Fotogalerija

Likovna delavnica Fantasy art

Tako je bilo v četrtek, 8.11.2018, na likovni delavnici ''Fantasy art''. V Celjskem mladinskem centru je vedno ustvarjalno, pod mentorstvom Denisa Polanca in v sodelovanju s Striparno Oblaček. 

Prihodnji teden bomo analizirali kompozicije naj mojstrov ilustracije, vabljeni! 

Ustvarjalna mladina - prva likovna delavnica

Včeraj, 8.11.2018, je v Celjskem mladinskem centru potekalo prvo srečanje mladih umetnikov, v sklopu projekta Ustvarjalna mladina. Udeleženci so na delavnici risali in ustvarjali po živem modelu. Kako so se imeli, kako predani in talentirani so, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji. 

Več o projektu pa na: Ustvarjalna mladina - likovne delavnice. 

Se vidimo! 

Kje? Drugo nadstropje našega centra, učilnica MCC PORT (rač. učilnica). 

Predstavitev spletne platforme za oddajo metodologij

Celjski mladinski center je v okviru projekta StopR razvil spletno platformo, ki je središče za predložitev metodologij neformalnega učenja, kjer lahko organizacije, ki so nedavno ali v preteklosti razvile metodologijo na temo preprečevanja radikalizacije in sovražnega govora ter spodbujanja medkulturnega dialoga in promoviranja strpnosti med mladimi, oddajo njihovo metodologijo in pridobijo znak kakovosti (Q).

V torek, 6. 11. 2018, smo zainteresiranim predstavnikom organizacij predstavili projekt in postopek pridobitve znaka kakovosti (Q). Sprehodili smo se skozi spletno stran in delovanje platforme; kako se nov uporabnik, ki želi oddati metodologijo za pridobitev znaka kakovosti, registrira in kako odda želeno metodologijo, kar pomeni kratek opis cilja, izvedbe, ciljne skupine in poteka aktivnosti. Tako si organizacija pridobi potrdilo o oznaki Q, ki ga lahko uporabi kot priznanje kakovosti dela in kot motivacijo za nadaljnje delo. Certifikat je bodisi zlat, srebrn, ali bronast, na voljo pa so tudi opombe in priporočila strokovnjakov o tem, kako lahko še izboljšati svojo metodologijo. Več informacij si lahko prebete tukaj.

 

Odobrene metodologije si lahko preberete v zavihku “Uspešne metodologije”, prav tako si jih lahko tudi izposodite za svoje delo. Ne pozabite se zahvaliti ustvarjalcem in delite svoje izkušnje pri uporabi njihovih metodologij! Pošljite svojo metodologijo za delo z mladimi proti radikalizaciji v “Potrdite svojo metodologijo”, da bi pomagali kolegom po EU in izboljšali kakovost mladinskega dela!

 

 

Kriptovalute, blockchain in digitalna varnost

Celjski mladinski center se je danes, 6. 11. 2018, v Inkubatorju Savinjske regije udeležili predavanja ameriškega strokovnjaka Yaya J. Fanusie s področja kriptovalut, blockchain in varnosti. Predavanje nam je služilo predvsem za pridobivanje znanja o digitalni varnosti, ki ga bomo lahko praktično uporabili za delo v projektu Difens, v sklopu katerega potencialnim mladim podjetnikom nudimo priložnost, da črpajo znanje predvsem iz elektronskega priročnika, ki na inovativen način predstavlja vidike digitalne varnosti v zvezi s pravnimi vprašanji, kibernetsko varnostjo, oceno digitalnega varnostnega tveganja in poslovno digitalizacijo.

 

Tema današnjega pogovora z njim je bila blockchain tehnologija in novi načini kriminala skozi nove finančne tehnologije kot je Bitcoin. Po drugi strani smo izvedeli, na kakšen način lahko inovativna tehnologija pripomore k večji finančni transparentnosti in boju proti kriminalu in korupciji. O tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) se upravičeno govori kot v tehnologiji, ki bo za nekatere procese v javnem in zasebnem sektorju imela učinke podobnih razsežnosti kot jih je imel internet za marketing.

In če govorimo o blockchain tehnologiji, moramo pričeti pri omembi kriptovalut. Kriptovalute so digitalno sredstvo, zasnovano za izmenjavo. So podvrsta digitalnih valut ter podvrsta alternativnih in virtualnih valut. Njihov namen ni omejen le na finančne institucije, valute in transakcije. Listinjenje podatkov, zaščita identitete, ustvarjanje decentralizirane ekonomije in varno shranjevanje osebnih podatkov predstavljajo le nekaj prvotnih namenov, zaradi katerih je bila tehnologija veriženja blokov (blockchain) ustvarjena. Bitcoin, ki je bil ustvarjen leta 2009, je bila prva decentralizirana kriptovaluta (vir: Kriptovalute in varnost podatkov: https://cryptoworld.si/kriptovalute-varnost-podatkov/).

 

Ob tem smo se vprašali, ali je tehnologija blockchain res varna?

Kriptovalute imajo kot ves čas razvijajoč se del industrije seveda svoj nabor pomislekov v zvezi z varnostjo, toda z dejstvom, da vse več podjetij v različnih industrijah sprejema kriptovalute, se izvaja več poglobljenih raziskav njihove uporabe in koristi ter ustvarja tudi več varnostnih ščitov.

Razprave, ki se vrtijo okoli tehnologije blockchain, trdijo, da je tehnologijo mogoče uporabiti za začetek večjih sprememb v varnostni industriji kot celoti. Pogosto se izpostavlja, da ta tehnologija ni učinkovita le pri poganjanju izmenjave digitalnih valut, temveč se lahko uporabi tudi za krepitev obstoječih varnostnih rešitev in reševanje globalnih varnostnih vprašanj. Uporaba blockchaina niža stroške, povezane s spletnimi transakcijami, obenem pa tudi povečuje legitimnost in varnost.

Čeprav ima blockchain več prednosti pred drugimi sistemi, še obstaja nekaj izzivov v zvezi s skladnostjo, predpisi in izvrševanjem kot so dvojna poraba sredstev, varnost podatkov, čezmejne transakcije, povratne bremenitve, goljufije in reprodukcija valut., ki jih bo treba rešiti.

Potujoča razstava v Celju

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, je danes, 5. novembra 2018 ob 15. uri v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje, na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah, ki bodo v Sloveniji potekale 26. maja 2019. V sklopu razstave tokrat premierno predstavljamo tudi projekt Tokrat grem volit, s katerim želi Evropski parlament povečati interes za Evropsko unijo in politično participacijo pri njeni gradnji oziroma razvoju. V okviru kampanje bomo izvajali simpatično akcijo s pošiljanjem raznobarvnih razglednic, na katerih obiskovalci razstave v označeno polje vpišejo, za kaj (in ne za koga) se jim zdi vredno iti volit, na primer: za prihodnje generacije, za boljšo Evropo, za enake možnosti, za čistejše okolje ..., na drugi strani pa izpolnijo podatke o prejemniku. To so lahko oni sami, lahko pa tudi njihovi znanci, prijatelji, starši ... Na ta način sebe ali bližnje povabijo na volišče. Da bodo razglednice odposlane, jih bodo lahko obiskovalci izpolnjene pustili v Osrednji knjižnici Celje.

 

V Osrednji knjižnici Celje bo razstava gostovala do 30. novembra 2018. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje

Razstavo delno financira EU.

Čarovniško rajanje, 31.10.2018

Mi smo še vedno pod vtisom sredinega ''Čarovniškega rajanja''. Hvala vsem obiskovalcem, mlajšim in starejšim, ki ste bili del našega dogajanja. Upamo, da se vidimo tudi prihodnje leto.

Več si poglejte v naši foto galeriji! Sončen dan, dobra volja, ples, igre, predstava, poizkusi, ustvarjanje in strašljiv sprehod po najstrašnejšem motelu.

Posebna zahvala gre našim sponzorjem: Zavarovalnici Triglav, Mladinski knjigi, ZPO Celje d.o.o., Muzeju novejše zgodovine Celje, Trgovini z otroškimi oblačili 4Kids, Travel Celje in Restavraciji Stolpič. 

Zahvalili bi se tudi Killing production audio-video, za ozvočenje, vsem pomočnikom, prostovoljcem in nastopajočim ter Nik Skerbiš Photography, za čudovite slike. 

 

Projekt ''Živeti po pameti''

Danes je dogajalo v Mcc Celjski Mladinski Center. Dopoldan so nas obiskali dijaki Šolskega centra Celje in napolnili našo dvorano ter atrij do zadnjega kotička. Šolski center Celje namreč sodeluje v projektu ''Živeti po pameti'', ki zajema zdrav življenjski slog med mladimi. V okviru projekta so dijaki prisluhnili predavanju in se udeležili delavnice, na to temo. V projektu so sodelovali tudi strokovni sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ in Center za krepitev zdravja, kot izvajalci predavanj. Uživajte v fotogaleriji.

