Fotogalerija

Piknik prostovoljcev

Včeraj smo v sodelovanju s Humanitarnim društvom Enostavno pomagam v MCC pripravili piknik za vse prostovoljce v celjski regiji. Na ta način smo se jim zahvalili za trud, ki ga vlagajo v skupno dobro. Glavni namen piknika je bil spoznavanje, druženje in povezovanje prostovoljcev na različnih področij ter izmenjava izkušenj pri prostovoljskem delu. Zanje smo pripravili tudi številne družabne in športne igre, za glasbo pa je poskrbel DJ TK. Oglejte si nekaj utrinkov našega druženja!

Koncert TRKAJ in Predskupina

Čez vikend smo se na najnovejšem koncertu dodobra naužili rap in hip hop glasbe. V Celjskem mladinskem centru smo namreč uspeli privabiti enega in edinega - Trkaja! Publiko je najprej ogrela celjska zasedba Predskupina z DJ-em in nekaj mladih plesalcev, nato pa smo prisluhnili Trkaju. Zbrana družba je uživala tako ob tistih legendarnih "klasikah", kot tudi novejših komadih. V sodelovanju z Zavodom VOZIM smo pozivali proti vožnji pod vplivom alkohola, preizkušali alkoteste in razdelili nekaj praktičnih nagrad pridnim obiskovalcem.

Če ne verjameš, da smo se imeli super fino, pa si oglej nekaj utrinkov! ;)

Foto: Nik Skerbiš

Fantasy art

Ponovno so se zbrali stripožerci, ki odkrivajo svet stripov in spoznavajo, kako jih narisati sami! Tudi med počitnicami namreč nadaljujemo s serijo delavnic Fantasy art, skozi katere vas bosta vodila Striparna Oblaček in izkušen umetnik Denis P. Art. Delavnice potekajo VSAKO SREDO med 16:30 in 20:00 uro v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

MTG

Petki so pri nas rezervirani za Striparno Oblaček in MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegneta v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Produkcijski nastop in zaključek bobnarskih delavnic Djemberaja

Ob ponedeljkih so se v MCC odvijale bobnarske delavnice Djemberaja, ki smo jih zaključili pretekli petek z nastopom in otvoritvijo razstave. Udeleženci so nam zaigrali kar so se naučili na trimesečnem ciklu delavnic, dogajanje pa smo zaokrožili z razstavo fotografij Andreja Zobariča (vodje delavnic), ki jih je posnel na svojem popotovanju po Z Afriki.

Na djembe bobnih pa se bomo učili igrati tudi v 2. polovici leta. Spremljajte naše objave in se pridružite sproščenemu bobnanju tudi sami!

Sejem starih stripov

3. soboto v mesecu smo v sodelovanju s Striparno Oblaček ponovno priredili Sejem starih stripov! Listali smo kultne stripe, se poučili o ustvarjalcih in dopolnili svoje zbirke. Mlajše bralce smo tokrat povabili tudi na brezplačno likovno delavnico Fantasy art - Spiderman, v sodelovanju z Denis P. Art! Pridružite se nam tudi na naslednjem sejmu!

Turnir v namiznem tenisu

Prejšnji teden se je v Celjskem mladinskem centru odvil že 8. tradicionalni Turnir v namiznem tenisu! Pomerile so se tako dekleta, kot fantje, "ping pong" sposobnosti pa so "merili" na amaterski in profesionalni ravni! Čestitamo dobitnikom nagrad!

Kolesarska dirka po Sloveniji

Naš današnji privilegij je bil v živo spremljati 3. etapo skozi Celje, 25. kolesarske dirke po Sloveniji, ki je potekala mimo nas! Vso srečo kolesarjem tudi od MCC Hostel!

Marvel

Četrtki so za Družabne igre – Legendary: Marvel v sodelovanju s Striparno Oblaček! Še ne poznaš igre? Pridruži se nam vsak teden med 17:00 in 22:00 uro ter jo preizkusi! S seboj lahko prineseš tudi svojo igro, ki jih bomo z veseljem igrali s tabo.

Impro tekma v MCC

Danes smo v Celjskem mladinskem centru gostili veliko štajersko impro tekmo! Skorbureti Celjski - Impro GCC so se pri nas namreč pomerili proti Rudolfovim majstrom in pekrskemu Malemu poku. Oglejte si nekaj utrinkov s smeha polnega jutra!

(Ba)kanal MCC

Minulo soboto se je v MCC Kavarni odvil nov v ciklu akustičnih nastopov z naslovom (Ba)kanal! Na tokratnem se je predstavil velenjski kantavtor Vasja Mihajlović - Woody. Njegova avtorska glasba v country/blues stilu nas vsekakor ni pustila ravnodušnih!

Glasbene večere z lokalnimi glasbeniki izvajamo vsako 2. soboto v mesecu, zainteresirani za nastop pa pišite na: bakanalmcc@gmail.com. Vabljeni k druženju!

Magic: The Gathering

Tako kot vsak petek, se bomo tudi danes družili s Striparno Oblaček ob igri Magic: The Gathering. Oglej si nekaj trenutkov prejšnjega petka in se pridruži dogajanju na tokratnem! Začnemo ob 16:30.

Fantasy art

Še naprej se družimo s Striparno Oblaček in umetnikom Denis P. Art, ko na risarskih delavnicah izpopolnjujemo znanje v risanju stripovskih junakov! Delavnicam se lahko še vedno pridružiš in sicer VSAKO SREDO, med 16:30 in 20:00 uro, v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

Milonga MCC

Včeraj smo se s plesno šolo Milonguero?Sí ponovno prepustili plesnim ritmom. Na prvi poletni milongi je na plesišče povabil DJ Tomaž.

Legendary: Marvel

Tudi ob četrtkih se sedaj družimo s Striparno Oblaček in širimo družabne večere z igro Legendary: Marvel. Pridružite se nam vsak teden med 19:00 in 22:00 uro! Čakajo vas zanimive in aktualne igre!

Retro sejem urbane pop kulture preteklosti in sedanjosti

Trenutno v MCC! V družbi Striparna Oblaček listamo stripe, si izmenjujemo igrače ter vinilke in se pogovarjamo o svojih zbirateljskih izkušnjah. Še imaš čas, skoči k nam!

Milonga MCC

Srede so pri nas pogosto dan za ples. In ne katerikoli. Za milongo! Takrat se posvetimo sladkim tandam, čutnim korakom, drug drugemu in seveda - sebi! Se že veselimo naslednjega večera in te vabimo, da se nam na njem pridružiš tudi ti.

Projekt 365

Vsak dan ujeti v fotografijo - pravi izziv! Mladi fotografi nam v sklopu Projekta 365 skozi razstavo pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se je izkazala za velik izziv. Kako so mu mladi ustvarjalci bili kos, si lahko ogledate na nedavno odprti razstavi, ki je še vedno na ogled v Celjskem mladinskem centru!

Djemberajina bobnarska delavnica

Ob ponedeljkih se v Celjskem mladinskem centru sproščamo in glasbeno ustvarjamo. Vsak teden namreč gostimo delavnico bobnanja na "djembe" bobnu. Urimo se v tehnikah osnovnih udarcev, igranja ritmičnih fraz in seveda veliko improviziramo. Naslednjič se nam pridruži tudi ti!

Magic The Gathering

Petki so pri nas rezervirani za Striparno Oblaček in MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegneta v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Open mic večer

Včeraj smo v MCC Kavarni zadnjič pred poletjem pripravili "OPEN MIC VEČER", v sodelovanju z Vocal BK Studiem, Celjskim mladinskim centrom in Klubom študentov občine Celje. Tokratna gostja je bila Amadea Begović, ob spremljavi pianista Aljaža Šumeja. Prepevali smo slovenske in tuje uspešnice, nato pa so pred mikrofon ob spremljavi klavirja in kitare stopili še drugi nadebudneži. Oglej si nekaj utrinkov najbolje obiskanega kavarniškega večera do sedaj!

