Fotogalerija

BAKANAL: KIWI FLASH, 19.1.

Sobotni foto utrinki! Kiwi Flash je ''odšpilal'' v MCC Kavarni! 

Petkova Impro tekma - večer poln smeha, 18.1.2019

Slike s petkovega improvizacijskega večera so tukaj!

Belo na belem (GCC) vs. Rudolfovi majstri (I. gimnazija v Mariboru) so nas nasmejali do solz! 

 

Legorobotastičen četrtek

Četrtki so rezervirani za Lego robotiko! 

Veseli nas, da nas je vedno več. 

Vsak torek in četrtek, v Celjskem mladinskem centru, v sodelovanju z Inštitutom 4.0. 

Pregledna razstava volitev v RS v Evropski parlament postavljena v Knjižnici Velenje

Informacijska točka Evropske Unije Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je danes v Knjižnici Velenje na ogled postavila Pregledno razstavo volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament. 

V okviru razstave smo za obiskovalce tudi nastavili različne brezplačne publikacije EU ter raznobarvne razglednice kampanje »Tokrat grem volit«, s katero želi Evropski parlament povečati interes za Evropsko unijo in politično participacijo pri njeni gradnji oziroma razvoju. Obiskovalci na razglednico v označeno polje vpišejo, za kaj (in ne za koga) se jim zdi vredno iti volit, na primer: za prihodnje generacije, za boljšo Evropo, za enake možnosti, za čistejše okolje ..., na drugi strani pa izpolnijo podatke o prejemniku. To so lahko oni sami, lahko pa tudi njihovi znanci, prijatelji, starši ... Na ta način sebe ali bližnje povabijo na volišče. Da bodo razglednice odposlane, jih lahko obiskovalci izpolnjene pustijo v Knjižnici Velenje.

Radio Ognjišče je otvoritev razstave tudi medijsko pokril in pripravil kratek prispevek, ki je pripet spodaj. 

 

V knjižnici Velenje bo razstava gostovala do 15. februarja 2019. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje

Razstavo delno financira EU.

Potopisno predavanje o Sejšelih in Maldivih

Včeraj, 10.1.2019, je v MCC Kavarni potopisno predavanje izvedla Darja Tratar, v imenu turistične agencije ShaPPa. 

ShaPPa ni za vsakogar.

ShaPPa je za posebne ljudi, ki hodijo po svetu z odprtimi očmi in poskočnim korakom. Za pustolovce in za adrenalinske norce. Za lenobe in za radovedneže. Za mlade in za stare. Za samske in za zaljubljene. Zaljubljene v druge kulture in zaljubljene v drugačne ljudi. 

O organizaciji kulturnih dogodkov s Katarino Aškerc

V četrtek, 10.1.2019, smo v Celjskem mladinskem centru gostili Katarino Aškerc. Izpeljala je še zadnjo delavnico na temo kulturnih projektov, v sklopu projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. Govorili smo o organizaciji kulturnih dogodkov (pred, med in po), protokolih, težavah, pričakovanjih vs. realizaciji in se na koncu zabavali s poučnim kvizom. 

Ne pozabite, projekt Sedma dimenzija je celoletni, sledite našim objavam in izkoristite termine. 

Na Luno s Katjo Gorečan

V sredo, 9.1.2019, je svojo zbirko risb razstavila in predstavila Katja Gorečan. Razstavo je poimenovala ''Luna'', kamor je popeljala tudi nas! 

Več utrinkov z razstave pa v slikah! 

Delavnici s Sonjo Majcen, 7.1. & 8.1.2019

V ponedeljek, 7.1. in torek, 8.1., smo izvedli dve delavnici v sklopu projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. Delavnici je vodila Sonja Majcen, prvič na temo ''Vodenje projektov v kulturi'' in drugič na temo ''Evropski razpisi in sredstva v kulturi''.

Predstavitev društva Fatburn

Petek, 21.12.2018 ob 15:15 uri
Celjski mladinski center 

Ste ljubitelji športa? Super! Potem je društvo Fatburn za vas. Skupaj z njimi si zadajte cilje in premagajte svoje ovire. Če pa niste ljubitelji športa, pa vseeno pridite in najdite svojo motivacijo pri predstavitvi društva.


Najdite nas v Celjskem mladinskem centru v petek, 21. 12. 2018 ob 15:15.

EU delavnica: EU mene briga

Izvedbo EU delavnic smo za letos zaključili v družbi dijakov Gimnazija Slovenske Konjice. Preko igre spomin so spoznali institucije EU in njihove glavne predstavnike, slogan EU, himno in zastavo EU ter Schumanovo deklaracijo. V nadaljevanju so predstavili njihov pogled na EU in izpostavili pozitivne in negativne učinke. Kot vedno izpostavijo kot pozitivno lastnost predvsem program Erasmus+, katerega nekateri poznajo že dobro in izkoriščajo priložnosti mobilnosti.

Ustvarjalna delavnica: praznični okraski in voščilnice

Včeraj, 19.12., je bilo ustvarjalno - z Mcc Celjski Mladinski Center in No Excuse Slovenia :: Brez izgovora Slovenija.

Izdelovali smo praznične voščilnice in okraske, se družili, uživali!

Klubski petek: TAKE OFF

Petkov Take OFF! 


Pa še naj kdo reče, da v Celju ne dogaja, v Mcc Celjski Mladinski Center vedno dogaja! 

Klub študentov občine Celje
KILLING PRODUCTION audio-video

Foto: Gregor Vrečko 

Zasukaj volan v pravo smer, 2. srečanje

Prejšnji petek, 14.12.2018, smo skupaj s projektnimi partnerji - Zavodom VOZIM in Dijaška sekcija KŠOC - izpeljali že drugo srečanje v sklopu projekta Zasukaj volan v pravo smer.  

Na prvem srečanju so udeleženci spoznavali probleme prometne varnosti in analizirali izzive v lastnem okolju. Med terenskim delom so zapisali težave v prometni varnosti, katere so odkrivali na različnih lokacijah. Drugo srečanje pa je bilo namenjeno iskanju ukrepov in rešitev, katere so udeleženci oblikovali s pomočjo dobrih praks doma in v tujini. Mlade želimo osveščati o nevarnostih v prometu in jih aktivirati za konkretne spremembe v njihovi okolici. Aktivira se jih že med samim srečanjem tako, da sodelujejo v brainstormingu, sprašujejo, argumentirajo in preizkušajo. Prav tako jih spodbujamo k aktivnemu vključevanju k oblikovanju lokalnih politik na področju prometne varnosti.

 

Udeleženci so prisluhnili zgodbam preživelih v prometnih nesrečah, razbijali stereotipe invalidnosti, se seznanili z alkotestom, naletnimi tehtnicami in preizkusili simulator vožnje pod vplivom alkohola – 0,0 FURA, katerega nam je posodila zavarovalnica Generali, za kar se še posebej zahvaljujemo. Pri srečanjih je pomemben tudi razvoj odnosa med udeleženci in mladinskimi delavci. Prvi se tako seznanijo z neformalnim izobraževanjem in pridobijo pomembne kompetence in znanja, ki jim bodo koristila za prihodnjo zaposlitev. 

Zahvala za podporo projektu gre tudi Zavodu MOVIT. 

 

Photos by: Srečni trenutki
 


Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+

Kavarniški OPEN MIC večer, 13.12.

Včerajšnji kavarniški OPEN MIC večer, s talentirano Ano Ferme in pianistom Aljažem Šumejem.

Mcc Celjski Mladinski Center v sodelovanju s: Klub študentov občine Celje, Vocal BK Studio, Mcc Kavarna; 

Adrenalinski »zajla« spust z vrha MCC-ja

Hitrost, višina, pogum in adrenalin! Vse to smo zbrali na kup, ta torek, 11.12. in izpeljali »zajla« spust z vrha MCC-ja. S polno opremo so nas varovali s Plezalnega kluba BETA, za nagrade pa je poskrbela športna trgovina IGLU Šport. Tudi dobre glasbe ni manjkalo, za premraženo telo pa je poskrbela MCC Kavarna, s super ponudbo toplih napitkov in prigrizkov. 