Fantasy art

Danes se na delavnici Fantasy art ponovno družimo s talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Več preveri v naši fotogaleriji. 

Lego robotika

Danes, 25.10.2018, osnovnošolci uživajo na tečaju Lego robotike, katerega izvaja Inštitut 4.0, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom. 

Lego ni zgolj razmišljanje in učenje, Lego je tudi druženje in kreativnost. Več pa v fotogaleriji spodaj. 

 

Zavod VOZIM

Dijaki in dijakinje Srednje ekonomske šole v Celju so se danes, 24.10.2018, v Celjskem mladinskem centru udeležili interaktivne prometne delavnice, katere organizator je Zavod Vozim. 

Zavod Vozim je znan po tem, da  ozavešča mlade o prometni varnosti na drugačen, inovativen način. Kako? Preko osebnih zgodb poškodovancev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. 

Mladi iz prve roke pridobijo informacije o pomenu prometne varnosti, vzrokih za nastnek prometnih nesreč ter možnih hudih posledicah prometnih nesreč. Prav tako razbijajo stereotipe o invalidnih osebah. Preventivne prometne delavnice Še vedno vozim - vendar ne hodim učinkovito in dokazano vplivajo na spremembo stališč in vedenja mladih v prometu. 

Dialog mladih z županskimi kandidati

Včeraj je v dvorani Celjskega mladinskega centra potekal strukturiran dialog županskih kandidatov Celja. Pri organizaciji in izpeljavi dogodka je Celjski mladinski center sodeloval z Zavodom Fokus, Klubom študentov občine Celje, Komisijo za mladinska vprašanja in Radiom Študent. Županski kandidati niso bili postavljeni zgolj pred besedni izziv, pač pa smo jim v sodelovanju z Zavodom Fokus zadali še foto izziv. Županski kandidati so dobili fotoaparat za enkratno uporabo, da preko slik predstavijo svojo vizijo Celja, saj so nas že velikokrat prepričali, da jim besede gladko tečejo. 

Fotografije so razstavljene na hodniku Celjskega mladinskega centra, pred dvorano. Ogledate si jih lahko do 5.11.2018. Vljudno vabljeni! 

 

Kavarniški ''OPEN MIC'' večer

V MCC Kavarna smo zopet pripravili "OPEN MIC'' večer v sodelovanju z Vocal BK Studio, Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Odlična družba in prijeten ambient kavarne, sta bila več kot odlična za večer zabavnega preigravanja svetovno znanih uspešnic, avtorskih pesmi. Za mikrofon, klavir (pianist) ter akustično kitaro je bilo poskrbljeno. 

Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki

Foto utrinki s petkovega dogodka ''Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki''.
Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, nastopajočim in obiskovalcem.

Magic The Gathering

Petki so pri nas rezervirani za MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegne v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Fantasy Art

Vsak teden se na delavnici pri nas zberejo stripovski risarski navdušenci! Tudi včeraj so se!
Pridi tudi ti, na likovno delavnico Fantasy art, v sodelovanju z likovno šolo ˝ArtCore˝, ki jo vodi Denis Polanc Art, ter Striparna Oblaček!

Srečanje EU mrež

Danes smo se informacijske točke Evropske unije mrežile v Celjskem Mladinskem Centru. Na srečanju smo predstavili novosti naših mrež in se posvetili skupnim aktivnostim, zadnji del srečanja pa je bil namenjen predstavitvi in ogledu Zavoda CMLC ter ogledu Celja in njegove kulturne dediščine.

Ob tem se najbrž sprašujete, kaj sploh so mreže Evropske komisije v Sloveniji in katere so. Namen mrež je, da zagotavljamo informacije in rešujemo težave, na katere lahko naletimo kot dražavljani EU na različnih življenjskih področjih. Nismo vsi za vse in ne vemo vsega, skupaj pa lahko pomagamo pri marsičem. Seznam vseh mrež (in področij, na katerih vam lahko pomagajo) pa najdete na http://www.europedirect.si/sl/mreze-evropske-komisije.

 

 

Milonga večer v kavarni

Ponovno smo se v družbi plesne šole Milonguero?Si družili na plesnem večeru v kavarni Celjskega mladinksega centra. Ljubitelji in plesalci posebne zvrsti tanga so se prepustili ritmom glasbe, družili in uživali. Kako je bilo, si poglej na fotografijah. 

Mladinska izmenjava - Italija, Nemčija

Te dni smo v Celjskem mladinskem centru in MCC Hostlu polno zaposleni. Počutimo se še mladostnejše. Radi smo del mladinskih izmenjav! Gostje tokrat prihajajo iz Italije in Nemčije. Na slikah si lahko ogledate, kako je potekal njihov spoznastveno-predstavitveni večer. Tudi dobro ni manjkalo. 

Usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem

Danes, 16.10.2018, je v učilnici Celjskega mladinskega centra potekalo usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem, katerega nam je podarilo Humanitarno društvo Enostavno pomagam. Naš predavatelj, gospod Denis Kekič, kateremu se zahvaljujemo za izčrpno predavanje, nam je opisal postopek oživljanja človeka ob nenadnem zastoju srca in z nami delil nasvete, primere. Obnovili smo že pridobljeno znanje in se naučili rokovati z defibrilatorjem, ki je del naše ustanove. 

 

(Ba)kanal MCC

Kot smo obljubili, MCC Kavarna nadaljuje s ciklom akustičnih sobot z naslovom (Ba)kanal!
 
V soboto, 6.10.2018, je v MCC Kavarni nastopila tričlanska zasedba Spaceship Earth, ki preigrava blues in blues-rock standarde, v avtorskih komadih pa prepleta blues korenine s funkom, progresivnim in stoner rockom.


 

Klubski maraton Radia Študent, 12.10.2018

Ste bili z nami? 

V petek, 12.10.2018, je v dvorani Celjskega mladinskega centra dogajalo. Nastopila je zasedba Balans - ''bipolarni čudaški lo-fi mestnih zaklonišč'', katerim se je pridružila Anja Cimerman, vsem znana po pesniški zbirki Fatamorgana, s katero je bila letos izbrana za festival Pranger. Gre za festival refleksije in prevoda poezije. 

Za dogodek sta poskrbela Radio Študent 89,3 MHz in Celjski mladinski center. 

Hvala vsem obiskovalcem in poslušalcem. 

 

Široko odprta vrata Žive knjižnice

Na tokratni jesenski izdaji Žive knjižnice smo pri široko odprtih vratih in v polni učilnici Celjskega mladinskega centra predstavili priložnosti in programe, ki jih Evropska unija ponuja za mlade, natančneje mladinske izmenjave programa Erasmus +. Vrata v knjižnico lastnih zgodb sta odprla Neža in Klemen, dijaka Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje. Z deljenjem njune izkušnje mladinske izmenjave v Palermu sta povedala odgovore na vprašanja: »Kako in kje sta se prijavila?«, »Kaj novega sta se naučila?«, »Kje se je utrnila prva želja?« in »Ali bi se ponovno udeležila kakšne izmenjave?«. Z nami sta preko fotografij delila tudi njuno videnje Sicilije, ativnosti izmenjave in doživetij iz popotovanja.
 

Še ena delavnica aktivnega evropskega državljanstva

Za nami je še eno prijetno druženje v sklopu delavnice "Oblikuj. Premikaj. Sodeluj." o aktivnem evropskem državljanstvu mladih. Tokrat smo gostovali na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v zadnjem letniku oddelka Medijski tehnik, kjer smo želeli mladim prikazati, da z njihovim vsakdanjim udejstvovanjem v družbi, ko sodelujejo skupaj z drugimi ljudmi za nek skupen cilj ali ko poskušajo drugim nekaj sporočiti preko javnih kanalov komuniciranja (kot so na primer Facebook, Instagram itd.), že aktivno participirajo v družbi. Preko interaktivnega kviza o Evropski uniji smo jim dali priložnost, da so lahko preverili svoje znanje o zgodovini, konceptu in institucijah EU ter jim omogočili razmislek o lastni participaciji v njihovih okoljih. Namen delavnice je bil spodbuditi mlade k aktivni participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU in krepitvijo evropskega državljanstva.

Film & foto razstava: Begunsko taborišče v Bangladešu

Danes, 9.10.2018, nas je v dvorani Celjskega mladinskega centra obiskal navdihujoč, 20-letni Brežičan, Amadej Petan in nam predstavil svoja doživetja iz potovanja po Bangladešu. Po končani srednji šoli je čas namenil humanitarnemu delu in snemanju, svojima največjima strastema. V Bangladešu je preživel dober mesec in begunskem taborišču Kutupalong. Predstavil nam je njihov način življenja, kako poteka njihov vsakdan, predstavil problematiko in z nami delil par anekdot. Izkušnje in dogajanja je ubesedil ter jih prikazal na platnu - fotografije in krajši film CAMP 5. Naše radovedne duše je po predstavitvi popeljal še po razstavnem prostoru pred dvorano.