Družabne igre - Legendary: Marvel

Naše sodelovanje s Striparno Oblaček smo še obogatili! Sedaj se družimo tudi ob četrtkih, ko družabne večere širimo z igro Legendary: Marvel.

Pridružite se nam vsak teden med 19:00 in 22:00 uro! S seboj lahko prinesete tudi svoje igre, ki jih bomo z veseljem igrali z vami.

MCC na Paradi učenja 2018

Teden vseživljenjskega učenja je ena najvidnejših kampanj na področju izobraževanja v Sloveniji in je letos potekala od 11. do 20. maja. V njenem sklopu se je odvilo ogromno prireditev, s katerimi smo se dogajanju pridružili tudi v Celju. Osrednji dogodek je bil Parada učenja v organizaciji Ljudske univerze Celje, na katerem smo sodelovali tudi mi! Z nami ste se lahko igrali ulični Človek ne jezi se (v povečani različici) in pokramljali o vsem, kar vas je zanimalo na področju izobraževanja.

Vrednotenje mladinskega dela

V torek smo se mladinski delavci udeležili usposabljanja Vrednotenje mladinskega dela v sklopu projekta MLADIM.

Spoznavali smo kazalnike uspešnosti našega dela, jih interpretirali in merili učinke. Predvsem pa smo pridobili zelo širok pogled na spekter dela, ki ga opravljamo ter med seboj primerjali svoje organizacije.

V petek smo se nasmejali na stand-upu

Jernej Celec in Matic Kokošar sta v petek, 11. maja dodobra nasmejala obiskovalce v Celjskem mladinskem centru. Dogodke v okviru Tedna Evrope 2018 sta zapeljala v smeri zgodb, stereotipov o državah članic EU, o tem kako je vstop v EU spremenil slovensko družbo ter ali se dijake iz Zreč že smatra kot mladinsko izmenjavo? Če ste zamudili večer poln smeha, si lahko ogledate vsaj fotografije dogodka.

Sobotna tržnica "Od vil do vilic" uspela

V okviru Tedna Evrope smo v soboto, 12. maja 2018 med 10. in 13. uro postavili urbano tržnico v atriju Celjskega mladinskega centra. Na tržnici je bilo mogoče kupiti in degustirati izdelke naslednjih ponudnikov:
- turistična kmetija Arbajter
- kmetija Bezgovšek
- čebelarstvo Majcen
- Pekarna Geršak d. o. o, Celje
- Kmetija FLIS
- Domača štacuna
- Brinečev kmečki mlin d.o.o.
- Kmetija Vizjak

Udeleženci so bili navdušeni nad raznoliko ponudbo slovenskih pridelkov in izdelkov. Namen dogodka je bil predstaviti kmetije iz Savnijske regije in promovirati kmetijstvo in razvoj podeželja v Sloveniji.
Če ste zamudili priložnost, si lahko fotografije z dogodka ogledate spodaj.

Organizator Tedna Evrope 2018: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Predavanje Zavestno starševstvo

Ne samo za otroke in mladino, tudi za starše smo pripravili nekaj poučnega!

Tokrat smo v sodelovanju z JZ Socio Celje in Zvezo prijateljev mladine Slovenije pripravili predavanje Zavestno starševstvo, s priznanima predavateljema dr. Albertom in Leonido Mrgole. Skozi pogovor smo staršem ponudili novo znanje, ki jim bo v doprinos k lažjemu in bolj povezanemu družinskemu življenju.

Potopis Havaji

V četrtek, 10. 5. 2018 smo v MCC Kavarni s ShaPPo ponovno pripravili odličen potopis! Tokrat smo se z Darjo Tratar potepali po Havajih. Pripovedovala nam je o svojem življenju na otoku Kauai, kjer je preživela kar leto in pol ter potešila vse naše "firbce". Je tudi vas navdušila za nov izlet?

Potovanje po Evropi z najmlajšimi

V četrtek, 10. maja 2018 smo bili v gosteh pri vrtcu Mavrica v Vojniku. Tri skupine otrok so danes spoznavale Evropsko unijo. Z nadobudnimi in brihtnimi malčki smo potovali po Evropi, spoznavali države članice, njihove zastave in glavna mesta. Čeprav ravno spoznavajo črke, pa dobro poznajo nekatere države in njihove zastave. Eden izmed otrok je vprašal: "A v tej državi živi Božiček?" Ali veste, katero državo je imel v mislih?

Dogodek smo izvedli v okviru Tedna Evrope 2018, ki ga organizirata Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Zdrav slovenski zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva! Prav zato smo za vas ponovno pripravili brezplačen Zdrav slovenski zajtrk, s katerim želimo mlade in mlade po srcu spodbuditi k zdravemu načinu življenja.

Da je bil kar se da najbolj zdrav, so nam tokrat zajtrk pomagali pripraviti: Domača štacunaPekarna Geršak in Sendvičarna.

Degustirali evropska vina in sire

V torek, 8. maja smo v kavarni MCC-ja pripravili kulinarični pohod po vinorodnih regijah držav članic Evropske unije. Sommelier je predstavil značilnosti vin, kako jih ponuditi, kako shranjevati in predvsem kako kombinirati s siri, da se okus vina najbolje izrazi. Namen dogodka je bil predstaviti kulinarično in vinsko raznolikost v državah članicah Evropske unije.

Obiskovalci so bili vedoželjni in so sommelierja kar dodobra izmučili z različnimi vprašanji.
Kako je bilo na dogodku si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Dogodek je v okviru Tedna Evrope 2018 organizirala Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Razstava odprta za ogled

Danes ob 11. uri smo Teden Evrope tudi uradno otvorili s prvim dogodkom. Pregledno razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament je odprl dijak 2. letnika Gimnazije Celje - Center ter dijak 2. letnika vzporednega glasbenega izobraževanja, ki ga v sodelovanju izvajata Glasbena šola Celje in I. gimnazija v Celju. Maj Antončič je odigral Odo radosti, Ludvika Bethovna, ki jo je leta 1972 Svet Evrope razglasil za evropsko himno.

Pregledna razstava slovenskih volitev v Evropski parlament se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.
Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament. Edini evropski organ, ki se oblikuje z neposrednimi volitvami v državah članicah Evropske unije. V nadaljevanju je predstavljen volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije.
V prvem delu nam je bilo pomembno tudi izpostaviti ključne dogodke, ki so se pričeli 15. januarja 1992, ko so takratne države članice Evropske unije priznale Republiko Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. S polnopravnim članstvom v Evropski uniji, 1. maja 2004, je Republika Slovenija pridobila pravico in dolžnost izvesti volitve v Evropski parlament.
V drugem vsebinskem sklopu razstave so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Od prvih slovenskih volitev v Evropski parlament in do danes, je  bilo izvoljenih 10 poslancev in 8 poslank z različno dolgim mandatom. Vsebinsko drugi sklop zaključujemo z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore podal šele prihodnjega maja.

Strokovno pomoč pri pripravi kot tudi slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje. Razstava bo na ogled do 22. maja tukaj v atriju Celjskega mladinskega centra, potem pa bo potovala po ostalih občinah v Savinjski regiji.

Organizator Tedna Evrope 2018: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

Evropska vas v Celju

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska se z veseljem vsako leto odzove povabilu pri sodelovanju na zaljučnem dogodku Evropske vasi. Danes med 11. in 14. uro smo delili publikacije, odgovarjali na vprašanja, sukali kolo sreče in mimoidoče preizkušali v kvizu EU.

Stojnico sta obiskala tudi predsednik RS Borut Pahor in župan Mestne občine Celje, gospod Bojan Šrot
EUandME

Kako je dan potekal si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Magic: The Gathering v MCC

Vsak petek, ob 16:30 uri se pri nas zbere ekipa Striparne Oblaček, ki v sodelovanju z MTG Celje pripravi beg v fantazijski svet. V družbi Luka Žabkarja se "kartožerci" vsakič znova lotijo kultne igre Magic: The Gathering, ki ne razočara tudi z novostmi. Prav danes so igralci pripravili Dominaria launch party in spoznali čisto sveže sete kart.