Res neverjetno, koliko adrenalinskih in pogumnih duš hodi po Celju. 

Photos by: Srečni trenutki. 

Fantasy art - likovna delavnica

Četrtkova Fantasy art likovna delavnica! 
Vabljeni vsi, ki vas kiparjenje s svinčnikom veseli! Delavnica je odprtih vrat, Denis Polanc Art sprejme vsakogar - lahko si izkušen ali amater, pomembno je, da si svinčnik fan!

Potopisno predavanje Darje Tratar, Havaji

Včeraj, 11.12., smo v Mcc Kavarna prisluhnili Darji Tratar, ki je z nami delila svoje doživljaje, izkušnje, katere je pridobila z leto in pol trajajočim bivanjem na Havajih (natančneje na otoku Kauai). 

Predstavitev knjige Sveta Živkovića

V ponedeljek, 10.12.2018, je v MCC Kavarni svoje delo predstavil Sveto Živković. Predstavil je knjigo, ki nosi naslov Sustainable rural tourism in Montenegro. Že vrsto let preučuje trajnostni podeželski turizem, kar ga navdušuje že od študijskih let dalje. 

 

Srečanje predstavnikov slovenskih hostlov

Včeraj smo v MCC-ju gostili predstavnike slovenskih hostlov. Gre za vsakoletno, tradicionalno srečanje predstavnikov iz mreže IYHF. Udeleženci so se najprej odpravili na Celjski grad, na ogled, kjer so se med drugim seznanili s turistično ponudbo v našem mestu, Celju. Na srečanju je beseda tekla o spremembi višine turistične takse, s prihajajočim novim letom, sodelovanju predstavnikov preko družbenih omrežij in navsezadnje je šlo za izmenjavo poslovnih izkušenj na področju vodenja hostlov. 

Spotless Minds & Predskupina, 7.12.

Fotke s petkovega nastopa so tukaj! Spotless Minds & Predskupina! Fantje, bilo je vrhunsko! Se nadaljuje ...

Photos by: Nik Skerbiš Photography

Ozvočenje: KILLING PRODUCTION audio-video

Hvala vsem!

Delavnica mag. Roberta Marinška

Včeraj, 10.12.2018, smo v Celjskem mladinskem centru izpeljali že drugo delavnico mag. Roberta Marinška, na temo orodij projektnega vodenja, v okviru projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. 

DOKUDOC 2018 v Celju - Festival filma, 5.12.

Prejšnjo sredo, 5.12., smo srednješolcem predvajali tri zmagovalne dokumentarne filme, s filmskega festivala DOKUDOC 2018. 

Hvala Srečni trenutki za fotografije! 

Več v fotogaleriji. 

Nova kaligrafija v Celju - likovna delavnica

Včeraj, 30.11., je Celjski mladinski center gostil same umetnike. V razstavnem prostoru MCC-ja je potekala razstava, v naši učilnici Karlin, pa smo izvedli delavnico nove kaligrafije (modern calligraphy), kjer smo ustvarjali, spoznali osnovne zakonitosti dela s čopičem in metode za učinkovito vajo. 

Več pa si poglejte v naši fotogaleriji. 

Razstava Anje Polh, Črka na črko

Nekaj današnjih utrinkov z razstave Anje Polh, Črka na črko. Mi smo uživali, bravo Anja! 

Delavnica nova kaligrafija v Celju

Petek, 30.11.2018, ob 17:30 uri 
Celjski mladinski center

Vabljeni na delavnico nove kaligrafije v Celjski mladinski center. Spoznali bomo osnovne zakonitosti dela s čopič konicami in metode za učinkovito vajo. Delavnica bo potekala 3 šolske ure. Cena delavnice pa znaša 20€ ter vključuje vajenice in pisalo.Na dogodku bo mogoč nakup dodatnega pribora.

Prijave in informacije na: 041 471 427, Katarina Rojc, katarina.rojc@gmail.com do zapolnitve mest.

Predračun prejmete po prijavi na e-naslov Katarina.rojc@gmail.com

Želje za novo leto v EU

Danes, 30. 11. 2018,  smo v prijetnem ambientu Osrednje knjižnice Celje prisluhnili zgodbam, ki jih pripoveduje Evropa, natančneje zgodbam o življenju v Evropski uniji, ki mladim ponuja neskončno priložnosti za izpolnitev želja, ciljev in pričakovanj, ki se navezujejo na življenje v povezani EU. Tokratna izdaja žive knjižnice je nosila naslov: KAJ EVROPA POČNE ZAME? Mladim obiskovalcem Osrednje knjižnice Celje smo skozi interaktivni pogovor predstavili delovanje EU in jih informirali o njenem vplivu na njihovo vsakdanje življenje. Predstavili smo novo spletno platformo Evropskega Parlamenta »Kaj Evropa počne zame?« in pobude EU, ki jim lahko pomagajo izkoristiti njihov potencial. Obiskovalci so nam zaupali njihove zgodbe, med drugim dobro izkušnjo očeta, katerega sin si je na Švedskem s pomočjo EURES programa poiskal službo in si sedaj tudi ustvaril družino. Dijaki evropskega oddelka gimnazije Lava pa so na listke zapisali želje za življenje v EU v letu, ki prihaja.

Hvala Osrednji knjižnici Celje, da nam je na široko odprla vrata Žive knjižnice in v zgodbe ter izkušnje obiskovalcev.

Organizator: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.
Delno financira EU. 

Likovna delavnica Fantasy art, 29.11.2018

Nas je vedno več!

Trenutno v Mcc Celjski Mladinski Center vlada umetniško vzdušje, pod mentorstvom Denis Polanc Art.

Znova na voljo brezplačne vozovnice za odkrivanje Evrope

Evropska komisija je objavila drugi natečaj v okviru pobude DiscoverEU, s katero bo 12.000 mladim naslednje poletje omogočila odkrivanje Evrope.

 

Na natečaj se lahko prijavijo 18-letniki z državljanstvom EU. Na evropskem mladinskem portalu se morajo registrirati in predstaviti svoje potovalne načrte. Izbrani bodo na podlagi odgovorov na kviz s petimi vprašanji o evropski kulturi, pobudah za mlade, prihodnjih evropskih volitvah in temi drugega natečaja. Uspešni kandidati oziroma kandidatke bodo prejeli vozovnico, s katero bodo lahko potovali od enega do trideset dni med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019.

Komisija k prijavi še posebej spodbuja socialno ogrožene osebe ali osebe s posebnimi potrebami, katerim bo krila tudi stroške za spremljevalca ali psa vodnika.  Za Slovenijo je na voljo 48 vozovnic. Pohitite in si zagotovite svojo vozovnico za potovanje po Evropi!

 

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6530_sl.htm

Hollywood morning

Včeraj, 28. 11. 2018, smo se udeležili srečanja kohezijske mreže v Hiši EU v Ljubljani z naslovom Hollywood morning, kjer smo se poleg komunikacijskih aktivnosti video natečaja EU PROJEKT, MOJA ZGODBA, seznanili tudi z dvema dobrima zgodbama promocije programa. Natalie Majcenovič iz skupnega sekretariata čezmejnega programa Interreg Slovenija – Avstrija, nam je kot primer dobre prakse predstavila Dan evropskega sodelovanja, Luca Stančič Kodarin, vodja tržnega komuniciranja iz Turističnega združenja Izola pa je slikovito prikazala Projekt Mala barka 2. Seznanili smo se tudi z načrtovanimi aktivnostmi Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Hkrati pa vas obveščamo, da lahko še zmeraj glasujete za najboljši video EU PROJEKT, MOJA ZGODBA, ki poteka do 10. 12. 2018: http://www.eu-skladi.si/sl/aktualno/eu-projekt-moja-zgodba-glasovanje

 

ZOTK Celje se predstavi: modelarji

Trenutno v MCC-ju!

V okviru razpisa za mladinsko dejavnost v mestni občini Celje se nam predstavljajo modelarji iz Zveze organizacij za tehnično kulturo Celje. Mi smo že zavihali rokave. 