Film in foto razstave so se udeležili dijaki Gimnazije Celje Center, za kar se jim zahvaljujemo. 

Vljudno vabljeni na ogled čudovitih fotografij.

 

 

Evropski teden programiranja

Jutri, 6. oktobra, se začenja evropski teden programiranja, ki bo trajal do 21. oktobra. Udeleženci se bodo na več kot 1000 dogodkih lahko naučili, kako računalnik deluje od znotraj, izza zaslona. Namen aktivnosti je, da ljudje na zabaven in vključujoč način pridobijo nekaj programerskih izkušenj. Letos bo poseben poudarek na šolah, učenci, starši in učitelji pa bodo lahko sodelovali pri ustvarjanju novih iger, reševanju programskih ugank, izgradnji spletnih strani ali pa se bodo samo podučili o strojni opremi.

 

V Sloveniji je bilo do sedaj registriranih 98 dogodkov na različne programerske vsebine, od npr. šole programiranja za otroke, prvih korakov do medijske-informacijske pismenosti, programiranje Lego robota, izdelave radarja za merjenje hitrosti vozil do spoznavanja Blockchain tehnologij in različnih programskih jezikov.

 

 

Dodatne informacije: https://codeweek.eu/

Potujoča razstava v Slovenskih Konjicah

Včeraj je pregledna potujoča razstava naše ED informacijske točke o slovenskih volitvah v Evropski parlament pričela gostovanje v Christianini sobi Dvorca Trebnik v Slovenskih Konjicah, kjer bo postavljena na ogled do 5. novembra, pot pa bo po tem datumu nadaljevala v Osrednjo knjižnico Celje. Vljudno vabljeni na ogled!

Za topel in gostoljuben sprejem se zahvaljujemo TIC Slovenske Konjice in Občini Slovenske Konjice.

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Pregledna razstava volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament
Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje
AVTOR: mag. Katja Kolenc
OBLIKOVANJE: David Šoštar
TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.
Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.
Razstavo delno financira EU.

 

 

 

The Stroj povedali svojo EU SI ti zgodbo

Informacijska točka Europe Direct Savinjska - Infopentlja je v soboto v sklopu dogodkov "EU SI TI: PRIHAJAMO V VAŠ KRAJ" izvedla KONCERT S KONCEPTOM: PRIPOVEDOVALCI ZGODB – ZASEDBA THE STROJ! Z dogodkom smo pričeli že ob 18. uri in sicer s predvajanjem filmov nove kampanje Evropske komisije #EUandME, fotografiranjem z različnimi zabavnimi pripomočki v foto kabini in ogledom razstave EU SI TI - SLOVENSKA ZGODBA: THE STROJ!

The Stroj predstavljajo pozitivno slovensko zgodbo, ki je njihov uspeh ponesla izven naših meja. In to je bila tudi rdeča nit sobotnega dogodka, ki smo ga strnili s pripovedovanjem izvajalcev o njihovi zgodbi, kako so presegli meje Slovenije in prodrli na odre EU. Ustvarjalci so se navezali na motivacijo in na videnje umetnosti kot osnove skupne evropske kulturne dediščine. Zanimalo nas je, od kod črpajo sredstva za njihove projekte in kako gledajo na glasbeni sektor v EU v prihodnosti. S koncertom in pogovorom smo želeli zgodbo The Stroj predstaviti kot primer dobre prakse in zgleda mladim, da lahko prično z motivacijo, predvsem pa podporo in pomočjo EU pisati svojo navdihujočo zgodbo, s pomočjo katere bodo lahko uresničili svoje strasti.

Foto: Nik Skerbiš

Dan raziskovalcev

Noč/dan raziskovalcev je dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske komisije vsak zadnji petek v mesecu septembru v številnih evropskih državah od leta 2005 dalje. Dan raziskovalcev ponuja možnost vpogleda v raziskovalni del delovanja višješolskih in visokošolskih zavodov, v lokalne raziskovalne inštitute, sodelovanje v eksperimentih ter možnost uporabe najnovejših tehnologij in instrumentov pod vodstvom raziskovalcev. Letos je Dan raziskovalcev potekal v petek, 28. 9. 2018, od 10. do 17. ure na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje.

Na dogodku, ki ga organizira Regijsko študijsko središče, je sodelovala tudi naša Europe Direct Savinjska s stojnico, na kateri smo obiskovalce opremili z informacijami, gradivom in zabavnim kvizom o EU s pomočjo kolesa sreče. Na Dnevu raziskovalcev je v počastitev 40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju bil izveden tudi posvet, kjer so sodelovali nekdanji uspešni mladi raziskovalci, ki so dosegli uspešne karierne poti tako doma kot v tujini.

Svetovni dan turizma v MCC

27. september je Svetovni dan turizma. Praznovali smo ga tudi v MCC, saj je del našega centra upešni MCC Hostel. Za vse goste in obiskovalce centra smo tako priredili kostanjev piknik in užili prve jesenske dobrote v sončnem atriju. 

Aktivno evropsko državljanstvo mladih

Danes smo na Gimnaziji Celje - Center v treh razredih četrtega letnika programa predšolske vzgoje izvedli delavnice z evropsko tematiko z namenom aktivacije mladih in spodbujanja k večji participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU in krepitvijo evropskega državljanstva. Sprehodili smo se preko zgodovine evropske ideje, koncepta Evrope, institucij EU, skupne evropske politike, spoznali države članice EU, področja državljanstva ter definirali pojme participacije, demokracije in evropske identitete.

Tako smo mladim preko interaktivnih dialogov in iger omogočili razmislek o lastni participaciji v družbi in o tem, kako je ta povezana z aktivnim evropskim državljanstvom, raziskali različne oblike in opredelitve aktivnega evropskega državljanstva ter mlade spodbuditi k še bolj aktivni participaciji v prihodnje.

 

CEZAM na obisku

Včeraj se je na delovnem obisku pri nas oglasil Center za mlade Ruše - CEZAM Ruše, ki smo ga sami obiskali v marcu. Z namenom plodovitega mreženja smo se pogovarjali o dejavnostih obeh centrov in izmenjali primere dobrih praks, ter ugotavljali, kako bi naše skupne točke lahko v prihodnosti doprinesle k uspešnim skupnim projektom in izzivom. Seveda pa nismo pozabili tudi na zabavno plat. Prisluhnili smo zgodbam našega MCC Hostla in si ogledali Celje - knežje mesto.

Sejem starih stripov

Spet je bilo živahno na 3. soboto v mesecu, saj smo v atriju MCC pripravili Sejem starih stripov, ki ga prirejamo v sodelovanju s Striparna Oblaček.

Prelistali smo kultne stripe, poučili smo se o ustvarjalcih in dopolnli svoje zbirke z dobrimi "klasikami"! Nekaj foto utrinkov pa v galeriji.

Novinarska konferenca

Danes smo ob 10. uri  v naših na novo poslikanih učilnicah Celjskega mladinskega centra medijem predstavili dogodke in projekte, ki smo jih uspešno izvedli v dogodkovno pestrem septembru - predvsem Evropski teden mobilnosti, ki je potekal med 16. in 22. septembrom. O tednu, ki ga je sestavljalo več posameznih dogodkov, je spregovorila vodja mednarodne koordinacije, Katja Kolenc in napovedala tiste, ki se nam še obetajo. Že to soboto se bomo družili na unikatnem dogodku EU si TI: Pripovedovalci zgodb, s koncertom zasedbe The Stroj, ki ga je predstavil ustvarjalec omenjenega sestava, Primož Oberžan. O dejavnostih, programu in projektih, ki so v teku ter načrtih in vizijah za prihodnje mesece, je spregovorila Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra in predstavila delo mlade celjske umetnice, likovne pedagoginje ter idejne in kreativne vodje poslikave učilnic, Katje Kovše, ki je s karikaturami znanih Celjanov v novo prepleskane učilnice in hodnike prostora aktivnega druženja in realizacije idej vdahnila dvojino - svežino novega in hkrati spomin na že skoraj pozabljeno, a tako zelo slavno nedavno celjsko zgodovino.

Vabljeni v našo družbo že to soboto, 29. 9. od 18. ure dalje in k vsem ostalim dogodkom te slikovite jeseni!

