Fotogalerija

Podnebni štrajk pred MCC

Zadnja postaja je bil Mcc Celjski Mladinski Center! 


Podnebni štrajk! 15. marec 2019 
Boj za okolje je boj za našo prihodnost. 

Mladi za podnebno pravičnost

Ročni potisk na tekstil s Katjo Kovše

Naša stara znanka in velika umetnica Katja Kovše je v našem centru izpeljala kar dve delavnici na temo ročnega tiska na tekstil. Prvo delavnico je izpeljala na Dan žena, 8. marca, drugo pa v ponedeljek, 11.3.2019. 

Udeleženci delavnic so bili navdušeni nad izdelki!

Kreativno in praktično! 

 

Predstavitev programa: Erasmus za mlade podjetnike

V torek, 12.3.2019, je Informacijska točka EU Europe Direct Savinjska izpeljala predstavitev programa ''Erasmus za mlade podjetnike'', kjer so bile predstavljene priložnosti za usposabljanja slovenskih potencialnih podjetnikov, podjetnikov v tujini in tujih podjetnikov v Sloveniji. 

Dogodek smo izpeljali v prostorih Inkubatorja Savinjske regije, Mariborska c. 7 (nova lokacija!), ki je bil soorganizator le tega. 

Delno financira EU. 

 

Priprave na podnebni štrajk

Nam je mar, pa vam? Pripravili smo material potreben za štrajk! Podnebni štrajk! BOJ ZA OKOLJE JE BOJ ZA NAŠO PRIHODNOST! Šolski štrajk! V petek, 15. marca 2019 ... jutri ... štrajkamo!

Izvedba dogodka: Predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike

V torek, 12. marca 2019 je v prostorih Inkubatorja Savinjske regije potekala predstavitev programa Erasmus za mlade podjetnike, ki ga je organizirala Informacijske točka Evropske unije Europe Direct Savinjska. Program je podrobneje predstavila Nives Justin iz Regionalne razvojne agencije Gorenjska.

Predstavila nam je kako program Erasmus za mlade podjetnike deluje in kdo lahko sodeluje pri projektu. Program omogoča novim podjetnikom pridobiti spretnosti, da lahko sami ustanovijo in/ali vodijo malo podjetje v Evropi. Novi podjetniki sodelujejo in si izmenjujejo poslovne ideje z izkušenimi podjetniki, pri katerih delujejo od 1 do 6 mesecev. Pri programu pa lahko sodelujejo novi ali že izkušeni podjetniki.

Po osnovni predstavitvi programa se je skupaj z udeleženci sprehodila skozi prijavni obrazec, ki ga novi podjetniki izpolnijo, da lahko sodelujejo v programu.

Na koncu predstavitve je predstavila primere podjetnikov, ki so se usposabljali v tujini preko Erasmus programa za mlade podjetnike in tudi primere tujih mladih podjetnikov, ki so se usposabljali v Sloveniji. Po končani predstavitvi so udeleženci še individualno pristopili do predavateljice in jo povprašali za mnenja, nasvete in svetovanja glede programa in udeležbe.


Dogodek je organizirala Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska v sodelovanju z Inkubatorjem Savinjske regije.
Dogodek delno financira EU. 

 

 

            

Vmesni sestanek projektnih partnerjev

Projektni partnerji smo se med 6. in 8. marcem 2019 ponovno srečali, tokrat na Nizozemskem v Amsterdamu.

Pregledali smo tako vsebinski potek projekta kot tudi administrativne in finančne zahteve projekta. Prav tako, smo z uporabo metode Konstelacije, ki je vključena v metodologijo usposabljanja, izvedli evalvacijo dosedanjih faz projekt,a kot tudi razčlenili potek diseminacije. Diseminacija projekta, bo v zaključni fazi usmerjena predvsem v razširjanje oblikovanih dveh metodologij in pripravo zaključne mednarodne konference, ki bo v septembru potekala v Valenciji.

 

Projektni partnerji smo razvil dvodelni priročnik, sestavljen iz ocenjevalne metodologije in metodologije usposabljanja, da vas (mladinske delavce, učitelje, pedagoge, socialne delavce,...) opremi s potrebnimi orodji, za uspešen odziv na splošen poziv k kakovosti v vsakodnevnih dejavnostih mladih.

 

Ocenjevalna metodologija predstavlja metode in instrumente za opredelitev ocen in ocenitev potreb po usposabljanju mladih, ki jim grozi socialna izključenost, in je brezplačna za prenos na povezavi https://sentyr.eu/outcomes/

 

Metodologija usposabljanja je namenjena mladinskim delavcem, ki želijo razširiti in izpopolniti svoj portfelj usposabljanja na področju samozavedanja in izobraževalnih metod podjetništva. Skozi metodologijo bodo dobili dostop do bistvene najsodobnejše baze znanja, ki jim bo omogočila strukturiranje samozavedanja in podjetniškega usposabljanja z ogroženimi mladimi. 

 

Metodologija usposabljanja je kombinacija izkustvenega učenja in teoretičnega znanja o samozavedanju in podjetniških procesih. Metodologija omogoča učinkovito spodbujanje, participativno in eksperimentalno učenje ter tako vodi do trajnostnega pridobivanja znanja in spretnosti za udeležence. Metodologija usposabljanja temelji na treh korakih za osebni razvoj mladinskih delavcev in vsak korak ima posebne vaje.

 

Obe metodologiji si lahko prenesete tukaj

Fotografije si lahko ogledate spodaj. 

 

 

Pustno rajanje v MCC, 2.3.2019

Slike s pustnega rajanja so tu! Juhuhu!

Hvala vsem udeležencem in naši pustni ekipi za odlično sobotno zabavo! Rajali smo, se igrali, ustvarjali, se mastili s pustnimi krofi, si ogledali pustno predstavo in podelili nagrade najbolj izstopajočim pustnim maskam.

Hvala Celje, hvala Slovenija! Čeprav že podiramo rekorde, bomo naslednje leto še boljši in še številčnejši, za vas, za nas!

Hvala sponzorjem: Mladinska knjiga, SLG Celje, Geršak d.o.o., Inštitut 4.0., Restavracija Stolpič, Nomago d.o.o., Turistična kmetija Arbajter, Okrepčevalnica 12 in Gostišče & pizzerija Zreški gaj.

Srečnim trenutkom pa se zahvaljujemo za odlične fotografije, ki so nastale na pustno soboto! 

