Fotogalerija

Izvedba drugega treninga

Med 17. in 23. avgustom 2018 je Celjski mladinski center sodeloval na drugem delu usposabljanja, ki je potekalo ob Ohridskem jezeru v Makedoniji, v okviru projekta OPEN. Tokrat smo se izobraževali na področju dela z mladimi z učnimi težavami ter mladimi, ki so gibalno ovirani. Sodelavki MCC-ja Katja in Tina sta v okviru treninga izvedli dve delavnici. Tina je predstavila zakonsko podlago in trenutne razmere dela z učenci s specifičnimi učnimi težavami ter predstavila primere inkluzivnosti in vključevanja otrok s posebnimi potrebami v šolski sistem. Izvedla je tudi praktični preizkus, ki nam ga je omogočil Zavod VOZIM. Od njih smo si namreč izposodili Drunk Busters očala, ki so nam na treningu služila kot orodje, kako le za trenutek stopiti v čevlje osebe z s poslabšanim vidom. Sodelavka Katja pa je predstavila metode dela in načine, kako vsakodnevne aktivnosti v organizacijah prilagodimo mladim, ki so gibalno ovirani in tako poskrbeti, da so aktivnosti vsem dostopne. Tovrstno delavnico smo tudi izvedli na prvem treningu, kjer smo aktivnosti prilagajali slepi in slabovidni mladini, disleksikom ter avtistom. Omenjene metode dela bodo v nadaljevanju projekta dostopne tudi na spletu v sklopu online usposabljanja. Zato nas spremljajte še naprej in si tako zagotovite dostop do praktičnih spletnih usposabljanj.

Kako smo se imeli in kaj smo počeli pa si lahko pogledate na fotografijah.

Preoblikovanje negativnih sporočil v pozitivna

Včeraj sta Informacijska točka Europe Direct Savinjska in Osrednja knjižnica Celje organizirali poletno izdajo Žive knjižnice.

V tokratni izvedbi so sodelovali udeleženci mladinske izmenjave, ki jo gosti Celjski mladinski center. 31 mladih iz Španije, Italije, Latvije in Slovenije je z obiskovalci knjižnice in mimoidočimi v Lapidariju na Savinjskem nabrežju poklepetalo o motivaciji za udeležbo na mladinski izmenjavi, o organiziaciji in pripravi na odhod iz domovine, o tem, kako se znajti v tuji državi in kako navezati stike z mladimi iz drugih kulturnih okolij. Med druženjem so umetniško preoblikovali sovražni govor, ki so ga v obliki grafitov tekom dneva iskali po celotnem mestu, v pozitivna sporočila in slike. Mladinska izmenjava, ki poteka pod naslovom E-ville skupnost v boju proti sovražnem govoru in radikalizaciji mladih, poteka do 19. 7. Rezultate izmenjave, preoblikovana sporočila in umetniški performans v stilu senčnega gledališča, boste lahko videli že danes na uradnem odprtju razstave, ki bo ob 16. uri v Celjskem mladinskem centru.

Zaključna konferenca

Sodelavki Celjskega mladinskega centra sta se udeležili zaključne mednarodne konference, ki je potekala 11. septembra v Budimpešti na Madžarskem. Zaključna konferenca je podala različne vpoglede v delo z mladimi, govorniki so predstavili statistične podatke radikalizacije mladih, predstavili kako socialna omrežja vplivajo na proces radikalizacije in kje so pasti le tega globalnega nenadzorovanega prostora. Med govorniki je bila tudi partnerka iz Bolgarije, ki je predstavila spletno platformo StopR in spodbudila prisotne nevladne organizacije k oddaji metodologije in k uporabi že oddanih metodologij v svoje delo. 

Naslednji dan 12. septembra pa smo se sestali samo projektni partnerji na zaključnem sestanku, ker smo pregledali opravljeno delo, evalvirali smo celotni projekt in mednarodno konferenco, se seznanili z nadaljnjimi koraki in dorekli smernice za finančno in končno poročilo.

Fotografije s konference si lahko ogledate spodaj.

Fantasy art

Včeraj smo se na delavnici Fantasy art ponovno družili z mladimi talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Juncker: "Enotni sežemo više."

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v včerajšnjem letnem govoru o stanju v Uniji (#SOTEU) pred evropskimi poslankami in poslanci v Strasbourgu predstavil prioritete za prihodnje leto in svojo vizijo, kako lahko Evropska unija nadaljuje izgradnjo "enotnejše, močnejše in bolj demokratične Unije", kar je bila tema njegovega lanskega govora. V luči čedalje bolj negotovih razmer v svetu je izpostavil potrebo po večji suverenosti Evrope, da bo ta lahko prevzela pomembnejšo vlogo pri reševanju globalnih vprašanj in svojo usodo vzela v svoje roke. Bistvo pripadnosti Evropski uniji je, da smo združeni močnejši, je izpostavil Juncker: "Enotni sežemo više" – to prepričanje je bistvo tega, kaj pomeni biti del Evropske unije. Z delnim združevanjem naše suverenosti – tam, kjer je potrebno – postane vsaka nacionalna država močnejša.

 

Juncker je v govoru omenil tudi 18 konkretnih pobud o migracijah in mejah, varnosti, svobodnih in varnih volitvah, partnerstvu EU z Afriko in EU kot globalnim akterjem, ki jih je danes predstavila Evropska komisija. Komisija si bo prizadevala za takojšnjo uresničitev teh predlogov, da bodo do vrha v romunskem Sibiuu in evropskih volitev maja 2019 prinesli pozitivne rezultate za ljudi.

 

Več informacij o predsednikovem govoru o stanju v Uniji, vključno s pismom o nameri, vsi predstavljeni predlogi in ostali dokumenti, so na voljo na tej povezavi. Dokumenti so oz. bodo v kratkem na voljo tudi v slovenščini. 

 

Poglejte si tudi fotografski dokaz, kako smo pri nas spremljali letošnji State of the Union.

Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu

Včeraj je Teozofska knjižnica in bralnica Alme M. Karlin pri nas pripravila inspiracijsko-kreativno delavnico, kjer so predstavili program "Bodi sprememba, ki jo želiš videti v svetu" in konkretizirali izvedbe mini projektov v njegovem sklopu. Če ste jo zamudili in bi radi izvedeli več o tem, kako prispevati k trajnostnemu razvoju in miru na svetu, jim pišite na: knjiznica@jivatma.si.

Koncert Zlatko

Pretekli petek smo se v MCC zabavali ob dobri glasbi! Tokrat je bil na vrsti "rap". Ozračje je ogrel celjski DJ Teeto, nato pa smo na odru pričakali enega in edinega Zlatana Čordića! Zabavi v središču mesta so se pridružili tudi DrogArt in Sisters Kurtoš. Ste jo zamudili? Tukaj je nekaj utrinkov.

Foto: Jon Simonič in naša malenkost

Za podporo pri izvedbi dogajanja se zahvaljujemo: Grafiki Gracer d.o.o., Nepremičninam Celje, Združenju DrogArt in Radiu 1.

          

Potopis »Olija the Walkerja«

Ponovno smo vas razveseljevali z zanimivimi popotniškimi zgodbami. Tokrat je bil z nami Oliver Tič, bolj poznan kot »Oli the Walker«. Gre za slovenskega "ekstremnega" pohodnika, ki je leta 2016 prepešačil znamenito TransAmerica Trail, 6804 km dolgo kolesarsko pot, ki se začne na zahodu ZDA v mestu Astorija (Oregon) in konča na vzhodu ZDA v mestu Yorktown (Virginia). Ta podvig pa je še samo dodatno »podžgal« njegovo željo po sprehajanju po svetu. Zato leta 2018 načrtuje 3 leta trajajočo pot čez južno in severno Ameriko. Kilometrino bo tokrat kar početveril in tako prehodil kar 24000 km.

Več o njegovih dogodivščinah najdete na olithewalker.com. Oliver bo vesel tako dodatnih vprašanj, kot tudi vaše podpore, pri njegovi poti pa mu lahko pomagate s prostovoljnimi prispevki.

Striparji v MCC

Vsak teden znova se razveselimo družbe mladih striparjev. Pod vodstvom Denis P. Art se pri nas namreč vsak četrtek odvijejo likovne delavnice Fantasy art. Pridružite se skupinici, ki se še vedno veča!

Fazanovanje GCC

Včeraj se je pri nas odvilo Fazanovanje Gimnazija Celje - Center, ko so na dogodku že izkušeni dijaki višjih letnikov v svoje vrste sprejeli svoje mlajše sošolce - »fazane«. Novinci so morali prestati niz izzivov in preizkušenj. Oglejte si nekaj utrinkov zanimivega popoldneva!

Zdrav slovenski zajtrk

Tudi v tem šolskem letu se je vrnil TRADICIONALNI in BREZPLAČNI Zdrav slovenski zajtrk! Začenši danes vas vsako 1. sredo v mesecu razvajamo z dobrotami lokalnih ponudnikov!