Več o dogodku EU si TI in koncertu skupine The Stroj

Več o Evropskem tednu mobilnosti

 

Uspešno zaključen Evropski teden mobilnosti

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra 2018, je Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska organizirala kar 5 dogodkov za različne ciljne skupine: 17. in 19. septembra smo organizirali predavanje in pedagoško delavnico za učitelje osnovnih in srednjih šol. 20. septembra so otroci med 6 in 14. letom starosti iskali EU zaklade in spoznavali države članice, izdelali EU zastavo iz listja in se povzpeli vse do Drevesne hiške v Mestnem gozdu v Celju. V petek, 21. septembra, so mimoidoči lahko med 11. in 14. uro preizkusili prevračevalnik. Ter v soboto med 10. in 14. uro so si obiskovalci lahko spimpali kolo z nalepkami, izdelali personalizirano ploščico ali preizkusili električna kolesa. Kako smo se imeli si lahko ogledate tukaj. Do naslednjega leta! European Mobility Week

Staro sreča novo

V soboto dopoldne smo v MCC prišli s kolesi. Z namenom, da si jih spimpamo - pobarvamo, nalepimo z  nalepkami, naredimo tablice in okrasimo z rožicami. Tako so naša stara kolesa dobila malce novega pridiha. Za njihovo boljše delovanje pa so poskrbeli strokovnjaki s kolesarskega centra Bike EK Celje, ki so kolesa pregledali in naredili osnovna popravila (kot so nastavitev zavor, menjalnika in preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah). Vendar pa je bilo naša kolesa kljub popravilu in olepšavi še zmeraj potrebno precej poganjati s pedali, zato smo želeli še preizkusiti električno gorsko in cestno kolo. Na spodnjih fotografijah si poglejte, kako smo se pri tem zabavali. Z dogodkom "Spimpaj si kolo" smo zaključili letošnji Evropski teden mobilnosti 2018, s katerim smo ponovno želeli opozoriti na bolj množično uporabo prevoznih sredstev, ki ne vključujejo avtomobila.

Fantasy art

Pretekli teden smo v družbi mladih risarskih navdušencev ustvarjali stripovske junake. Fantasy art - Likovne delavnice sedaj izvajamo ob četrtkih, medtem ko se ura ni spremenila. Pridružite se nam!

Zasukaj volan v pravo smer - prvič

Skupaj s projektnimi partnerji Zavoda Vozim in Kluba študentov občine Celje (KŠOC), smo danes izvedli prvo srčanje v sklopu projekta Zasukaj volan v pravo smer, na katerem smo spoznavali probleme prometne varnosti in analizirali izzive mestnega središča.

Naučili smo se prepoznati in definirati potrebe v našem lokalnem okolju ter prisluhnili osebima zgodbama Žige in Nina, poškodovancema v prometnih nesrečah, v katerih je bil prisoten tudi alkohol. S spoznavanjem in sodelovanjem z invalidnimi osebami, smo želeli doseči strukturiran dialog, katerega cilj je bil tudi razbijanje stereotipa invalidnosti. Iz predavalnice smo se preselili na teren, kjer smo z opazovanjem zapisali probleme, ki vplivajo na slabšo prometno varnost in na katere bomo na našem drugem srečanju, ki bo 14. 12., poiskali rešitve in raziskali primere dobrih praks, na podlagi katerih bomo oblikovali konkretne ukrepe in jih predstavili lokalnim odločevalcem politik. Tako se bodo mladi srečali tudi s pomenom aktivne participacije in demokratičnih odnosov ter preko neformalnega učenja pridobili nove kompetence in znanja, ki jim bodo koristila za prihodnjo zaposlitev. Praktično naravnano delavnico smo zaključili z zabavno preizkušnjo simulatorja prevračanja, s pomočjo katerega so se udeleženci seznanili s težavnostjo izhoda iz vozila, v primeru prevrnjenega vozila. Za udeležence smo pripravili še pogostitev, za katero je poskrbela Domača štacuna.

Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+

 

Odkrili smo EU zaklad

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki vsakoletno poteka med 16. in 22. septembrom, smo se včeraj od 17. ure dalje po Celju in mestnem gozdu podali na lov za EU zakladom.

Pridružilo se nam je 23 otrok v starosti med 6 in 14 let. Sprehodili smo se skozi mestno jedro do mestnega parka, kjer smo se s pomočjo članov celjskih tabornikov razdelili v skupine in pričeli z vzponom vse do drevesne hiške. Na poti smo na kontrolnih točkah spoznavali države članice EU, njihova glavna mesta in značilnosti ter naredili zastavo Evropske unije iz naravnih materialov, najdenih  v gozdu.  Dogodivščino smo zaključili pri drevesni hiški, pod katero smo odkrili tudi zelo dobro skrit EU zaklad. Za sodelovanje se zahvaljujemo Rodu II. Grupe odredov Celje, ki so skupaj z nami sooblikovali unikatno pustolovsko dogodivščino.

Potopis Maldivi (videoprojekcija)

Prejšnji četrtek smo nadgradili svoje sodelovanje s ShaPPa, ki je tokrat za vas pripravila videoprojekcijo o Maldivih. Navduševali smo se nad prelepimi slikami, preizkušali maldivske prigrizke in delili popotniške zgodbe. So vas dovolj navdušile, da boste naslednjič na potep odšli tudi sami?

Zaključna konferenca

Sodelavki Celjskega mladinskega centra sta se udeležili zaključne mednarodne konference, ki je potekala 11. septembra v Budimpešti na Madžarskem. Zaključna konferenca je podala različne vpoglede v delo z mladimi, govorniki so predstavili statistične podatke radikalizacije mladih, predstavili kako socialna omrežja vplivajo na proces radikalizacije in kje so pasti le tega globalnega nenadzorovanega prostora. Med govorniki je bila tudi partnerka iz Bolgarije, ki je predstavila spletno platformo StopR in spodbudila prisotne nevladne organizacije k oddaji metodologije in k uporabi že oddanih metodologij v svoje delo. 

Naslednji dan 12. septembra pa smo se sestali samo projektni partnerji na zaključnem sestanku, ker smo pregledali opravljeno delo, evalvirali smo celotni projekt in mednarodno konferenco, se seznanili z nadaljnjimi koraki in dorekli smernice za finančno in končno poročilo.

Fotografije s konference si lahko ogledate spodaj.

Fantasy art

Včeraj smo se na delavnici Fantasy art ponovno družili z mladimi talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Juncker: "Enotni sežemo više."

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v včerajšnjem letnem govoru o stanju v Uniji (#SOTEU) pred evropskimi poslankami in poslanci v Strasbourgu predstavil prioritete za prihodnje leto in svojo vizijo, kako lahko Evropska unija nadaljuje izgradnjo "enotnejše, močnejše in bolj demokratične Unije", kar je bila tema njegovega lanskega govora. V luči čedalje bolj negotovih razmer v svetu je izpostavil potrebo po večji suverenosti Evrope, da bo ta lahko prevzela pomembnejšo vlogo pri reševanju globalnih vprašanj in svojo usodo vzela v svoje roke. Bistvo pripadnosti Evropski uniji je, da smo združeni močnejši, je izpostavil Juncker: "Enotni sežemo više" – to prepričanje je bistvo tega, kaj pomeni biti del Evropske unije. Z delnim združevanjem naše suverenosti – tam, kjer je potrebno – postane vsaka nacionalna država močnejša.

 

Juncker je v govoru omenil tudi 18 konkretnih pobud o migracijah in mejah, varnosti, svobodnih in varnih volitvah, partnerstvu EU z Afriko in EU kot globalnim akterjem, ki jih je danes predstavila Evropska komisija. Komisija si bo prizadevala za takojšnjo uresničitev teh predlogov, da bodo do vrha v romunskem Sibiuu in evropskih volitev maja 2019 prinesli pozitivne rezultate za ljudi.

 

Več informacij o predsednikovem govoru o stanju v Uniji, vključno s pismom o nameri, vsi predstavljeni predlogi in ostali dokumenti, so na voljo na tej povezavi. Dokumenti so oz. bodo v kratkem na voljo tudi v slovenščini. 

 

Poglejte si tudi fotografski dokaz, kako smo pri nas spremljali letošnji State of the Union.

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu

Včeraj je Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin pri nas pripravila inspiracijsko-kreativno delavnico, kjer so predstavili program "Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu" in konkretizirali izvedbe mini projektov v njegovem sklopu. Če ste jo zamudili in bi radi izvedeli več o tem, kako prispevati k trajnostnemu razvoju in miru na svetu, jim pišite na: knjiznica@jivatma.si.

Koncert Zlatko

Pretekli petek smo se v MCC zabavali ob dobri glasbi! Tokrat je bil na vrsti "rap". Ozračje je ogrel celjski DJ Teeto, nato pa smo na odru pričakali enega in edinega Zlatana Čordića! Zabavi v središču mesta so se pridružili tudi DrogArt in Sisters Kurtoš. Ste jo zamudili? Tukaj je nekaj utrinkov.

Foto: Jon Simonič in naša malenkost

Za podporo pri izvedbi dogajanja se zahvaljujemo: Grafiki Gracer d.o.o., Nepremičninam Celje, Združenju DrogArt in Radiu 1.

          

Potopis »Olija the Walkerja«

Ponovno smo vas razveseljevali z zanimivimi popotniškimi zgodbami. Tokrat je bil z nami Oliver Tič, bolj poznan kot »Oli the Walker«. Gre za slovenskega "ekstremnega" pohodnika, ki je leta 2016 prepešačil znamenito TransAmerica Trail, 6804 km dolgo kolesarsko pot, ki se začne na zahodu ZDA v mestu Astorija (Oregon) in konča na vzhodu ZDA v mestu Yorktown (Virginia). Ta podvig pa je še samo dodatno »podžgal« njegovo željo po sprehajanju po svetu. Zato leta 2018 načrtuje 3 leta trajajočo pot čez južno in severno Ameriko. Kilometrino bo tokrat kar početveril in tako prehodil kar 24000 km.