Delavnica: Iskanje zaposlitve in priprava življenjepisa

Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska je v sredo, 27. februarja 2019, v Celjskem mladinskem centru izpeljala delavnico »Iskanje zaposlitve in priprava življenjepisa«. V prvem delu delavnice je z udeleženci spregovorila EURES svetovalka, gospa Andreja Strmole. Predstavila je portal EURES, preko katerega lahko brezposelni iščejo službo v tuji oziroma v državah članicah Evropske unije. Podrobno je prikazala način iskanja na samem portalu in nas seznanila z finančnimi problemi in rešitvami, ki nastanejo pri iskanju zaposlitve v tujini ter pri sami zaposlitvi v tujini. V drugem delu delavnice je gospa Špela Pogačnik Nose iz Nacionalnega centra Europass predstavila Europass življenjepis. Skupaj smo se sprehodili skozi orodja, ki so dosegljiva pri pisanju življenjepisa na Europass portalu. Dodala je tudi nasvete kako lepše in kvalitetno napisat življenjepis, da bo delodajalca le-ta pritegnil in tako iskalcu službe povečal možnost za zaposlitev. V zadnjem delu delavnice je gospa Vesna Srdić, vodja kadrovske službe pri podjetju Evrotas Hoteli, predstavila svoje izkušnje iz razgovorov, kako so ti potekali, kaj so spraševali iskalci službe, katere informacije so kot delodajalci predali na razgovoru …  Zaupala je tudi na kaj so delodajalci pozorni pri razgovoru in nam je podala nasvete kako se dobro odrezati na samem razgovoru.

Po končanih predstavitvah, so se lahko udeleženci delavnice še individualno posvetovali z vsemi tremi strokovnjakinjami. Nekateri so sabo prinesli Europass življenjepisne, ki jim jih je gospa Špela Pogačnik Nose tudi pregledal in jih opomnila na morebitne popravke.

 

Organizator delavnice: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Svinjska. Dogodek so pomagali izvesti Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije, Območna enota Celje in Nacionalni center Evropass – Center RS za poklicno izobraževanje.

Izvedbo delavnice delno financira EU.

 

                                               

6.dan: Zadnje druženje

Zadnji dan projekta, ki smo ga izkoristili v polni meri. Jutranjo rekreacijo smo izvedli tako, da smo se odpravili do drevesne hiške v mestnem parku Celje. Pot je bila malce strma in naporna, ampak smo jo vsi uspešno prehodili in bili veseli ko se je na vrhu med krošnjami dreves pokazala lesena drevesna hiška. Pri hiški smo izvedli igro, ki je preizkušala naše komunikacijske sposobnosti in sposobnost aktivnega poslušanja. Dobili smo list papirja in pisalo, nato pa smo morali narisati lik, ki ga nismo videli, ampak smo opis lika dobili posredovano preko ustne komunikacije – seveda v angleškem jeziku. Tako za posredovalca kot za nas prejemnike je bil to kar trd oreh, ampak na koncu smo imeli čudovite risbe. V popoldanskem času je ponovno bila pripravljena igra, ki pa je preverjala naše timsko delo in verbalno komunikacijo. Vsaka skupina je morala sestaviti enakega robota, samo da pri tem nismo imeli možnosti govora. Seveda po uspešni opravljeni nalogi je sledila še evalvacija celotnega tedna, kjer smo podali mnenja in vtise o projektu. Nato je sledil prosti čas, ki so ga nekateri izkoristili na drsališču ali v mestu, drugi pa so raje ostali pri Mladinskem centru in se družili ob kavici.

5.dan: Obisk jame Pekel

Sobota, dan ko smo strnili razmišljanja o zaključnem nastopu in pohvalili drug drugega. Seveda dan ni bil namenjen lenarjenju, že zjutraj smo se z avtobusom odpravili v bližnji kraj Šempeter, kjer smo si ogledali Jamo Pekel. Vsi smo bili zelo navdušenimi nad vsemi znamenitostim, ki jih ponuja jama. Videli smo stalagmite in stalaktite ter tudi netopirje, ki jih naš prihod ni zmotil pri popoldanskem spancu. Polni vtisov te čudovite jame smo se vrnili v Mladinski Center Celje, kjer smo izdelali kolaže, ki so bili v povezavi z našo poezijo. Na koncu smo svoja umetniška dela izobesili po dvorani na ogled.

4.dan: Končni nastop

Po treh dneh piljenja in brušenja naših poezij smo se soočili z dnevom, ko je bilo potrebno predstaviti naše končne izdelke. Seveda smo v dopoldanskem času še pridno vadil nastope. Najprej nas je Kristjan razdelil v skupine, kjer smo naredili skupinski performance na določeno poezijo. Vsaki skupin je podal kritiko in tudi kakšen nasvet kako izboljšati finalen nastop. Vse bolj nas je ovijala trema, ko se je bližal čas nastopa. Imeli smo še posamično generalko pri mentorju, ki nam je podal še zadnje informacije, kako izpeljati odličen nastop. Oder na katerem smo imeli nastop je bil odličen, brez problemov smo se lahko vživeli v pesem in jo predstavili kot smo si zamislili. Odlično smo izpeljali performance eni v angleškem jeziku, drugi v maternem jeziku. Lahko smo ponosi nase, saj nas je bilo kar nekaj takšni, ki smo morali premagati strah pred javnim nastopanjem.
Po končanem zaključnem nastopu SLAM poezije, smo se lahko sprostili na odličnem koncertu Pearl Jam tribute band-a.

 

Foto: Nik Skerbiš

3. dan: Ustvarjanje in keglanje

Jutranja aktivnost na soncu nas je prebudila v nov dan in čakali so nas novi izzivi na področju SLAM poezije. Preden smo imeli prvo delavnico, smo skupaj izdelali "zastave" z logotipom projekta (YouthSLAMs against radicalization). Vsaka "zastava" je bila nekaj posebnega, saj so bile unikatne in narejene v šestih različnih jezikih (Grčija, Španija, Latvija, Italija in Slovenija) in so nam služile kot scena pri zaključnem nastopu. Kristjan Koželj nas je ponovno vodil skozi delavnice in nam dajal nasvete, kako narediti svoje SLAM poezijo odlično. Preden smo spesnili svojo poezijo, smo morali najprej izbrano zgodbo prenesti na papir v obliki pisma. Lahko so pisali s strani žrtve ali s strani storilca. Šle nato, ko smo napisali in naglas prebrali pisma, smo se lotili pisanja izpovedne SLAM poezije. 
Seveda zabava ne sme manjkati. Tokrat smo zabavo najprej povezali z športno aktivnostjo, saj smo se preizkusili v kegljanju. Večer pa smo namenili bolj umirjeni zabavi, saj smo se pridružili na OPEN MIC-u, ki so ga gostovali v MCC kavarni, kjer smo prisluhnili romantičnim glasom deklet, ki so nas ponesle v zasanjan svet. 