Razstava Jane Selič »Življenje in vse kar je zraven«

V ponedeljek smo otvorili razstavo ustvarjalke Jane Selič, z naslovom »Življenje in vse kar je zraven«. Sama razstava je smiseln preplet fotografij iz trenutkov, ki sestavljajo naše življenje. Razstave ne glejte po tem kar vidite, temveč preberite spremljajoči drobni tisk. Prepleti besed vzeti iz življenja so nastali izključno na podlagi spoznanj vzponov in padcev. Razstava je na ogled vse do 21. 9.

Odprtje razstave v Knjižnici Šentjur

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je danes v Knjižnici Šentjur na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.

 

Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament, volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije. V drugem vsebinskem sklopu so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Vsebinsko drugi sklop zaključujemo z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore podal šele prihodnjega maja.

 

V knjižnici Šentjur bo razstava gostovala do 3. oktobra. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.

Razstavo delno financira EU.

Tribute to legends: Kobra Rockshow

Zadnji počitniški dan so publiko v Celjskem mladinskem centru na že tradicionalnem koncertu "Tribute to legends" ogreli in razživeli odlični Kobra Rockshow. Oglej si nekaj utrinkov celjske rock poslastice!

Foto: Nik Skerbiš in naša malenkost

Fantasy art

Prejšnji teden smo ponovno v dobri družbi risali stripovske junake. Delavnice "Fantasy art" sedaj izvajamo ob četrtkih, medtem ko se ura ni spremenila. Pridružite se nam tudi vi!

"COOL"turni teden za otroke - petek

"COOL"turni teden za otroke ter konec avgusta in počitnic zaključujemo igrivo in nasmejano. Danes smo svoj prosti čas preživljali ob družabnih igrah, skupaj z vašimi najmlajšimi pa smo pripravili tudi malico. Na njihovo željo smo namreč pekli pomfri. 

Vse, ki bi se z nami radi družili tudi po začetku šole vabimo, da spremljate naš program!

Kreativni inkubator - petek

Zadnji dan Kreativnega inkubatorja smo izkoristili za klepet s kar dvema gostoma! O filmski umetnosti smo se pogovarjali z Alenom Pavšarjem, enim vidnejših slovenskih režiserjev nove generacije. Naslednja gostja je bila novinarka in avtorica spletnega bloga MadKat, Katja Štingl, s katero smo pokramljali o ujetih trenutkih ter zapisih na družabnih omrežjih.

Gostje tega izjemno zanimivega tedna so mladim uspešno predali svoje izkušnje, spoznanja ter vodila in v njih spodbudili ustvarjalnost. Tako se bodo lažje lotili izzivov, ki jih čakajo pri njihovih kariernih in izobraževalnih poteh.

Kreativni inkubator - četrtek

Tokrat smo imeli priložnost kramljati s kar dvema gostoma! Prvi - Ivan Soče je priznan publicist, založnik, bloger, predavatelj, avtor štirih knjig in 200 poljudnih strokovnih člankov s področja zdravja, prehrane in osebne rasti. Predal nam je osnovna vodila, ki jih moramo upoštevati za zdravo življenje. Drugi gost - Samo Mervar pa je uspešen fotograf, sodelavec različnih agencij in uradni fotograf več lepotnih licenc, doma ter v tujini. Izdal nam je nemalo skrivnosti fotografije.

Dvojno "dozo" informacij pripravljamo za vas tudi jutri! Z nami bosta Alen Pavšar in Katja Štingl, s katerima se bomo pogovarjali o filmski umetnosti in družabnih omrežjih.

"COOL"turni teden za otroke - četrtek

Četrtkov "COOL"turni dan je bil namenjen predvsem ustvarjanju! Z zbrano druščino, ki je iz dneva v dan večja, smo se tokrat lotili izdelave obeskov za kjuče! 

Jutri se bomo preizkusili še v družabnih igrah in si pripravili nekaj prigrizkov po željah vaših najmlajših. Se vidimo še zadnji dan delavnic?

Kreativni inkubator - sreda

Danes smo na Kreativnem inkubatorju spoznali Lucijo Koželj - priznano kozmetično tehnico, frizersko mojstrico, ter članico Državne izpitne komisije za Nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) Vizažist in Maniker. Z nami je delila svoje bogate izkušnje ter nam predala ključna znanja s področja negovalne in dekorativne kozmetike.

Pridružite se nam tudi na jutrišnji delavnici, ko pričakujemo kar 2 gosta! Z nami bosta Ivan Soče in Samo Mrvar, s katerima bomo kramljali o zdravem načinu življenja in fotografiji.

"COOL"turni teden za otroke - 3. dan

V sklopu "COOL"turnega tedna za otroke smo se ponovno družili z vašimi najmlajšimi! Tokrat smo se udeležili različnih športnih iger in se preizkusili v peki odličnih palačink, ter se tako poslovili od odhajajočih počitnic. Obiščite nas tudi na jutrišnji ustvarjalni delavnici, ko bomo izdelovali obeske za ključe!

Z glasbo do vrelišča: Balkan boys

V soboto, 25. avgusta se je v dvorano MCC vrnila sezona koncertov in z njo tradicionalni Z glasbo do vrelišča! Na prizorišču smo tokrat pozdravili skupino Balkan boys, ki je razgrela zbrano publiko in poizkusila pregnati dež. Ne spreglejte utrinkov večera!

Foto: Gregor Vrečko

"COOL"turni teden za otroke - 2. delavnica

2. dan delavnic "COOL"turnega tedna za otroke smo preživeli umetniško, športno in zgodovinsko hkrati! Ustvarjali smo kronice in gradove iz papirja, nato pa smo se s KUD Galiarda preizkusili v srednjeveškem plesu. Super zabava, ki si jo je ena izmed udeleženk zaželela tudi za rojstni dan! 

"COOL"turni dan pa pripravljamo tudi jutri, ko se bomo ob športnih igrah in peki palačink poslovili od počitnic!

Kreativna ponedeljek in torek

Včeraj smo pričeli s čisto svežim projektom Kreativni inkubator! Prvi dan delavnic smo posvetili LEPOTI, povezani z umetnostjo. Z gostjo Majo Antončič smo si privoščili dan na terenu in obiskali Galerijo sodobne umetnosti.

Kaj pa smo pripravili danes? Dan namenjamo MODI, o kateri smo se pogovarjali s kreatorko Jolando Thaler! Ustanoviteljica uspešne blagovne znamke Thaler je z nami delila nasvete, izkušnje in izzive modnega oblikovanja.

Pridružite se nam tudi jutri, ko nas bo obiskala nova gostja! Z Lucijo Koželj se bomo posvetili negovalni in dekorativni kozmetiki.

Predstavitev priložnosti za mlade v EU

Danes smo v sklopu Kreativnega inkubatorja, ki poteka v Celjskem mladinskem centru med 27. in 31. avgustom in katerega namen je, da mladi preživijo počitnice z motivom, saj poteka v smislu novega formata delavnic s strokovnjaki na področjih mode, lepote, zdravega načina življenja in umetnosti, predstavili priložnosti, ki jih Evropska unija ponuja za mlade. Tako smo podrobneje izpostavili možnosti v okviru Evropske solidarnostne enote, mladinskih pobud, mladinskih izmenjav, program Erasmus za mlade podjetnike in EURES - Moja prva zaposlitev. Mladi so sedaj opremljeni z informacijami oziroma z navodili kje in kako jih poiskati, na njih pa je, da se aktivirajo in pričnejo uresničevati svoje sanje. In pri tem jim programi Evropske unije lahko še kako pomagajo.

"COOL"turni teden za otroke

"COOL"turni teden je v polnem zagonu. Za nami je prvi "COOL"turni dan za otroke, ko so vaši najmlajši z argentinskimi glasbeniki spoznavali zanimiva glasbila. Nekatera so mali glasbeni nadobudneži imeli priložnost preizkusiti prvič! Družimo se tudi jutri, 28. 8. Pridružite se nam na srednjeveški plesni delavnici!

Socialno vključevanje v mladinskih centrih - Utrinki iz Latvije

Projekt Socialno vključevanje v mladinskih centrih je 24 mesečni projekt, ki ga Mreža MaMa pripravlja v sodelovanju s partnerji iz Estonije (ANK), Latvije (Youth Leaders Coalition) in Nemčije (Jugendkulturundarbeit Oldenburg) ter poteka od oktobra 2017 do septembra 2019. Namen projekta je razviti strateške usmeritve, ki bodo omogočile mladinskim centrom vpogled v programski razvoj na področju socialne vključenosti natančneje, kako iz projektnih vsebin razviti programske vsebine centrov, ki se nanašajo tako na redne vsebine programa kot tudi na upravljanje centrov. V sklopu projekta se bo oblikovala strategija za trajnostni pristop k socialni vključenosti v programe mladinskih centrov in usposobilo programske mladinske delavce in vodje mladinskih centrov kako se soočati z izzivi socialne izključenosti mladih v lokalni skupnosti. 