Več o njegovih dogodivščinah najdete na olithewalker.com. Oliver bo vesel tako dodatnih vprašanj, kot tudi vaše podpore, pri njegovi poti pa mu lahko pomagate s prostovoljnimi prispevki.

Striparji v MCC

Vsak teden znova se razveselimo družbe mladih striparjev. Pod vodstvom Denis P. Art se pri nas namreč vsak četrtek odvijejo likovne delavnice Fantasy art. Pridružite se skupinici, ki se še vedno veča!

Fazanovanje GCC

Včeraj se je pri nas odvilo Fazanovanje Gimnazija Celje - Center, ko so na dogodku že izkušeni dijaki višjih letnikov v svoje vrste sprejeli svoje mlajše sošolce - »fazane«. Novinci so morali prestati niz izzivov in preizkušenj. Oglejte si nekaj utrinkov zanimivega popoldneva!

Zdrav slovenski zajtrk

Tudi v tem šolskem letu se je vrnil TRADICIONALNI in BREZPLAČNI Zdrav slovenski zajtrk! Začenši danes vas vsako 1. sredo v mesecu razvajamo z dobrotami lokalnih ponudnikov!

Razstava Jane Selič »Življenje in vse kar je zraven«

V ponedeljek smo otvorili razstavo ustvarjalke Jane Selič, z naslovom »Življenje in vse kar je zraven«. Sama razstava je smiseln preplet fotografij iz trenutkov, ki sestavljajo naše življenje. Razstave ne glejte po tem kar vidite, temveč preberite spremljajoči drobni tisk. Prepleti besed vzeti iz življenja so nastali izključno na podlagi spoznanj vzponov in padcev. Razstava je na ogled vse do 21. 9.

Odprtje razstave v Knjižnici Šentjur

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je danes v Knjižnici Šentjur na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.

 

Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament, volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije. V drugem vsebinskem sklopu so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Vsebinsko drugi sklop zaključujemo z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore podal šele prihodnjega maja.

 

V knjižnici Šentjur bo razstava gostovala do 3. oktobra. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.

Razstavo delno financira EU.

Tribute to legends: Kobra Rockshow

Zadnji počitniški dan so publiko v Celjskem mladinskem centru na že tradicionalnem koncertu "Tribute to legends" ogreli in razživeli odlični Kobra Rockshow. Oglej si nekaj utrinkov celjske rock poslastice!

Foto: Nik Skerbiš in naša malenkost

Fantasy art

Prejšnji teden smo ponovno v dobri družbi risali stripovske junake. Delavnice "Fantasy art" sedaj izvajamo ob četrtkih, medtem ko se ura ni spremenila. Pridružite se nam tudi vi!

"COOL"turni teden za otroke - petek

"COOL"turni teden za otroke ter konec avgusta in počitnic zaključujemo igrivo in nasmejano. Danes smo svoj prosti čas preživljali ob družabnih igrah, skupaj z vašimi najmlajšimi pa smo pripravili tudi malico. Na njihovo željo smo namreč pekli pomfri. 

Vse, ki bi se z nami radi družili tudi po začetku šole vabimo, da spremljate naš program!

Kreativni inkubator - petek

Zadnji dan Kreativnega inkubatorja smo izkoristili za klepet s kar dvema gostoma! O filmski umetnosti smo se pogovarjali z Alenom Pavšarjem, enim vidnejših slovenskih režiserjev nove generacije. Naslednja gostja je bila novinarka in avtorica spletnega bloga MadKat, Katja Štingl, s katero smo pokramljali o ujetih trenutkih ter zapisih na družabnih omrežjih.

Gostje tega izjemno zanimivega tedna so mladim uspešno predali svoje izkušnje, spoznanja ter vodila in v njih spodbudili ustvarjalnost. Tako se bodo lažje lotili izzivov, ki jih čakajo pri njihovih kariernih in izobraževalnih poteh.

Kreativni inkubator - četrtek

Tokrat smo imeli priložnost kramljati s kar dvema gostoma! Prvi - Ivan Soče je priznan publicist, založnik, bloger, predavatelj, avtor štirih knjig in 200 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja, prehrane in osebne rasti. Predal nam je osnovna vodila, ki jih moramo upoštevati za zdravo življenje. Drugi gost - Samo Mervar pa je uspešen fotograf, sodelavec različnih agencij in uradni fotograf več lepotnih licenc, doma ter v tujini. Izdal nam je nemalo skrivnosti fotografije.

Dvojno "dozo" informacij pripravljamo za vas tudi jutri! Z nami bosta Alen Pavšar in Katja Štingl, s katerima se bomo pogovarjali o filmski umetnosti in družabnih omrežjih.

"COOL"turni teden za otroke - četrtek

Četrtkov "COOL"turni dan je bil namenjen predvsem ustvarjanju! Z zbrano druščino, ki je iz dneva v dan večja, smo se tokrat lotili izdelave obeskov za kjuče! 

Jutri se bomo preizkusili še v družabnih igrah in si pripravili nekaj prigrizkov po željah vaših najmlajših. Se vidimo še zadnji dan delavnic?

Kreativni inkubator - sreda

Danes smo na Kreativnem inkubatorju spoznali Lucijo Koželj - priznano kozmetično tehnico, frizersko mojstrico, ter članico Državne izpitne komisije za Nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) Vizažist in Maniker. Z nami je delila svoje bogate izkušnje ter nam predala ključna znanja s področja negovalne in dekorativne kozmetike.

Pridružite se nam tudi na jutrišnji delavnici, ko pričakujemo kar 2 gosta! Z nami bosta Ivan Soče in Samo Mrvar, s katerima bomo kramljali o zdravem načinu življenja in fotografiji.

"COOL"turni teden za otroke - 3. dan

V sklopu "COOL"turnega tedna za otroke smo se ponovno družili z vašimi najmlajšimi! Tokrat smo se udeležili različnih športnih iger in se preizkusili v peki odličnih palačink, ter se tako poslovili od odhajajočih počitnic. Obiščite nas tudi na jutrišnji ustvarjalni delavnici, ko bomo izdelovali obeske za ključe!

Z glasbo do vrelišča: Balkan boys

V soboto, 25. avgusta se je v dvorano MCC vrnila sezona koncertov in z njo tradicionalni Z glasbo do vrelišča! Na prizorišču smo tokrat pozdravili skupino Balkan boys, ki je razgrela zbrano publiko in poizkusila pregnati dež. Ne spreglejte utrinkov večera!

Foto: Gregor Vrečko

"COOL"turni teden za otroke - 2. delavnica

2. dan delavnic "COOL"turnega tedna za otroke smo preživeli umetniško, športno in zgodovinsko hkrati! Ustvarjali smo kronice in gradove iz papirja, nato pa smo se s KUD Galiarda preizkusili v srednjeveškem plesu. Super zabava, ki si jo je ena izmed udeleženk zaželela tudi za rojstni dan! 

"COOL"turni dan pa pripravljamo tudi jutri, ko se bomo ob športnih igrah in peki palačink poslovili od počitnic!

Kreativna ponedeljek in torek

Včeraj smo pričeli s čisto svežim projektom Kreativni inkubator! Prvi dan delavnic smo posvetili LEPOTI, povezani z umetnostjo. Z gostjo Majo Antončič smo si privoščili dan na terenu in obiskali Galerijo sodobne umetnosti.

Kaj pa smo pripravili danes? Dan namenjamo MODI, o kateri smo se pogovarjali s kreatorko Jolando Thaler! Ustanoviteljica uspešne blagovne znamke Thaler je z nami delila nasvete, izkušnje in izzive modnega oblikovanja.

Pridružite se nam tudi jutri, ko nas bo obiskala nova gostja! Z Lucijo Koželj se bomo posvetili negovalni in dekorativni kozmetiki.

Predstavitev priložnosti za mlade v EU

Danes smo v sklopu Kreativnega inkubatorja, ki poteka v Celjskem mladinskem centru med 27. in 31. avgustom in katerega namen je, da mladi preživijo počitnice z motivom, saj poteka v smislu novega formata delavnic s strokovnjaki na področjih mode, lepote, zdravega načina življenja in umetnosti, predstavili priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja za mlade. Tako smo podrobneje izpostavili možnosti v okviru Evropske solidarnostne enote, mladinskih pobud, mladinskih izmenjav, program Erasmus za mlade podjetnike in EURES - Moja prva zaposlitev. Mladi so sedaj opremljeni z informacijami oziroma z navodili kje in kako jih poiskati, na njih pa je, da se aktivirajo in pričnejo uresničevati svoje sanje. In pri tem jim programi Evropske unije lahko še kako pomagajo.