Klubski petek: Jackson in Alter Ego

Takole pestro pa je, ko dogaja v MCC! 27. aprila smo na praznični dan namreč zaključili sezono klubskih petkov Kluba študentov občine Celje, ko sta nas zabavali skupini Jackson in Alter Ego. Oglej si nekaj utrinkov!

Foto: Nik Skerbiš

Janja pričela nabirati prostovoljske izkušnje v Latviji

S 1. marcem je Janja pričela s prostovoljskim projektom v Latviji. Celjski mladinski centr jo je na to pot pospremil kot pošiljajoča organizacija. Sedaj, ko se je ustalila in spoznala delovanje gostiteljske organizacije, nam je poslala njene vtise in predvsem spregovorila o tem zakaj in kako se je odločila za ta korak. Več si o njeni izkušnji lahko prebereš spodaj.

Že od nekdaj v meni tli želja po potovanjih, želja živeti v tujini. V srednji šoli sem z odprtimi in hitrimi rokami sprejela vsako možnost odkrivanja sveta zunaj naše deželice. Tako sem Evropo in večino današnjih tujih prijateljev spoznala preko mladinskih izmenjav. Nato je prišel čas študija, bil je tudi čas za potovanja, a še vedno mi je nekaj manjkalo. Nato sem na spletu zasledila informacijo o EVS programih, in seveda sem morala preizkusiti še to. Obiskala sem Celjski mladinski center, da bi kaj več izvedela o tem in sem pri Sonji Majcen tudi dobila vse informacije. Želja je bila Skandinavija ali Islandija. Ja, sem zimski človek. Prijavila sem se na veliko projektov, a žal me nikjer niso sprejeli – menda je kar ‘naval’ na sever. Z malo razočaranja sem hitro opustila željo o EVS-u. A ker EVS lahko koristiš le med 18 in 30 letom, sem lani spomladi zopet začela z raziskovanjem, kam bi lahko odšla. Dandanes na socialnih omrežjih lahko zaslediš veliko aktivnosti in tako sem nekega dne videla objavo kolegice iz Latvije, da za 1 leto iščejo prostovoljca v njihovem kraju, v Talsiju. Seveda sem ji takoj napisala sporočilo in dogovori so se začeli. Čas je hitro bežal in s 1 marcem 2018 se je začelo moje novo poglavje na tem koncu Evrope. Sem v kraju, kjer imam prijatelje z mladinskih izmenjav iz srednje šole. Talsi je majhno mesto z 11.000 prebivalci. Mesto ali kraj leži na 9 gričih in obdajata ga 2 jezera. Lušten kraj. Moj EVS ppravljam na organizaciji Talsu Novada Fonds (prevod: Regijski sklad za razvoj). 2x na teden se srečam z mladostniki in z njimi imamo različne pogovore, včasih jim pomagam pri učenju angleščine, včasih pa čas preprosto preživimo ob igranju kart ali drugih različnih igrah. Njihovo zanimanje za učenje angleščine je veliko. Dobila sem celo vprašanje, če bi bila jaz njihova učiteljica na osnovni šoli.

Seveda pa bom v sklopu mojega EVS-a organizirala tudi različne delavnice, saj je ena izmed glavnih nalog te organizacije dobrodelnost, saj tako pomagamo različnim družinam, predvsem otrokom, da se lahko udeležijo določenih aktivnosti. Organizirali bomo tudi različne glasbene večere, kino na prostem, čez nekaj dni bo državno prvenstvo v rallyu in bomo tam tudi mi in bomo organizirali različne delavnice.

V sklopu EVS-a ima vsak prostovoljec on-arrival training in mid-training. Na teh dveh dogodkih spoznaš še ostale prostovljce, ki so v državi gostiteljice in so tvoji novi prijatelji oz. moja nova družīna, kot jim jaz sedaj rečem. Na svojem on-arrival treningu sem spoznala 15 novih prijateljev z vseh koncev Evrope in ki zdaj opravljajo EVS po celi Latviji. In prav z vsemi sem dnevno v kontaktu. Smo res kot ena velika družīna. Skupaj žuramo, potujemo, se izobražujemo, se imamo fajn.

Čas kar beži in tudi to leto bo minilo, kot bi mignil.

Če rad-a potuješ in se še zraven kaj novega naučiš – je to to.

EU mene briga in dijaki Gimnazije Celje - Center

Danes dopoodne smo preživeli v družbi 80-tih dijakov Gimnazije Celje - Center. Trije drugi letniki so bili razdeljeni v tri skupine, katerim smo dodelili trenerje. Delavnice EU mene briga, ki sta jih izvedli mladinski delavki Celjskega mladinskega centra Katja in Alja, je dopolnila delavnica trenerjev Markota in Lee. Izvedla sta izkustveno delavnico, katereo namen je ozavestiti udeležence o pomenu socialnega vključevanja med mladimi. Delavnico je omogočil MOVIT.


Delavnice EU mene briga pa so bile na tematiko poznavanja držav članic, glavnih mest in prepoznavanja zastav, nadaljevali smo z kvizom o državah članicah, njihovih arhitekturnih in kulturnih znamenitosti, in še več. Malce se nam je zataknilo pri geografskem pregledu  in držav članic in širjenju EU. Blesteli pa so v poznavanju glasbe, hrane in zanimivih podatkih, ki so jh črpali iz lastnih izkušenj in potovanj.

Kako smo dan preživeli skupaj si lahko ogledate na fotografijah.

Festival prostovoljstva 2018

V Celjskem mladinskem centru smo v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in v sodelovanju z Mestno občino Celje v petek, 20. aprila 2018 pripravili Festival prostovoljstva 2018. Na njem smo razglasili Naj prostovoljce leta 2017 v petih starostnih kategorijah in podelili priznanja za udejstvovanje v preteklem letu vsem prostovoljcem, ki so bili prijavljeni na natečaj. Na ta način smo se jim zahvalili za njihovo nesebično delo in prispevek k družbi. K sodelovanju smo povabili različna podjetja, društva, organizacije in šole s Celjskega, ki so se na vabilo z veseljem odzvali.

Tradicionalno prireditev, ki smo jo pripravili že 13. leto zapored, je povezoval moderator Milan Ninić, lanski prejemnik državnega priznanja za izjemno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti. Festival je otvorila pevka Anabel s svojim pevskim prvencem Ob kavi. Sledila sta pozdravna govora podžupanje Mestne občine Celje, mag. Darje Turk, ki je bila tudi častna gostja, in direktorice Celjskega mladinskega centra, Sonje Majcen. V nadaljevanju je sledilo podeljevanje priznanj in nagrad. Izmed vseh prispelih 35 prijav je komisija izbrala 7 Naj prostovoljcev. To so: Aljaž Mavrič – prostovoljec Prostovoljnega gasilskega društva Zagrad – Pečovnik, Sara Vrečko - dijakinja Gimnazije Celje – Center, Medeja Mahnič – prostovoljka Zveze Sonček Celje in Celjskega mladinskega centra, Matej Lednik – ustanovitelj in aktivni sodelavec Zavoda VOZIM, Marija Železnik – prostovoljka Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo, Neža Timer – prostovoljka Društva klic upanja in Marta Aman – prostovoljka Medgeneracijskega društva za samopomoč Savinja. Praktične nagrade so letos zanje prispevali pokrovitelji: ZPO Celje, Thermana Laško, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zavod Celeia Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Mladinska knjiga. Za bogato prostovoljsko udejstvovanje smo se s priznanji zahvalili tudi ostalim nominirancem, ki jih je letos bilo kar 28.