V okviru projekta se izvajajo tudi študijski obisk, ki omogočajo ogled dobrih praks in mednarodna usposabljanja mladinskih delavcev. Eden izmed študijskih obiskov je potekal med 30. 7. in 2. 8.. Udeleženci so obiskali Latvijo in tam spoznavali dobre prakse mladinskih centrov ter evalvirali napredek projekta. Študijskega obiska se je udeležil tudi predstavnik Celjskega mladinskega centra.

Striparska delavnica

Vsak teden se na delavnici pri nas zberejo stripovski risarski navdušenci! Pridružiš se jim lahko tudi ti! Delavnice potekajo vsako sredo ali četrtek, med 16:30 in 20:00 uro v Celjskem mladinskem centru. Urnik preveri tukaj: Fantasy art - Likovne delavnice. Vstop je prost!

Predstavitev projekta "Opustitev rastlinjakov na robu mesta"

Včeraj so se ljubitelji narave in vrtov pri nas ustavili na posebnem srečanju. Omogočili smo namreč predstavitev projekta Opustitev rastlinjakov na robu mesta - mladi oživljajo degradirana področja Celja, ki vnaša novosti v naše okolje. Vanj se lahko še vedno vključite!

Španska malica

Ker je malica vsekakor pomemben (če ne najpomembnejši ;)) čas v dnevu, smo si jo v petek v MCC-ju naredili še posebej prijetno in začinjeno. Španske prostovoljke, ki so prejšnji teden preživljale v Duhovno prosvetnem centru Svetega Jožefa v Celju, so ustvarjale in pomagale tudi v našem mladinskem centru in hostlu ter pripravile špansko malico. Ker je v Španiji hrana močno povezana s celotnim družbenim dogajanjem in prežeta s tradicijo, je bila naša malica začinjena s plesom in petjem. Postregle so nam odličen gazpacho, tradicionalno hladno andaluzijsko paradižnikovo juho in še bolj znano špansko omleto, tako imenovano tortilla, ki pa se pogostokrat zamenjuje z mehiškimi tortiljami. Mi si bomo dobrote vsekakor še večkrat pripravili. Viva Espana!

MTG

Ponovno se družimo z igralci vedno aktualne igre Magic: The Gathering! V fantazijski svet se podamo vsak petek ob 16:30 uri. Še vedno se nam lahko pridružiš tudi ti, saj igramo vse do 20:00 ure!

Raziskovanje Celja in okolice

Poleg sodelovanja na delavnicah in aktivnostih, povezanih s temtiko sovražnega govora in radikalizacije med mladimi, so si udeleženci mladinske izmenjave v osmih dneh med drugim ogledali Celje, se seznanili z legendami in zgodovino mesta ob pohodu na Stari grad, se podali na lov za zakladom do Drevesne hiške v mestnem gozdu, pripravili medkulturni večer, »supali« in uživali v vodnih športih na Šmartinskem jezeru, Celjskem bazenu in doživeli koncertni utrip poletja v mestu. Družbenje smo zaključili s skupnim piknikom v prijetnem ambientu terase kavarne Celjskega mladinskega centra.

Milonga MCC

Včeraj smo s plesno šolo Milonguero?Sí ponovno stopili v plesne čeveljce. Na poletni milongi je sladke tande za nas pletel DJ Boštjan, prostovoljne prispevke pa je šola tokrat delila z Mačjo hišo. Se že veselimo naslednjega večera!

Otvoritev razstave in gledališki performans

Že v nedeljo, 15. 7. 2018, so se udeleženci izmenjave spoznali z umetniško obliko senčnega gledališča in se preko njihove tematike sovražnega govora in radikalizacije spogledovali z izražanjem omenjenih problemov preko umetniškega performansa brez besed. Celjska umetnica in dramaturginja Katja Gorečan je mlade popeljala v raziskovanje luči, platna, barv, senc in giba. V dveh urah so pripravili kratke performanse pod naslovom "Politics of shadows" (Politika senc) in jih na ogled postavili ob uradni otvoritvi razstave pozitivno preoblikovanih negativnih grafitov, ki je bila 17. 7. v Celjskem mladinskem centru.

Sprehod v knjige

MCC je v soboto gostil pedagoginjo Mašo Jazbec, ki je za naše najmlajše pripravila prav poseben interaktiven dogodek. S pomočjo lutk je skozi igro predstavila nekatere francoske knjižne uspešnice, ki so pri otrocih požele ogromno zanimanja. Na ta način smo med njimi želeli spodbuditi bralno kulturo, jih seznaniti s poslasticami francoskega knjižnega trga in jim približati francoski jezik. In menimo, da nam je uspelo, saj smo se imeli super!

Svetovna kavarna

Za diskurz o sovražnem govoru (prisotnem predvsem na spletu) in radikalizaciji med mladimi, smo v nedeljo, 15. 7. 2018, uporabili metodo svetovne kavarne. Na obravnavane nacionalne tematike smo v petih skupinah diskutirali o problemih in iskali rešitve. Za lažjo reprezentacijo problematik smo za vsako nacionalno temo narisali tudi logotipe.

Rezultati svetovne kavarne bodo združeni v e-priročniku, ki bo v angleškem jeziku in prosto dostopen vsem, ki bi si želeli okrepiti znanje na področju omenjene problematike Udeleženci so postali e-ambasadorji proti sovražnemu govoru in radikalizaciji ter bodo tako nudili oporo drugim mladim v svojih lokalnih skupnostih preko projektnih E-ville Facebook skupin.

1. dan: nacionalne predstavitve in ogled Celja

Led smo v petek, 13. 7. 2018, razbili z nekaj spoznavnimi igrami in seznanitvijo s tematiko mladinske izmenjave. Sledile so nacionalne predstavitve tematik, vezanih na sovražni govor in radikalizacijo. Italija je podrobneje predstavila situacijo v njihovi državi glede družbenega in ekonomskega radikalizma, Slovenija kulturni radikalizem in sovražni govor, Španija ekstremni nacionalizem in Latvija  spletno nadlegovanje. Po uspešnih predstavitvah smo se podali na potep po Celju.

 

 

Multikulturni večer

V petek 13. julija smo večer zaključili s predstavitvami posameznih držav (Italije, Latvije, Španije, Slovenije), iz katerih prihajajo udeleženci mladinske izmenjave. Mladi so pripravili in skuhali tipčne jedi, nas postregli z različnimi napitki in opremili s slikovnim gradivom. Manjkala pa tudi ni zabava, Italijanski kviz, karaoke in plesanje polke. Udeleženci so po celodnevnih aktivnostih kar zaživeli, ko smo jim na razpolago dali oder in mikrofon.

Portugalski večer

Včeraj smo v atriju Celjskega mladinskega centra pripravili Portugalski večer, na katerem smo se imeli odlično!

Kako je pravzaprav nastala ideja o takšnem večeru? V juniju sta se naši ekipi pridružila dijaka iz Portugalske, Beatriz in Rafael, ki pri nas v sklopu programa Erasmus + opravljata poletno prakso. Vzpodbudila sta veliko zanimanja in hitro je nastala ideja o posebnem večeru, s katerim bi predstavila svojo domovino. Najprej sta pozdravila vse zbrane, nato pa v angleščini izvedla predstavitev Portugalske skozi svoje oči. Govora je bilo tudi o kulinariki in glasbi. Ob zvokih čudovitega fada smo tako lahko tudi sami preizkusili tradicionalne portugalske jedi, kot so: Carne de porco à Portuguesa com batatas fritas e salsa (svinjsko meso s pečenim krompirjem in salsa omako), Sardinhas assadas com batatas e salada de pimentos (sardine na žaru s kruhom, krompirjem in solato iz paprike) in Arroz doce com leite e canela (riž z mlekom in cimetom).

Večer smo seveda zaključili v dobri družbi, Bei in Rafu (kot ju "kličemo" sami) pa smo zaželeli čim več lepih ter uporabnih izkušenj v Sloveniji.

Magic: The Gathering

Tako kot vsak petek, se bomo tudi danes družili s Striparno Oblaček ob igri Magic: The Gathering. Oglej si nekaj trenutkov prejšnjega petka in se pridruži dogajanju na tokratnem! Začnemo ob 16:30.

Mladinska izmenjava - nora izkušnja

Že pred samim začetkom izmenjave so bili polni pričakovanj, idej in vprašanj kaj, kako, kje, kdo, zakaj, in še več. Spodaj si lahko preberete, kako so vse skupaj doživljali udeleženci.  

Med 24. in 30. 6. 2018 je v Palermu potekala mladinska izmenjava z imenom 'Pride and Prejudice', v kateri je poleg udeležencev iz Italije, Španije in Madžarske sodeloval tudi Celjski mladinski center. Cilj projekta pa je bil pridobiti nova znanja in vedenja, katerih cilj je premagovanje predsodkov. Obravnavali smo tudi diskriminatorna vedenja proti različnim družbenim skupinam (migranti, LGBT skupnost, ženske itd.) in tako krepili vrednote, kot so prijateljstvo, strpnost in solidarnost, ter spodbujali izmenjavo informacij med različnimi kulturami.
 