"COOL"turni teden za otroke

"COOL"turni teden je v polnem zagonu. Za nami je prvi "COOL"turni dan za otroke, ko so vaši najmlajši z argentinskimi glasbeniki spoznavali zanimiva glasbila. Nekatera so mali glasbeni nadobudneži imeli priložnost preizkusiti prvič! Družimo se tudi jutri, 28. 8. Pridružite se nam na srednjeveški plesni delavnici!

Izvedba drugega treninga

Med 17. in 23. avgustom 2018 je Celjski mladinski center sodeloval na drugem delu usposabljanja, ki je potekalo ob Ohridskem jezeru v Makedoniji, v okviru projekta OPEN. Tokrat smo se izobraževali na področju dela z mladimi z učnimi težavami ter mladimi, ki so gibalno ovirani. Sodelavki MCC-ja Katja in Tina sta v okviru treninga izvedli dve delavnici. Tina je predstavila zakonsko podlago in trenutne razmere dela z učenci s specifičnimi učnimi težavami ter predstavila primere inkluzivnosti in vključevanja otrok s posebnimi potrebami v šolski sistem. Izvedla je tudi praktični preizkus, ki nam ga je omogočil Zavod VOZIM. Od njih smo si namreč izposodili Drunk Busters očala, ki so nam na treningu služila kot orodje, kako le za trenutek stopiti v čevlje osebe z s poslabšanim vidom. Sodelavka Katja pa je predstavila metode dela in načine, kako vsakodnevne aktivnosti v organizacijah prilagodimo mladim, ki so gibalno ovirani in tako poskrbeti, da so aktivnosti vsem dostopne. Tovrstno delavnico smo tudi izvedli na prvem treningu, kjer smo aktivnosti prilagajali slepi in slabovidni mladini, disleksikom ter avtistom. Omenjene metode dela bodo v nadaljevanju projekta dostopne tudi na spletu v sklopu online usposabljanja. Zato nas spremljajte še naprej in si tako zagotovite dostop do praktičnih spletnih usposabljanj.

Kako smo se imeli in kaj smo počeli pa si lahko pogledate na fotografijah.

Socialno vključevanje v mladinskih centrih - Utrinki iz Latvije

Projekt Socialno vključevanje v mladinskih centrih je 24 mesečni projekt, ki ga Mreža MaMa pripravlja v sodelovanju s partnerji iz Estonije (ANK), Latvije (Youth Leaders Coalition) in Nemčije (Jugendkulturundarbeit Oldenburg) ter poteka od oktobra 2017 do septembra 2019. Namen projekta je razviti strateške usmeritve, ki bodo omogočile mladinskim centrom vpogled v programski razvoj na področju socialne vključenosti natančneje, kako iz projektnih vsebin razviti programske vsebine centrov, ki se nanašajo tako na redne vsebine programa kot tudi na upravljanje centrov. V sklopu projekta se bo oblikovala strategija za trajnostni pristop k socialni vključenosti v programe mladinskih centrov in usposobilo programske mladinske delavce in vodje mladinskih centrov kako se soočati z izzivi socialne izključenosti mladih v lokalni skupnosti. 

V okviru projekta se izvajajo tudi študijski obisk, ki omogočajo ogled dobrih praks in mednarodna usposabljanja mladinskih delavcev. Eden izmed študijskih obiskov je potekal med 30. 7. in 2. 8.. Udeleženci so obiskali Latvijo in tam spoznavali dobre prakse mladinskih centrov ter evalvirali napredek projekta. Študijskega obiska se je udeležil tudi predstavnik Celjskega mladinskega centra.

Striparska delavnica

Vsak teden se na delavnici pri nas zberejo stripovski risarski navdušenci! Pridružiš se jim lahko tudi ti! Delavnice potekajo vsako sredo ali četrtek, med 16:30 in 20:00 uro v Celjskem mladinskem centru. Urnik preveri tukaj: Fantasy art - Likovne delavnice. Vstop je prost!

Predstavitev projekta "Opustitev rastlinjakov na robu mesta"

Včeraj so se ljubitelji narave in vrtov pri nas ustavili na posebnem srečanju. Omogočili smo namreč predstavitev projekta Opustitev rastlinjakov na robu mesta - mladi oživljajo degradirana področja Celja, ki vnaša novosti v naše okolje. Vanj se lahko še vedno vključite!

Španska malica

Ker je malica vsekakor pomemben (če ne najpomembnejši ;)) čas v dnevu, smo si jo v petek v MCC-ju naredili še posebej prijetno in začinjeno. Španske prostovoljke, ki so prejšnji teden preživljale v Duhovno prosvetnem centru Svetega Jožefa v Celju, so ustvarjale in pomagale tudi v našem mladinskem centru in hostlu ter pripravile špansko malico. Ker je v Španiji hrana močno povezana s celotnim družbenim dogajanjem in prežeta s tradicijo, je bila naša malica začinjena s plesom in petjem. Postregle so nam odličen gazpacho, tradicionalno hladno andaluzijsko paradižnikovo juho in še bolj znano špansko omleto, tako imenovano tortilla, ki pa se pogostokrat zamenjuje z mehiškimi tortiljami. Mi si bomo dobrote vsekakor še večkrat pripravili. Viva Espana!

MTG

Ponovno se družimo z igralci vedno aktualne igre Magic: The Gathering! V fantazijski svet se podamo vsak petek ob 16:30 uri. Še vedno se nam lahko pridružiš tudi ti, saj igramo vse do 20:00 ure!

Medijski prispevek - Celjan, drugi del

Čeprav se je mladinska izmenjava zaključila 19. julija, pa aktivnosti še vedno odmevajo v lokalem okolju. Tokrat nas je v svoje novice in krajši prispevek ponovno vključil lokalni časopis Celjan.

Prispevek si lahko preberete spodaj.

Raziskovanje Celja in okolice

Poleg sodelovanja na delavnicah in aktivnostih, povezanih s temtiko sovražnega govora in radikalizacije med mladimi, so si udeleženci mladinske izmenjave v osmih dneh med drugim ogledali Celje, se seznanili z legendami in zgodovino mesta ob pohodu na Stari grad, se podali na lov za zakladom do Drevesne hiške v mestnem gozdu, pripravili medkulturni večer, »supali« in uživali v vodnih športih na Šmartinskem jezeru, Celjskem bazenu in doživeli koncertni utrip poletja v mestu. Družbenje smo zaključili s skupnim piknikom v prijetnem ambientu terase kavarne Celjskega mladinskega centra.

Milonga MCC

Včeraj smo s plesno šolo Milonguero?Sí ponovno stopili v plesne čeveljce. Na poletni milongi je sladke tande za nas pletel DJ Boštjan, prostovoljne prispevke pa je šola tokrat delila z Mačjo hišo. Se že veselimo naslednjega večera!

Otvoritev razstave in gledališki performans

Že v nedeljo, 15. 7. 2018, so se udeleženci izmenjave spoznali z umetniško obliko senčnega gledališča in se preko njihove tematike sovražnega govora in radikalizacije spogledovali z izražanjem omenjenih problemov preko umetniškega performansa brez besed. Celjska umetnica in dramaturginja Katja Gorečan je mlade popeljala v raziskovanje luči, platna, barv, senc in giba. V dveh urah so pripravili kratke performanse pod naslovom "Politics of shadows" (Politika senc) in jih na ogled postavili ob uradni otvoritvi razstave pozitivno preoblikovanih negativnih grafitov, ki je bila 17. 7. v Celjskem mladinskem centru.

Sprehod v knjige

MCC je v soboto gostil pedagoginjo Mašo Jazbec, ki je za naše najmlajše pripravila prav poseben interaktiven dogodek. S pomočjo lutk je skozi igro predstavila nekatere francoske knjižne uspešnice, ki so pri otrocih požele ogromno zanimanja. Na ta način smo med njimi želeli spodbuditi bralno kulturo, jih seznaniti s poslasticami francoskega knjižnega trga in jim približati francoski jezik. In menimo, da nam je uspelo, saj smo se imeli super!

Svetovna kavarna

Za diskurz o sovražnem govoru (prisotnem predvsem na spletu) in radikalizaciji med mladimi, smo v nedeljo, 15. 7. 2018, uporabili metodo svetovne kavarne. Na obravnavane nacionalne tematike smo v petih skupinah diskutirali o problemih in iskali rešitve. Za lažjo reprezentacijo problematik smo za vsako nacionalno temo narisali tudi logotipe.

Rezultati svetovne kavarne bodo združeni v e-priročniku, ki bo v angleškem jeziku in prosto dostopen vsem, ki bi si želeli okrepiti znanje na področju omenjene problematike Udeleženci so postali e-ambasadorji proti sovražnemu govoru in radikalizaciji ter bodo tako nudili oporo drugim mladim v svojih lokalnih skupnostih preko projektnih E-ville Facebook skupin.

Preoblikovanje negativnih sporočil v pozitivna

Včeraj sta Informacijska točka Europe Direct Savinjska in Osrednja knjižnica Celje organizirali poletno izdajo Žive knjižnice.

