kvantni preskok med vprašanjem kaj sporočiti, do kako sporočiti in ne biti žaljiv. Kot rezultat izmenjave so zasnovali šest tedensko kampanjo na družbenem omrežju Facebook, ki se je začela v soboto, 19. novembra 2016 in ste vabljeni, da se jim pridružite. Poiščite jih na Facebooku pod imenom: Touch my click, kjer si bodo prizadevali k dvigu občutljivosti glede izbranega vprašanja družbenega spola in stereotipnih vlog moškega in ženske zlasti med mlajšo populacijo. Izmenjava je bila posebno doživetje, ne samo, da so se dotaknili aktualne problematike, zasnovali so Facebook stan (Touch my click), sklenili nova poznanstva, ki bodo obstala še dolgo po koncu kampanje in bodo ljudje s podobnimi interesi in energijo lahko v bodoče soustvarjala novi svet!

Link: www.facebook.com/TouchMyClick/

Projekcija dokumentarnega filma: KHATTE-IZBIRA SVOBODE

Petek, 18.11.2016 ob 19.00 uri
MCC Dvorana

Projekcija novega dokumentarnega filma režiserja Mihe Mohoriča Khatte - izbira svobode, ki opisuje življenje otrok na ulicah Katmanduja, glavnega mesta Nepala. Po projekciji sledi pogovor z režiserjem ter predstavnikom Mestne občine Celje. Prost vstop. 

Predstavitev ZOTK- Zveza organizacij za tehnično kulturo

Sreda, 16.11.2016 ob 17.00 uri
MCC Učilncia

ZOTK nudi mladim kvaliteten način preživljanja prostega časa in jim pomaga, da se lažje vključujejo v izobraževanje za deficitarne tehnične poklice.

Na predstavitvi bodo prikazali njihovo delovanje na področju modelarstva in maketarstva. Pri modelarstvu bomo prikazali izdelavo jadralnega modela z razpetino 2800mm, in z lastnim brez krtačnim električnim pogonom. Mlada maketarja pa bosta  prikazala kako iz sestavljenke nastane maketa,ki je veren prikaz pravega objekta v pomanjšanem merilu.

Predstavitev EDS na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska je dijaški skupnosti na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje predstavila svoje delovanje. Dne 11.11.2016 med 11.00 in 11.30 uro smo izvedli predstavitev 16 dijakom. Vsebina predstavitve: Kaj je Europe Direct Savinjska, kako deluje, kakšne informacije nudi, kaj lahko nudi dijakom.

Foto: MCC arhiv.

Ocenite dogodek tukaj.

Usposabljanje mladinskih delavcev: Recognising Learning for You(th)

Med 19. in 24. oktobrom je v Luxemburgu potekalo usposabljanje mladinskih delavcev »Recognising Learning for You(th)«, ki ga je organizirala luxemburška nacionalna agencija. Glavni namen usposabljanja je bil usposobiti mladinske delavce, da bodo mladim pomagali prepoznati neformalno znanje in kompetence pridobljene znotraj Erasmus+ programa.

Udeleženka usposabljanja in prostovoljka Celjskega mladinskega centra, Neža Kočevar je zapisala:

"Kot andragoginja vem, kako pomembno je prepoznavanje neformalnega znanja tako za vključenost v družbo kot tudi za večjo zaposljivost. Vendar se to v praksi še vedno premalo poudarja. To je bil tudi glavni razlog, da sem se prijavila na usposabljanje. Spoznati nove metode prepoznavanja in ovrednotenja neformalnega znanja ter kako jih prenesti na delo z mladimi tako v projektu Erasmus+ kot tudi v drugih projektih.

Usposabljanje je potekalo v mali vasici Beaufort znotraj regije imenovane »mala Švica«, 30km od mesta Luxemburg. Ker je bilo udeležencev samo 12 (iz 9 držav) je bilo zelo pomembno, da smo vseskozi medsebojno sodelovali. Trenerke usposabljanja so nas z novimi metodami dela že prvi dan zelo dobro usmerjale v timsko delo. Z različnimi aktivnostmi smo spoznavali številne metode učenja, pridobljeno neformalno znanje pa smo ob koncu vsakega dneva tudi evalvirali. Tako smo se naučili prepoznavati tudi lastno učenje.

Domov sem se vrnila polna novih idej za delo z mladimi, ki jih bom prenesla na nadaljnje projekte znotraj Celjskega mladinskega centra. Če vas zanima kaj več o usposabljanju ali o programu Erasmus+ pa me brez strahu pocukajte za rokav, ali kliknite na Facebooku."

Pripravila Neža Kočevar

Kontaktni seminar v Zadru

Socialno podjetništvo - nove možnosti in priložnosti

Med 17. in 24. oktobrom je v Zadru potekal kontaktni seminar z naslovom: Social Entrepreneurship – The new Age of Business. Njegov glavni namen je bil vzpostaviti močna partnerstva med ustreznimi akterji na področju socialnega podjetništva med 9 partnerskimi državami: Romunijo, Turčijo, Estonijo, Slovenijo, Španijo, Poljsko, Anglijo, Makedonijo in gostiteljico Hrvaško. Domače barve so pod okriljem Celjskega mladinskega centra zastopali trije mladi Slovenci.