Prvi dan je bil namenjen spoznavanju ožjega kroga udeležencev iz posameznih držav. Sledile so dejavnosti za spodbujanje timskega dela in skupnega reševanja problemov, nato pa smo skupaj sestavili pravila obnašanja, ki so veljala za vse nas do konca izmenjave. Po večerji je sledilo neformalno druženje ob igranju različnih družabnih iger.
 

Drugi dan se je pričel z meditacijo (»mindfulness«), sledili so energizerji, nato pa smo izvedli dve aktivnosti v sklopu diskriminacije. Pri prvi smo se razdelili v skupine in vsakemu dodelili vlogo neke osebe, katero so poznali le drugi. Nato smo se do drug drugega morali obnašati skrajno diskriminatorno. Sledila je aktivnost, pri kateri smo morali preoblikovati povedi tako, da te ne bi užalile nikogar. Popoldan so se dejavnosti odvijale v bližnjem parku. Pridružile so se nam tudi skupine migrantov, katere smo najprej bolje spoznali z aktivnostjo »speed dating«. Nato smo skupaj sestavili zemljevid sveta, igrali pantomimo ter peli pesmi. Po koncu vodenega programa se je druženje nadaljevalo v hostlu, kjer so vse skupine predstavile svoje tradicionalne jedi.
 

Tretji dan je bil namenjen počitku. Izkoristili smo ga za obisk čudovitega mesteca Cefalù, kjer smo izvedli zgolj eno vodeno aktivnost. Sledilo je neformalno druženje na plaži, kjer smo skupaj čofotali v vodi, igrali odbojko in nogomet. Zvečer pa je v mešanih skupinah sledila refleksija o minulih dneh. 
 

Četrti dan je bil namenjen lovu na zaklad. Vsaka skupina je dobila list z vprašanji o kulturnih, zgodovinskih in arhitektonskih znamenitostih v Palermo. Najti odgovor na vprašanja ni bilo enostavno, saj je bila uporaba telefonov prepovedana. Tako je morala vsaka skupina z obiskom vseh krajev ali znamenitost ter poizvedovanjem pri mimoidočih priti do želenih informacij. V popoldanskem času smo predstavili dobljene rezultate. Sledil je prosti čas, zvečer pa smo se udeležili zabave 'Palermo Pride'.

Peti dan smo v skupinah pripravili in izvedli socialne eksperimente na temo rasizma, jezika, okolja itd. Dobljeni rezultati so bili precej šokantni, zato je po njihovi predstavitvi sledila intenzivna refleksija. Zvečer smo se udeležili zabave 'Ragazzi Harraga', kjer smo uživali v koncertih mladih migrantov, s katerimi smo se družili preko celotnega tedna.
 

Zadnji dan smo naredili evalvacijo celotnega tedna in ugotovili, da je bila to za vse zelo pozitivna izkušnja, saj smo se naučili veliko novega o drugih in o nas samih. Popoldanski čas pa smo izkoristili za poslednje druženje v bližnjem parku, kjer smo imeli kviz o naših državah, razne skupinske igre in zanimive delavnice.

Pripravila: Manuela Korečič, vodja slovenske ekipe

Trening

Med 24. junijem in 1. julijem smo se udeležili treninga v okviru projekta DiFens. Dve predstavnici Celjskega mladinskega centra sta predstavili poglavje, ki smo ga pripravili za priročnik. V celoti smo pregledali poglavja in predstavili morebitne izboljšave. Pravtako smo pogledali vozrec videa, ki bo pripravljen za namene promocije projekta. V okviru treninga smo si ogledali in se sestali z dvema inkubatorjema v Solunu, izmenjali dobre prakse ter nagovorili njihove nadobudne podjetnike, da se pridružijo spletni platformi kot mentoriranci. 

Več o projektu si lahko ogledate na projektni spletni strani tukaj ali na Facebook strani tukaj 

Elektronski priročnik DiFens, ki bo na inovativen način predstavil vidike digitalne varnosti, glede pravnih vprašanj, kibernetske varnosti, ocene digitalne varnostne ocene in poslovne digitalizacije. Ponudil bo edinstveno kombinacijo znanja in izkušenj, saj bo poudaril pomen izvajanja digitalne varnostne strategije na ravni vsakodnevnih operacij. Zagotovil bo praktične nasvete in navodila za najboljšo oceno tveganj za svoje podjetje v kateri koli fazi njegovega razvoja. Posebno pozornost bo posvetil tudi konceptu socialnega podjetništva, da bi navdušili mlade podjetnike, da se vključijo v socialne podjetniške dejavnosti in celo digitalizirajo te dejavnosti. Elektronski priročnik bo na spletu obravnaval socialne inovatorje, saj so tudi ti izpostavljeni obstoječim varnostnim grožnjam na spletu. Za socialno podjetništvo / digitalno varnost za socialne inovatorje bo posebej namenjen oddelek.

Prvi trening

Med 4. in 10. junijem je v Sofiji potekal prvi trening v okviru projekta OPEN. Namen treninga je bila izmenjava metod dela z mladimi z različnimi oblikami in vrstami ovir. Namen je bil spoznati orodja dela z splepimi in slabovidnimi osebami, avtisti ter disleksiki. Orodja in metode, ki so bile predstavljene na treningu so lahko prenoslive tudi v druga okolja, v druge organizacije, ki tovrstnih aktivosti ali delavnic za slepe in slabovidne ali diskleksike in avtiste še nima. Trenerji so predstavili kako lahko vsakodnevne aktivnosti in delavnice adaptiramo tako, da lahko v njih vključimo tudi mlade iz omenjenih ranljivih skupin. V okviru treninga smo obisakli tudi eno izmed srednjih šol v Sofiji z prilagojenim programom. 

Naslednji trening bo potekal v Ohridu v mesecu avgustu, kjer bodo predstavljene metode dela z gluhimi in naglušnimi osebami ter z osebami z motnjami v gibanju. 

Počitniške ustvarjalne delavnice

Juhu, počitnice so tu! Pozdravili smo jih tudi v Celjskem mladinskem centru, kjer smo na Počitniških ustvarjalnih celavnicah ustvarjali, spoznavali nove prijatelje in se zabavali s super animatorkami! Tudi osvežitev in dobrote niso manjkale.

1. Mednarodno tekmovanje za mlade izvajalce – skladatelje Oskar Rieding

Ponosni smo, da smo bili v zadnjem času del še ene zelo uspešne zgodbe. Med 29. in 30. junijem je Celje gostilo 1. Mednarodno tekmovanje za mlade izvajalce - skladatelje Oskar Rieding, katerega cilj je podpreti mlade glasbenike na njihovi umetniški poti ter jih spodbuditi k lastnemu glasbenemu ustvarjanju. V našem MCC Hostlu smo gostili 3 mlade glasbenike, ki so pri nas med tekmovanjem našli prostor za počitek, vajo in konec koncev tudi mini navijaško skupino. :) Povabili so nas na tekmovanje, vsi trije pa so pristali na samem vrhu nagrajenih glasbenikov. Vsem čestitamo za izjemen uspeh in jim želimo uspešno glasbeno kariero!

2. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Lana Gerasimenko (Ukrajina)
3. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Tara Valkonen (Finska)
4. KATEGORIJA
Zlata plaketa - Samer Aleid (Sirija)

Več o tekmovanju na: riedingcompetition.com.

Legendary: Marvel

Naše sodelovanje s Striparno Oblaček nadaljujemo tudi med počitnicami! Igralci igre Legendary: Marvel se dobimo vsak četrtek, po novem 2 uri prej, med 17:00 in 22:00 uro! Pridi se igrat! ;)

MTG

Petki so pri nas rezervirani za Striparno Oblaček in MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegneta v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Piknik prostovoljcev

Včeraj smo v sodelovanju s Humanitarnim društvom Enostavno pomagam v MCC pripravili piknik za vse prostovoljce v celjski regiji. Na ta način smo se jim zahvalili za trud, ki ga vlagajo v skupno dobro. Glavni namen piknika je bil spoznavanje, druženje in povezovanje prostovoljcev na različnih področij ter izmenjava izkušenj pri prostovoljskem delu. Zanje smo pripravili tudi številne družabne in športne igre, za glasbo pa je poskrbel DJ TK. Oglejte si nekaj utrinkov našega druženja!

Produkcijski nastop in zaključek bobnarskih delavnic Djemberaja

Ob ponedeljkih so se v MCC odvijale bobnarske delavnice Djemberaja, ki smo jih zaključili pretekli petek z nastopom in otvoritvijo razstave. Udeleženci so nam zaigrali kar so se naučili na trimesečnem ciklu delavnic, dogajanje pa smo zaokrožili z razstavo fotografij Andreja Zobariča (vodje delavnic), ki jih je posnel na svojem popotovanju po Z Afriki.