Predavanje s prof. dr. Petro Roter

Včeraj, 26.11.2018, smo gostili prof. dr. Petro Roter, s Fakultete za družbene vede. Spregovorila je na temo ''Integracija raznolikih družb in manjšinske pravice''.

Predavanje z Goranom Vojnovićem

V prostorih MCC-ja smo v petek, 23.11.2018, gostili Gorana Vojnovića, ki je vodil predavanje z naslovom "Življenje ni literatura". Predavanje je bilo oblikovano kot premislek o literarnem žanru, fikciji, stvarnosti in prepletanju različnih kultur. Več si poglejte v spodnji fotogaleriji. 

Tango ujet na papir: razstava Črtice

Ko dolgoletne izkušnje in doživljaje tanga ujameš na papir. Na slikah so utrinki včerajšnje razstave Mateje Korbar Šimić. Vabljeni, da si jo ogledate v razstavnem prostoru Mcc Celjski Mladinski Center, vse do 28.11.2018. 

Četrtkova Ustvarjala mladina - likovna delavnica

Četrtki so rezervirani za ustvarjanje, risanje, umetniško izražanje. Računalniško učilnico MCC-ja spremnimo v risarsko učilnico, vsak četrtek, ob 18:00, z izvedbo projekta Ustvarjalna mladina, tj. risarsko delavnico. 

Trening telesa, uma in duha: Zen Kung Fu vadba

Danes, 22.11.2018, smo v MCC-ju z Zen Kung Fu vadbo opravili celovit trening telesa, uma in duha. 

Počutje je po treningu odlično! Pripravljeni smo na nove izzive in napore, ki jih konec tedna prinaša.  

Lego robotika vse bolj obiskana, 22.11.2018

Nas je vedno več! Juhu! Vsak torek in četrtek, tečaj Lego robotike, v Mcc Celjski Mladinski Center.

Pridite, slike povedo vse. Uživamo, se učimo, družimo, mislimo in smo kreativni.

Kako poiskati zaposlitev in priložnosti za nabiranje izkušenj v EU?

Danes, 21. 11. 2018, je med 10. in 12. uro v Kariernem središču Velenje potekal skupen dogodek Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Velenje in Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska z naslovom Zaposlitvene priložnosti za mlade v EU. Predstavljene so bile možnosti, ki jih Evropska unija ponuja za mlade, za iskalce zaposlitve, mlade podjetnike in za vse tiste, ki bi se radi preizkusili in nabirali nove izkušnje in kompetence zunaj meja Slovenije. EURES svetovalka Nastja Rajh je odgovorila na vprašanja, povezana z iskanjem zaposlitve v državah EU, EGP in Švici ter vprašanja, ki se dotikajo pravic in obveznosti ob selitvi zaradi zaposlitve kot tudi formalnih postopkov, ob začetku dela v drugi evropski državi. Predstavila je možnosti pridobivanja finančne spodbude za iskanje zaposlitve in delovne pogoje v nekaterih državah. Še pred srečanjem z delodajalci pa se iskalci zaposlitve srečujejo s problemom pisanja življenjepisa, primernega za prijavo na delovno mesto v tujini. Tudi tukaj so bile obiskovalcem dogodka predstavljene možnosti in konkretne usmeritve. Srečali smo se s konkretnimi primeri razpisanih delovnih mest, z delovno-učnimi izkušnjami, zaposlitvenimi sejmi in virtualnimi razgovori. V drugem delu srečanja je Tina Mastnak iz Europe Direct Savinjske predstavila priložnosti za pripravništva v Evropskih institucijah in priložnostih mobilnosti za mlade v EU v sklopu programa Erasmus+ kot so mladinske izmenjave, EVropska solidarnostna enota in Erasmus za mlade podjetnike.

Soorganizatorja dogodka: Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Velenje in Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.
Dogodek delno financira EU.

Mladi mladim: Moonhedz & Zajtrk

Mladi so ''špilal'' za mlade. V soboto, 17.11.2018, so svoj talent (v dvorani Celjskega mladinskega centra) z nami delili Moonhedz in Zajtrk.

Hvala bendoma za sodelovanje, nastop in oživitev Celja ter Killing production, za ozvočenje.  

Zavod VOZIM

V petek, 16.11.2018, smo v Celjskem mladinskem centru gostili Zavod VOZIM, ki preko interaktivnih prometnih delavnic ozavešča mlade o prometni varnosti. 

Kaj je cilj Zavoda Vozim? 

Zavod Vozim je znan po tem, da  ozavešča mlade o prometni varnosti na drugačen, inovativen način. Kako? Preko osebnih zgodb poškodovancev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. 

Več pa v naši fotogaleriji. 

Delavnica prof. dr. Borisa A. Novaka: o manjšinski kulturi in jeziku

V petek, 16.11.2018, smo ob 18:00 uri, v dvorani Celjskega mladinskega centra, gostili prof. dr. Borisa A. Novaka. Na prvi delavnici, v okviru projekta Sedma dimenzija, je bilo govora o manjšinski kulturi in jeziku. Več pa si poglejte v naši fotogaleriji. 

Delavnica EU na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju

WUP WUP!!

Danes smo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem eno uro in pol prebili v družbi dijakov tretjega letnika. Z njimi smo se pogovarjali o aktivnem državljanstvu, saj ne moremo mimo participacije v času lokalnih volitev ter jim tudi predstavili portal in kampanjo Evropskega parlamenta "Tokrat grem volit". Igrali smo se igro spomin, skozi katero so spoznavali Evropske institucije, glavne osebnosti iz zgodovine EU, Schumanovo deklaracijo, Evropske simbole (himno, zastavo in slogan EU) ter na koncu vse novo pridobljeno znanje preverili v kvizu EU.

Odrezali so se odlično!

Fantasy art - risarski svet domišljije

Četrtkova likovna delavnica ''Fantasy art'', z Denisom Polancem in njegovimi umetniškimi talenti. 

Ustvarjalna mladina - likovna delavnica

Četrtki so rezervirani za ustvarjanje! Danes, 15.11.2018, smo izvedli že drugo likovno delavnico projekta Ustvarjalna mladina. Udeleženci so odlični umetniki! 

Tečaj Lego robotika, 13.11.2018

Torki in četrtki so rezervirani za Lego robotiko! Tako je bilo včeraj, če ste zamudili, vabljeni na četrtkovo Lego robotiko.

Misli nase z aloe vero & zvočno terapijo - Andreja Brumec

Torkovo predavanje Andreje Brumec, v Mcc Celjski Mladinski Center, na temo ''Misli nase z aloe vero in zvočno terapijo''. Kako smo se imeli pa si poglejte v fotogaleriji!

Usposabljanje s področja medkulturnega managementa

Dve predstavnici Celjskega mladinskega centra, sta se med 5 in 8. Novembrom udeležili usposabljanja na Sardiniji v okviru projekta Blend-IN. 11 mladinskih delavcev je gostila organizacija TDM 2000 in Cagliarija in skupaj smo ustvarili metodologijo in vaje za mladinske delavce, s področja medkulturnega managementa in komunikacije. Prav tako smo pregledali osnutek priročnika, ki ga bomo v e-obliki izdali v začetku prihodnjega leta. V okviru projekta je drugi večji rezultat prav razvoj simulacijske igre, pri čemer se bodo posamezniki lahko vživeli v vlogo mladinskega delavca in skozi različne scenarije spoznavali in se učili raznolikosti medkulturnega komuniciranja. 

Že sedaj pa se lahko brezplačno registrirate na forumu, ki je del spletnega portala projekta in lahko stopite v stik z mladinskimi delavci po Evropi. Registracija je možna tukaj 

Prav tako pa smo 9. novembra s projektnimi partnerji imeli tretji sestanek glede napredka projekta. Pregledali smo opravljeno delo in opredelili zadolžitve v nadaljnem delu aktivnosti ter dorekli vse ostali v sklopu projektnega managementa.

Kaj vse smo počeli lahko spremljate na naših socialnih omrežjih Facebook, TwitterLinkedIn in spletni strani.