Teden je potekal v sproščenem vzdušju pod vodstvom izkušenega trenerskega para, ki je aktivno sooblikovanje vsebine ves čas prepuščal udeležencem seminarja. Tako je vsakdo na neprisiljen način lahko prispeval svoj košček mozaika, prav tako pa so se stkale povezave, ki morda na prvi pogled niso bile tako mogoče. Poleg spoznavanja teorije o socialnem podjetništvu in aktualnega stanja v posameznih državah, aktivne participacije s pripravo delavnic za izmenjavo (ne)formalnih veščin, so se predstavili tudi lokalni primeri dobrih praks v Zadru. Veliki finale sta predstavljala zadnja dva dneva, ko je celotna skupina razvijala nastavke za bodoče projekte oz. strateška partnerstva, ki jih ekipe že razvijajo naprej. Še posebej perspektiven je koncept za odprtje novega mladinskega hostla v španski Terrassi (v bližini Barcelone), ki bi pod upravljanjem obstoječega mladinskega centra in v okviru socialnega podjetja lahko oblikoval podobno zgodbo, kot jo že živi Celjski mladinski center.

Slovenska ekipa je svojo izkušnjo in občutke po končanem seminarju združila v sledeče vrstice:

Petra: “Seminar “Socialno podjetništvo – nova doba podjetništva” v Zadru me je navdihnil z raznolikimi interaktivnimi delavnicami, preko katerih smo pridobili osnovno znanje o socialnem podjetništvu, slišali izkušnje in ideje drugih ter delili poglede in zgodbe – tako poslovne kot osebne. Zelo me je navdušil t.i. dan “Open Space”, na katerem smo delavnice izvajali udeleženci – pridobila sem veliko idej, kako v timu krepiti neformalne vezi, zaupanje ter izboljšati komunikacijo in razumevanje. Seminar je ponudil tudi priložnost za razvoj podjetniških idej – sedaj imamo vsi udeleženci priložnost, da z nadaljnjim sodelovanjem, ideje tudi uresničimo. In vsakokrat me veseli, da lahko na mednarodnih seminarjih krepim svojo angleščino in “balkanščino” :)”

Jože: “Ob odhodu nisem imel pravega občutka kako se bo seminar v Zadru odvijal, samo po naslovu pa je bilo moč razbrati, da bodo predavanja na temo socialnega podjetništva. Ker se takšnega vrste seminarja še nikoli nisem udeležil, nisem imel občutka kako bo to potekalo, želel pa sem si pridobiti nove izkušnje in znanja ter podrobneje spoznati, delovanje socialnih podjetji, kako je urejena zakonodaja glede socialnega podjetništva v tujini, delovanja nevladnih organizacij, ki so urejena kot socialna podjetja, pridobiti nova znanja, vzpostaviti stik z ljudmi iz drugih držav ki delujejo v socialnem podjetništvu, izmenjati izkušnje, pogovoriti se o možnosti sodelovanja in spoznati nove prijatelje.

V Zadar smo pripotovali 17. oktobra 2106. Prvi dan je bil namenjen samo zbiranju udeležencev predstavitev organizatorjev in trenerjev, nato je sledilo spoznavanje ostalih udeležencev.

Naslednji dan smo pričeli z zajtrkom in nato so se pričeli seminarji/treningi. Na podlagi različnih primerov smo se vedno znova formirali v različne skupine in tako, vedno z novimi člani ekipe, reševali primere iz socialnega podjetništva, oblikovali predstavitve, predstavljali lastne organizacije, poslušali primere dobre prakse, obiskali pa smo tudi socialno podjetje ki našlo priložnost v pivovarski dejavnosti. Solastnica nam je tudi podrobneje predstavila zakaj se je odločila za odprtje socialnega podjetja in zakaj ravno ta dejavnost. Predstavila nam pa je tudi prepreke in izzive na poti od ustanovitve do zagona socialnega podjetja.

Trenerja sta res fantastično opravila svojo nalogo, saj sta znala vedno znova motivirati in ohraniti zbranost med poslušalci. Z veliko izkušnjami pa sta lahko z nami delila veliko praktičnih primerov, anekdot in zagat ter nas izzvala, da smo jih poizkusili rešiti na svoj način, nato pa smo jih skupaj pokomentirali, poiskali rešitve, na koncu pa je bila podana še rešitev v danem primeru.

Med predavanji smo imeli odmore katere se je izkoristilo za neformalna druženja in prijateljevanje, nenazadnje pa tudi za kosila in večerje. Ob večerih in ob prostih urah smo se kot ekipa odpravili še v mesto kjer smo si ogledali lokalne znamenitosti, in uživali v dobri družbi.