Na djembe bobnih pa se bomo učili igrati tudi v 2. polovici leta. Spremljajte naše objave in se pridružite sproščenemu bobnanju tudi sami!

Koncert TRKAJ in Predskupina

Čez vikend smo se na najnovejšem koncertu dodobra naužili rap in hip hop glasbe. V Celjskem mladinskem centru smo namreč uspeli privabiti enega in edinega - Trkaja! Publiko je najprej ogrela celjska zasedba Predskupina z DJ-em in nekaj mladih plesalcev, nato pa smo prisluhnili Trkaju. Zbrana družba je uživala tako ob tistih legendarnih "klasikah", kot tudi novejših komadih. V sodelovanju z Zavodom VOZIM smo pozivali proti vožnji pod vplivom alkohola, preizkušali alkoteste in razdelili nekaj praktičnih nagrad pridnim obiskovalcem.

Če ne verjameš, da smo se imeli super fino, pa si oglej nekaj utrinkov! ;)

Foto: Nik Skerbiš

Sejem starih stripov

3. soboto v mesecu smo v sodelovanju s Striparno Oblaček ponovno priredili Sejem starih stripov! Listali smo kultne stripe, se poučili o ustvarjalcih in dopolnili svoje zbirke. Mlajše bralce smo tokrat povabili tudi na brezplačno likovno delavnico Fantasy art - Spiderman, v sodelovanju z Denis P. Art! Pridružite se nam tudi na naslednjem sejmu!

Turnir v namiznem tenisu

Prejšnji teden se je v Celjskem mladinskem centru odvil že 8. tradicionalni Turnir v namiznem tenisu! Pomerile so se tako dekleta, kot fantje, "ping pong" sposobnosti pa so "merili" na amaterski in profesionalni ravni! Čestitamo dobitnikom nagrad!

Kolesarska dirka po Sloveniji

Naš današnji privilegij je bil v živo spremljati 3. etapo skozi Celje, 25. kolesarske dirke po Sloveniji, ki je potekala mimo nas! Vso srečo kolesarjem tudi od MCC Hostel!

Marvel

Četrtki so za Družabne igre – Legendary: Marvel v sodelovanju s Striparno Oblaček! Še ne poznaš igre? Pridruži se nam vsak teden med 17:00 in 22:00 uro ter jo preizkusi! S seboj lahko prineseš tudi svojo igro, ki jih bomo z veseljem igrali s tabo.

Impro tekma v MCC

Danes smo v Celjskem mladinskem centru gostili veliko štajersko impro tekmo! Skorbureti Celjski - Impro GCC so se pri nas namreč pomerili proti Rudolfovim majstrom in pekrskemu Malemu poku. Oglejte si nekaj utrinkov s smeha polnega jutra!

(Ba)kanal MCC

Minulo soboto se je v MCC Kavarni odvil nov v ciklu akustičnih nastopov z naslovom (Ba)kanal! Na tokratnem se je predstavil velenjski kantavtor Vasja Mihajlović - Woody. Njegova avtorska glasba v country/blues stilu nas vsekakor ni pustila ravnodušnih!

Glasbene večere z lokalnimi glasbeniki izvajamo vsako 2. soboto v mesecu, zainteresirani za nastop pa pišite na: bakanalmcc@gmail.com. Vabljeni k druženju!

Fantasy art

Še naprej se družimo s Striparno Oblaček in umetnikom Denis P. Art, ko na risarskih delavnicah izpopolnjujemo znanje v risanju stripovskih junakov! Delavnicam se lahko še vedno pridružiš in sicer VSAKO SREDO, med 16:30 in 20:00 uro, v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

Milonga MCC

Včeraj smo se s plesno šolo Milonguero?Sí ponovno prepustili plesnim ritmom. Na prvi poletni milongi je na plesišče povabil DJ Tomaž.

Fantasy art

Ponovno so se zbrali stripožerci, ki odkrivajo svet stripov in spoznavajo, kako jih narisati sami! Tudi med počitnicami namreč nadaljujemo s serijo delavnic Fantasy art, skozi katere vas bosta vodila Striparna Oblaček in izkušen umetnik Denis P. Art. Delavnice potekajo VSAKO SREDO med 16:30 in 20:00 uro v Celjskem mladinskem centru. Vstop je prost!

Legendary: Marvel

Tudi ob četrtkih se sedaj družimo s Striparno Oblaček in širimo družabne večere z igro Legendary: Marvel. Pridružite se nam vsak teden med 19:00 in 22:00 uro! Čakajo vas zanimive in aktualne igre!

Retro sejem urbane pop kulture preteklosti in sedanjosti

Trenutno v MCC! V družbi Striparna Oblaček listamo stripe, si izmenjujemo igrače ter vinilke in se pogovarjamo o svojih zbirateljskih izkušnjah. Še imaš čas, skoči k nam!

Milonga MCC

Srede so pri nas pogosto dan za ples. In ne katerikoli. Za milongo! Takrat se posvetimo sladkim tandam, čutnim korakom, drug drugemu in seveda - sebi! Se že veselimo naslednjega večera in te vabimo, da se nam na njem pridružiš tudi ti.

Projekt 365

Vsak dan ujeti v fotografijo - pravi izziv! Mladi fotografi nam v sklopu Projekta 365 skozi razstavo pripovedujejo celoletno zgodbo s podobami. Na videz preprosta naloga se je izkazala za velik izziv. Kako so mu mladi ustvarjalci bili kos, si lahko ogledate na nedavno odprti razstavi, ki je še vedno na ogled v Celjskem mladinskem centru!

Djemberajina bobnarska delavnica

Ob ponedeljkih se v Celjskem mladinskem centru sproščamo in glasbeno ustvarjamo. Vsak teden namreč gostimo delavnico bobnanja na "djembe" bobnu. Urimo se v tehnikah osnovnih udarcev, igranja ritmičnih fraz in seveda veliko improviziramo. Naslednjič se nam pridruži tudi ti!

Magic The Gathering

Petki so pri nas rezervirani za Striparno Oblaček in MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegneta v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Open mic večer

Včeraj smo v MCC Kavarni zadnjič pred poletjem pripravili "OPEN MIC VEČER", v sodelovanju z Vocal BK Studiem, Celjskim mladinskim centrom in Klubom študentov občine Celje. Tokratna gostja je bila Amadea Begović, ob spremljavi pianista Aljaža Šumeja. Prepevali smo slovenske in tuje uspešnice, nato pa so pred mikrofon ob spremljavi klavirja in kitare stopili še drugi nadebudneži. Oglej si nekaj utrinkov najbolje obiskanega kavarniškega večera do sedaj!

Družabne igre - Legendary: Marvel

Naše sodelovanje s Striparno Oblaček smo še obogatili! Sedaj se družimo tudi ob četrtkih, ko družabne večere širimo z igro Legendary: Marvel.

Pridružite se nam vsak teden med 19:00 in 22:00 uro! S seboj lahko prinesete tudi svoje igre, ki jih bomo z veseljem igrali z vami.

MCC na Paradi učenja 2018

Teden vseživljenjskega učenja je ena najvidnejših kampanj na področju izobraževanja v Sloveniji in je letos potekala od 11. do 20. maja. V njenem sklopu se je odvilo ogromno prireditev, s katerimi smo se dogajanju pridružili tudi v Celju. Osrednji dogodek je bil Parada učenja v organizaciji Ljudske univerze Celje, na katerem smo sodelovali tudi mi! Z nami ste se lahko igrali ulični Človek ne jezi se (v povečani različici) in pokramljali o vsem, kar vas je zanimalo na področju izobraževanja.

Vrednotenje mladinskega dela

V torek smo se mladinski delavci udeležili usposabljanja Vrednotenje mladinskega dela v sklopu projekta MLADIM.

Spoznavali smo kazalnike uspešnosti našega dela, jih interpretirali in merili učinke. Predvsem pa smo pridobili zelo širok pogled na spekter dela, ki ga opravljamo ter med seboj primerjali svoje organizacije.

V petek smo se nasmejali na stand-upu

Jernej Celec in Matic Kokošar sta v petek, 11. maja dodobra nasmejala obiskovalce v Celjskem mladinskem centru. Dogodke v okviru Tedna Evrope 2018 sta zapeljala v smeri zgodb, stereotipov o državah članic EU, o tem kako je vstop v EU spremenil slovensko družbo ter ali se dijake iz Zreč že smatra kot mladinsko izmenjavo? Če ste zamudili večer poln smeha, si lahko ogledate vsaj fotografije dogodka.