Podelitev je spremljal bogat kulturni program, ki so nam ga na odru pomagali soustvarjati Srednja zdravstvena šola Celje (katere prostovoljci so nam pomagali tudi pri predpripravi dogodka), ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje ter Društvo gluhih in naglušnih Celje. Istočasno s programom so se na stojnicah predstavile naslednje organizacije: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska, Rdeči križ – območno združenje Celje, Društvo proti mučenju živali Celje, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Društvo gluhih in naglušnih Celje, Socio – večgeneracijski center, Zveza Sonček Celje, Gimnazija Celje – Center, Društvo tabornikov rod II. grupe odredov Celje in Slovensko društvo Hospic. Svojo stojnico je imela tudi Stiparna Oblaček, ki je obiskovalce navduševala z demonstracijo risanja »Fantasy art«, katero je izvedel stripar Denis Polanc. Program, ki se je odvijal na stojnicah nam je pomagal omogočiti Simbio.

Vsem sodelujočim se za pomoč in doprinos k izvedbi Festivala prostovoljstva 2018 iskreno zahvaljujemo. Za pripravljenost sodelovati bi se radi zahvalili tudi Društvu Beli tiger - društvu za pomoč in samopomoč socialno ranljivim skupinam ter Prostovoljnemu gasilskemu društvu Frankolovo, ki se zaradi višje sile festivala žal nista mogla udeležiti. Brez vseh vas dogodek ne bi bil to kar je, velik poklon prostovoljcem in njihovemu delu. Kot vsakodnevno prikazujejo in dokazujejo sami, je v slogi moč. Z medsebojno podporo lahko dosežemo veliko in v lokalnem okolju pustimo velik pečat.

Dogodek delno financira EU.

Usposabljanje StopR

Med 16. in 20. aprilom 2018 smo v Celjskem mladinskem centru gostili mladinske delavce in partnerje projekta StopR. Izvedli smo namreč 5-dnevni trening s področja uporabe orodij in metod dela na temo preprečevanja radikalizacije mladih. Sodelujpče države so predstavile primere in predebatirali smo kaj imajo tovrstne skupine skupnega v različnih državah i po kakšnem principu delujejo. Prvič smo si ogledali tudi postavljeno spletno stran oziroma platformo projekta in v parih preizkusili vse njene funkcionalnosti. Seveda je spremljevalni / prostočasovni program vklučeval tudi piknik, veliko kolesarjenja in igro Človek ne jezi se!.

Noč knjige 2018

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije: ŠC Celje je v sodelovanju z Amnesty International v ponedeljek, 23.4. v našem mladinskem centru izvedla dogodek Noč knjige 2018. Glavna tematika večera je bila: PoMISLI! v kakšnem svetu želimo živeti.

Gosta sta bila Blaž Kovač, pravnik, in Mirjana Učakar, izbrisana, nato pa je dijak Gašper Stupan spregovoril o vlogi Evropskega sodišča za Človekove pravice.

Gostili so tudi Bošnjaško mladinsko kulturno društvo Velenje, ki so prikazali narodne noše in nato še zaplesali v njih. 

Anime Konvencija Celje

To je bila prva tovrstna konvencija v Celju! Vse od spoznavanja sodobnih ter starejših do najpopularnejših mang, animejev ter video igric! 

V soboto, 21.4., so naš mladinski center prevzeli anime navdušenci v sodelovanju s Samurai of Celje. Ogledali ste si lahko različne stojnice (kjer boste lahko tudi kaj kupili), preko predavanj spoznali mnogo stvari, se preizkusili v video igricah! 

Kako smo se imeli fajn, si poglejte v fotogaleriji.

Sejem starih stripov - april

Spet je bilo živahno na 3. soboto v mesecu aprilu, saj smo v MCC atriju imeli Sejem starih stripov, ki ga prirejamo v sodelovanju s Striparna Oblaček.

Prelistali smo kultne stripe, poučili se o ustvarjalcih in tudi dopolnli svojo zbirko s kakšno dobro "klasiko"! Z mlajšimi bralci smo se šli tudi nagradno igrico Prepoznaj strip junake in jih nagradili s stripi. 

Poglejte si foto utrinke v galeriji.

ŠTUDENTSKA KONFERENCA - IZZIVI MLADIH IN PRILOŽNOSTI V MEDNARODNEM OKOLJU

V četrtek, 12. 4. 2018 se je odvila 8. študentska konferenca “Izzivi mladih in priložnosti v mednarodnem okolju" na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študij v Celju.

K sodelovanju je bila povabljena tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska., Na njej je koordinatorica Sonja Majcen študentom predstavila priložnosti za pripravništvo v inštitucijah EU, v okviru programa Erasmus + predstavila priložnosti mladinskih izmenjav, usposabljanj ter Evropsko solidarnostno enoto ter EURES pobudo Moja prva zaposlitev. 

Svetovni dan zdravja 2018

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1950 določila Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila. V sklopu letošnjega slogana "Zdravje za vse" se je obeležitvi pridružilo tudi mesto Celje in ob tej priložnosti pripravilo večdnevni program v sodelovanju z različnimi organizacijami.

Dogajanju sta se pridružila tudi Informacijska točka Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center. Prav na 7. april ste nas lahko našli na Krekovem trgu, kjer smo se v veliki družbi igrali "ulični" Človek ne jezi se (v povečani različici) in nudili informacije na področju zdravja v EU. Pri tem so igralci kar sami postali figurice, zmagovalcem pa smo podelili simbolične nagrade, ki jih je prispevala Informacijska točka Europe Direct Savinjska.

Vabljeni k ogledu utrinkov mestnega vikend utripa!

TAPOS - Program RR

Ta vikend se je pri nas v sklopu TAPOS - taborniški pospeševalnikodvila še zadnja delavnica drugega kroga Programa RR, ki smo jo tokrat izvedli v sodelovanju s Študentski servis Maribor. Pogovarjali smo se o uresničevanju načrtov udeležencev in o tem, kakšnih izzivov se bodo lotili z na novo pridobljenimi znanji. Z vami delimo nekaj utrinkov, ki smo jih zbrali! 

V boju proti odvisnosti

Pretekli vikend smo prostore našega MCC odstopili za dober namen. Med 23. in 24. marcem se je pri nas na delovnem vikendu namreč mudilo Mladinsko združenje za preprečevanje odvisnosti. Kovali so nove strategije v boju proti različnim oblikam zasvojenosti, ki jih bodo implementirali v svojem nadaljnjem delu. Želimo jim veliko uspehov!

Djemberaja: Bobnarska delavnica

Bobnali smo! Zakaj? Ker je zabavno, ker sprošča in ker smo lahko tako glasbeno ustvarjalni. :) V Mcc Celjski Mladinski Center smo izvedli delavnico bobnanja na "djembe" bobnu, ki je simbol zahodno-afriške kulture. Učili smo se tehnike osnovnih udarcev, igranja ritmičnih fraz in seveda improvizirali na polno. Naslednjič se nam pridruži tudi ti! Delavnice bodo potekale vsak ponedeljek ob 19:00 uri. Več informacij na: djemberaja@gmail.com.

Pozdrav pomladi

Si komaj čakal/a pomlad? Mi tudi! In to tako zelo, da je ena izmed naših aktivnih prostovoljk Sabina Decman dobila prav posebno idejo! "Jaz bi naredila dogodek Pozdrav pomladi!", se je glasila njena mladinska pobuda, h kateri smo seveda takoj z veseljem pristopili. :) V Mcc Celjski Mladinski Center smo tako med 21. 3. in 22. 3. pomlad pozdravili tako, kot se spodobi! Posvetili smo se znanilkam pomladi, raznobarvnim cvetlicam in zelenim rastlinam, s katerimi smo olepšali našo okolico in s tem del mestnega jedra. Priredili smo ustvarjalne delavnice, na katerih smo spoznavali rastline, se učili sajenja in presajanja različnih cvetlic, grmovnic in drevesnic, ter krasili lončke in cvetlična korita. Pri tem so nam pomagali dijaki Gimnazija Celje - Center in Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje - Srednja šola, ki so nas presenetili s kupom idej, v naš atrij pa vnesli svoj zeleni pečat! Dogodek je zaradi velikega zanimanja iz enodnevnega zrasel kar v dvodnevni, pridružili pa so se nam še mladi ustvarjalci iz Nizozemske, ki so se v Celju udeležili mladinske izmenjave. Oglejte si nekaj utrinkov našega pestrega druženja!