Fotografije s treninga in vmesnega sestanka, pa si lahko ogledate spodaj. 

 

Likovna delavnica Fantasy art

Tako je bilo v četrtek, 8.11.2018, na likovni delavnici ''Fantasy art''. V Celjskem mladinskem centru je vedno ustvarjalno, pod mentorstvom Denisa Polanca in v sodelovanju s Striparno Oblaček. 

Prihodnji teden bomo analizirali kompozicije naj mojstrov ilustracije, vabljeni! 

Ustvarjalna mladina - prva likovna delavnica

Včeraj, 8.11.2018, je v Celjskem mladinskem centru potekalo prvo srečanje mladih umetnikov, v sklopu projekta Ustvarjalna mladina. Udeleženci so na delavnici risali in ustvarjali po živem modelu. Kako so se imeli, kako predani in talentirani so, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji. 

Več o projektu pa na: Ustvarjalna mladina - likovne delavnice. 

Se vidimo! 

Kje? Drugo nadstropje našega centra, učilnica MCC PORT (rač. učilnica). 

Predstavitev spletne platforme za oddajo metodologij

Celjski mladinski center je v okviru projekta StopR razvil spletno platformo, ki je središče za predložitev metodologij neformalnega učenja, kjer lahko organizacije, ki so nedavno ali v preteklosti razvile metodologijo na temo preprečevanja radikalizacije in sovražnega govora ter spodbujanja medkulturnega dialoga in promoviranja strpnosti med mladimi, oddajo njihovo metodologijo in pridobijo znak kakovosti (Q).

V torek, 6. 11. 2018, smo zainteresiranim predstavnikom organizacij predstavili projekt in postopek pridobitve znaka kakovosti (Q). Sprehodili smo se skozi spletno stran in delovanje platforme; kako se nov uporabnik, ki želi oddati metodologijo za pridobitev znaka kakovosti, registrira in kako odda želeno metodologijo, kar pomeni kratek opis cilja, izvedbe, ciljne skupine in poteka aktivnosti. Tako si organizacija pridobi potrdilo o oznaki Q, ki ga lahko uporabi kot priznanje kakovosti dela in kot motivacijo za nadaljnje delo. Certifikat je bodisi zlat, srebrn, ali bronast, na voljo pa so tudi opombe in priporočila strokovnjakov o tem, kako lahko še izboljšati svojo metodologijo. Več informacij si lahko prebete tukaj.

 

Odobrene metodologije si lahko preberete v zavihku “Uspešne metodologije”, prav tako si jih lahko tudi izposodite za svoje delo. Ne pozabite se zahvaliti ustvarjalcem in delite svoje izkušnje pri uporabi njihovih metodologij! Pošljite svojo metodologijo za delo z mladimi proti radikalizaciji v “Potrdite svojo metodologijo”, da bi pomagali kolegom po EU in izboljšali kakovost mladinskega dela!

 

 

Kriptovalute, blockchain in digitalna varnost

Celjski mladinski center se je danes, 6. 11. 2018, v Inkubatorju Savinjske regije udeležili predavanja ameriškega strokovnjaka Yaya J. Fanusie s področja kriptovalut, blockchain in varnosti. Predavanje nam je služilo predvsem za pridobivanje znanja o digitalni varnosti, ki ga bomo lahko praktično uporabili za delo v projektu Difens, v sklopu katerega potencialnim mladim podjetnikom nudimo priložnost, da črpajo znanje predvsem iz elektronskega priročnika, ki na inovativen način predstavlja vidike digitalne varnosti v zvezi s pravnimi vprašanji, kibernetsko varnostjo, oceno digitalnega varnostnega tveganja in poslovno digitalizacijo.

 

Tema današnjega pogovora z njim je bila blockchain tehnologija in novi načini kriminala skozi nove finančne tehnologije kot je Bitcoin. Po drugi strani smo izvedeli, na kakšen način lahko inovativna tehnologija pripomore k večji finančni transparentnosti in boju proti kriminalu in korupciji. O tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) se upravičeno govori kot v tehnologiji, ki bo za nekatere procese v javnem in zasebnem sektorju imela učinke podobnih razsežnosti kot jih je imel internet za marketing.

In če govorimo o blockchain tehnologiji, moramo pričeti pri omembi kriptovalut. Kriptovalute so digitalno sredstvo, zasnovano za izmenjavo. So podvrsta digitalnih valut ter podvrsta alternativnih in virtualnih valut. Njihov namen ni omejen le na finančne institucije, valute in transakcije. Listinjenje podatkov, zaščita identitete, ustvarjanje decentralizirane ekonomije in varno shranjevanje osebnih podatkov predstavljajo le nekaj prvotnih namenov, zaradi katerih je bila tehnologija veriženja blokov (blockchain) ustvarjena. Bitcoin, ki je bil ustvarjen leta 2009, je bila prva decentralizirana kriptovaluta (vir: Kriptovalute in varnost podatkov: https://cryptoworld.si/kriptovalute-varnost-podatkov/).

 

Ob tem smo se vprašali, ali je tehnologija blockchain res varna?

Kriptovalute imajo kot ves čas razvijajoč se del industrije seveda svoj nabor pomislekov v zvezi z varnostjo, toda z dejstvom, da vse več podjetij v različnih industrijah sprejema kriptovalute, se izvaja več poglobljenih raziskav njihove uporabe in koristi ter ustvarja tudi več varnostnih ščitov.

Razprave, ki se vrtijo okoli tehnologije blockchain, trdijo, da je tehnologijo mogoče uporabiti za začetek večjih sprememb v varnostni industriji kot celoti. Pogosto se izpostavlja, da ta tehnologija ni učinkovita le pri poganjanju izmenjave digitalnih valut, temveč se lahko uporabi tudi za krepitev obstoječih varnostnih rešitev in reševanje globalnih varnostnih vprašanj. Uporaba blockchaina niža stroške, povezane s spletnimi transakcijami, obenem pa tudi povečuje legitimnost in varnost.

Čeprav ima blockchain več prednosti pred drugimi sistemi, še obstaja nekaj izzivov v zvezi s skladnostjo, predpisi in izvrševanjem kot so dvojna poraba sredstev, varnost podatkov, čezmejne transakcije, povratne bremenitve, goljufije in reprodukcija valut., ki jih bo treba rešiti.

Potujoča razstava v Celju

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, je danes, 5. novembra 2018 ob 15. uri v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje, na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah, ki bodo v Sloveniji potekale 26. maja 2019. V sklopu razstave tokrat premierno predstavljamo tudi projekt Tokrat grem volit, s katerim želi Evropski parlament povečati interes za Evropsko unijo in politično participacijo pri njeni gradnji oziroma razvoju. V okviru kampanje bomo izvajali simpatično akcijo s pošiljanjem raznobarvnih razglednic, na katerih obiskovalci razstave v označeno polje vpišejo, za kaj (in ne za koga) se jim zdi vredno iti volit, na primer: za prihodnje generacije, za boljšo Evropo, za enake možnosti, za čistejše okolje ..., na drugi strani pa izpolnijo podatke o prejemniku. To so lahko oni sami, lahko pa tudi njihovi znanci, prijatelji, starši ... Na ta način sebe ali bližnje povabijo na volišče. Da bodo razglednice odposlane, jih bodo lahko obiskovalci izpolnjene pustili v Osrednji knjižnici Celje.

 

V Osrednji knjižnici Celje bo razstava gostovala do 30. novembra 2018. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje

Razstavo delno financira EU.

Čarovniško rajanje, 31.10.2018

Mi smo še vedno pod vtisom sredinega ''Čarovniškega rajanja''. Hvala vsem obiskovalcem, mlajšim in starejšim, ki ste bili del našega dogajanja. Upamo, da se vidimo tudi prihodnje leto.

Več si poglejte v naši foto galeriji! Sončen dan, dobra volja, ples, igre, predstava, poizkusi, ustvarjanje in strašljiv sprehod po najstrašnejšem motelu.