Sobotna tržnica "Od vil do vilic" uspela

V okviru Tedna Evrope smo v soboto, 12. maja 2018 med 10. in 13. uro postavili urbano tržnico v atriju Celjskega mladinskega centra. Na tržnici je bilo mogoče kupiti in degustirati izdelke naslednjih ponudnikov:
- turistična kmetija Arbajter
- kmetija Bezgovšek
- čebelarstvo Majcen
- Pekarna Geršak d. o. o, Celje
- Kmetija FLIS
- Domača štacuna
- Brinečev kmečki mlin d.o.o.
- Kmetija Vizjak

Udeleženci so bili navdušeni nad raznoliko ponudbo slovenskih pridelkov in izdelkov. Namen dogodka je bil predstaviti kmetije iz Savnijske regije in promovirati kmetijstvo in razvoj podeželja v Sloveniji.
Če ste zamudili priložnost, si lahko fotografije z dogodka ogledate spodaj.

Organizator Tedna Evrope 2018: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Predavanje Zavestno starševstvo

Ne samo za otroke in mladino, tudi za starše smo pripravili nekaj poučnega!

Tokrat smo v sodelovanju z JZ Socio Celje in Zvezo prijateljev mladine Slovenije pripravili predavanje Zavestno starševstvo, s priznanima predavateljema dr. Albertom in Leonido Mrgole. Skozi pogovor smo staršem ponudili novo znanje, ki jim bo v doprinos k lažjemu in bolj povezanemu družinskemu življenju.

Potopis Havaji

V četrtek, 10. 5. 2018 smo v MCC Kavarni s ShaPPo ponovno pripravili odličen potopis! Tokrat smo se z Darjo Tratar potepali po Havajih. Pripovedovala nam je o svojem življenju na otoku Kauai, kjer je preživela kar leto in pol ter potešila vse naše "firbce". Je tudi vas navdušila za nov izlet?

Potovanje po Evropi z najmlajšimi

V četrtek, 10. maja 2018 smo bili v gosteh pri vrtcu Mavrica v Vojniku. Tri skupine otrok so danes spoznavale Evropsko unijo. Z nadobudnimi in brihtnimi malčki smo potovali po Evropi, spoznavali države članice, njihove zastave in glavna mesta. Čeprav ravno spoznavajo črke, pa dobro poznajo nekatere države in njihove zastave. Eden izmed otrok je vprašal: "A v tej državi živi Božiček?" Ali veste, katero državo je imel v mislih?

Dogodek smo izvedli v okviru Tedna Evrope 2018, ki ga organizirata Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Zdrav slovenski zajtrk

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva! Prav zato smo za vas ponovno pripravili brezplačen Zdrav slovenski zajtrk, s katerim želimo mlade in mlade po srcu spodbuditi k zdravemu načinu življenja.

Da je bil kar se da najbolj zdrav, so nam tokrat zajtrk pomagali pripraviti: Domača štacunaPekarna Geršak in Sendvičarna.

Degustirali evropska vina in sire

V torek, 8. maja smo v kavarni MCC-ja pripravili kulinarični pohod po vinorodnih regijah držav članic Evropske unije. Sommelier je predstavil značilnosti vin, kako jih ponuditi, kako shranjevati in predvsem kako kombinirati s siri, da se okus vina najbolje izrazi. Namen dogodka je bil predstaviti kulinarično in vinsko raznolikost v državah članicah Evropske unije.

Obiskovalci so bili vedoželjni in so sommelierja kar dodobra izmučili z različnimi vprašanji.
Kako je bilo na dogodku si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

Dogodek je v okviru Tedna Evrope 2018 organizirala Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

 

Razstava odprta za ogled

Danes ob 11. uri smo Teden Evrope tudi uradno otvorili s prvim dogodkom. Pregledno razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament je odprl dijak 2. letnika Gimnazije Celje - Center ter dijak 2. letnika vzporednega glasbenega izobraževanja, ki ga v sodelovanju izvajata Glasbena šola Celje in I. gimnazija v Celju. Maj Antončič je odigral Odo radosti, Ludvika Bethovna, ki jo je leta 1972 Svet Evrope razglasil za evropsko himno.

Pregledna razstava slovenskih volitev v Evropski parlament se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. Na podlagi dosedanje podpovprečne volilne udeležbe v Sloveniji, je razvidna potreba po vsebinah, ki spodbujajo in informirajo o pomembnosti aktivne participacije državljanov na vseh ravneh.
Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament. Edini evropski organ, ki se oblikuje z neposrednimi volitvami v državah članicah Evropske unije. V nadaljevanju je predstavljen volilni sistem, politične skupine ter pristojnosti Evropskega parlamenta, ki si jih kot sozakonodajalec deli s Svetom Evropske unije.
V prvem delu nam je bilo pomembno tudi izpostaviti ključne dogodke, ki so se pričeli 15. januarja 1992, ko so takratne države članice Evropske unije priznale Republiko Slovenijo kot samostojno in neodvisno državo. S polnopravnim članstvom v Evropski uniji, 1. maja 2004, je Republika Slovenija pridobila pravico in dolžnost izvesti volitve v Evropski parlament.
V drugem vsebinskem sklopu razstave so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014 ter izvoljeni poslanci in poslanke za omenjena mandatna obdobja. Od prvih slovenskih volitev v Evropski parlament in do danes, je  bilo izvoljenih 10 poslancev in 8 poslank z različno dolgim mandatom. Vsebinsko drugi sklop zaključujemo z velikim vprašajem, ki nam bo odgovore podal šele prihodnjega maja.

Strokovno pomoč pri pripravi kot tudi slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje. Razstava bo na ogled do 22. maja tukaj v atriju Celjskega mladinskega centra, potem pa bo potovala po ostalih občinah v Savinjski regiji.

Organizator Tedna Evrope 2018: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center.
Delno financira EU.

Evropska vas v Celju

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska se z veseljem vsako leto odzove povabilu pri sodelovanju na zaljučnem dogodku Evropske vasi. Danes med 11. in 14. uro smo delili publikacije, odgovarjali na vprašanja, sukali kolo sreče in mimoidoče preizkušali v kvizu EU.

Stojnico sta obiskala tudi predsednik RS Borut Pahor in župan Mestne občine Celje, gospod Bojan Šrot
EUandME

Kako je dan potekal si lahko ogledate v fotogaleriji. 

Magic: The Gathering v MCC

Vsak petek, ob 16:30 uri se pri nas zbere ekipa Striparne Oblaček, ki v sodelovanju z MTG Celje pripravi beg v fantazijski svet. V družbi Luka Žabkarja se "kartožerci" vsakič znova lotijo kultne igre Magic: The Gathering, ki ne razočara tudi z novostmi. Prav danes so igralci pripravili Dominaria launch party in spoznali čisto sveže sete kart.

Klubski petek: Jackson in Alter Ego

Takole pestro pa je, ko dogaja v MCC! 27. aprila smo na praznični dan namreč zaključili sezono klubskih petkov Kluba študentov občine Celje, ko sta nas zabavali skupini Jackson in Alter Ego. Oglej si nekaj utrinkov!

Foto: Nik Skerbiš

Janja pričela nabirati prostovoljske izkušnje v Latviji

S 1. marcem je Janja pričela s prostovoljskim projektom v Latviji. Celjski mladinski centr jo je na to pot pospremil kot pošiljajoča organizacija. Sedaj, ko se je ustalila in spoznala delovanje gostiteljske organizacije, nam je poslala njene vtise in predvsem spregovorila o tem zakaj in kako se je odločila za ta korak. Več si o njeni izkušnji lahko prebereš spodaj.

Že od nekdaj v meni tli želja po potovanjih, želja živeti v tujini. V srednji šoli sem z odprtimi in hitrimi rokami sprejela vsako možnost odkrivanja sveta zunaj naše deželice. Tako sem Evropo in večino današnjih tujih prijateljev spoznala preko mladinskih izmenjav. Nato je prišel čas študija, bil je tudi čas za potovanja, a še vedno mi je nekaj manjkalo. Nato sem na spletu zasledila informacijo o EVS programih, in seveda sem morala preizkusiti še to. Obiskala sem Celjski mladinski center, da bi kaj več izvedela o tem in sem pri Sonji Majcen tudi dobila vse informacije. Želja je bila Skandinavija ali Islandija. Ja, sem zimski človek. Prijavila sem se na veliko projektov, a žal me nikjer niso sprejeli – menda je kar ‘naval’ na sever. Z malo razočaranja sem hitro opustila željo o EVS-u. A ker EVS lahko koristiš le med 18 in 30 letom, sem lani spomladi zopet začela z raziskovanjem, kam bi lahko odšla. Dandanes na socialnih omrežjih lahko zaslediš veliko aktivnosti in tako sem nekega dne videla objavo kolegice iz Latvije, da za 1 leto iščejo prostovoljca v njihovem kraju, v Talsiju. Seveda sem ji takoj napisala sporočilo in dogovori so se začeli. Čas je hitro bežal in s 1 marcem 2018 se je začelo moje novo poglavje na tem koncu Evrope. Sem v kraju, kjer imam prijatelje z mladinskih izmenjav iz srednje šole. Talsi je majhno mesto z 11.000 prebivalci. Mesto ali kraj leži na 9 gričih in obdajata ga 2 jezera. Lušten kraj. Moj EVS ppravljam na organizaciji Talsu Novada Fonds (prevod: Regijski sklad za razvoj). 2x na teden se srečam z mladostniki in z njimi imamo različne pogovore, včasih jim pomagam pri učenju angleščine, včasih pa čas preprosto preživimo ob igranju kart ali drugih različnih igrah. Njihovo zanimanje za učenje angleščine je veliko. Dobila sem celo vprašanje, če bi bila jaz njihova učiteljica na osnovni šoli.