Dogodka ne bi bilo brez zvestih sponzorjev: OBI, Cinkarna Celje, d.d., Vrtnarstvo Piramida Krašovec - Damjana Srebotnjak, Cvetličarna DARJA Dar-Denj - Darja Srebot, Davidov hram in Kmetijske zadruge Celje.

Za pomoč pri organizaciji in promociji dogodka se zahvaljujemo tudi: Urh, Žiga Gobrovec, Lucija Keblič, Janez Horvat in Andreja Petrovic.

Foto: Katarina Vinter in Nataša Homšak

MCC ob prazniku Mestne občine Celje

11. aprila Celje - knežje mesto obeležuje Praznik Mestna Obcina Celje. Praznovanju se vsako leto na svoj način pridružimo tudi mladi. Tudi letos smo se ob tej priložnosti lotili poslikave oglasnih panojev na prostem. Šole in drugi javni zavodi na Celjskem smo tako kreirali umetnine na temo »40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju«. Oglejte si, kako nastaja pano Mcc Celjski Mladinski Center, pri katerem so nam pomagale mlade ustvarjalke Gimnazija Celje - Center! Iskreno se jim zahvaljujemo za trud!

Improvizirana komična kriminalka Žajfa

V soboto se je v Mcc Celjski Mladinski Center zgodil zločin, izginila je žajfa! :) A nič hudega, tu so bili člani gledališke skupine Improgalaktiki, ki so rešili primer in našli kradljivca! Odlična predstava v organizaciji Društva EPIK Teater, ki so jo soustvarjali in režirali tudi obiskovalci je nasmejala še tako resne obraze.

STRIP razstava in sejem starih stripov

V soboto smo se s Striparna Oblaček zabavali po stripovsko! Tokrat smo se na STRIP razstava in sejem starih stripov spoznali z izkušenima striparjema Iztokom Sitarjem in Denisom Polancem. Ogledali smo si njuno novo razstavo in ustvarjanje stripov v živo. Dogajanje je dopolnil sejem starih stripov, ki je bil prava poslastica za zbiratelje!

Delovni obisk centra za mlade Ruše - CEZAM

V petek, 16. 3. smo se oglasili na delovnem obisku v Centru za mlade Ruše - CEZAM Ruše, kjer smo si ogledali eden najlepše urejenih zavodov v Sloveniji, ki ponuja tako pestre programske, kot tudi prostočasne vsebine. Pogovarjali smo se o programih obeh centrov in izmenjali primere dobrih praks, ter ugotovili, da bi najdene sinergije lahko v prihodnosti privedle do uspešnih skupnih projektov. Seveda pa nismo pozabili tudi na kanček zabave, zato smo na kegljišču Športnega parka Ruše odigrali prijateljsko tekmo.

4. Kavarniški "Open mic" večer

Pretekli četrtek smo v MCC Kavarni ponovno pripravili "OPEN MIC VEČER", v sodelovanju z Vocal BK Studio, Mcc Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Tokratna gostja je bila Gaja Prestor, ob spremljavi pianista Aljaž Šumej. Prepevali smo slovenske in tuje uspešnice, nato pa so pred mikrofon ob spremljavi klavirja in kitare stopili še drugi nadebudneži. Naslednjič si to lahko prav ti! Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

Klub posavskih študentov v MCC

Pretekli vikend so se pri nas mudili aktivisti Klub posavskih študentov, ki so se udeležili delavnice "team buildinga" in "brandinga". Delovni vikend v sproščujočem okolju so izkoristili za kovanje novih načrtov.

Osnovne mladinskega dela - interno usposabljanje

Pretekli petek smo pri nas gostili Lauro in Urbana iz Mreža MaMa, ki sta za letos zaposlene v mladinskih centrih, v MCC pripravila posebno usposabljanje z naslovom Osnove mladinskega dela. Kar okoli 35 udeležencev sta seznanila z zgodovino in osnovami mladinskega dela v Sloveniji, osnovnimi definicijami, ki definirajo mladinsko polje, vizijo mladinskih centrov, ter različnimi oblikami njihove organizacije. 

Okrogla MIZA: Študentsko delo ali obremenitev študentov?

Danes so se pri nas zbrali dijaki ter se udeležili okrogle mize na temo študentsko delo, ki jo je organizirala Dijaška organizacija Celje. Govorci okrogle mize so bili Miha Kordiš, poslanec stranke Levica in nekdanji študentski aktivist, Matjaž Razdrih, študent in član predsedstva pri Sindikatu združenega dela ter Tim Krhlanko, dijak in soustanovitelj Dijaške organizacije Celje. Skupaj so predstavili različne vidike in razumevanja študentskega dela, spodaj pa prilagamo nekaj fotografij o samem dogodku. 

Igraj se z nami drugič

Za nami je druga družabna sobota, ko smo se lotili bolj ali manj poznanih namiznih iger. Za vsakega se je našlo nekaj, poleg razvedrila pa smo nahranili tudi naše možgančke.

Živa knjižnica: 1. izdaja

Europe Direct Savinjska je v soboto, 24. februara 2018, v prostorih osrednje knjižnice Celje izvedla prvi dogodek v okviru cikla ŽIVA KNJIŽNICA. Na prvi izdaji so se nam pridružili udeleženci preteklih izmenjav in so skozi svoja pripovedovanja, izkušnje in spomine predstavili mladinske izmenjave. Kako potekajo, kje se prijaviti, kakšen je urnik, kakšni so stroški, ipd. Povedali so kakšna so bila njihova pričakovanja in strahovi pred odhodom in ali so se le ta skozi aktivnosti in doživetja uresničila. 

Ker nismo navajeni samo govoriti, so udeleženci iz časopisnih izrezkov pripravili plakat na temo kaj jim pomeni udeležba na mladinski izmenjava in česa so se naučili. Vsak je s pomočjo plakata predstavil svojo izkušnjo.

Če se nam želite pridružiti na 2. izdaji, spremljajte naš Facebook profil Infopentlja, kjer bomo objavili naslednji dogodek.

Utrinke z dogodka si lahko ogledate spodaj.

Počitniške ustvarjalne delavnice

Tudi letos v Celjskem mladinskem centru nismo pozabili na šolarje, ki kljub počitnicam želijo svoj prosti čas preživeti ustvarjalno. Včeraj in danes smo tako zanje pripravili razigrane Počitniške ustvarjalne delavnice. Izdelovali smo lovilce sanj, se igrali Človek ne jezi se in balinčkali. Z delavnicami nadaljujemo tudi v preostalem delu tedna, dobimo pa se vsak dan med 10:00 in 13:00 uro. Pridruži se nam!

Tom Costo: Prigode modernega samca - predstavitev knjige

Preteklo soboto smo se v Mcc Kavarna družili z pisateljem, igralcem in vsesplošnim ustvarjalcem Tomom Costo. Pri nas je predstavil svojo novo knjigo Prigode modernega samca, v kateri opisuje življenje, kot se odvija in na svoj način predstavlja svoje misli. V prijetnem ambientu smo preživeli sproščen in zelo nasmejan večer.  :)

Koncert Roch heroes in Tooth in The Sky

V petek, 23. februarja je Klub študentov občine Celje pri nas pripravil novo rock poslastico. V dvorani Celjskega mladinskega centra smo prisluhnili norim ritmom lokalnih glasbenih skupin Rock Heroes in Tooth In The Sky.

Foto: Matic Gabriel

Izvedba delavnice: Iskanje zaposlitve in priprava življenjepisa

Danes med 12. in 14. uro je Europe Direct Savinjska v Celjskem mladinskem centru organizirala delavnico: Iskanje zaposlitve in priprava življenjepisa 3.0.

15 udeležencev je prisluhnilo EURES svetovalki o zaposlitvenih priložnostih v tujini. Razložila in pokazala jim je EURES portal, kako poiskati zaposlitve, na katere informacije je potrebno biti pozeoren pri odhodu ter katere so finančne spodbude.  