Posebna zahvala gre našim sponzorjem: Zavarovalnici Triglav, Mladinski knjigi, ZPO Celje d.o.o., Muzeju novejše zgodovine Celje, Trgovini z otroškimi oblačili 4Kids, Travel Celje in Restavraciji Stolpič. 

Zahvalili bi se tudi Killing production audio-video, za ozvočenje, vsem pomočnikom, prostovoljcem in nastopajočim ter Nik Skerbiš Photography, za čudovite slike. 

 

Projekt ''Živeti po pameti''

Danes je dogajalo v Mcc Celjski Mladinski Center. Dopoldan so nas obiskali dijaki Šolskega centra Celje in napolnili našo dvorano ter atrij do zadnjega kotička. Šolski center Celje namreč sodeluje v projektu ''Živeti po pameti'', ki zajema zdrav življenjski slog med mladimi. V okviru projekta so dijaki prisluhnili predavanju in se udeležili delavnice, na to temo. V projektu so sodelovali tudi strokovni sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ in Center za krepitev zdravja, kot izvajalci predavanj. Uživajte v fotogaleriji.

Fantasy art

Danes se na delavnici Fantasy art ponovno družimo s talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Več preveri v naši fotogaleriji. 

Lego robotika

Danes, 25.10.2018, osnovnošolci uživajo na tečaju Lego robotike, katerega izvaja Inštitut 4.0, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom. 

Lego ni zgolj razmišljanje in učenje, Lego je tudi druženje in kreativnost. Več pa v fotogaleriji spodaj. 

 

Zavod VOZIM

Dijaki in dijakinje Srednje ekonomske šole v Celju so se danes, 24.10.2018, v Celjskem mladinskem centru udeležili interaktivne prometne delavnice, katere organizator je Zavod Vozim. 

Zavod Vozim je znan po tem, da  ozavešča mlade o prometni varnosti na drugačen, inovativen način. Kako? Preko osebnih zgodb poškodovancev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. 

Mladi iz prve roke pridobijo informacije o pomenu prometne varnosti, vzrokih za nastnek prometnih nesreč ter možnih hudih posledicah prometnih nesreč. Prav tako razbijajo stereotipe o invalidnih osebah. Preventivne prometne delavnice Še vedno vozim - vendar ne hodim učinkovito in dokazano vplivajo na spremembo stališč in vedenja mladih v prometu. 

Dialog mladih z županskimi kandidati

Včeraj je v dvorani Celjskega mladinskega centra potekal strukturiran dialog županskih kandidatov Celja. Pri organizaciji in izpeljavi dogodka je Celjski mladinski center sodeloval z Zavodom Fokus, Klubom študentov občine Celje, Komisijo za mladinska vprašanja in Radiom Študent. Županski kandidati niso bili postavljeni zgolj pred besedni izziv, pač pa smo jim v sodelovanju z Zavodom Fokus zadali še foto izziv. Županski kandidati so dobili fotoaparat za enkratno uporabo, da preko slik predstavijo svojo vizijo Celja, saj so nas že velikokrat prepričali, da jim besede gladko tečejo. 

Fotografije so razstavljene na hodniku Celjskega mladinskega centra, pred dvorano. Ogledate si jih lahko do 5.11.2018. Vljudno vabljeni! 

 

Kavarniški ''OPEN MIC'' večer

V MCC Kavarna smo zopet pripravili "OPEN MIC'' večer v sodelovanju z Vocal BK Studio, Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Odlična družba in prijeten ambient kavarne, sta bila več kot odlična za večer zabavnega preigravanja svetovno znanih uspešnic, avtorskih pesmi. Za mikrofon, klavir (pianist) ter akustično kitaro je bilo poskrbljeno. 

Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki

Foto utrinki s petkovega dogodka ''Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki''.
Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, nastopajočim in obiskovalcem.

Magic The Gathering

Petki so pri nas rezervirani za MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegne v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Fantasy Art

Vsak teden se na delavnici pri nas zberejo stripovski risarski navdušenci! Tudi včeraj so se!
Pridi tudi ti, na likovno delavnico Fantasy art, v sodelovanju z likovno šolo ˝ArtCore˝, ki jo vodi Denis Polanc Art, ter Striparna Oblaček!

Srečanje EU mrež

Danes smo se informacijske točke Evropske unije mrežile v Celjskem Mladinskem Centru. Na srečanju smo predstavili novosti naših mrež in se posvetili skupnim aktivnostim, zadnji del srečanja pa je bil namenjen predstavitvi in ogledu Zavoda CMLC ter ogledu Celja in njegove kulturne dediščine.

Ob tem se najbrž sprašujete, kaj sploh so mreže Evropske komisije v Sloveniji in katere so. Namen mrež je, da zagotavljamo informacije in rešujemo težave, na katere lahko naletimo kot dražavljani EU na različnih življenjskih področjih. Nismo vsi za vse in ne vemo vsega, skupaj pa lahko pomagamo pri marsičem. Seznam vseh mrež (in področij, na katerih vam lahko pomagajo) pa najdete na http://www.europedirect.si/sl/mreze-evropske-komisije.

 

 

Milonga večer v kavarni

Ponovno smo se v družbi plesne šole Milonguero?Si družili na plesnem večeru v kavarni Celjskega mladinksega centra. Ljubitelji in plesalci posebne zvrsti tanga so se prepustili ritmom glasbe, družili in uživali. Kako je bilo, si poglej na fotografijah. 

Mladinska izmenjava - Italija, Nemčija

Te dni smo v Celjskem mladinskem centru in MCC Hostlu polno zaposleni. Počutimo se še mladostnejše. Radi smo del mladinskih izmenjav! Gostje tokrat prihajajo iz Italije in Nemčije. Na slikah si lahko ogledate, kako je potekal njihov spoznastveno-predstavitveni večer. Tudi dobro ni manjkalo. 

Usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem

Danes, 16.10.2018, je v učilnici Celjskega mladinskega centra potekalo usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem, katerega nam je podarilo Humanitarno društvo Enostavno pomagam. Naš predavatelj, gospod Denis Kekič, kateremu se zahvaljujemo za izčrpno predavanje, nam je opisal postopek oživljanja človeka ob nenadnem zastoju srca in z nami delil nasvete, primere. Obnovili smo že pridobljeno znanje in se naučili rokovati z defibrilatorjem, ki je del naše ustanove. 

 

(Ba)kanal MCC

Kot smo obljubili, MCC Kavarna nadaljuje s ciklom akustičnih sobot z naslovom (Ba)kanal!
 
V soboto, 6.10.2018, je v MCC Kavarni nastopila tričlanska zasedba Spaceship Earth, ki preigrava blues in blues-rock standarde, v avtorskih komadih pa prepleta blues korenine s funkom, progresivnim in stoner rockom.


 

Klubski maraton Radia Študent, 12.10.2018

Ste bili z nami? 

V petek, 12.10.2018, je v dvorani Celjskega mladinskega centra dogajalo. Nastopila je zasedba Balans - ''bipolarni čudaški lo-fi mestnih zaklonišč'', katerim se je pridružila Anja Cimerman, vsem znana po pesniški zbirki Fatamorgana, s katero je bila letos izbrana za festival Pranger. Gre za festival refleksije in prevoda poezije. 

Za dogodek sta poskrbela Radio Študent 89,3 MHz in Celjski mladinski center. 

Hvala vsem obiskovalcem in poslušalcem. 

 

Široko odprta vrata Žive knjižnice

Na tokratni jesenski izdaji Žive knjižnice smo pri široko odprtih vratih in v polni učilnici Celjskega mladinskega centra predstavili priložnosti in programe, ki jih Evropska unija ponuja za mlade, natančneje mladinske izmenjave programa Erasmus +. Vrata v knjižnico lastnih zgodb sta odprla Neža in Klemen, dijaka Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje. Z deljenjem njune izkušnje mladinske izmenjave v Palermu sta povedala odgovore na vprašanja: »Kako in kje sta se prijavila?«, »Kaj novega sta se naučila?«, »Kje se je utrnila prva želja?« in »Ali bi se ponovno udeležila kakšne izmenjave?«. Z nami sta preko fotografij delila tudi njuno videnje Sicilije, ativnosti izmenjave in doživetij iz popotovanja.
 