Seveda pa bom v sklopu mojega EVS-a organizirala tudi različne delavnice, saj je ena izmed glavnih nalog te organizacije dobrodelnost, saj tako pomagamo različnim družinam, predvsem otrokom, da se lahko udeležijo določenih aktivnosti. Organizirali bomo tudi različne glasbene večere, kino na prostem, čez nekaj dni bo državno prvenstvo v rallyu in bomo tam tudi mi in bomo organizirali različne delavnice.

V sklopu EVS-a ima vsak prostovoljec on-arrival training in mid-training. Na teh dveh dogodkih spoznaš še ostale prostovljce, ki so v državi gostiteljice in so tvoji novi prijatelji oz. moja nova družīna, kot jim jaz sedaj rečem. Na svojem on-arrival treningu sem spoznala 15 novih prijateljev z vseh koncev Evrope in ki zdaj opravljajo EVS po celi Latviji. In prav z vsemi sem dnevno v kontaktu. Smo res kot ena velika družīna. Skupaj žuramo, potujemo, se izobražujemo, se imamo fajn.

Čas kar beži in tudi to leto bo minilo, kot bi mignil.

Če rad-a potuješ in se še zraven kaj novega naučiš – je to to.

EU mene briga in dijaki Gimnazije Celje - Center

Danes dopoodne smo preživeli v družbi 80-tih dijakov Gimnazije Celje - Center. Trije drugi letniki so bili razdeljeni v tri skupine, katerim smo dodelili trenerje. Delavnice EU mene briga, ki sta jih izvedli mladinski delavki Celjskega mladinskega centra Katja in Alja, je dopolnila delavnica trenerjev Markota in Lee. Izvedla sta izkustveno delavnico, katereo namen je ozavestiti udeležence o pomenu socialnega vključevanja med mladimi. Delavnico je omogočil MOVIT.


Delavnice EU mene briga pa so bile na tematiko poznavanja držav članic, glavnih mest in prepoznavanja zastav, nadaljevali smo z kvizom o državah članicah, njihovih arhitekturnih in kulturnih znamenitosti, in še več. Malce se nam je zataknilo pri geografskem pregledu  in držav članic in širjenju EU. Blesteli pa so v poznavanju glasbe, hrane in zanimivih podatkih, ki so jh črpali iz lastnih izkušenj in potovanj.

Kako smo dan preživeli skupaj si lahko ogledate na fotografijah.

Festival prostovoljstva 2018

V Celjskem mladinskem centru smo v okviru Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in v sodelovanju z Mestno občino Celje v petek, 20. aprila 2018 pripravili Festival prostovoljstva 2018. Na njem smo razglasili Naj prostovoljce leta 2017 v petih starostnih kategorijah in podelili priznanja za udejstvovanje v preteklem letu vsem prostovoljcem, ki so bili prijavljeni na natečaj. Na ta način smo se jim zahvalili za njihovo nesebično delo in prispevek k družbi. K sodelovanju smo povabili različna podjetja, društva, organizacije in šole s Celjskega, ki so se na vabilo z veseljem odzvali.

Tradicionalno prireditev, ki smo jo pripravili že 13. leto zapored, je povezoval moderator Milan Ninić, lanski prejemnik državnega priznanja za izjemno prostovoljsko delo na področju socialne dejavnosti. Festival je otvorila pevka Anabel s svojim pevskim prvencem Ob kavi. Sledila sta pozdravna govora podžupanje Mestne občine Celje, mag. Darje Turk, ki je bila tudi častna gostja, in direktorice Celjskega mladinskega centra, Sonje Majcen. V nadaljevanju je sledilo podeljevanje priznanj in nagrad. Izmed vseh prispelih 35 prijav je komisija izbrala 7 Naj prostovoljcev. To so: Aljaž Mavrič – prostovoljec Prostovoljnega gasilskega društva Zagrad – Pečovnik, Sara Vrečko - dijakinja Gimnazije Celje – Center, Medeja Mahnič – prostovoljka Zveze Sonček Celje in Celjskega mladinskega centra, Matej Lednik – ustanovitelj in aktivni sodelavec Zavoda VOZIM, Marija Železnik – prostovoljka Prostovoljnega gasilskega društva Frankolovo, Neža Timer – prostovoljka Društva klic upanja in Marta Aman – prostovoljka Medgeneracijskega društva za samopomoč Savinja. Praktične nagrade so letos zanje prispevali pokrovitelji: ZPO Celje, Thermana Laško, Slovensko ljudsko gledališče Celje, Zavod Celeia Celje, Muzej novejše zgodovine Celje in Mladinska knjiga. Za bogato prostovoljsko udejstvovanje smo se s priznanji zahvalili tudi ostalim nominirancem, ki jih je letos bilo kar 28.

Podelitev je spremljal bogat kulturni program, ki so nam ga na odru pomagali soustvarjati Srednja zdravstvena šola Celje (katere prostovoljci so nam pomagali tudi pri predpripravi dogodka), ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje ter Društvo gluhih in naglušnih Celje. Istočasno s programom so se na stojnicah predstavile naslednje organizacije: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska, Rdeči križ – območno združenje Celje, Društvo proti mučenju živali Celje, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, Društvo gluhih in naglušnih Celje, Socio – večgeneracijski center, Zveza Sonček Celje, Gimnazija Celje – Center, Društvo tabornikov rod II. grupe odredov Celje in Slovensko društvo Hospic. Svojo stojnico je imela tudi Stiparna Oblaček, ki je obiskovalce navduševala z demonstracijo risanja »Fantasy art«, katero je izvedel stripar Denis Polanc. Program, ki se je odvijal na stojnicah nam je pomagal omogočiti Simbio.

Vsem sodelujočim se za pomoč in doprinos k izvedbi Festivala prostovoljstva 2018 iskreno zahvaljujemo. Za pripravljenost sodelovati bi se radi zahvalili tudi Društvu Beli tiger - društvu za pomoč in samopomoč socialno ranljivim skupinam ter Prostovoljnemu gasilskemu društvu Frankolovo, ki se zaradi višje sile festivala žal nista mogla udeležiti. Brez vseh vas dogodek ne bi bil to kar je, velik poklon prostovoljcem in njihovemu delu. Kot vsakodnevno prikazujejo in dokazujejo sami, je v slogi moč. Z medsebojno podporo lahko dosežemo veliko in v lokalnem okolju pustimo velik pečat.

Dogodek delno financira EU.

Usposabljanje StopR

Med 16. in 20. aprilom 2018 smo v Celjskem mladinskem centru gostili mladinske delavce in partnerje projekta StopR. Izvedli smo namreč 5-dnevni trening s področja uporabe orodij in metod dela na temo preprečevanja radikalizacije mladih. Sodelujpče države so predstavile primere in predebatirali smo kaj imajo tovrstne skupine skupnega v različnih državah i po kakšnem principu delujejo. Prvič smo si ogledali tudi postavljeno spletno stran oziroma platformo projekta in v parih preizkusili vse njene funkcionalnosti. Seveda je spremljevalni / prostočasovni program vklučeval tudi piknik, veliko kolesarjenja in igro Človek ne jezi se!.

Noč knjige 2018

Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije: ŠC Celje je v sodelovanju z Amnesty International v ponedeljek, 23.4. v našem mladinskem centru izvedla dogodek Noč knjige 2018. Glavna tematika večera je bila: PoMISLI! v kakšnem svetu želimo živeti.

Gosta sta bila Blaž Kovač, pravnik, in Mirjana Učakar, izbrisana, nato pa je dijak Gašper Stupan spregovoril o vlogi Evropskega sodišča za Človekove pravice.

Gostili so tudi Bošnjaško mladinsko kulturno društvo Velenje, ki so prikazali narodne noše in nato še zaplesali v njih. 

Anime Konvencija Celje

To je bila prva tovrstna konvencija v Celju! Vse od spoznavanja sodobnih ter starejših do najpopularnejših mang, animejev ter video igric! 

V soboto, 21.4., so naš mladinski center prevzeli anime navdušenci v sodelovanju s Samurai of Celje. Ogledali ste si lahko različne stojnice (kjer boste lahko tudi kaj kupili), preko predavanj spoznali mnogo stvari, se preizkusili v video igricah! 

Kako smo se imeli fajn, si poglejte v fotogaleriji.