PROGRAM:
- 12.00 – 12.45 - EURES – portal za iskalce služb in finančna pobuda Tvoja prva EURES zaposlitev 
- 12. 45 – 13.10 - orodje za pripravo življenjepisa EUROPASS
- 13.10 – 13.30 – programi mobilnosti v okviru EU (Erasmus + - mobilnosti in prostovoljna služba), Evropska solidarnostna enota

Pregledali smo tudi značilnosti EUROPASSA ter pregledali 5 osnovnih načel za dober življenjepis. V nadaljevanju smo predstavili mobilnosti v EU v okviru programa ERASMUS + Mladi v akciji ter program Erasmus za mlade podjetnike ter si ogledali video. 

Predstavitveni ppt-ji so spodaj v prilogi, prav tako si lahko ogledate fotografije z dogodka. 
 

Milonga večer v kavarni

Ponovno smo se v družbi plesne šole Milonguero?Si družili na plesnem večeru v kavarni Celjskega mladinksega centra, kjer so se plesalci plesne zvrsti tanga združili in prepustili ritmom glasbe. kako je bilo, si poglej na fotografijah. 

TRIVIA night Kluba študentov občine Celje

Študetje in dijaki so se ta petek v MCC-jevi kavarni preizkušali v kvizu življenja, kjer so bila vprašanja razdeljena nvrazlične kategorije. Vzdušje je bilo sproščeno in odgovori spontani. Kako so se imeli pa v kolažu spodnji fotografij:).

Foto: Matic Gabriel

V svet FANTAZIJE

Z novim letom smo sklenili sodelovanje z lokalno Striparno Oblaček. Kaj to pomeni? Redna tedenska srečanja in petkov pobeg v svet kartaške igre Magic the gathering v družbi Luka Žabkarja. Skupina kvartopircev se vsak petek popoldan združi v prostorih Celjskega mladinskega centra ter poda v svet raziskovanja in fantazije. 

Če se ti zdi, da bi se lahko preizkusil_a v njihovi družbi, so njihova vrata vedno na široko odprta in prostora je dovolj za vsakega naslednjega igralca. 

Šolska impro liga v Celju

Včeraj so v Celjskem mladinskem centru v sklopu ŠILE - Šolske impro lige, Skorbureti Celjski - Impro GCC gostili ekipi Gimnazija Šiška in Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana. Poglejte si utrinke zabavnega kulturniškega februarskega večera, na katerem smo se dodobra nasmejali!

Okrogla miza: Ugriznimo v kislo jabolko

Včeraj smo se z Društvom BELI TIGER na okrogli mizi UGRIZNIMO V KISLO JABOLKO Občutka BREZDOMSTVA lotili malo resnejših tem. Brezdomstvo v Sloveniji prehaja v vse večji porast tudi med mladimi, zato smo spregovorili o tej aktualni problematiki. Društvo se uspešno spopada s problemom brezdomstva in v okviru dobrodelnih projektov pomaga družinam v stiski. Bi jim radi pomagali tudi sami, pa ste zamudili predavanje pri nas? Pridružite se jim na naslednjem, ki bo 20. 2. 2018 v Velenju!

2. Delavnica moderne kaligrafije

Zaradi velikega povpraševanja smo včeraj že drugič letos izvedli delavnico moderne kaligrafije, na kateri smo spoznavali kaligrafska pravila in teorije. Pod vodstvom Tanje Užmah Mosquera smo trenirali osnovne poteze, vadili pisanje posameznih črk in izdelali svoje prve kaligrafske umetnije. Nastalo je nekaj čudovitih izdelkov!

PUSTovanje

Preteklo soboto smo v Celjskem mladinskem centru pozdravili pustni čas in zarajali med prvimi v Celje! Našemili smo si obraze, plesali ob zabavni glasbi, ustvarjali na tematskih delavnicah, se lotili pobarvank velikank, se mastili s krofi in še, in še... Za zabavo je poskrbel Čarodej Jole Cole z animatorkami, ki so nas seznanili s obveznimi pustnimi vragolijami. Letos nas je obiskalo kar okoli 600 pustnih šem, kar je največ do sedaj! Najboljše smo razveselili s super praktičnimi nagradami. Imeli smo se izjemno in že komaj čakamo naše naslednje skupno druženje!

Letošnji sponzorji, ki so poskrbeli za nagrade nagrajencev so:
Potovalna agencija Palma, ZPO Celje, otroška trgovina 4kids, Zavod Celeia celje, Mladinska knjiga, Muzej novejše zgodovine Celje in Pekarna Geršak

Potopis: Južna Afrika in Šri Lanka z Maldivi

Ta teden smo ponovno v sodelovanju s ShaPPa pripravili potopis, ki nas je tokrat popeljal vse do dežel tople poloble - Južne Afrike in Šri Lanke z Maldivi. S Sebastjanom Šobo smo se pogovarjali o njegovi popotniški izkušnji in iskali ideje za lastne podvige. Katera dežela pa mika tebe? :)

TAPOS usposabljanja

V januarju smo začeli z drugo izvedbo usposabljanj pod imenom TAPOS. V sodelovanju s Taborniškim pospeševalnikom se vsak drugi vikend pod strokovnim vodstvom izvedejo številne delavnice in tečaji, ki so namenjeni mladim še nezaposlenim. Program Spoznaj se, mladim omogoča, da razvijejo nove navade in veščine, bolj pozitiven pogled na svet kot tudi situacije, v katerih se znajdejo. 

Za v pogled, kako potekajo srečanja in kakšno je vzdušje v skupini, prilagamo slike. Morda te pritegne, da se udeležiš naslednjega sklopa usposabljanj, ki sledi v aprilu:).

Foto: TAPOS

Igraj se z nami

Za nami je prva družabna sobota, ko smo v družbi blogerke o namiznih družabnih igrah, spoznali nekaj od ponujenih in nepoznani družabnih iger. Kaj se je igralo, kaj dogajajo objavljamo v slikah, več o igrah pa izveš tukaj

Razstava Iz pekla v raj

Včeraj, na prvi četrtek v februarju, smo v Celjskem mladinskem centru otvorili razstavo fotografij z naslovom Iz pekla v raj. Razstavljena zbirka fotografij velja kot ena izmed prispevkov slovenskega društva Hrtji svet, s katero želijo seznaniti javnost o življenju galgov in podencev v Španiji, ter "greyhoundov" v državah, kjer potekajo hrtje dirke.

Sabo so pripeljali tudi svoje nove štirinožne družinske člane, ki so uspeli najti svoj nov dom in zasluženo ljubeče okolje pri članih društva kot tudi drugih ljubiteljih hrtov. Kako smo se družili, si lahko ogledate na fotografijah. 

Delavnica: Čista bobnarija

V soboto, 27.1.2018, smo bobnali na Djembe bobnu, ki je simbol zahodno afriške kulture. Poudarek je bil na spoznavanju zahodno-afriških ritmov, tehniki osnovnih udarcev, poslušanju in igranju enostavnih ritmičnih fraz, zanimivih ritmičnih igrah in improvizaciji. 

Koncert Odprava zelenega zmaja

V petek smo skupaj s Klubom študentov občine Celje doživeli odpravo. Ne, nismo že odšli na počitnice;), smo pa uživali v glasbi in družbi glasbene skupine Odprava zelenega zmaja iz Ajdovščine. Zamigali smo na znane slovenske komade in popevke zaigrane na prav poseben zmajski način. 

Foto: MCC in Amadej Canjuga

Delavnica moderne kaligrafije

Kakšna so kaligrafska pravila in teorije, so na včerajšnji delavnici moderne kaligrafije spoznavali udeleženci. Natrenirali so tudi osnovne poteze, zvadili pisanje posameznih črk ter izdelali prvi samostojni kaligrafski izdelek. Polni znanja z novo veščino in potrebnimi pripomočki so udeleženci prijetno zaključili dan. V družbi Tutajne, se je pisanje zdelo mačji kašelj:).