Od samega seminarja sem prejel ogromno novih pogledov, znanj in priložnosti, ki se dajo izkoristiti in seveda kar je najpomembneje veliko novih prijateljev. Zato je dan slovesa bil še toliko težji, saj je med nami nastala res pristna vez.”

Marta: “Raznolikost skupine, ki se je dan za dnem bolj povezovala in krepila, me je fascinirala že na samem začetku. Ker vsi udeleženci prihajamo z izkušnjami v (socialnem) podjetništvu na različnih nivojih in imamo raznovrstna profesionalna ozadja, je bilo jutranje vstajanje ob čudovitem ambientu, vsak dan znova vznemirljivo. Odkrivanje novih priložnosti, ki je spodbujalo kreativno mišljenje in kresanje različnih mnenj, nas je vsakič znova potiskalo izven cone udobja. Še posebej me je bogatila odprtost ljudi, način izražanja mnenj in globoko spoštovanje na vsakem koraku, kljub bogatemu kulturnemu ozadju. Želja, ustvariti nekaj novega in navdihujočega za skupnosti, ki nas čakajo doma, so vodile do izvrstnih rezultatov in spodbujale, da smo tudi svoj aktivni prosti čas namenili za iskanje skupnih rešitev. Ostale so močne vezi in ob slovesu smo se radostno poslovili z dobrimi željami – ‘Do naslednjič!’.”

Jesenske otroške delavnice

2. - 4.11.2016 med 10.00-13.00 uro
Celjski mladinski center

Naše najmlajše obiskovalce vabimo, da se nam pridružijo na jesenskih otroških delavnicah, ki bodo potekale Celjskem mladinskem centru. Ustvarjali bomo z listjem, bučami, barvami, papirjem, baloni ipd. 

Veliko čarovniško rajanje za najmlajše

V začaranem strašnem MCC-ju bomo v soboto, 29. oktobra od 10.00 do 13.00 plesali z čarovnicami, ustvarjali z netopirji, se učili leteti z letečo metlo in fotografirali. Samo pogumni bodo stopili v »Živo hišo strahov«. Ob 11.30 vas čaka gledališka predstava Pojoči smetkonjami.

Vstopnina je 1 Eur, na voljo bo brezplačen kostanj. 

Predstavitev programa Erasmus+

V četrtek, 27. 10. 2016 ob 18:00 uri je potekala predstavitev programa Erasmus+ in delavnic: Od ideje do izvedbe v sklopu projekta Active for future. Laura Krančan iz Mreže MaMa je predstavila možnosti vključitve mladih v mednarodne programe mobilnosti Erasmus + in delavnice, kjer bodo mladi brezposelni skozi mladinsko pobudo razvili spretnosti, znanja in sposobnosti mladih z namenom, da  povečajo svoje možnosti za zaposlitev.

 

 

Co-fundeed by the Erasmus+ programme         EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Predstavitev EDS na Srednji zdravstveni šoli Celje

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska je dijaški skupnosti na Srednji zdravstveni šoli Celje predstavila svoje delovanje. Dne 27.10.2016 med 10.00 in 10.30 uro smo izvedli predstavitev 35 dijakom. Vsebina predstavitve: Kaj je Europe Direct Savinjska, kako deluje, kakšne informacije nudi, kaj lahko nudi dijakom.

Foto: MCC arhiv.

Ocenite dogodek tukaj.

Mcc Uči: Program Erasmus+

V četrtek, 27.10.2016 ob 18.00 uri nam bo, v okviru dvoletnega projekta Active 4 future, ki je podprt s strani programa Erasmus + in Festivala Mcc Uči, Laura Krančan iz Mreže MaMa predstavila možnosti vključitve mladih mednarodne programe mobilnosti Erasmus +.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

EU delavnice z dijaki Ekonomske šole Celje

Dijaki Ekonomske šole Celje so dne 25.10.2016 imeli na svoji šoli EU delavnice, katere se je udeležilo 27 dijakov. Igre in naloge so bile sestavljene tako, da so testirale njihovo neverbalno komunikacijo, sposobnosti sodelovanja v skupinah ter spoznavanje Evropske unije preko kviza in predstavitev. 

Delavnice je organizirala ekipa Europe Direct Savinjska.

 

Predstavitev mladinske izmenjave na Siciliji

V četrtek, 13.10.2016 ob 20:00 je v MCC kavarni potekala predstavitev mladinske izmenjave "Gender E.R.A."  na Siciliji. Pet mladih Celjanov in Celjank se je v organizaciji Celjskega mladinskega centra na mladinski izmenjavi razpravljali o temah spola, ženskih pravicah, se naučili prepoznati in premagati seksistične in homofobične stereotipe.

Aktivnosti vključene v izmenjavo so temeljile na neformalnem izobraževanju, človekovih pravicah in izobraževanju o spolih. Poleg tega je bil cilj projekta boj proti homofobiji, diskriminaciji na podlagi spola in spolne usmerjenosti. Izmenjava je potekala med 4. in 11. avgustom 2016.