Sejem starih stripov - april

Spet je bilo živahno na 3. soboto v mesecu aprilu, saj smo v MCC atriju imeli Sejem starih stripov, ki ga prirejamo v sodelovanju s Striparna Oblaček.

Prelistali smo kultne stripe, poučili se o ustvarjalcih in tudi dopolnli svojo zbirko s kakšno dobro "klasiko"! Z mlajšimi bralci smo se šli tudi nagradno igrico Prepoznaj strip junake in jih nagradili s stripi. 

Poglejte si foto utrinke v galeriji.

ŠTUDENTSKA KONFERENCA - IZZIVI MLADIH IN PRILOŽNOSTI V MEDNARODNEM OKOLJU

V četrtek, 12. 4. 2018 se je odvila 8. študentska konferenca “Izzivi mladih in priložnosti v mednarodnem okolju" na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študij v Celju.

K sodelovanju je bila povabljena tudi Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska., Na njej je koordinatorica Sonja Majcen študentom predstavila priložnosti za pripravništvo v inštitucijah EU, v okviru programa Erasmus + predstavila priložnosti mladinskih izmenjav, usposabljanj ter Evropsko solidarnostno enoto ter EURES pobudo Moja prva zaposlitev. 

Svetovni dan zdravja 2018

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 1950 določila Svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila. V sklopu letošnjega slogana "Zdravje za vse" se je obeležitvi pridružilo tudi mesto Celje in ob tej priložnosti pripravilo večdnevni program v sodelovanju z različnimi organizacijami.

Dogajanju sta se pridružila tudi Informacijska točka Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center. Prav na 7. april ste nas lahko našli na Krekovem trgu, kjer smo se v veliki družbi igrali "ulični" Človek ne jezi se (v povečani različici) in nudili informacije na področju zdravja v EU. Pri tem so igralci kar sami postali figurice, zmagovalcem pa smo podelili simbolične nagrade, ki jih je prispevala Informacijska točka Europe Direct Savinjska.

Vabljeni k ogledu utrinkov mestnega vikend utripa!

TAPOS - Program RR

Ta vikend se je pri nas v sklopu TAPOS - taborniški pospeševalnikodvila še zadnja delavnica drugega kroga Programa RR, ki smo jo tokrat izvedli v sodelovanju s Študentski servis Maribor. Pogovarjali smo se o uresničevanju načrtov udeležencev in o tem, kakšnih izzivov se bodo lotili z na novo pridobljenimi znanji. Z vami delimo nekaj utrinkov, ki smo jih zbrali! 

V boju proti odvisnosti

Pretekli vikend smo prostore našega MCC odstopili za dober namen. Med 23. in 24. marcem se je pri nas na delovnem vikendu namreč mudilo Mladinsko združenje za preprečevanje odvisnosti. Kovali so nove strategije v boju proti različnim oblikam zasvojenosti, ki jih bodo implementirali v svojem nadaljnjem delu. Želimo jim veliko uspehov!

Djemberaja: Bobnarska delavnica

Bobnali smo! Zakaj? Ker je zabavno, ker sprošča in ker smo lahko tako glasbeno ustvarjalni. :) V Mcc Celjski Mladinski Center smo izvedli delavnico bobnanja na "djembe" bobnu, ki je simbol zahodno-afriške kulture. Učili smo se tehnike osnovnih udarcev, igranja ritmičnih fraz in seveda improvizirali na polno. Naslednjič se nam pridruži tudi ti! Delavnice bodo potekale vsak ponedeljek ob 19:00 uri. Več informacij na: djemberaja@gmail.com.

Pozdrav pomladi

Si komaj čakal/a pomlad? Mi tudi! In to tako zelo, da je ena izmed naših aktivnih prostovoljk Sabina Decman dobila prav posebno idejo! "Jaz bi naredila dogodek Pozdrav pomladi!", se je glasila njena mladinska pobuda, h kateri smo seveda takoj z veseljem pristopili. :) V Mcc Celjski Mladinski Center smo tako med 21. 3. in 22. 3. pomlad pozdravili tako, kot se spodobi! Posvetili smo se znanilkam pomladi, raznobarvnim cvetlicam in zelenim rastlinam, s katerimi smo olepšali našo okolico in s tem del mestnega jedra. Priredili smo ustvarjalne delavnice, na katerih smo spoznavali rastline, se učili sajenja in presajanja različnih cvetlic, grmovnic in drevesnic, ter krasili lončke in cvetlična korita. Pri tem so nam pomagali dijaki Gimnazija Celje - Center in Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje - Srednja šola, ki so nas presenetili s kupom idej, v naš atrij pa vnesli svoj zeleni pečat! Dogodek je zaradi velikega zanimanja iz enodnevnega zrasel kar v dvodnevni, pridružili pa so se nam še mladi ustvarjalci iz Nizozemske, ki so se v Celju udeležili mladinske izmenjave. Oglejte si nekaj utrinkov našega pestrega druženja!

Dogodka ne bi bilo brez zvestih sponzorjev: OBI, Cinkarna Celje, d.d., Vrtnarstvo Piramida Krašovec - Damjana Srebotnjak, Cvetličarna DARJA Dar-Denj - Darja Srebot, Davidov hram in Kmetijske zadruge Celje.

Za pomoč pri organizaciji in promociji dogodka se zahvaljujemo tudi: Urh, Žiga Gobrovec, Lucija Keblič, Janez Horvat in Andreja Petrovic.

Foto: Katarina Vinter in Nataša Homšak

MCC ob prazniku Mestne občine Celje

11. aprila Celje - knežje mesto obeležuje Praznik Mestna Obcina Celje. Praznovanju se vsako leto na svoj način pridružimo tudi mladi. Tudi letos smo se ob tej priložnosti lotili poslikave oglasnih panojev na prostem. Šole in drugi javni zavodi na Celjskem smo tako kreirali umetnine na temo »40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju«. Oglejte si, kako nastaja pano Mcc Celjski Mladinski Center, pri katerem so nam pomagale mlade ustvarjalke Gimnazija Celje - Center! Iskreno se jim zahvaljujemo za trud!

Improvizirana komična kriminalka Žajfa

V soboto se je v Mcc Celjski Mladinski Center zgodil zločin, izginila je žajfa! :) A nič hudega, tu so bili člani gledališke skupine Improgalaktiki, ki so rešili primer in našli kradljivca! Odlična predstava v organizaciji Društva EPIK Teater, ki so jo soustvarjali in režirali tudi obiskovalci je nasmejala še tako resne obraze.

STRIP razstava in sejem starih stripov

V soboto smo se s Striparna Oblaček zabavali po stripovsko! Tokrat smo se na STRIP razstava in sejem starih stripov spoznali z izkušenima striparjema Iztokom Sitarjem in Denisom Polancem. Ogledali smo si njuno novo razstavo in ustvarjanje stripov v živo. Dogajanje je dopolnil sejem starih stripov, ki je bil prava poslastica za zbiratelje!

Delovni obisk centra za mlade Ruše - CEZAM

V petek, 16. 3. smo se oglasili na delovnem obisku v Centru za mlade Ruše - CEZAM Ruše, kjer smo si ogledali eden najlepše urejenih zavodov v Sloveniji, ki ponuja tako pestre programske, kot tudi prostočasne vsebine. Pogovarjali smo se o programih obeh centrov in izmenjali primere dobrih praks, ter ugotovili, da bi najdene sinergije lahko v prihodnosti privedle do uspešnih skupnih projektov. Seveda pa nismo pozabili tudi na kanček zabave, zato smo na kegljišču Športnega parka Ruše odigrali prijateljsko tekmo.

4. Kavarniški "Open mic" večer

Pretekli četrtek smo v MCC Kavarni ponovno pripravili "OPEN MIC VEČER", v sodelovanju z Vocal BK Studio, Mcc Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Tokratna gostja je bila Gaja Prestor, ob spremljavi pianista Aljaž Šumej. Prepevali smo slovenske in tuje uspešnice, nato pa so pred mikrofon ob spremljavi klavirja in kitare stopili še drugi nadebudneži. Naslednjič si to lahko prav ti! Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

Klub posavskih študentov v MCC

Pretekli vikend so se pri nas mudili aktivisti Klub posavskih študentov, ki so se udeležili delavnice "team buildinga" in "brandinga". Delovni vikend v sproščujočem okolju so izkoristili za kovanje novih načrtov.

Osnovne mladinskega dela - interno usposabljanje

Pretekli petek smo pri nas gostili Lauro in Urbana iz Mreža MaMa, ki sta za letos zaposlene v mladinskih centrih, v MCC pripravila posebno usposabljanje z naslovom Osnove mladinskega dela. Kar okoli 35 udeležencev sta seznanila z zgodovino in osnovami mladinskega dela v Sloveniji, osnovnimi definicijami, ki definirajo mladinsko polje, vizijo mladinskih centrov, ter različnimi oblikami njihove organizacije. 

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...