2. dan: Dopoldanske športne aktivnosti in popoldanske SLAM delavnice

Drugi dan nam ni prinesel poležavanja na lepem sončku, ampak smo se takoj po zajtrku odpravili na celjski grad, kjer smo se vživeli v vloge Friderika in Barbare Celjske. Povzpeli smo se na Friderikov stolp, čeprav je nekaterim višina od začetka predstavljajo težavo, se je ves strah polegel ko smo uzrli razgled na Celje. Seveda se je ta idilična lokacija uporabila tudi za veliko skupinski fotografij in "selfijev".
V popoldanskem času so se ponovno zvrstile delavnice SLAM poezije s Kristjanom Koželjem, kjer smo se podrobneje seznanili s temo, ki smo jo nato uporabili kot navdih za naše poezije. Na spletu smo pobrskali za različnimi tragičnimi zgodbami, ki so povezane z nasiljem v družini, spolnim nasiljem, terorizmom, rasizmom in nesprejetostjo. Zgodbe so lahko bile resnične in izvzete iz sveta, lahko pa so prihajale iz lastnih in osebnih izkušenj. Vsi udeleženci so v raziskovanje odlične zgodbe vložili veliko truda. Po naporenem dnevu smo večer izkoristili za ogled dokumentarnega filma, ki je bil nagarjen s strani Doku Doc. 

Mookie, Tribute band to Pearl Jam @MCC, 22.2.2019

Slike od petka so tukaj! Hvala zasedbi MOOKIE, za odlično izpeljan koncert in obiskovalcem za nabito polno dvorano! Takšno Celje imamo radi - v ritmu in družabno! 

1. dan: medsebojno spoznavanje in ogled mesta Celje

Projekt smo začeli s spoznavno igro in predstavitvijo projekta, ki se je nanašal na SLAM poezijo in temo radikalizacije ter nestrpnosti med mladimi. SLAM poezija je nova, moderna oblika poezije, ki je naravnana na publiko in vključuje aktivno govorico telesa, preko katerega se izpelje performance. Z velikim zagonom in vnemo smo se lotili dela ter ustvarjanja novih poezij. 
Lepo in sončno vreme nam je dalo razlog, da smo se po uvodnem delu odpravili po ulicah mesta Celje in spoznali delček njegove zgodovine. Popoldan smo nadaljevali z prvimi delavnicami SLAM poezije, ki jih je vodil Kristjan Koželj, udeleženci projekta so tako z odličnim mentorstvom, naredili svoje prve korake v SLAM poezijo in se že začeli pripravljati na nastop, ki se je zvrstil v tednu projekta.
Večer je s seboj prinesel zabavno medkulturno povezovanje in spoznavanje držav ter njihovih značilnosti, tako smo spoznali jedi in pijače iz Španija, Italija, Grčije, Latvije in tudi iz Slovenije.

"Zasukaj volan v pravo smer" - zadnje srečanje

Pretekli petek, 15. 2. 2019, je v prostorih Celjskega mladinskega centra potekalo zadnje srečanje projekta Zasukaj volan v pravo smer.

Srečanje je bilo namenjeno predstavitvi zaznanih problemov prometne varnosti v Mestni občini Celje ter predstavitvi rešitev in ukrepov na zaznane probleme. Predstavitvam dijakov so prisluhnili Breda Arnšek, podžupanja MOC, Elvis A. Herbaj, PP Celje, Tomaž Lotrič, predsednik ZŠAM, Darko Jojić, mestni svetnik član CNL, Branko Verdev, mestni svetnik član SD in Nino Batagelj, Zavod VOZIM.

Srečanje smo zaključili z razpravo o možnostih izvedbe rešitev in ukrepov. Zahvaljujemo se dijakom za njihovo udeležbo in predvsem za kvalitetno pripravo predstavitev. Zahvaljujemo se tudi partnerjem Zavodu VOZIM in KŠOC-u.

Foto: Srečni trenutki

Zaključni sestanek ter mednarodna konferenca

S koncem meseca februarja zaključujemo uspešen projekt DiFens, ki je bil sofinanciran s strani programa Erasmus +. Kot zadnji dve aktivnosti, v sklopu projekta, smo 14. in 15. februarja izvedli zaključni sestanek projektnih partnerjev ter tudi mednarodno konferenco, s številnimi mednarodnimi govorniki.

Na zaključnem sestanku smo pregledali izvedene aktivnosti, se pogovorili o nadaljnjih korakih diseminacije projekta ter tudi izrazili interes po nadgradnji projekta in njegovi nadaljnji izvedbi ter prijavi.

Naslednji dan, 15. februarja je Univerza v Cipru, kot nosilec projekta, organizirala mednarodno konferenco. Projektni partnerji smo v uvodu predstavili projekt, cilje in izvedene aktivnosti ter rezultate projekta. V ta namen je bila predstavljena platforma ter E-priročnik, ki je na voljo v 6 partnerskih jezikih, med drugim tudi v slovenskem jeziku. 

V nadaljevanju konference je sledilo 7 govornikov, ki so predstavljali različne tematike, od kibernetske varnosti, GDPR zahtev, upravljanja piškotkov in politiki varstva osebnih podatkov. Mednarodno konferenco sta zaključili naši sodelavki, Katja Kolenc in Senta Jevšenak. Izvedla je delavnico v stilu mladinskega dela z uporabo tehnike snežne kepe. Udeleženci so v treh fazah delali po skupinah od manjše (2 osebi) do največje (20 oseb). Udeleženci so razmišljali, debatirali in argumentirali njihove predloge o priložnostih in nevarnostih, ki pretijo na podjetja, ki poslujejo na spletu. Ob koncu so se najmlajši udeleženci opogumili in predstavili ugotovitve skupin.

Spodaj si lahko ogledate fotografije z mednarodne konference, v kolikor želite izvedeti več o projektu pa vabljeni, da si ogledate spletno stran
 tukaj ali platformo tukaj

Start:up šola za gluhe in naglušne

Včeraj, 16.2., sta imela Celjski mladinski center in Inkubator Savinjske regije delovno soboto.

Uspešno smo izpeljali že 2. srečanje podjetniške šole za gluhe in naglušne!

Na drugem srečanju smo razvijali ideje, se ukvarjali s stroški in marketingom, predavala je tudi naša Sonja Majcen.

Na vseh srečanjih so prisotni tolmači.