Sejem starih stripov

Letošnje sodelovanje med Striparna Oblaček in Celjskim mladinskim centrom je obrodilo še eno dodatno aktivnost - sejem starih stripov. Za nami je prvi sejem, ki smo ga kljub zimskemu času izvedli kar v atriju mladinskega centra. Obiskovalci so lahko prelistali kultne stripe, se pouči o ustvarjalcih in dopolni svojo zbirko s kakšno dobro "klasiko". Sejem smo popestrili še z risarsko delavnico na temo Fantazijski liki iz Warhammer-ja, svetovno znane strateške namizne igre, ki jo je odvodil umetnik Denis P. Art.

Okusi in doživetja sveta: Brazilija

Otvorili smo četrto sezono Okusi in doživetja sveta, kjer smo začeli z Brazilijo. 

V soboto, 20. januarja smo otvorili četrto sezono težko pričakovane serije dogodkov Okusi in doživetja sveta, ko smo spoznavali kulinariko in glasbo Brazilije. Naše brbončice je s tradicionalnimi brazilskimi jedmi razvajala Katka Catia Bhakti, glasbeno noto pa je večeru dal Denise Dantas trio. Goste je pozdravil tudi sam veleposlanik Federativne republike Brazilije, g. Renato Mosca. Zbrani so doživetje nadvse pohvalili, zato komaj čakamo, da bomo lahko razkrili, katero državo bomo raziskovali prihodnjič!

Kavarniški ˝OPEN MIC˝ večer

Tudi ta mesec je ustaljeno sodelovanje med Celjskim mladinskim centrom, Klubom študentov občine Celje ter Vocal BK studiem priredilo še en uspešen kavarniški večer z gostjo Saro Lamprečnik ob spremljavi pianista Aljaža Šumeja.
Spodaj nekaj utrinkov, morda se kje najdeš;). 

Delavnica risanja STRIPovskih junakov

Vsako sredo ob 16:30 se pri nas zberejo ustvarjalci, striparji, risarji... vsakdo, ki si želi ustvarjati stipovske in domišljijske junake. V sodelovanju z likovno šolo ˝ArtCore˝, ki jo vodi Denis P. Art ter Striparno Oblaček ob sredinih popoldnevih prirejamo delavnico risanja stipovskih in domišljijskih junakov, kjer nam razložijo, kaj so osnovne oblike in gradniki v likovnem ustvarjanju, kaj so uravnotežene postavitve in barvni kontrasti ter še in še. Udeležba je brezplačna. Pridruži se nam.

Poletje 2018 na povsem drugačen način!

STA potovanja so včeraj v MCC pripravili predstavitev dela v tujini.

Delo v tujini je danes povsem na dosegu roke in skoraj nujni del dobrega CV-ja. Izkušnja dela v tuji kulturi obogati vsak življenjepis, še bolj pa osebo, ki se odpravi onkraj meja. Svet postane majhen in prijatelji ostanejo do konca življenja.

Odgovorili so na vprašanja, kot so: kako mojim vrstnikom uspe preživeti poletje v ZDA in se podati na ''road trip'' po zahodni obali, ne da bi izpraznili svoj varčevalni račun, in nas pripravili na neprecenljivo izkušnjo našega življenja.

Spregovorili so tudi o opcijah za delo v Kanadi, Avstraliji, na Novi Zelandiji, Londonu in drugod.

*Sprehod skozi zgodovino glasbe*

V soboto, 13.1.2018, so se v Celjskem mladinskem centru mudili mladi pevci, ki se z glasbeno potjo šele seznanjajo. Pod spretnim vodenjem glasbenice Marte Zore, so pevci prepevali pesmi vse od leta 1800 naprej ter do današnjih dni. Tako so se predstavili širši javnosti ter izkusili, kako je nastopati pred kamero. Celotno dogajanje je posnela televizijska ekipa, obiskal pa jih tudi sam Gojmir Lešnjak Gojc in preizkusil še svoje glasilke:). 

Foto: Klemen Finkst.

Potopis NAMIBIJA, BOCVANA in ZIMBABVE

V četrtek, 11.1.2018 ob 20:00 uri je v MCC kavarni potekal potopis o Namibiji, Bocvani in Zimbabveju z agencijo ShaPPa in Rokom Kofol.

Potovanje po Namibiji, Bocvani in Zimbabveju je po avtorjevem mnenju potovanje po najlepšem koščku sveta, kjer živalski svet sploh ni toliko v ospredju, kot bi pričakovali. Zakaj filmska Afrika? Ker so stereotipi o Afriki lahko še kako napačni. Tu gre za urejene ceste, prekrasne kempe in vse tisto, kar človek le sanja, da bi enkrat doživel: spiti kokakolo z Bušmanom, plesati s plemeni in spati pri njih, ujeti v kamero velikih 5, preleteti puščavo, se sprehajati z levi, in še in še.

Nefiksov JEZIKOVNI KLUB

Danes smo v sodelovanju z Zavodom Nefiks zaključili s prvim sklopom jezokovenga tečaja za jezik angleščina. Skupina se je družila vsako sredo in osvajala jezikovne prvine angleškega sveta. Spodaj nekaj utrinkov, prav kmalu pa nadaljujemo z naslednjim sklopom jezikovnega tečaja. 

Do naslednjič;). 

V svet STRIPOV in IGER

Z novim letom smo sklenili sodelovanje z lokalno Striparno Oblaček. Kaj to pomeni? Redna tedenska srečanja za stripožerce in druge, ki ta svet šele odkrivate:).

Dobivamo se vsako sredo in petek, ko skupaj in pod strokovnim vodstvom umetnika Denisa P. Arta na papirju oživljamo stripovske junake ali pa se podamo v fantazijski svet preko kartaške igre Magic the Gathering v družbi Luka Žabkarja.

Pridi še ti, boš videl, kako fantazijsko je lahko vse skupaj;).

XIV. ROCK maraton

V petek, 22. decembra, smo ob 20:30, pripravili že XIV. tradicionalni Rock maraton v sodelovanju s Klubom študentov občine Celje in Vocal BK Studiom. Na tokratnem koncertu so se predstavile skipine:

  • RADIO JAM je skupina, ki je izvedla promocijo prvenca je slovenska rock skupina, ki prihaja iz Celja. ​Vsak član skupine je doprinesel edinstven nabor spretnosti, kreativne ideje in svoj okus do glasbe. Skupina je tako formirala svoj stil, katerega jedro predstavlja rock.
  • SHADY TRICK So pet članska Rock and Roll zasedba, igrajo avtorsko glasbo, ki ima korenine v Rocku ter Bluesu. 
  • MLADI IGRAJO ROCK pa je skupina treh bratov, ki se jim je pred kratkim pridružila zelo talentirana mlada pevka. Stari so od 9 -12 let in igrajo stari rock. 

Če ste zamudili svež veter mladega rocka, potem si poglejte utrinke na spodnjih fotografijah. 
Foto: Blaž Sluga

Šentov zaključek

Pretekli petek smo celjskemu dnevnemu centru za duševno zdravje Šent omogočili, da so v naših prostorih izpeljali pravi praznični zaključek. Pri organizaciji in izvedbi dogodka so sodelovali člani društva ter mnogi prostovoljci in dvorano Celjskega mladinskega centra spremenili v prostor rajanja in prazničnega veselja:).

Oglejte si utrinke dogajanja. 

Kultura poniževanja

V sodelovanju z društvom Parada ponosa razstavo Kultura poniževanja, ki jo je spremljala interaktivna delavnica. Potekala je kot okrogla miza, pri kateri so udeleženci z nami delili lastne iskušnje medvrstniškega nasilja in kjer smo skupaj govorili o problemih, izzivih in rešitvah nasilja med mladimi, ki je lahko povezano tudi z spolno identiteto. Temeljni cilj projekta je povečati prepoznavnost in ozaveščenost o vzrokih in posledicah vrstniškega nasilja -bullyinga ter nasilja na spletu – cyberbullyinga.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan od ponedeljka do petka med 8.00 in 20.00 uro v razstavnih prostorih Celjskega mladinksega centra. 