Več o izmenjavi najdete tukaj.

Lokalne delavnice v Keniji

V okviru projekta Active for future, so v Nairobiju, Keniji, od 13. do 18. junija 2016, potekale lokalne delavnice. VACK (Volunteer Action for Change Kenya) je izvedla skupno 6 lokalnih delavnic, katere so vodili mladinski delavci, z namenom razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih, da povečajo svoje možnosti za zaposlitev skozi tako imenovane mladinske pobude. 

Na usposabljanju, ki je potekalo meseca maja 2016 v Keniji, so mladinski delavci pridobili nove veščine in znanje za podporo pri razvoju mladinskih pobud. Le to znanje pa so v okviru lokalnih delavnic tudi nadgradili in prilagodili glede na lokalne potrebe mladih. 

Na prvi delavnici so se udeleženci najprej spoznali, predstavili svoja pričakovanja in strahove,  mladinski delavci pa so jim predstavili koncept treninga in pomen mladinske pobude. Skozi delavnice so nato pridobivali in nadgrajevali znanja komuniciranja, javnega nastopanja, socialnih spretnosti, vodenja projektov, oblikovanja poslovne ideje, finančnega in administrativnega dela, … Delavnic so se udeležili tudi predstavniki mladinskega in agrikulturnega oddelka, kjer so v skupinski razpravi udeleženci lahko izvedeli več o razvoju poslovnega načrta, možnostih financiranja in podpori mladinskih pobud s strani države. Na koncu vsake delavnice so evalvirali učne učinke, opažanja, rezultate in določili naslednje korake.

Udeleženci so nato sami razvili svoje ideje v poslovni načrt, jih s pomočjo mladinskih delavcev dodelali, nadgradili in predstavili skupini. Predstavljene mladinske pobude bodo tako v naslednjih mesecih s pomočjo lokalne organizacije VACK poizkušali tudi izvesti.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Lokalne delavnice v Tanzaniji

V okviru projekta Active for future, so v Dar Es Salaamu, Tanzaniji,  od 2. julija do 6. avgusta 2016, potekale lokalne delavnice. AMSHA (Amsha institute of rural entrepreneurship) je izvedla skupno 7 lokalnih delavnic, katere so vodili mladinski delavci, z namenom razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih, da povečajo svoje možnosti za zaposlitev skozi tako imenovane mladinske pobude. 

Na usposabljanju, ki je potekalo meseca maja 2016 v Keniji, so mladinski delavci pridobili nove veščine in znanje za podporo pri razvoju mladinskih pobud. Le to znanje pa so v okviru lokalnih delavnic tudi nadgradili in prilagodili glede na lokalne potrebe mladih. 

Na prvi delavnici so se udeleženci najprej predstavili, se med sabo spoznali, predstavili svoja pričakovanja in dvome, mladinski delavci pa so predstavili namen in cilje delavnic, učni program. Skozi »brainstorming« so preučili situacijo brezposelnosti v Tanzaniji in potrebe mladih v lokalnem okolju. V naslednjih delavnicah so udeleženci spoznali kaj je mladinska pobuda, vlogo mladih pri premagovanju brezposelnosti, se učili o socialnih veščinah, Komunikaciji, predstavitvenih veščinah, ukrepih za boj proti brezposelnosti, … Na koncu vsake delavnice so evalvirali učne učinke, opažanja, rezultate in določili naslednje korake.

Skozi delavnice so udeleženci razvijali svojo lastno mladinsko pobudo, jo analizirali,  predstavili ter pripravili načrt za izvedbo. Predstavljene mladinske pobude bodo tako v naslednjih mesecih s pomočjo lokalne organizacije AMSHA poizkušali tudi izvesti.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Lokalne delavnice v Bolgariji

Med 20. in 23. julijem 2016 je NMS (National Management School) izvedla lokalne delavnice »Od pobude do lastnega podjetja«. Izvajanje lokalnih delavnic je del projekta Active for future, čigar namen je bil dvigniti ozaveščenost mladih o aktivnem državljanstvu in problemih brezposelnosti. Celoten proces je vključeval načrt programa usposabljanja, izbor 10 mladih iz Sofije za sodelovanje, izvedba lokalnih delavnic ter usposabljanje v socialnih veščinah, kako oblikovati, načrtovati in izvajati mladinsko pobudo.