Še ena delavnica aktivnega evropskega državljanstva

Za nami je še eno prijetno druženje v sklopu delavnice "Oblikuj. Premikaj. Sodeluj." o aktivnem evropskem državljanstvu mladih. Tokrat smo gostovali na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v zadnjem letniku oddelka Medijski tehnik, kjer smo želeli mladim prikazati, da z njihovim vsakdanjim udejstvovanjem v družbi, ko sodelujejo skupaj z drugimi ljudmi za nek skupen cilj ali ko poskušajo drugim nekaj sporočiti preko javnih kanalov komuniciranja (kot so na primer Facebook, Instagram itd.), že aktivno participirajo v družbi. Preko interaktivnega kviza o Evropski uniji smo jim dali priložnost, da so lahko preverili svoje znanje o zgodovini, konceptu in institucijah EU ter jim omogočili razmislek o lastni participaciji v njihovih okoljih. Namen delavnice je bil spodbuditi mlade k aktivni participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU in krepitvijo evropskega državljanstva.

Film & foto razstava: Begunsko taborišče v Bangladešu

Danes, 9.10.2018, nas je v dvorani Celjskega mladinskega centra obiskal navdihujoč, 20-letni Brežičan, Amadej Petan in nam predstavil svoja doživetja iz potovanja po Bangladešu. Po končani srednji šoli je čas namenil humanitarnemu delu in snemanju, svojima največjima strastema. V Bangladešu je preživel dober mesec in begunskem taborišču Kutupalong. Predstavil nam je njihov način življenja, kako poteka njihov vsakdan, predstavil problematiko in z nami delil par anekdot. Izkušnje in dogajanja je ubesedil ter jih prikazal na platnu - fotografije in krajši film CAMP 5. Naše radovedne duše je po predstavitvi popeljal še po razstavnem prostoru pred dvorano.

Film in foto razstave so se udeležili dijaki Gimnazije Celje Center, za kar se jim zahvaljujemo. 

Vljudno vabljeni na ogled čudovitih fotografij.

 

 

Evropski teden programiranja

Jutri, 6. oktobra, se začenja evropski teden programiranja, ki bo trajal do 21. oktobra. Udeleženci se bodo na več kot 1000 dogodkih lahko naučili, kako računalnik deluje od znotraj, izza zaslona. Namen aktivnosti je, da ljudje na zabaven in vključujoč način pridobijo nekaj programerskih izkušenj. Letos bo poseben poudarek na šolah, učenci, starši in učitelji pa bodo lahko sodelovali pri ustvarjanju novih iger, reševanju programskih ugank, izgradnji spletnih strani ali pa se bodo samo podučili o strojni opremi.

 

V Sloveniji je bilo do sedaj registriranih 98 dogodkov na različne programerske vsebine, od npr. šole programiranja za otroke, prvih korakov do medijske-informacijske pismenosti, programiranje Lego robota, izdelave radarja za merjenje hitrosti vozil do spoznavanja Blockchain tehnologij in različnih programskih jezikov.

 

 

Dodatne informacije: https://codeweek.eu/

Potujoča razstava v Slovenskih Konjicah

Včeraj je pregledna potujoča razstava naše ED informacijske točke o slovenskih volitvah v Evropski parlament pričela gostovanje v Christianini sobi Dvorca Trebnik v Slovenskih Konjicah, kjer bo postavljena na ogled do 5. novembra, pot pa bo po tem datumu nadaljevala v Osrednjo knjižnico Celje. Vljudno vabljeni na ogled!

Za topel in gostoljuben sprejem se zahvaljujemo TIC Slovenske Konjice in Občini Slovenske Konjice.

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Pregledna razstava volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament
Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje
AVTOR: mag. Katja Kolenc
OBLIKOVANJE: David Šoštar
TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.
Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.
Razstavo delno financira EU.

 

 

 

The Stroj povedali svojo EU SI ti zgodbo

Informacijska točka Europe Direct Savinjska - Infopentlja je v soboto v sklopu dogodkov "EU SI TI: PRIHAJAMO V VAŠ KRAJ" izvedla KONCERT S KONCEPTOM: PRIPOVEDOVALCI ZGODB – ZASEDBA THE STROJ! Z dogodkom smo pričeli že ob 18. uri in sicer s predvajanjem filmov nove kampanje Evropske komisije #EUandME, fotografiranjem z različnimi zabavnimi pripomočki v foto kabini in ogledom razstave EU SI TI - SLOVENSKA ZGODBA: THE STROJ!

The Stroj predstavljajo pozitivno slovensko zgodbo, ki je njihov uspeh ponesla izven naših meja. In to je bila tudi rdeča nit sobotnega dogodka, ki smo ga strnili s pripovedovanjem izvajalcev o njihovi zgodbi, kako so presegli meje Slovenije in prodrli na odre EU. Ustvarjalci so se navezali na motivacijo in na videnje umetnosti kot osnove skupne evropske kulturne dediščine. Zanimalo nas je, od kod črpajo sredstva za njihove projekte in kako gledajo na glasbeni sektor v EU v prihodnosti. S koncertom in pogovorom smo želeli zgodbo The Stroj predstaviti kot primer dobre prakse in zgleda mladim, da lahko prično z motivacijo, predvsem pa podporo in pomočjo EU pisati svojo navdihujočo zgodbo, s pomočjo katere bodo lahko uresničili svoje strasti.

Foto: Nik Skerbiš

Dan raziskovalcev

Noč/dan raziskovalcev je dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske komisije vsak zadnji petek v mesecu septembru v številnih evropskih državah od leta 2005 dalje. Dan raziskovalcev ponuja možnost vpogleda v raziskovalni del delovanja višješolskih in visokošolskih zavodov, v lokalne raziskovalne inštitute, sodelovanje v eksperimentih ter možnost uporabe najnovejših tehnologij in instrumentov pod vodstvom raziskovalcev. Letos je Dan raziskovalcev potekal v petek, 28. 9. 2018, od 10. do 17. ure na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje.

Na dogodku, ki ga organizira Regijsko študijsko središče, je sodelovala tudi naša Europe Direct Savinjska s stojnico, na kateri smo obiskovalce opremili z informacijami, gradivom in zabavnim kvizom o EU s pomočjo kolesa sreče. Na Dnevu raziskovalcev je v počastitev 40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju bil izveden tudi posvet, kjer so sodelovali nekdanji uspešni mladi raziskovalci, ki so dosegli uspešne karierne poti tako doma kot v tujini.

Svetovni dan turizma v MCC

27. september je Svetovni dan turizma. Praznovali smo ga tudi v MCC, saj je del našega centra upešni MCC Hostel. Za vse goste in obiskovalce centra smo tako priredili kostanjev piknik in užili prve jesenske dobrote v sončnem atriju. 

Aktivno evropsko državljanstvo mladih

Danes smo na Gimnaziji Celje - Center v treh razredih četrtega letnika programa predšolske vzgoje izvedli delavnice z evropsko tematiko z namenom aktivacije mladih in spodbujanja k večji participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU in krepitvijo evropskega državljanstva. Sprehodili smo se preko zgodovine evropske ideje, koncepta Evrope, institucij EU, skupne evropske politike, spoznali države članice EU, področja državljanstva ter definirali pojme participacije, demokracije in evropske identitete.

Tako smo mladim preko interaktivnih dialogov in iger omogočili razmislek o lastni participaciji v družbi in o tem, kako je ta povezana z aktivnim evropskim državljanstvom, raziskali različne oblike in opredelitve aktivnega evropskega državljanstva ter mlade spodbuditi k še bolj aktivni participaciji v prihodnje.

 

CEZAM na obisku

Včeraj se je na delovnem obisku pri nas oglasil Center za mlade Ruše - CEZAM Ruše, ki smo ga sami obiskali v marcu. Z namenom plodovitega mreženja smo se pogovarjali o dejavnostih obeh centrov in izmenjali primere dobrih praks, ter ugotavljali, kako bi naše skupne točke lahko v prihodnosti doprinesle k uspešnim skupnim projektom in izzivom. Seveda pa nismo pozabili tudi na zabavno plat. Prisluhnili smo zgodbam našega MCC Hostla in si ogledali Celje - knežje mesto.