Izvedba delavnice: "Evropske volitve 2019"

V četrtek, 7. februarja 2019, smo na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju izvedli delavnico "Evropske volitve 2019". V prvem delu delavnice smo s študenti spregovorili na temo pomembnosti volitev in participacije, skupaj smo predebatirali zakaj se je pomembno udeležiti volitev. V drugem delu srečanja pa smo izpeljali zanimivo delavnico na temo evropskih volitev in študente pozvali, da izpostavijo svoj pogled na EU in svoje »sanje o Europi« in jih zapišejo na blazine, ki bodo izobešene v Celjskem mladinskem centru v mesecu maju.

Izvedba delavnice: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.
Izvedbo delavnice delno financira EU.

EUDY v Celju

Predavanja in delavnice "EUDY'' v Celju! Celjski mladinski center in MCC Hostel sta bogatejša za še eno izkušnjo! Hvala Moosvid Slovenija! Društvo MOOSVID je prostovoljno, samostojno združenje fizičnih oseb z namenom uresničevanja skupnih interesov, ustvarjanja na področju mladih, kulture, izobraževanja, ozaveščanja in športa, namenjeno osebam z okvaro sluha iz cele Slovenije. Tokrat se je združila Evropa. Na tridnevnem srečanju so si udeleženci izmenjali informacije, delili izkušnje in znanje, se pripravljali na nastope in dokazali, da so mladi gluhi ZARES prihodnost gluhe skupnosti! Všeč nam je njihovo mišljenje - ''delajmo za prihodnost, a se začnimo več osredotočati na sedanjost''.

''Zasukaj volan v pravo smer'' - priprave na 3. srečanje

Danes, 5.2., sta se naši sodelavki Katja Kolenc in Senta Jevšenak, mudili na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko Celje.

Pred prihajajočim tretjim srečanjem (15.2.) projekta ''Zasukaj volan v pravo smer'', sta z dijaki pregledali pripravljeno gradivo prvega in drugega srečanja, bili v pomoč pri oblikovanju predstavitev ter jih pripravili na razpravo, ki bo potekala z odločevalci.

»DOS na poti«, 1.2.2019

1.2.2019, smo v Celjskem mladinskem centru izpeljali projekt Dijaške organizacije Slovenije, »DOS na poti«. Prepoznavali in izpostavljali smo dijaško ter mladinsko problematiko Celja in širše okolice (Štajerska). S projektom smo želeli vplivati na mlade in njihovo participacijo na lokalnem nivoju. Srečanja sta se udeležili tudi podžupanja Mestne občine Celje, Breda Arnšek in predstavnica oddelka za družbene dejavnosti Šentjur, Judita Methans Šarlah.

Končni sestanek projektnih partnerjev

v ponedeljek, 28. januarja 2019, smo v Celjskem mladnskem centru gostili projektne partnerje na zaključnem sestanku projekta OPEN. Projektni partnerji smo pregledali dosedanje aktivnosti, ocenili smo izvedbo obeh spletnih seminarjev ter se hkrati dogovorili o zadnjem evalvacijskem orodju, ki bo na voljo na spletni strani projekta.

Prav tako smo si v okviru obiska ogledali Zlati grič, kot primer dobrega so-fianciskega projetka s strani Evropske unije.

S projektnimi aktivnostmi bomo zaključili v mesecu februarju.

Druga delavnica Mihe Eriča: linorezi in lesorezi

LIKOVNA UMETNOST IN OBLIKOVANJE! 

Grafični in likovni delavnici linorezi in lesorezi pod mentorstvom akademskega umetnika Mihe Eriča, sta bili uspešno izpeljani. 

Uživajte v fotogaleriji! 

Medicinska hipnoza z Albino Kokot

Foto utrinki z današnjega predavanja Albine Kokot, dipl. med. sestre, na temo Medicinske hipnoze ter predstavitev njene knjige, z naslovom Poti iz stiske. 

 

Miha Erič v MCC: linorezi in lesorezi, 22.1.2019

Prva delavnica Mihe Eriča je za nami.

Poje, ustvarja in predava! 3v1!

POZOR! Če ste zamudili včerajšnji termin ali pa niste upali v MCC, jutri se zopet družimo.

KJE? v MCC!

KDAJ? ob 18:00!

BAKANAL: KIWI FLASH, 19.1.

Sobotni foto utrinki! Kiwi Flash je ''odšpilal'' v MCC Kavarni! 

Petkova Impro tekma - večer poln smeha, 18.1.2019

Slike s petkovega improvizacijskega večera so tukaj!

Belo na belem (GCC) vs. Rudolfovi majstri (I. gimnazija v Mariboru) so nas nasmejali do solz! 

 

Legorobotastičen četrtek

Četrtki so rezervirani za Lego robotiko! 

Veseli nas, da nas je vedno več. 

Vsak torek in četrtek, v Celjskem mladinskem centru, v sodelovanju z Inštitutom 4.0. 

Pregledna razstava volitev v RS v Evropski parlament postavljena v Knjižnici Velenje

Informacijska točka Evropske Unije Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, je danes v Knjižnici Velenje na ogled postavila Pregledno razstavo volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament. 

V okviru razstave smo za obiskovalce tudi nastavili različne brezplačne publikacije EU ter raznobarvne razglednice kampanje »Tokrat grem volit«, s katero želi Evropski parlament povečati interes za Evropsko unijo in politično participacijo pri njeni gradnji oziroma razvoju. Obiskovalci na razglednico v označeno polje vpišejo, za kaj (in ne za koga) se jim zdi vredno iti volit, na primer: za prihodnje generacije, za boljšo Evropo, za enake možnosti, za čistejše okolje ..., na drugi strani pa izpolnijo podatke o prejemniku. To so lahko oni sami, lahko pa tudi njihovi znanci, prijatelji, starši ... Na ta način sebe ali bližnje povabijo na volišče. Da bodo razglednice odposlane, jih lahko obiskovalci izpolnjene pustijo v Knjižnici Velenje.

Radio Ognjišče je otvoritev razstave tudi medijsko pokril in pripravil kratek prispevek, ki je pripet spodaj. 

 

V knjižnici Velenje bo razstava gostovala do 15. februarja 2019. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje

Razstavo delno financira EU.

Potopisno predavanje o Sejšelih in Maldivih

Včeraj, 10.1.2019, je v MCC Kavarni potopisno predavanje izvedla Darja Tratar, v imenu turistične agencije ShaPPa. 

ShaPPa ni za vsakogar.

ShaPPa je za posebne ljudi, ki hodijo po svetu z odprtimi očmi in poskočnim korakom. Za pustolovce in za adrenalinske norce. Za lenobe in za radovedneže. Za mlade in za stare. Za samske in za zaljubljene. Zaljubljene v druge kulture in zaljubljene v drugačne ljudi. 