Usposabljanje je bilo razdeljeno na 9 delavnic z različnimi temami, ki so pokrivale glavne faze v načrtovanju mladinske pobude. Glavne uporabljene metode so bile igre z vlogami, razpravljanje in predstavitve. Med usposabljanjem je g. Dragomir Kuzov, avtor »Drag bicycles« in predsednik Velomania Bolgarija (http://www.velomania-bg.com), izvedel svojo študijo. Predstavil je svojo navado, kako spremeniti svoj hobi v uspešno podjetje korak za korakom. Delil je svoje izkušnje in cenjene nasvete mladim, ki bi želeli ustanoviti svoje podjetje. Usposabljanju se je preko interneta pridružil tudi g. Todor Raykov, pomočnik direktorja inkubatorja (ang. Incubator) v podjetju Nextfab, ZDA, ki je predstavil svoje izkušnje podpore start-up podjetjem pri ustvarjanju trajnostnih in dobičkonosnih podjetij. Razložil je dve metodi za predstavitev poslovne ideje: »Elevator pitch« in »Pitch desk«. Njegova predstavitev je poudarila pomembne korake pri prijavi ali zbiranju sredstev, prav tako je podal nekaj namigov pri lastni predstavitvi in predstavitvi svojega podjetja za investitorje. Na zadnji dan predstavitev je g. Yonko Bushnyashki, predsednik NMS (National Management School), predstavil glavna pravila in pomembne namige pri finančnem vodenju in poročanju o projektu ali pobudi.

Pri usposabljanju so bili glavni neotipljivi rezultati: povečanje znanja o tem, kako načrtovati mladinske pobude; povečanje znanja o tem, kako privabiti in prijaviti sredstva za mladinsko pobudo ali podjetje; povečanje ozaveščenosti o aktivnem državljanstvu in nezaposlenosti mladih. Glavni otipljivi rezultat, na katerega so zelo ponosni, je mladinska pobuda, imenovana SkillShare. Mladinska pobuda želi izboljšati življenjske pogoje za starejše v območju Sofije z ustvarjanjem modela za skupno sodelovanje med starejšimi in mladimi. Pobuda je že v nastajanju in bo razvita v prihodnjih mesecih.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Lokalne delavnice v Romuniji

V okviru projekta Active for future, so v Bukarešti, Romuniji,  od 16. do 22. julija, potekale lokalne delavnice. Romanian Youth Forum je izvedel skupno 2 lokalni delavnii, katere so vodili mladinski delavci, z namenom razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih, da povečajo svoje možnosti za zaposlitev skozi tako imenovane mladinske pobude. 

Na usposabljanju, ki je potekalo meseca maja 2016 v Keniji, so mladinski delavci pridobili nove veščine in znanje za podporo pri razvoju mladinskih pobud. Le to znanje pa so v okviru lokalnih delavnic tudi nadgradili in prilagodili glede na lokalne potrebe mladih. 

Lokalne delavnice so bile izvedene dne 16.7. in 22.7. V prvi, ki je potekala 16 julijain je bila razdeljena v 3 dvourne dele, kjer so udeleženci najprej pridobili informacije o tem kaj je mladinska pobuda, kako jih lahko oblikujemo in implementiramo. Pomemben del delavnice je predstavljalo skupinsko delo, kjer so bili udeleženci razdeljeni v majhne skupine in so z »brainstormingom« iskali ideje kako izboljšati oz. rešiti probleme s katerimi se srečujejo.  

V drugi,ki pa je potekala 22 julija in je bila razdeljena v 3 dvourne dele, so udeleženci se najprej fokusirali na mladinske pobude in možnosti razvoja poslovne ideje iz nje, nato pa so generirali ideje in razvili 20 novih kot možnosti za nadaljnji razvoj. Po končani generaciji idej so bili udeležencem predstavljeni primeri poslovnih načrtov. 

Skozi delavnice so udeleženci razvijali svojo lastno mladinsko pobudo, jo analizirali,  predstavili ter pripravili načrt za izvedbo. Predstavljene mladinske pobude bodo tako v naslednjih mesecih s pomočjo lokalne organizacije AMSHA poizkušali tudi izvesti.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Lokalne delavnice v Ugandi

V okviru projekta Active for future, so v Kampali, Ugandi, od 18. julija do 5. avgusta 2016, potekale lokalne delavnice. Uganda Youth Skills Training Organization je izvedla skupno 30 lokalnih delavnic, katere so vodili mladinski delavci, z namenom razviti spretnosti, znanja in sposobnosti mladih, da povečajo svoje možnosti za zaposlitev skozi tako imenovane mladinske pobude. 

Na usposabljanju, ki je potekalo meseca maja 2016 v Keniji, so mladinski delavci pridobili nove veščine in znanje za podporo pri razvoju mladinskih pobud. Le to znanje pa so v okviru lokalnih delavnic tudi nadgradili in prilagodili glede na lokalne potrebe mladih. 

Prva delavnica se je pričela 18 julija, kjer so udeleženci spoznali kaj je mladinska pobuda in kako nam pomaga pri premagovanju brezposelnosti. Skozi delavnice so se udeleženci najprej spoznavali, predstavili svoja pričakovanja in strahove, pridobivali in nadgrajevali znanja komuniciranja, javnega nastopanja, socialnih spretnosti, vodenja projektov, oblikovanja poslovne ideje, finančnega in administrativnega dela, … Na koncu vsake delavnice so evalvirali učne učinke, opažanja, rezultate in določili naslednje korake.