Sejem starih stripov

Spet je bilo živahno na 3. soboto v mesecu, saj smo v atriju MCC pripravili Sejem starih stripov, ki ga prirejamo v sodelovanju s Striparna Oblaček.

Prelistali smo kultne stripe, poučili smo se o ustvarjalcih in dopolnli svoje zbirke z dobrimi "klasikami"! Nekaj foto utrinkov pa v galeriji.

Novinarska konferenca

Danes smo ob 10. uri  v naših na novo poslikanih učilnicah Celjskega mladinskega centra medijem predstavili dogodke in projekte, ki smo jih uspešno izvedli v dogodkovno pestrem septembru - predvsem Evropski teden mobilnosti, ki je potekal med 16. in 22. septembrom. O tednu, ki ga je sestavljalo več posameznih dogodkov, je spregovorila vodja mednarodne koordinacije, Katja Kolenc in napovedala tiste, ki se nam še obetajo. Že to soboto se bomo družili na unikatnem dogodku EU si TI: Pripovedovalci zgodb, s koncertom zasedbe The Stroj, ki ga je predstavil ustvarjalec omenjenega sestava, Primož Oberžan. O dejavnostih, programu in projektih, ki so v teku ter načrtih in vizijah za prihodnje mesece, je spregovorila Sonja Majcen, direktorica Celjskega mladinskega centra in predstavila delo mlade celjske umetnice, likovne pedagoginje ter idejne in kreativne vodje poslikave učilnic, Katje Kovše, ki je s karikaturami znanih Celjanov v novo prepleskane učilnice in hodnike prostora aktivnega druženja in realizacije idej vdahnila dvojino - svežino novega in hkrati spomin na že skoraj pozabljeno, a tako zelo slavno nedavno celjsko zgodovino.

Vabljeni v našo družbo že to soboto, 29. 9. od 18. ure dalje in k vsem ostalim dogodkom te slikovite jeseni!

Več o dogodku EU si TI in koncertu skupine The Stroj

Več o Evropskem tednu mobilnosti

 

Uspešno zaključen Evropski teden mobilnosti

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra 2018, je Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska organizirala kar 5 dogodkov za različne ciljne skupine: 17. in 19. septembra smo organizirali predavanje in pedagoško delavnico za učitelje osnovnih in srednjih šol. 20. septembra so otroci med 6 in 14. letom starosti iskali EU zaklade in spoznavali države članice, izdelali EU zastavo iz listja in se povzpeli vse do Drevesne hiške v Mestnem gozdu v Celju. V petek, 21. septembra, so mimoidoči lahko med 11. in 14. uro preizkusili prevračevalnik. Ter v soboto med 10. in 14. uro so si obiskovalci lahko spimpali kolo z nalepkami, izdelali personalizirano ploščico ali preizkusili električna kolesa. Kako smo se imeli si lahko ogledate tukaj. Do naslednjega leta! European Mobility Week

Staro sreča novo

V soboto dopoldne smo v MCC prišli s kolesi. Z namenom, da si jih spimpamo - pobarvamo, nalepimo z  nalepkami, naredimo tablice in okrasimo z rožicami. Tako so naša stara kolesa dobila malce novega pridiha. Za njihovo boljše delovanje pa so poskrbeli strokovnjaki s kolesarskega centra Bike EK Celje, ki so kolesa pregledali in naredili osnovna popravila (kot so nastavitev zavor, menjalnika in preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah). Vendar pa je bilo naša kolesa kljub popravilu in olepšavi še zmeraj potrebno precej poganjati s pedali, zato smo želeli še preizkusiti električno gorsko in cestno kolo. Na spodnjih fotografijah si poglejte, kako smo se pri tem zabavali. Z dogodkom "Spimpaj si kolo" smo zaključili letošnji Evropski teden mobilnosti 2018, s katerim smo ponovno želeli opozoriti na bolj množično uporabo prevoznih sredstev, ki ne vključujejo avtomobila.

Fantasy art

Pretekli teden smo v družbi mladih risarskih navdušencev ustvarjali stripovske junake. Fantasy art - Likovne delavnice sedaj izvajamo ob četrtkih, medtem ko se ura ni spremenila. Pridružite se nam!

Zasukaj volan v pravo smer - prvič

Skupaj s projektnimi partnerji Zavoda Vozim in Kluba študentov občine Celje (KŠOC), smo danes izvedli prvo srčanje v sklopu projekta Zasukaj volan v pravo smer, na katerem smo spoznavali probleme prometne varnosti in analizirali izzive mestnega središča.

Naučili smo se prepoznati in definirati potrebe v našem lokalnem okolju ter prisluhnili osebima zgodbama Žige in Nina, poškodovancema v prometnih nesrečah, v katerih je bil prisoten tudi alkohol. S spoznavanjem in sodelovanjem z invalidnimi osebami, smo želeli doseči strukturiran dialog, katerega cilj je bil tudi razbijanje stereotipa invalidnosti. Iz predavalnice smo se preselili na teren, kjer smo z opazovanjem zapisali probleme, ki vplivajo na slabšo prometno varnost in na katere bomo na našem drugem srečanju, ki bo 14. 12., poiskali rešitve in raziskali primere dobrih praks, na podlagi katerih bomo oblikovali konkretne ukrepe in jih predstavili lokalnim odločevalcem politik. Tako se bodo mladi srečali tudi s pomenom aktivne participacije in demokratičnih odnosov ter preko neformalnega učenja pridobili nove kompetence in znanja, ki jim bodo koristila za prihodnjo zaposlitev. Praktično naravnano delavnico smo zaključili z zabavno preizkušnjo simulatorja prevračanja, s pomočjo katerega so se udeleženci seznanili s težavnostjo izhoda iz vozila, v primeru prevrnjenega vozila. Za udeležence smo pripravili še pogostitev, za katero je poskrbela Domača štacuna.

Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+

 

Odkrili smo EU zaklad

V sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki vsakoletno poteka med 16. in 22. septembrom, smo se včeraj od 17. ure dalje po Celju in mestnem gozdu podali na lov za EU zakladom.

Pridružilo se nam je 23 otrok v starosti med 6 in 14 let. Sprehodili smo se skozi mestno jedro do mestnega parka, kjer smo se s pomočjo članov celjskih tabornikov razdelili v skupine in pričeli z vzponom vse do drevesne hiške. Na poti smo na kontrolnih točkah spoznavali države članice EU, njihova glavna mesta in značilnosti ter naredili zastavo Evropske unije iz naravnih materialov, najdenih  v gozdu.  Dogodivščino smo zaključili pri drevesni hiški, pod katero smo odkrili tudi zelo dobro skrit EU zaklad. Za sodelovanje se zahvaljujemo Rodu II. Grupe odredov Celje, ki so skupaj z nami sooblikovali unikatno pustolovsko dogodivščino.

Potopis Maldivi (videoprojekcija)

Prejšnji četrtek smo nadgradili svoje sodelovanje s ShaPPa, ki je tokrat za vas pripravila videoprojekcijo o Maldivih. Navduševali smo se nad prelepimi slikami, preizkušali maldivske prigrizke in delili popotniške zgodbe. So vas dovolj navdušile, da boste naslednjič na potep odšli tudi sami?

Zaključna konferenca

Sodelavki Celjskega mladinskega centra sta se udeležili zaključne mednarodne konference, ki je potekala 11. septembra v Budimpešti na Madžarskem. Zaključna konferenca je podala različne vpoglede v delo z mladimi, govorniki so predstavili statistične podatke radikalizacije mladih, predstavili kako socialna omrežja vplivajo na proces radikalizacije in kje so pasti le tega globalnega nenadzorovanega prostora. Med govorniki je bila tudi partnerka iz Bolgarije, ki je predstavila spletno platformo StopR in spodbudila prisotne nevladne organizacije k oddaji metodologije in k uporabi že oddanih metodologij v svoje delo. 