O organizaciji kulturnih dogodkov s Katarino Aškerc

V četrtek, 10.1.2019, smo v Celjskem mladinskem centru gostili Katarino Aškerc. Izpeljala je še zadnjo delavnico na temo kulturnih projektov, v sklopu projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. Govorili smo o organizaciji kulturnih dogodkov (pred, med in po), protokolih, težavah, pričakovanjih vs. realizaciji in se na koncu zabavali s poučnim kvizom. 

Ne pozabite, projekt Sedma dimenzija je celoletni, sledite našim objavam in izkoristite termine. 

Na Luno s Katjo Gorečan

V sredo, 9.1.2019, je svojo zbirko risb razstavila in predstavila Katja Gorečan. Razstavo je poimenovala ''Luna'', kamor je popeljala tudi nas! 

Več utrinkov z razstave pa v slikah! 

Delavnici s Sonjo Majcen, 7.1. & 8.1.2019

V ponedeljek, 7.1. in torek, 8.1., smo izvedli dve delavnici v sklopu projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. Delavnici je vodila Sonja Majcen, prvič na temo ''Vodenje projektov v kulturi'' in drugič na temo ''Evropski razpisi in sredstva v kulturi''.

Predstavitev društva Fatburn

Petek, 21.12.2018 ob 15:15 uri
Celjski mladinski center 

Ste ljubitelji športa? Super! Potem je društvo Fatburn za vas. Skupaj z njimi si zadajte cilje in premagajte svoje ovire. Če pa niste ljubitelji športa, pa vseeno pridite in najdite svojo motivacijo pri predstavitvi društva.


Najdite nas v Celjskem mladinskem centru v petek, 21. 12. 2018 ob 15:15.

EU delavnica: EU mene briga

Izvedbo EU delavnic smo za letos zaključili v družbi dijakov Gimnazija Slovenske Konjice. Preko igre spomin so spoznali institucije EU in njihove glavne predstavnike, slogan EU, himno in zastavo EU ter Schumanovo deklaracijo. V nadaljevanju so predstavili njihov pogled na EU in izpostavili pozitivne in negativne učinke. Kot vedno izpostavijo kot pozitivno lastnost predvsem program Erasmus+, katerega nekateri poznajo že dobro in izkoriščajo priložnosti mobilnosti.

Ustvarjalna delavnica: praznični okraski in voščilnice

Včeraj, 19.12., je bilo ustvarjalno - z Mcc Celjski Mladinski Center in No Excuse Slovenia :: Brez izgovora Slovenija.

Izdelovali smo praznične voščilnice in okraske, se družili, uživali!

Klubski petek: TAKE OFF

Petkov Take OFF! 


Pa še naj kdo reče, da v Celju ne dogaja, v Mcc Celjski Mladinski Center vedno dogaja! 

Klub študentov občine Celje
KILLING PRODUCTION audio-video

Foto: Gregor Vrečko 

Zasukaj volan v pravo smer, 2. srečanje

Prejšnji petek, 14.12.2018, smo skupaj s projektnimi partnerji - Zavodom VOZIM in Dijaška sekcija KŠOC - izpeljali že drugo srečanje v sklopu projekta Zasukaj volan v pravo smer.  

Na prvem srečanju so udeleženci spoznavali probleme prometne varnosti in analizirali izzive v lastnem okolju. Med terenskim delom so zapisali težave v prometni varnosti, katere so odkrivali na različnih lokacijah. Drugo srečanje pa je bilo namenjeno iskanju ukrepov in rešitev, katere so udeleženci oblikovali s pomočjo dobrih praks doma in v tujini. Mlade želimo osveščati o nevarnostih v prometu in jih aktivirati za konkretne spremembe v njihovi okolici. Aktivira se jih že med samim srečanjem tako, da sodelujejo v brainstormingu, sprašujejo, argumentirajo in preizkušajo. Prav tako jih spodbujamo k aktivnemu vključevanju k oblikovanju lokalnih politik na področju prometne varnosti.

 

Udeleženci so prisluhnili zgodbam preživelih v prometnih nesrečah, razbijali stereotipe invalidnosti, se seznanili z alkotestom, naletnimi tehtnicami in preizkusili simulator vožnje pod vplivom alkohola – 0,0 FURA, katerega nam je posodila zavarovalnica Generali, za kar se še posebej zahvaljujemo. Pri srečanjih je pomemben tudi razvoj odnosa med udeleženci in mladinskimi delavci. Prvi se tako seznanijo z neformalnim izobraževanjem in pridobijo pomembne kompetence in znanja, ki jim bodo koristila za prihodnjo zaposlitev. 

Zahvala za podporo projektu gre tudi Zavodu MOVIT. 

 

Photos by: Srečni trenutki
 


Projekt sofinancira program Evropske unije Erasmus+

Kavarniški OPEN MIC večer, 13.12.

Včerajšnji kavarniški OPEN MIC večer, s talentirano Ano Ferme in pianistom Aljažem Šumejem.

Mcc Celjski Mladinski Center v sodelovanju s: Klub študentov občine Celje, Vocal BK Studio, Mcc Kavarna; 

Adrenalinski »zajla« spust z vrha MCC-ja

Hitrost, višina, pogum in adrenalin! Vse to smo zbrali na kup, ta torek, 11.12. in izpeljali »zajla« spust z vrha MCC-ja. S polno opremo so nas varovali s Plezalnega kluba BETA, za nagrade pa je poskrbela športna trgovina IGLU Šport. Tudi dobre glasbe ni manjkalo, za premraženo telo pa je poskrbela MCC Kavarna, s super ponudbo toplih napitkov in prigrizkov. 

Res neverjetno, koliko adrenalinskih in pogumnih duš hodi po Celju. 

Photos by: Srečni trenutki. 

Fantasy art - likovna delavnica

Četrtkova Fantasy art likovna delavnica! 
Vabljeni vsi, ki vas kiparjenje s svinčnikom veseli! Delavnica je odprtih vrat, Denis Polanc Art sprejme vsakogar - lahko si izkušen ali amater, pomembno je, da si svinčnik fan!

Potopisno predavanje Darje Tratar, Havaji

Včeraj, 11.12., smo v Mcc Kavarna prisluhnili Darji Tratar, ki je z nami delila svoje doživljaje, izkušnje, katere je pridobila z leto in pol trajajočim bivanjem na Havajih (natančneje na otoku Kauai). 