Udeleženci so nato sami razvili svoje ideje v poslovni načrt, jih s pomočjo mladinskih delavcev dodelali, nadgradili in predstavili skupini. Predstavljene mladinske pobude bodo tako v naslednjih mesecih s pomočjo lokalne organizacije Uganda Youth Skills Training Organization poizkušali tudi izvesti.

 

 

      

 Co-fundeed by the Erasmus+ programme             EUROPEAN UNION

 

This project has been funded with the support from the European Commission. This product reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use, which may be made of the information contained therein.

Mladinska izmenjava Gender Era

Pet mladih Celjanov in Celjank se je v organizaciji Celjskega mladinskega centra v drugi polovice septembra odpravilo na mladinsko izmenjavo "Gender E.R.A." na Sicilijo. Izmenjava je potekala med 18. in 25. septembrom 2016.

Na mladinski izmenjavi so mladi razpravljali o temah spola, ženskih pravicah, se naučili prepoznati in premagati seksistične in homofobične stereotipe … Aktivnosti vključene v izmenjavo so temeljile na neformalnem izobraževanju, človekovih pravicah in izobraževanju o spolih. Poleg tega je bil cilj projekta boj proti homofobiji, diskriminaciji na podlagi spola in spolne usmerjenosti.

Udeleženka, ki je bila hkrati tudi vodja skupine, Anja Šoštar, je svojo izkušnjo opisala tako:

"Ob 6.15 uri zjutraj smo z Go optijem štartali izpred tgovine Merkur v Celju, destinacija mednarodno letališče Treviso v benetkah. Vožnja je trajala okoli 3,5h in je potekala brez problemov. Iz Trevisa smo leteli za Palermo, kjer smo se na tamkajšnem letališču vkrcali na avtobus za Palermo (vožnja je trajala slabo uro). V Palermu smo počakali na ostale skupine udeležencev in naše mentorje pri projektu, nakar smo se vkrcali na regionalni vlak za Castel de Tuso (vožnja je trajala okoli 1,5h). Ob prihodu v Castel de Tuso so nas prevzeli prostovoljci, ki so nam prijazno nudili (z osebnimi avtomobili) prevoz do naše končne destinacije – Tuse, mesta nad mestom. Ob prihodu smo bili vsi zelo utrujeni (potovali smo 15h), tako da smo hitro povečerjali in odšli spat.

Namestitev v hotelu Moma je bila odlična, majhen hotel v bližini vaške dvorane (kjer smo izvajali večino naših programskih aktivnosti) in z lahkim dostopom do vseh pomembnejših objektov (trgovina, restavracija, bar). V hotelu smo pojedli zajtrk (samopostrežni, vsak dan isti meni), nakar smo se odpravili na prvo predavanje. V hotelu na žalost ni bilo wi-fija, vendar so ga za naše potrebe začasno vzpostavili v vaški dvorani/učilnici. Naša koordinatorka Sara je bila zelo prijazna ter odprta in je (hvalabogu!) govorila zelo dobro angleško. Vsak dan smo začeli z »energizer« -jem, to je, z serijami različnih vaj za vzpostavitev medosebnih stikov, tako fizičnih kot pogovornih. Nato je sledila obravnava trenutne teme, ki je bila na urniku, v tem primeru je bilo to bolj v okviru spoznavanja nas samih (udeležencev), ter naših strahov ter pričakovanj glede tega projekta. Sledil je coffee break (odmor za kavo), kava ter sadje in keksi. Nadaljevali smo po urniku. Kosilo in večerja sta bila vsak dan v isti restavraciji, hrana je bila dobra, osebje pa izredno prijazno. Dela z računalnikom (razen 1-2 predstavitvi na ppt, ter v raziskovalne namene) je bilo zelo malo, posegali smo večinoma po papirju ter flomastrih, ter izdelovali miselne vzorce, tabele, plakate ... Vsaka tema je zahtevala temeljito diskusijo – vsak je lahko vedno povedal svoje mnenje, svoje običaje, razlike v navadah ... Naleteli smo na veliko novih pojmov na temo, na katero se nismo posebno spoznali – LGBT. Morali smo biti skrajno iskreni, vendar spoštljivi, saj vsak od nas prihaja iz drugačnega okolja in ima, kot posameznik, tudi drugačne poglede na spolno usmerjenost in njeno identiteto ter tolmačenje le-te. V živo nam je prišel predavati tudi predstavnik Palermske Homosexualne skupnosti Arcigay, Mirko Pace, ki nam je odgovoril na številna vprašanja, ter izpostavil številne probleme, s katerimi se homosexualni posamezniki v naši družbi soočajo (stigma, izobčenje, zavrnitev okolice ter družine, samomori, depresija, neprimerna zakonodaja). V sklopu projekta smo si ogledali tudi film »Pride«, ki temelji na resnični zgodbi skupine gejev ter lezbijk, ki so v času rudarskih stavk pod vladavino M. Thatcher pomagali zapostavljenim ruralnim skupnostim z finančno in moralno podporo, ti pa so jim v zameno prišli izrazit podporo na parado ponosa leta 1985. Tudi sami smo posneli 2 kratka dokumentarna filma: prvi se imenuje »Not less than you« in govori o ženski, ki se odloči da ne bo pustila, da jo nepravično delovanje nadrejenega (glede na njen spol) spravi ob življensko pot, ki si jo je začrtala; drugi »Rejection kills« pa je prvoosebna zgodba transexualnega fanta/dekleta, ki zaradi zavrnitve svoje okolice naredi samomor.