Naslednji dan 12. septembra pa smo se sestali samo projektni partnerji na zaključnem sestanku, ker smo pregledali opravljeno delo, evalvirali smo celotni projekt in mednarodno konferenco, se seznanili z nadaljnjimi koraki in dorekli smernice za finančno in končno poročilo.

Fotografije s konference si lahko ogledate spodaj.

Fantasy art

Včeraj smo se na delavnici Fantasy art ponovno družili z mladimi talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Juncker: "Enotni sežemo više."

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v včerajšnjem letnem govoru o stanju v Uniji (#SOTEU) pred evropskimi poslankami in poslanci v Strasbourgu predstavil prioritete za prihodnje leto in svojo vizijo, kako lahko Evropska unija nadaljuje izgradnjo "enotnejše, močnejše in bolj demokratične Unije", kar je bila tema njegovega lanskega govora. V luči čedalje bolj negotovih razmer v svetu je izpostavil potrebo po večji suverenosti Evrope, da bo ta lahko prevzela pomembnejšo vlogo pri reševanju globalnih vprašanj in svojo usodo vzela v svoje roke. Bistvo pripadnosti Evropski uniji je, da smo združeni močnejši, je izpostavil Juncker: "Enotni sežemo više" – to prepričanje je bistvo tega, kaj pomeni biti del Evropske unije. Z delnim združevanjem naše suverenosti – tam, kjer je potrebno – postane vsaka nacionalna država močnejša.

 

Juncker je v govoru omenil tudi 18 konkretnih pobud o migracijah in mejah, varnosti, svobodnih in varnih volitvah, partnerstvu EU z Afriko in EU kot globalnim akterjem, ki jih je danes predstavila Evropska komisija. Komisija si bo prizadevala za takojšnjo uresničitev teh predlogov, da bodo do vrha v romunskem Sibiuu in evropskih volitev maja 2019 prinesli pozitivne rezultate za ljudi.

 

Več informacij o predsednikovem govoru o stanju v Uniji, vključno s pismom o nameri, vsi predstavljeni predlogi in ostali dokumenti, so na voljo na tej povezavi. Dokumenti so oz. bodo v kratkem na voljo tudi v slovenščini. 

 

Poglejte si tudi fotografski dokaz, kako smo pri nas spremljali letošnji State of the Union.

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu

Včeraj je Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin pri nas pripravila inspiracijsko-kreativno delavnico, kjer so predstavili program "Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu" in konkretizirali izvedbe mini projektov v njegovem sklopu. Če ste jo zamudili in bi radi izvedeli več o tem, kako prispevati k trajnostnemu razvoju in miru na svetu, jim pišite na: knjiznica@jivatma.si.

Koncert Zlatko

Pretekli petek smo se v MCC zabavali ob dobri glasbi! Tokrat je bil na vrsti "rap". Ozračje je ogrel celjski DJ Teeto, nato pa smo na odru pričakali enega in edinega Zlatana Čordića! Zabavi v središču mesta so se pridružili tudi DrogArt in Sisters Kurtoš. Ste jo zamudili? Tukaj je nekaj utrinkov.

Foto: Jon Simonič in naša malenkost

Za podporo pri izvedbi dogajanja se zahvaljujemo: Grafiki Gracer d.o.o., Nepremičninam Celje, Združenju DrogArt in Radiu 1.

          

Potopis »Olija the Walkerja«

Ponovno smo vas razveseljevali z zanimivimi popotniškimi zgodbami. Tokrat je bil z nami Oliver Tič, bolj poznan kot »Oli the Walker«. Gre za slovenskega "ekstremnega" pohodnika, ki je leta 2016 prepešačil znamenito TransAmerica Trail, 6804 km dolgo kolesarsko pot, ki se začne na zahodu ZDA v mestu Astorija (Oregon) in konča na vzhodu ZDA v mestu Yorktown (Virginia). Ta podvig pa je še samo dodatno »podžgal« njegovo željo po sprehajanju po svetu. Zato leta 2018 načrtuje 3 leta trajajočo pot čez južno in severno Ameriko. Kilometrino bo tokrat kar početveril in tako prehodil kar 24000 km.

Več o njegovih dogodivščinah najdete na olithewalker.com. Oliver bo vesel tako dodatnih vprašanj, kot tudi vaše podpore, pri njegovi poti pa mu lahko pomagate s prostovoljnimi prispevki.

Striparji v MCC

Vsak teden znova se razveselimo družbe mladih striparjev. Pod vodstvom Denis P. Art se pri nas namreč vsak četrtek odvijejo likovne delavnice Fantasy art. Pridružite se skupinici, ki se še vedno veča!

Fazanovanje GCC

Včeraj se je pri nas odvilo Fazanovanje Gimnazija Celje - Center, ko so na dogodku že izkušeni dijaki višjih letnikov v svoje vrste sprejeli svoje mlajše sošolce - »fazane«. Novinci so morali prestati niz izzivov in preizkušenj. Oglejte si nekaj utrinkov zanimivega popoldneva!

Zdrav slovenski zajtrk

Tudi v tem šolskem letu se je vrnil TRADICIONALNI in BREZPLAČNI Zdrav slovenski zajtrk! Začenši danes vas vsako 1. sredo v mesecu razvajamo z dobrotami lokalnih ponudnikov!

Razstava Jane Selič »Življenje in vse kar je zraven«

V ponedeljek smo otvorili razstavo ustvarjalke Jane Selič, z naslovom »Življenje in vse kar je zraven«. Sama razstava je smiseln preplet fotografij iz trenutkov, ki sestavljajo naše življenje. Razstave ne glejte po tem kar vidite, temveč preberite spremljajoči drobni tisk. Prepleti besed vzeti iz življenja so nastali izključno na podlagi spoznanj vzponov in padcev. Razstava je na ogled vse do 21. 9.

Odprtje razstave v Knjižnici Šentjur

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je danes v Knjižnici Šentjur na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.

 

Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament, volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije. V drugem vsebinskem sklopu so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Vsebinsko drugi sklop zaključujemo z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore podal šele prihodnjega maja.

 

V knjižnici Šentjur bo razstava gostovala do 3. oktobra. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.

Razstavo delno financira EU.

Tribute to legends: Kobra Rockshow

Zadnji počitniški dan so publiko v Celjskem mladinskem centru na že tradicionalnem koncertu "Tribute to legends" ogreli in razživeli odlični Kobra Rockshow. Oglej si nekaj utrinkov celjske rock poslastice!

Foto: Nik Skerbiš in naša malenkost

Fantasy art

Prejšnji teden smo ponovno v dobri družbi risali stripovske junake. Delavnice "Fantasy art" sedaj izvajamo ob četrtkih, medtem ko se ura ni spremenila. Pridružite se nam tudi vi!

"COOL"turni teden za otroke - petek

"COOL"turni teden za otroke ter konec avgusta in počitnic zaključujemo igrivo in nasmejano. Danes smo svoj prosti čas preživljali ob družabnih igrah, skupaj z vašimi najmlajšimi pa smo pripravili tudi malico. Na njihovo željo smo namreč pekli pomfri. 

Vse, ki bi se z nami radi družili tudi po začetku šole vabimo, da spremljate naš program!

Kreativni inkubator - petek

Zadnji dan Kreativnega inkubatorja smo izkoristili za klepet s kar dvema gostoma! O filmski umetnosti smo se pogovarjali z Alenom Pavšarjem, enim vidnejših slovenskih režiserjev nove generacije. Naslednja gostja je bila novinarka in avtorica spletnega bloga MadKat, Katja Štingl, s katero smo pokramljali o ujetih trenutkih ter zapisih na družabnih omrežjih.

Gostje tega izjemno zanimivega tedna so mladim uspešno predali svoje izkušnje, spoznanja ter vodila in v njih spodbudili ustvarjalnost. Tako se bodo lažje lotili izzivov, ki jih čakajo pri njihovih kariernih in izobraževalnih poteh.

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...