Predstavitev knjige Sveta Živkovića

V ponedeljek, 10.12.2018, je v MCC Kavarni svoje delo predstavil Sveto Živković. Predstavil je knjigo, ki nosi naslov Sustainable rural tourism in Montenegro. Že vrsto let preučuje trajnostni podeželski turizem, kar ga navdušuje že od študijskih let dalje. 

 

Srečanje predstavnikov slovenskih hostlov

Včeraj smo v MCC-ju gostili predstavnike slovenskih hostlov. Gre za vsakoletno, tradicionalno srečanje predstavnikov iz mreže IYHF. Udeleženci so se najprej odpravili na Celjski grad, na ogled, kjer so se med drugim seznanili s turistično ponudbo v našem mestu, Celju. Na srečanju je beseda tekla o spremembi višine turistične takse, s prihajajočim novim letom, sodelovanju predstavnikov preko družbenih omrežij in navsezadnje je šlo za izmenjavo poslovnih izkušenj na področju vodenja hostlov. 

Spotless Minds & Predskupina, 7.12.

Fotke s petkovega nastopa so tukaj! Spotless Minds & Predskupina! Fantje, bilo je vrhunsko! Se nadaljuje ...

Photos by: Nik Skerbiš Photography

Ozvočenje: KILLING PRODUCTION audio-video

Hvala vsem!

Delavnica mag. Roberta Marinška

Včeraj, 10.12.2018, smo v Celjskem mladinskem centru izpeljali že drugo delavnico mag. Roberta Marinška, na temo orodij projektnega vodenja, v okviru projekta Sedma dimenzija, Zavoda Burja. 

DOKUDOC 2018 v Celju - Festival filma, 5.12.

Prejšnjo sredo, 5.12., smo srednješolcem predvajali tri zmagovalne dokumentarne filme, s filmskega festivala DOKUDOC 2018. 

Hvala Srečni trenutki za fotografije! 

Več v fotogaleriji. 

Nova kaligrafija v Celju - likovna delavnica

Včeraj, 30.11., je Celjski mladinski center gostil same umetnike. V razstavnem prostoru MCC-ja je potekala razstava, v naši učilnici Karlin, pa smo izvedli delavnico nove kaligrafije (modern calligraphy), kjer smo ustvarjali, spoznali osnovne zakonitosti dela s čopičem in metode za učinkovito vajo. 

Več pa si poglejte v naši fotogaleriji. 

Razstava Anje Polh, Črka na črko

Nekaj današnjih utrinkov z razstave Anje Polh, Črka na črko. Mi smo uživali, bravo Anja! 

Delavnica nova kaligrafija v Celju

Petek, 30.11.2018, ob 17:30 uri 
Celjski mladinski center

Vabljeni na delavnico nove kaligrafije v Celjski mladinski center. Spoznali bomo osnovne zakonitosti dela s čopič konicami in metode za učinkovito vajo. Delavnica bo potekala 3 šolske ure. Cena delavnice pa znaša 20€ ter vključuje vajenice in pisalo.Na dogodku bo mogoč nakup dodatnega pribora.

Prijave in informacije na: 041 471 427, Katarina Rojc, katarina.rojc@gmail.com do zapolnitve mest.

Predračun prejmete po prijavi na e-naslov Katarina.rojc@gmail.com

Želje za novo leto v EU

Danes, 30. 11. 2018,  smo v prijetnem ambientu Osrednje knjižnice Celje prisluhnili zgodbam, ki jih pripoveduje Evropa, natančneje zgodbam o življenju v Evropski uniji, ki mladim ponuja neskončno priložnosti za izpolnitev želja, ciljev in pričakovanj, ki se navezujejo na življenje v povezani EU. Tokratna izdaja žive knjižnice je nosila naslov: KAJ EVROPA POČNE ZAME? Mladim obiskovalcem Osrednje knjižnice Celje smo skozi interaktivni pogovor predstavili delovanje EU in jih informirali o njenem vplivu na njihovo vsakdanje življenje. Predstavili smo novo spletno platformo Evropskega Parlamenta »Kaj Evropa počne zame?« in pobude EU, ki jim lahko pomagajo izkoristiti njihov potencial. Obiskovalci so nam zaupali njihove zgodbe, med drugim dobro izkušnjo očeta, katerega sin si je na Švedskem s pomočjo EURES programa poiskal službo in si sedaj tudi ustvaril družino. Dijaki evropskega oddelka gimnazije Lava pa so na listke zapisali želje za življenje v EU v letu, ki prihaja.

Hvala Osrednji knjižnici Celje, da nam je na široko odprla vrata Žive knjižnice in v zgodbe ter izkušnje obiskovalcev.

Organizator: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.
Delno financira EU. 

Likovna delavnica Fantasy art, 29.11.2018

Nas je vedno več!

Trenutno v Mcc Celjski Mladinski Center vlada umetniško vzdušje, pod mentorstvom Denis Polanc Art.

Znova na voljo brezplačne vozovnice za odkrivanje Evrope

Evropska komisija je objavila drugi natečaj v okviru pobude DiscoverEU, s katero bo 12.000 mladim naslednje poletje omogočila odkrivanje Evrope.

 

Na natečaj se lahko prijavijo 18-letniki z državljanstvom EU. Na evropskem mladinskem portalu se morajo registrirati in predstaviti svoje potovalne načrte. Izbrani bodo na podlagi odgovorov na kviz s petimi vprašanji o evropski kulturi, pobudah za mlade, prihodnjih evropskih volitvah in temi drugega natečaja. Uspešni kandidati oziroma kandidatke bodo prejeli vozovnico, s katero bodo lahko potovali od enega do trideset dni med 15. aprilom in 31. oktobrom 2019.

Komisija k prijavi še posebej spodbuja socialno ogrožene osebe ali osebe s posebnimi potrebami, katerim bo krila tudi stroške za spremljevalca ali psa vodnika.  Za Slovenijo je na voljo 48 vozovnic. Pohitite in si zagotovite svojo vozovnico za potovanje po Evropi!

 

Celotno sporočilo: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6530_sl.htm

Hollywood morning

Včeraj, 28. 11. 2018, smo se udeležili srečanja kohezijske mreže v Hiši EU v Ljubljani z naslovom Hollywood morning, kjer smo se poleg komunikacijskih aktivnosti video natečaja EU PROJEKT, MOJA ZGODBA, seznanili tudi z dvema dobrima zgodbama promocije programa. Natalie Majcenovič iz skupnega sekretariata čezmejnega programa Interreg Slovenija – Avstrija, nam je kot primer dobre prakse predstavila Dan evropskega sodelovanja, Luca Stančič Kodarin, vodja tržnega komuniciranja iz Turističnega združenja Izola pa je slikovito prikazala Projekt Mala barka 2. Seznanili smo se tudi z načrtovanimi aktivnostmi Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Hkrati pa vas obveščamo, da lahko še zmeraj glasujete za najboljši video EU PROJEKT, MOJA ZGODBA, ki poteka do 10. 12. 2018: http://www.eu-skladi.si/sl/aktualno/eu-projekt-moja-zgodba-glasovanje

 

ZOTK Celje se predstavi: modelarji

Trenutno v MCC-ju!