Vsak dan smo naredili evalvacijo dela in projekta na tabeli (plakatu) s koščki barvnega papirja – modra za slabo, rumena za nevtralno, zelena za super. Medkulturni večer, kjer smo se predstavili s tradicionalno slovensko hrano in pijačo (domača salama, orehova potica, borovničevec, slivovka) lahko označim za resnični uspeh, ljudje so se zelo sprostili in kmalu ni bilo več čutiti kakršnekoli napetosti. Tako zelo so se sprostili, da so na koncu celo zaplesali. Navzoč je bil tudi župan, ter nekaj vaških svetnikov, skratka zelo smo se zabavali. Vestno smo se učili tujih izrazov in se pri tem zelo zabavali. Obiskali smo tudi arheološko najdbišče Halessa ter, v lastni režiji pa še Castel de Tuso ter obmorsko mesto Cefalu.

Zadnji dan smo se z organizatorji vred predhodno odpeljali v Palermo, kjer smo prespali v »Convento carmelitano«, karmeličanskem samostanu (oz. kot mu jaz pravim »katoliška sirotišnica«), da smo lahko zjutraj pravi čas ujeli avtobus do letališča. Pot nazaj je potekala nemoteno.".

Poleg Anje Šoštar so se izmenjave udeležili tudi Rok Hribar, David Blagojevič, Tamara Kumer in Teodora Kordiš.

 

Mednarodna delavnica projekta Cl@ss

V Celjskem mladinskem centru smo med 3. in 7. oktobrom 2016 gostili mednarodno delavnico projekta Cl@ss, katere se je udeležilo 15 izbranih trenerjev iz petih držav ter projektni vodje.

Celjski mladinski center je bil leta 2015 uspešen s konzorcijsko prijavo na razpis programa Erasmus + in tako pričel z novim dvoletnim projektom Cl@ss - Competences Learning at Secondary Schools. Cilj dvoletnega projekta je izobraziti oziroma usposobiti učitelje srednjih šol v mehkih veščinah, da jih bodo ti lahko nato uporabili oziroma izvajali v praksi pri pouku.

Aprila letos smo na Češko poslali tri trenerje, kateri so se usposabljali v mehkih veščinah in tako pridobili certifikat in licenco za učenje in izvajanje mehkih veščin. Po opravljenem treningu trenerji usposabljajo učitelje srednjih šol v Sloveniji. Pridobljeno znanje mehkih veščin bodo učitelji in profesorji uporabljali pri svojem pedagoškem delu. V okviru projekta bomo izvedli več delavnic, usposabljanj in razvili metodologijo za uporabo mehkih veščin, ki bo vključevala tudi didaktične materiale.

Namen tokratne delavnice je bil predstaviti izkušnje prvega dela pilotne izvedbe delavnic, ki so jih izvajali trenerji na izbranih šolah in poiskati možnosti na nadgradnjo in izboljšanje.

Udeleženci delavnice so se prvi dan bolje spoznali, nato pa so razpravljali o usposabljanju trenerjev in učiteljev ter o vsebini in distribuciji učnih materialov. Poleg sodelovanja na delavnicah, so si udeleženci tudi ogledali znamenitosti Celja, kot so Stari grad, Šmartinsko jezero, staro mestno jedro in Anski vrh ter se poučili o zgodovini mesta.

Partnerji pri projektu so:

-        National Management School,  Bolgarija,

-        RPIC-ViP, Češka,

-        137 Srednja šola, Bolgarija,

-        šola CEBM, Romunija,

-        šola METEGDER, Turčija in

-        Celjski mladinski center, Slovenija.

               

With the support of the Erasmus+ 
Programme of the European Union

 

This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author, and the Commission cannot be held responsible for any use which may be made of the information contained therein.

EU delavnice z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje so dne 7. 10. 2016 imeli EU delavnice na Ekonomski šoli Celje, v sklopu projekta 3-Kons. Delavnice se je udeležilo 7 dijakov. Igre in naloge so bile sestavljene tako, da so testirale njihovo neverbalno komunikacijo, sposobnosti sodelovanja v skupinah ter spoznavanje Evropske unije.

Delavnice je organizirala ekipa Europe Direct Savinjska.

Mcc Uči: Potopisno predavanje "Po kopnem do Irana in nazaj"

Petek, 30.9.2016 ob 20.00 uri
Celjski mladinski center.