V tokratni izvedbi so sodelovali udeleženci mladinske izmenjave, ki jo gosti Celjski mladinski center. 31 mladih iz Španije, Italije, Latvije in Slovenije je z obiskovalci knjižnice in mimoidočimi v Lapidariju na Savinjskem nabrežju poklepetalo o motivaciji za udeležbo na mladinski izmenjavi, o organiziaciji in pripravi na odhod iz domovine, o tem, kako se znajti v tuji državi in kako navezati stike z mladimi iz drugih kulturnih okolij. Med druženjem so umetniško preoblikovali sovražni govor, ki so ga v obliki grafitov tekom dneva iskali po celotnem mestu, v pozitivna sporočila in slike. Mladinska izmenjava, ki poteka pod naslovom E-ville skupnost v boju proti sovražnem govoru in radikalizaciji mladih, poteka do 19. 7. Rezultate izmenjave, preoblikovana sporočila in umetniški performans v stilu senčnega gledališča, boste lahko videli že danes na uradnem odprtju razstave, ki bo ob 16. uri v Celjskem mladinskem centru.

1. dan: nacionalne predstavitve in ogled Celja

Led smo v petek, 13. 7. 2018, razbili z nekaj spoznavnimi igrami in seznanitvijo s tematiko mladinske izmenjave. Sledile so nacionalne predstavitve tematik, vezanih na sovražni govor in radikalizacijo. Italija je podrobneje predstavila situacijo v njihovi državi glede družbenega in ekonomskega radikalizma, Slovenija kulturni radikalizem in sovražni govor, Španija ekstremni nacionalizem in Latvija  spletno nadlegovanje. Po uspešnih predstavitvah smo se podali na potep po Celju.

 

 

Multikulturni večer

V petek 13. julija smo večer zaključili s predstavitvami posameznih držav (Italije, Latvije, Španije, Slovenije), iz katerih prihajajo udeleženci mladinske izmenjave. Mladi so pripravili in skuhali tipčne jedi, nas postregli z različnimi napitki in opremili s slikovnim gradivom. Manjkala pa tudi ni zabava, Italijanski kviz, karaoke in plesanje polke. Udeleženci so po celodnevnih aktivnostih kar zaživeli, ko smo jim na razpolago dali oder in mikrofon.

Portugalski večer

Včeraj smo v atriju Celjskega mladinskega centra pripravili Portugalski večer, na katerem smo se imeli odlično!

Kako je pravzaprav nastala ideja o takšnem večeru? V juniju sta se naši ekipi pridružila dijaka iz Portugalske, Beatriz in Rafael, ki pri nas v sklopu programa Erasmus + opravljata poletno prakso. Vzpodbudila sta veliko zanimanja in hitro je nastala ideja o posebnem večeru, s katerim bi predstavila svojo domovino. Najprej sta pozdravila vse zbrane, nato pa v angleščini izvedla predstavitev Portugalske skozi svoje oči. Govora je bilo tudi o kulinariki in glasbi. Ob zvokih čudovitega fada smo tako lahko tudi sami preizkusili tradicionalne portugalske jedi, kot so: Carne de porco à Portuguesa com batatas fritas e salsa (svinjsko meso s pečenim krompirjem in salsa omako), Sardinhas assadas com batatas e salada de pimentos (sardine na žaru s kruhom, krompirjem in solato iz paprike) in Arroz doce com leite e canela (riž z mlekom in cimetom).

Večer smo seveda zaključili v dobri družbi, Bei in Rafu (kot ju "kličemo" sami) pa smo zaželeli čim več lepih ter uporabnih izkušenj v Sloveniji.

Magic: The Gathering

Tako kot vsak petek, se bomo tudi danes družili s Striparno Oblaček ob igri Magic: The Gathering. Oglej si nekaj trenutkov prejšnjega petka in se pridruži dogajanju na tokratnem! Začnemo ob 16:30.

Mladinska izmenjava - nora izkušnja

Že pred samim začetkom izmenjave so bili polni pričakovanj, idej in vprašanj kaj, kako, kje, kdo, zakaj, in še več. Spodaj si lahko preberete, kako so vse skupaj doživljali udeleženci.  

Med 24. in 30. 6. 2018 je v Palermu potekala mladinska izmenjava z imenom 'Pride and Prejudice', v kateri je poleg udeležencev iz Italije, Španije in Madžarske sodeloval tudi Celjski mladinski center. Cilj projekta pa je bil pridobiti nova znanja in vedenja, katerih cilj je premagovanje predsodkov. Obravnavali smo tudi diskriminatorna vedenja proti različnim družbenim skupinam (migranti, LGBT skupnost, ženske itd.) in tako krepili vrednote, kot so prijateljstvo, strpnost in solidarnost, ter spodbujali izmenjavo informacij med različnimi kulturami.
 

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju ožjega kroga udeležencev iz posameznih držav. Sledile so dejavnosti za spodbujanje timskega dela in skupnega reševanja problemov, nato pa smo skupaj sestavili pravila obnašanja, ki so veljala za vse nas do konca izmenjave. Po večerji je sledilo neformalno druženje ob igranju različnih družabnih iger.
 

Drugi dan se je pričel z meditacijo (»mindfulness«), sledili so energizerji, nato pa smo izvedli dve aktivnosti v sklopu diskriminacije. Pri prvi smo se razdelili v skupine in vsakemu dodelili vlogo neke osebe, katero so poznali le drugi. Nato smo se do drug drugega morali obnašati skrajno diskriminatorno. Sledila je aktivnost, pri kateri smo morali preoblikovati povedi tako, da te ne bi užalile nikogar. Popoldan so se dejavnosti odvijale v bližnjem parku. Pridružile so se nam tudi skupine migrantov, katere smo najprej bolje spoznali z aktivnostjo »speed dating«. Nato smo skupaj sestavili zemljevid sveta, igrali pantomimo ter peli pesmi. Po koncu vodenega programa se je druženje nadaljevalo v hostlu, kjer so vse skupine predstavile svoje tradicionalne jedi.
 

Tretji dan je bil namenjen počitku. Izkoristili smo ga za obisk čudovitega mesteca Cefalù, kjer smo izvedli zgolj eno vodeno aktivnost. Sledilo je neformalno druženje na plaži, kjer smo skupaj čofotali v vodi, igrali odbojko in nogomet. Zvečer pa je v mešanih skupinah sledila refleksija o minulih dneh. 
 

Četrti dan je bil namenjen lovu na zaklad. Vsaka skupina je dobila list z vprašanji o kulturnih, zgodovinskih in arhitektonskih znamenitostih v Palermo. Najti odgovor na vprašanja ni bilo enostavno, saj je bila uporaba telefonov prepovedana. Tako je morala vsaka skupina z obiskom vseh krajev ali znamenitost ter poizvedovanjem pri mimoidočih priti do želenih informacij. V popoldanskem času smo predstavili dobljene rezultate. Sledil je prosti čas, zvečer pa smo se udeležili zabave 'Palermo Pride'.

Peti dan smo v skupinah pripravili in izvedli socialne eksperimente na temo rasizma, jezika, okolja itd. Dobljeni rezultati so bili precej šokantni, zato je po njihovi predstavitvi sledila intenzivna refleksija. Zvečer smo se udeležili zabave 'Ragazzi Harraga', kjer smo uživali v koncertih mladih migrantov, s katerimi smo se družili preko celotnega tedna.
 

Zadnji dan smo naredili evalvacijo celotnega tedna in ugotovili, da je bila to za vse zelo pozitivna izkušnja, saj smo se naučili veliko novega o drugih in o nas samih. Popoldanski čas pa smo izkoristili za poslednje druženje v bližnjem parku, kjer smo imeli kviz o naših državah, razne skupinske igre in zanimive delavnice.

Pripravila: Manuela Korečič, vodja slovenske ekipe

Trening

Med 24. junijem in 1. julijem smo se udeležili treninga v okviru projekta DiFens. Dve predstavnici Celjskega mladinskega centra sta predstavili poglavje, ki smo ga pripravili za priročnik. V celoti smo pregledali poglavja in predstavili morebitne izboljšave. Pravtako smo pogledali vozrec videa, ki bo pripravljen za namene promocije projekta. V okviru treninga smo si ogledali in se sestali z dvema inkubatorjema v Solunu, izmenjali dobre prakse ter nagovorili njihove nadobudne podjetnike, da se pridružijo spletni platformi kot mentoriranci. 