V okviru razpisa za mladinsko dejavnost v mestni občini Celje se nam predstavljajo modelarji iz Zveze organizacij za tehnično kulturo Celje. Mi smo že zavihali rokave. 

Predavanje s prof. dr. Petro Roter

Včeraj, 26.11.2018, smo gostili prof. dr. Petro Roter, s Fakultete za družbene vede. Spregovorila je na temo ''Integracija raznolikih družb in manjšinske pravice''.

Predavanje z Goranom Vojnovićem

V prostorih MCC-ja smo v petek, 23.11.2018, gostili Gorana Vojnovića, ki je vodil predavanje z naslovom "Življenje ni literatura". Predavanje je bilo oblikovano kot premislek o literarnem žanru, fikciji, stvarnosti in prepletanju različnih kultur. Več si poglejte v spodnji fotogaleriji. 

Tango ujet na papir: razstava Črtice

Ko dolgoletne izkušnje in doživljaje tanga ujameš na papir. Na slikah so utrinki včerajšnje razstave Mateje Korbar Šimić. Vabljeni, da si jo ogledate v razstavnem prostoru Mcc Celjski Mladinski Center, vse do 28.11.2018. 

Četrtkova Ustvarjala mladina - likovna delavnica

Četrtki so rezervirani za ustvarjanje, risanje, umetniško izražanje. Računalniško učilnico MCC-ja spremnimo v risarsko učilnico, vsak četrtek, ob 18:00, z izvedbo projekta Ustvarjalna mladina, tj. risarsko delavnico. 

Trening telesa, uma in duha: Zen Kung Fu vadba

Danes, 22.11.2018, smo v MCC-ju z Zen Kung Fu vadbo opravili celovit trening telesa, uma in duha. 

Počutje je po treningu odlično! Pripravljeni smo na nove izzive in napore, ki jih konec tedna prinaša.  

Lego robotika vse bolj obiskana, 22.11.2018

Nas je vedno več! Juhu! Vsak torek in četrtek, tečaj Lego robotike, v Mcc Celjski Mladinski Center.

Pridite, slike povedo vse. Uživamo, se učimo, družimo, mislimo in smo kreativni.

Kako poiskati zaposlitev in priložnosti za nabiranje izkušenj v EU?

Danes, 21. 11. 2018, je med 10. in 12. uro v Kariernem središču Velenje potekal skupen dogodek Zavoda RS za zaposlovanje, Območne službe Velenje in Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska z naslovom Zaposlitvene priložnosti za mlade v EU. Predstavljene so bile možnosti, ki jih Evropska unija ponuja za mlade, za iskalce zaposlitve, mlade podjetnike in za vse tiste, ki bi se radi preizkusili in nabirali nove izkušnje in kompetence zunaj meja Slovenije. EURES svetovalka Nastja Rajh je odgovorila na vprašanja, povezana z iskanjem zaposlitve v državah EU, EGP in Švici ter vprašanja, ki se dotikajo pravic in obveznosti ob selitvi zaradi zaposlitve kot tudi formalnih postopkov, ob začetku dela v drugi evropski državi. Predstavila je možnosti pridobivanja finančne spodbude za iskanje zaposlitve in delovne pogoje v nekaterih državah. Še pred srečanjem z delodajalci pa se iskalci zaposlitve srečujejo s problemom pisanja življenjepisa, primernega za prijavo na delovno mesto v tujini. Tudi tukaj so bile obiskovalcem dogodka predstavljene možnosti in konkretne usmeritve. Srečali smo se s konkretnimi primeri razpisanih delovnih mest, z delovno-učnimi izkušnjami, zaposlitvenimi sejmi in virtualnimi razgovori. V drugem delu srečanja je Tina Mastnak iz Europe Direct Savinjske predstavila priložnosti za pripravništva v Evropskih institucijah in priložnostih mobilnosti za mlade v EU v sklopu programa Erasmus+ kot so mladinske izmenjave, EVropska solidarnostna enota in Erasmus za mlade podjetnike.

Soorganizatorja dogodka: Zavod RS za zaposlovanje, Območna služba Velenje in Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska.
Dogodek delno financira EU.

Mladi mladim: Moonhedz & Zajtrk

Mladi so ''špilal'' za mlade. V soboto, 17.11.2018, so svoj talent (v dvorani Celjskega mladinskega centra) z nami delili Moonhedz in Zajtrk.

Hvala bendoma za sodelovanje, nastop in oživitev Celja ter Killing production, za ozvočenje.  

Zavod VOZIM

V petek, 16.11.2018, smo v Celjskem mladinskem centru gostili Zavod VOZIM, ki preko interaktivnih prometnih delavnic ozavešča mlade o prometni varnosti. 

Kaj je cilj Zavoda Vozim? 

Zavod Vozim je znan po tem, da  ozavešča mlade o prometni varnosti na drugačen, inovativen način. Kako? Preko osebnih zgodb poškodovancev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. 

Več pa v naši fotogaleriji. 

Delavnica prof. dr. Borisa A. Novaka: o manjšinski kulturi in jeziku

V petek, 16.11.2018, smo ob 18:00 uri, v dvorani Celjskega mladinskega centra, gostili prof. dr. Borisa A. Novaka. Na prvi delavnici, v okviru projekta Sedma dimenzija, je bilo govora o manjšinski kulturi in jeziku. Več pa si poglejte v naši fotogaleriji. 

Delavnica EU na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Celju

WUP WUP!!

Danes smo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem eno uro in pol prebili v družbi dijakov tretjega letnika. Z njimi smo se pogovarjali o aktivnem državljanstvu, saj ne moremo mimo participacije v času lokalnih volitev ter jim tudi predstavili portal in kampanjo Evropskega parlamenta "Tokrat grem volit". Igrali smo se igro spomin, skozi katero so spoznavali Evropske institucije, glavne osebnosti iz zgodovine EU, Schumanovo deklaracijo, Evropske simbole (himno, zastavo in slogan EU) ter na koncu vse novo pridobljeno znanje preverili v kvizu EU.

Odrezali so se odlično!