Neformalni obisk g. Renata Mosca

Smo face ali nismo? V torek, 12.12.2017, smo se družili z gospodom Renatom Mosco, veleposlanikom Brazilije, ki se je pri nas oglasil na neformalnem obisku!
#načrtujemo #kuhamo #novostinavidiku

Izvedba tretje fokusne skupine

Pri projektu MYNNOVA smo izvedli tretjo fokusno skupino, kjer so udeleženci ocenjevali primernost platforme. Katere karakteristike so jim všeč, kaj bi spremenili, katere informacije pogrešajo, ipd. Njihove povratne informacije nam bodo izredno pomagale pri izboljševanju platforme, ki jo bomo uradno predstavili v decembru.
#Euromentor Community

Made with Y: Zaposlitveni Bootcamp v Celju

V sodelovanju z Zavodom Ypsilon in Klubom študentov občine Celje smo v preteklem tednu izvedli celotednesko brezplačno BOOTCAMP usposabljanje za mlade. Udeleženci so si skozi teden razvili mehke veščine, ki jih mladi v 21. stoletju potrebujejo za uspešen vstop v poslovni svet izzivov. Preko interaktivnih delavnic so krepili javno nastopanje, si oblikovali napreden življenjepis, raziskali trg, marketinh in prodajo ter se preizkusili v digitalni komunikaciji in mreženju. Skupino sta vodila izkušenja trenerja Matej Delakorda in Aljaž Zupan. 

Foto: MCC in Aljaž Zupan

(Ba)kanal MCC

To soboto se je v Mcc Kavarna odvila prva v ciklu akustičnih sobot z naslovom (Ba)kanal! Mlada glasbenika Nejc Praznik in Jaka Kovše, člana dueta "Ja, ne" sta nas popeljala skozi cikel svoje avtorske glasbe. Tukaj je že nekaj utrinkov, fanta pa sta obljubila tudi nov video!

Glasbene večere z lokalnimi glasbeniki izvajamo vsako 2. soboto, zainteresirani za nastop pa nam lahko pišete na: bakanalmcc@gmail.com.

Vabljeni k druženju!

Nefiks zaposlitvene rešitve

Za nami je še eno usposabljanje za mlade, ki ga je izvajal Zavod Nefiks. V Celjskem mladinskem centru je potekalo brezplačno dvomesečno usposabljanje v okviru projekta Zaposlitvene rešitve

Poleg dobrih prijateljstev, ki so nastala med projektom, so se udeleženci naučili prilagajati CV in motivacijsko pismo glede na delovno mesto, pripraviti svojo samozavestno predstavitev na zaposlitvenem razgovoru, kako se znajti med različnimi oblikami začasnega dela in ovrednotiti vse svoje kompetence.

Pridobili so tudi novo strokovno zanje s področja postavljanja lastne spletne strani, programa Excel, vloganja in PR-ja.

Karaoke night v MCC kavarni

Preteklo soboto so se v MCC vrnile karaoke. Dijaška sekcija Kluba študentov občine Celje je poskrbela za pevsko vzdušje, kjer so številni z izbrano pesmijo pokazali svetu svoj talent! Sramežljivost je hitro padla in mikrofon je postal najbolj zaželjen predmet v kavarni;). Spodaj si poglej utrinke te zabavne noči. 

Foto: Matic Gabriel
 

Delavnica aktivnega evropskega državljanstva na Srednji zdravstveni šoli v Celju

Aktivno evropsko državljanstvo in participacija mladih sta dve obsežni temi ter kompleksna koncepta. 45 minutno delavnico smo izvedli v skupini 29 dijakov 4.a razreda Srednje zdravstvene šole v Celju. Skozi nekaj preprostih vaj in korakov smo mladim želeli približati in jih vzpodbuditi k temu, da sami iščejo vzporednice med lastnimi izkušnjami in temo delavnice. Opredelili smo nekaj razlogov, zakaj je paricipacija v družbi tako v interesu posameznika kot celotne družbe. Na koncu smo jih opremili še s koristnimi informacijami za aktivnejše evropsko državljanstvo.
Nanem delavnice je prav v tem, da mladi začnejo o sebi razmišljati kot o aktivnem državljanu in ne samo v lokalni skupnosti, temveč tudi v evropskem pomenu.

Razstava EU SI ti: Prostovoljstvo smo mi vsi

Europe Direct Savinjska in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, sta v okviru projekta EU SI ti pripravili razpravo EU SI ti: PROSTOVOLJSTVO smo mi vsi, dne 25. septembra 2017, v dvorani Celjskega mladinskega centra.

61 udeležencev razprave se je dotaknilo tem kot so: kako postati prostovoljec, s kakšnimi izzivi se srečujejo organizacije, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljce, beleženje in prepoznavanje prostovoljskega dela, priložnosti Evropske prostovoljske službe in Evropske solidarnostne enote.

Po razpravi so udeleženci v delovnih skupinah aktivno sodelovali pri iskanju rešitev na ključna vprašanja, ki so bila izpostavljena v prvem razpravnem delu. Sedem skupin je predstavilo izzive in rešitve na tematike:
- prostovoljstvo;
- motivacija za prostovoljstvo;
- promocija prostovoljstva;
- učinki prostovoljstva;
- mentorska podpora prostovoljcem;
- kako obdržati prostovoljce?
- sodelovanje organizacij.

V galeriji Celjskega mladinskega centra bodo rešitve in nabori ukrepov predstavljeni in na ogled vse do 14. decembra 2017.

Vabljeni!

Božičkovi pomočniki na delu:)

Letos smo v Celjskem mladinskem centeru čisto pravi božičkovi pomočniki! Nasmehe delimo v sklopu projekta Božiček za en dan, danes pa je naša ekipa obiskala tudi Božičkovo tovarno daril v Planet Tuš Celje. Humanitarno društvo Enostavno pomagam smo priskočili na pomoč pri obdarovanju otrok staršev, ki si daril ne morejo privoščiti. 
Pridružite se srčni ekipi in ostanite pomočnik tudi vi! Časa imate še do 11. decembra! 

Gledališka predstava: Medene solze

Preteklo soboto se je v MCC odvijala krstna gledališka upirzoritev z naslovom Medene solze, avtorja Benjamina Zajca. Na našem odru se je predstavila gledališka skupina Apes iz Kamnika, ki vam je podala uprizorjen pogled na dramsko besedilo, ki tematizira soočanja oseb potem, ko se zgodi tisto, o čemer se ne govori. Kako močno (ali pa tudi ne) so vstopili v naše polja ugodja, pričajo spodnje fotografije. 

 

Ustvarjalna mladina - si za malo drugače?

V mesecu novembru so se v Celjskem mladinskem centru zvrstile likovne delavnice pod skupnim naslovom Ustvarjalna mladina. Dogodek je bil namenjen spodbujanju druženja, ustvarjanja in promociji, ter povezovanju med ustvarjalci v likovnem svetu. Udeleženci so ustvarjali v sproščenem in kreativnem vzdušju, si izmenjavali mnenja in izkušnje ter tako pridobivali nova znanja. Ob koncu projekta se bo izdal katalog “Ustvarjalna mladina 2017″, v katerem se bodo predstavili umetniki in njihova dela. 

MEDIAFEST2017: Potopis KIRGIZIJA - skrivnostno kraljestvo nomadov

Na tokratnem potopisu sta nas sestri Žekar popeljali skozi Kirgizijo. Predstavili sta svojo sliko skrivnostnega kraljestva nomadov in kaj je potovanje pomenilo zanju. Kirgizija, ki ji pravijo tudi Azijska Patagonija ju je navdušila s prečudovito naravo, s snegom pokritimi sedemtisočaki in neskončnimi visokogorskimi pašniki, ki so v poletnih mesecih polni konj, krav in ovac. Vsaj v mislih smo se tja preselili tudi mi. 

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...