Več o projektu si lahko ogledate na projektni spletni strani tukaj ali na Facebook strani tukaj 

Elektronski priročnik DiFens, ki bo na inovativen način predstavil vidike digitalne varnosti, glede pravnih vprašanj, kibernetske varnosti, ocene digitalne varnostne ocene in poslovne digitalizacije. Ponudil bo edinstveno kombinacijo znanja in izkušenj, saj bo poudaril pomen izvajanja digitalne varnostne strategije na ravni vsakodnevnih operacij. Zagotovil bo praktične nasvete in navodila za najboljšo oceno tveganj za svoje podjetje v kateri koli fazi njegovega razvoja. Posebno pozornost bo posvetil tudi konceptu socialnega podjetništva, da bi navdušili mlade podjetnike, da se vključijo v socialne podjetniške dejavnosti in celo digitalizirajo te dejavnosti. Elektronski priročnik bo na spletu obravnaval socialne inovatorje, saj so tudi ti izpostavljeni obstoječim varnostnim grožnjam na spletu. Za socialno podjetništvo / digitalno varnost za socialne inovatorje bo posebej namenjen oddelek.

Prvi trening

Med 4. in 10. junijem je v Sofiji potekal prvi trening v okviru projekta OPEN. Namen treninga je bila izmenjava metod dela z mladimi z različnimi oblikami in vrstami ovir. Namen je bil spoznati orodja dela z splepimi in slabovidnimi osebami, avtisti ter disleksiki. Orodja in metode, ki so bile predstavljene na treningu so lahko prenoslive tudi v druga okolja, v druge organizacije, ki tovrstnih aktivosti ali delavnic za slepe in slabovidne ali diskleksike in avtiste še nima. Trenerji so predstavili kako lahko vsakodnevne aktivnosti in delavnice adaptiramo tako, da lahko v njih vključimo tudi mlade iz omenjenih ranljivih skupin. V okviru treninga smo obisakli tudi eno izmed srednjih šol v Sofiji z prilagojenim programom. 

Naslednji trening bo potekal v Ohridu v mesecu avgustu, kjer bodo predstavljene metode dela z gluhimi in naglušnimi osebami ter z osebami z motnjami v gibanju. 

Počitniške ustvarjalne delavnice

Juhu, počitnice so tu! Pozdravili smo jih tudi v Celjskem mladinskem centru, kjer smo na Počitniških ustvarjalnih celavnicah ustvarjali, spoznavali nove prijatelje in se zabavali s super animatorkami! Tudi osvežitev in dobrote niso manjkale.

1. Mednarodno tekmovanje za mlade izvajalce – skladatelje Oskar Rieding

Ponosni smo, da smo bili v zadnjem času del še ene zelo uspešne zgodbe. Med 29. in 30. junijem je Celje gostilo 1. Mednarodno tekmovanje za mlade izvajalce - skladatelje Oskar Rieding, katerega cilj je podpreti mlade glasbenike na njihovi umetniški poti ter jih spodbuditi k lastnemu glasbenemu ustvarjanju. V našem MCC Hostlu smo gostili 3 mlade glasbenike, ki so pri nas med tekmovanjem našli prostor za počitek, vajo in konec koncev tudi mini navijaško skupino. :) Povabili so nas na tekmovanje, vsi trije pa so pristali na samem vrhu nagrajenih glasbenikov. Vsem čestitamo za izjemen uspeh in jim želimo uspešno glasbeno kariero!

2. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Lana Gerasimenko (Ukrajina)
3. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Tara Valkonen (Finska)
4. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Samer Aleid (Sirija)

Več o tekmovanju na: riedingcompetition.com.

Legendary: Marvel

Naše sodelovanje s Striparno Oblaček nadaljujemo tudi med počitnicami! Igralci igre Legendary: Marvel se dobimo vsak četrtek, po novem 2 uri prej, med 17:00 in 22:00 uro! Pridi se igrat! ;)

MTG

Petki so pri nas rezervirani za Striparno Oblaček in MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegneta v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Piknik prostovoljcev

Včeraj smo v sodelovanju s Humanitarnim društvom Enostavno pomagam v MCC pripravili piknik za vse prostovoljce v celjski regiji. Na ta način smo se jim zahvalili za trud, ki ga vlagajo v skupno dobro. Glavni namen piknika je bil spoznavanje, druženje in povezovanje prostovoljcev na različnih področij ter izmenjava izkušenj pri prostovoljskem delu. Zanje smo pripravili tudi številne družabne in športne igre, za glasbo pa je poskrbel DJ TK. Oglejte si nekaj utrinkov našega druženja!

Produkcijski nastop in zaključek bobnarskih delavnic Djemberaja

Ob ponedeljkih so se v MCC odvijale bobnarske delavnice Djemberaja, ki smo jih zaključili pretekli petek z nastopom in otvoritvijo razstave. Udeleženci so nam zaigrali kar so se naučili na trimesečnem ciklu delavnic, dogajanje pa smo zaokrožili z razstavo fotografij Andreja Zobariča (vodje delavnic), ki jih je posnel na svojem popotovanju po Z Afriki.

Na djembe bobnih pa se bomo učili igrati tudi v 2. polovici leta. Spremljajte naše objave in se pridružite sproščenemu bobnanju tudi sami!

Koncert TRKAJ in Predskupina

Čez vikend smo se na najnovejšem koncertu dodobra naužili rap in hip hop glasbe. V Celjskem mladinskem centru smo namreč uspeli privabiti enega in edinega - Trkaja! Publiko je najprej ogrela celjska zasedba Predskupina z DJ-em in nekaj mladih plesalcev, nato pa smo prisluhnili Trkaju. Zbrana družba je uživala tako ob tistih legendarnih "klasikah", kot tudi novejših komadih. V sodelovanju z Zavodom VOZIM smo pozivali proti vožnji pod vplivom alkohola, preizkušali alkoteste in razdelili nekaj praktičnih nagrad pridnim obiskovalcem.

Če ne verjameš, da smo se imeli super fino, pa si oglej nekaj utrinkov! ;)

Foto: Nik Skerbiš

Sejem starih stripov

3. soboto v mesecu smo v sodelovanju s Striparno Oblaček ponovno priredili Sejem starih stripov! Listali smo kultne stripe, se poučili o ustvarjalcih in dopolnili svoje zbirke. Mlajše bralce smo tokrat povabili tudi na brezplačno likovno delavnico Fantasy art - Spiderman, v sodelovanju z Denis P. Art! Pridružite se nam tudi na naslednjem sejmu!

Turnir v namiznem tenisu

Prejšnji teden se je v Celjskem mladinskem centru odvil že 8. tradicionalni Turnir v namiznem tenisu! Pomerile so se tako dekleta, kot fantje, "ping pong" sposobnosti pa so "merili" na amaterski in profesionalni ravni! Čestitamo dobitnikom nagrad!

Kolesarska dirka po Sloveniji

Naš današnji privilegij je bil v živo spremljati 3. etapo skozi Celje, 25. kolesarske dirke po Sloveniji, ki je potekala mimo nas! Vso srečo kolesarjem tudi od MCC Hostel!

Marvel

Četrtki so za Družabne igre – Legendary: Marvel v sodelovanju s Striparno Oblaček! Še ne poznaš igre? Pridruži se nam vsak teden med 17:00 in 22:00 uro ter jo preizkusi! S seboj lahko prineseš tudi svojo igro, ki jih bomo z veseljem igrali s tabo.

Impro tekma v MCC

Danes smo v Celjskem mladinskem centru gostili veliko štajersko impro tekmo! Skorbureti Celjski - Impro GCC so se pri nas namreč pomerili proti Rudolfovim majstrom in pekrskemu Malemu poku. Oglejte si nekaj utrinkov s smeha polnega jutra!

(Ba)kanal MCC

Minulo soboto se je v MCC Kavarni odvil nov v ciklu akustičnih nastopov z naslovom (Ba)kanal! Na tokratnem se je predstavil velenjski kantavtor Vasja Mihajlović - Woody. Njegova avtorska glasba v country/blues stilu nas vsekakor ni pustila ravnodušnih!

Glasbene večere z lokalnimi glasbeniki izvajamo vsako 2. soboto v mesecu, zainteresirani za nastop pa pišite na: bakanalmcc@gmail.com. Vabljeni k druženju!

Fantasy art

Še naprej se družimo s Striparno Oblaček in umetnikom Denis P. Art, ko na risarskih delavnicah izpopolnjujemo znanje v risanju stripovskih junakov! Delavnicam se lahko še vedno pridružiš in sicer VSAKO SREDO, med 16:30 in 20:00 uro, v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

Milonga MCC

Včeraj smo se s plesno šolo Milonguero?Sí ponovno prepustili plesnim ritmom. Na prvi poletni milongi je na plesišče povabil DJ Tomaž.

Fantasy art

Ponovno so se zbrali stripožerci, ki odkrivajo svet stripov in spoznavajo, kako jih narisati sami! Tudi med počitnicami namreč nadaljujemo s serijo delavnic Fantasy art, skozi katere vas bosta vodila Striparna Oblaček in izkušen umetnik Denis P. Art. Delavnice potekajo VSAKO SREDO med 16:30 in 20:00 uro v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

Legendary: Marvel

Tudi ob četrtkih se sedaj družimo s Striparno Oblaček in širimo družabne večere z igro Legendary: Marvel. Pridružite se nam vsak teden med 19:00 in 22:00 uro! Čakajo vas zanimive in aktualne igre!

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...