Potovanje pričnemo v Beogradu, kjer se sprehodim po nekdanji prestolnici Jugoslavije, ter obiščemo grob Tita. Sledi še kratek postanek v Sofiji in prvi daljši postanek v Istanbulu. Mestu, ki je nastalo ob znamenitem Bosporju. Po ogledu znamenitosti nadaljujem pot do Trabzona in samostana Sumela. Ob Armenski meji obiščem ruševine srednjeveškega mesta Ani.

Iran, ki je v medijih marsikdaj prikazan kot nevarna dežela, je v resnici dežela prijaznih ljudi. Milijonska prestolnica Teheran, Pol sveta, kakor imenujejo Esfahan, me očara z zanimivimi parki, mostovi in osrednjim trgom. Tu je še Shiraz in puščavski Yazd. Za konec Iranske pustolovščine še dolina Alamut.

Pot nazaj me vodi skozi južni del Turčije, kjer se povzpnem na sveto goro Numrut, kjer stojijo zanimivi kipi. Za višek potovanja poskrbi Kapadokija s svojo zanimivo pokrajino, ki jo opazujem iz balona. Ob vračanju domov se ustavim še enkrat v Istanbulu ter v deželi Vučka, ki je bil glavni lik olimpijskih iger leta 1984 v Sarajevu.

Mladi Celjani inovativno nad e-odpadke in odpadne baterije

Celjski mladinski center

Celjskem mladinskem centru so mladi razpravljali o pomenu pravilnega ravnanja z e-odpadki in odpadnimi baterijami. Udeleženci delavnice »E-odpadki in naše okolje« so iskali načine, kako zmanjšati vpliv tovrstnih odpadkov na okolico. Organizirana je bila v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki s sloganom E-cikliraj pod vodstvom družbe ZEOS, d.o.o. v sodelovanju z Zavodom Mladinska mreža MaMa.

Udeleženci Srednje ekonomske šole, Srednje zdravstvene šole in Srednje gostinske in turistične šole iz Celja so se na dogodku na šestih omizjih lotili vnaprej dodeljenih e-naprav. Ob vodenju moderatorjev Branke Biček Bizant (ZEOS, d.o.o.), Maje Hostnik in Davida Banoviča (Mreža MaMa), Maje Nikodijevič in Klare Žmajde (Celjski mladinski center) ter Helene Kojnik (Simbio, družba za ravnanje z odpadki d.o.o.) so iskali odgovore ter rešitve za njihovo ločevanje, ki so jih na koncu tudi predstavili vsem zbranim. Tekmovali so tudi v kvizu in iskali ideje za slogane – stavke, ki pozivajo potrošnike k E-cikliranju. Tako smo dobili nekaj inovativnih sloganov kot so:

         E-cikliraj, profitiraj!;
         Bodi kul, E-cikliraj, varuj naravo!;
         Zbiraj, E-cikliraj, ločuj – naravo obvaruj!;
         Ločuj in naravo varuj z E-cikliranjem;
         Stari in mladi E-ciklirajo radi, pridruži se še ti, E-ciklirajmo vsi!.

 

Direktorica Zavoda Mladinska mreža MaMa je na dogodku povedala: »Mreža MaMa skupaj z mladinskimi centri skrbi za aktivno udeležbo mladih. Ker je za mlade varovanje okolja izrednega pomena in ob zavedanju, da je svetla prihodnost prav v aktivnemu vključevanju, z družbo ZEOS sodelujemo pri projektu E-cikliraj.«

Po drugem dogodku v Celju sledi še več dogodkov po Sloveniji in verjamemo, da bomo skupaj, tudi z javnimi službami za zbiranje odpadkov, mlade na pravi način informirali o pomenu zbiranja in ločevanja e-odpadkov ter jih spodbudili, da začnejo razmišljati o temah, ki jih zanimajo. Veseli smo, da so mladi v Celjskem mladinskem centru zelo aktivno sodelovali in pokazali, da jim je mar za okolje, v katerem živijo.  

Udeleženci so se na dogodku seznanili z vsemi zbirno predelovalnimi skupinami e-odpadkov in odpadnih baterij, s pomembnimi aktivnostmi projekta in zakaj je pomembno, da se e-odpadke in odpadne baterije e-ciklira. Spoznali so lokacije uličnih zbiralnikov v svojih občinah in nekaj ostalih načinov pravilnega rokovanja z e-opremo. Dotaknili pa so se tudi obdelave in ponovne uporabe tovrstnih odpadkov.

Delavnica v Celju je bila druga aktivnost od sklopa načrtovanih dogodkov v okviru postavitve 40 uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije v občinah Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Polzela, Prebold, Šentjur, Štore, Tabor, Vojnik, Vransko in Žalec. Prva aktivnost je bila izvedena 16. septembra 2016 v RCERO Celje, kjer so bili ulični zbiralniki za e-odpadke in odpadne baterije predani v uporabo.

 

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...