Fantasy art - risarski svet domišljije

Četrtkova likovna delavnica ''Fantasy art'', z Denisom Polancem in njegovimi umetniškimi talenti. 

Ustvarjalna mladina - likovna delavnica

Četrtki so rezervirani za ustvarjanje! Danes, 15.11.2018, smo izvedli že drugo likovno delavnico projekta Ustvarjalna mladina. Udeleženci so odlični umetniki! 

Tečaj Lego robotika, 13.11.2018

Torki in četrtki so rezervirani za Lego robotiko! Tako je bilo včeraj, če ste zamudili, vabljeni na četrtkovo Lego robotiko.

Misli nase z aloe vero & zvočno terapijo - Andreja Brumec

Torkovo predavanje Andreje Brumec, v Mcc Celjski Mladinski Center, na temo ''Misli nase z aloe vero in zvočno terapijo''. Kako smo se imeli pa si poglejte v fotogaleriji!

Usposabljanje s področja medkulturnega managementa

Dve predstavnici Celjskega mladinskega centra, sta se med 5 in 8. Novembrom udeležili usposabljanja na Sardiniji v okviru projekta Blend-IN. 11 mladinskih delavcev je gostila organizacija TDM 2000 in Cagliarija in skupaj smo ustvarili metodologijo in vaje za mladinske delavce, s področja medkulturnega managementa in komunikacije. Prav tako smo pregledali osnutek priročnika, ki ga bomo v e-obliki izdali v začetku prihodnjega leta. V okviru projekta je drugi večji rezultat prav razvoj simulacijske igre, pri čemer se bodo posamezniki lahko vživeli v vlogo mladinskega delavca in skozi različne scenarije spoznavali in se učili raznolikosti medkulturnega komuniciranja. 

Že sedaj pa se lahko brezplačno registrirate na forumu, ki je del spletnega portala projekta in lahko stopite v stik z mladinskimi delavci po Evropi. Registracija je možna tukaj 

Prav tako pa smo 9. novembra s projektnimi partnerji imeli tretji sestanek glede napredka projekta. Pregledali smo opravljeno delo in opredelili zadolžitve v nadaljnem delu aktivnosti ter dorekli vse ostali v sklopu projektnega managementa.

Kaj vse smo počeli lahko spremljate na naših socialnih omrežjih Facebook, TwitterLinkedIn in spletni strani.

Fotografije s treninga in vmesnega sestanka, pa si lahko ogledate spodaj. 

 

Likovna delavnica Fantasy art

Tako je bilo v četrtek, 8.11.2018, na likovni delavnici ''Fantasy art''. V Celjskem mladinskem centru je vedno ustvarjalno, pod mentorstvom Denisa Polanca in v sodelovanju s Striparno Oblaček. 

Prihodnji teden bomo analizirali kompozicije naj mojstrov ilustracije, vabljeni! 

Ustvarjalna mladina - prva likovna delavnica

Včeraj, 8.11.2018, je v Celjskem mladinskem centru potekalo prvo srečanje mladih umetnikov, v sklopu projekta Ustvarjalna mladina. Udeleženci so na delavnici risali in ustvarjali po živem modelu. Kako so se imeli, kako predani in talentirani so, pa si lahko ogledate v naši fotogaleriji. 

Več o projektu pa na: Ustvarjalna mladina - likovne delavnice. 

Se vidimo! 

Kje? Drugo nadstropje našega centra, učilnica MCC PORT (rač. učilnica). 

Predstavitev spletne platforme za oddajo metodologij

Celjski mladinski center je v okviru projekta StopR razvil spletno platformo, ki je središče za predložitev metodologij neformalnega učenja, kjer lahko organizacije, ki so nedavno ali v preteklosti razvile metodologijo na temo preprečevanja radikalizacije in sovražnega govora ter spodbujanja medkulturnega dialoga in promoviranja strpnosti med mladimi, oddajo njihovo metodologijo in pridobijo znak kakovosti (Q).

V torek, 6. 11. 2018, smo zainteresiranim predstavnikom organizacij predstavili projekt in postopek pridobitve znaka kakovosti (Q). Sprehodili smo se skozi spletno stran in delovanje platforme; kako se nov uporabnik, ki želi oddati metodologijo za pridobitev znaka kakovosti, registrira in kako odda želeno metodologijo, kar pomeni kratek opis cilja, izvedbe, ciljne skupine in poteka aktivnosti. Tako si organizacija pridobi potrdilo o oznaki Q, ki ga lahko uporabi kot priznanje kakovosti dela in kot motivacijo za nadaljnje delo. Certifikat je bodisi zlat, srebrn, ali bronast, na voljo pa so tudi opombe in priporočila strokovnjakov o tem, kako lahko še izboljšati svojo metodologijo. Več informacij si lahko prebete tukaj.

 

Odobrene metodologije si lahko preberete v zavihku “Uspešne metodologije”, prav tako si jih lahko tudi izposodite za svoje delo. Ne pozabite se zahvaliti ustvarjalcem in delite svoje izkušnje pri uporabi njihovih metodologij! Pošljite svojo metodologijo za delo z mladimi proti radikalizaciji v “Potrdite svojo metodologijo”, da bi pomagali kolegom po EU in izboljšali kakovost mladinskega dela!

 

 

Kriptovalute, blockchain in digitalna varnost

Celjski mladinski center se je danes, 6. 11. 2018, v Inkubatorju Savinjske regije udeležili predavanja ameriškega strokovnjaka Yaya J. Fanusie s področja kriptovalut, blockchain in varnosti. Predavanje nam je služilo predvsem za pridobivanje znanja o digitalni varnosti, ki ga bomo lahko praktično uporabili za delo v projektu Difens, v sklopu katerega potencialnim mladim podjetnikom nudimo priložnost, da črpajo znanje predvsem iz elektronskega priročnika, ki na inovativen način predstavlja vidike digitalne varnosti v zvezi s pravnimi vprašanji, kibernetsko varnostjo, oceno digitalnega varnostnega tveganja in poslovno digitalizacijo.

 

Tema današnjega pogovora z njim je bila blockchain tehnologija in novi načini kriminala skozi nove finančne tehnologije kot je Bitcoin. Po drugi strani smo izvedeli, na kakšen način lahko inovativna tehnologija pripomore k večji finančni transparentnosti in boju proti kriminalu in korupciji. O tehnologiji veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain) se upravičeno govori kot v tehnologiji, ki bo za nekatere procese v javnem in zasebnem sektorju imela učinke podobnih razsežnosti kot jih je imel internet za marketing.

In če govorimo o blockchain tehnologiji, moramo pričeti pri omembi kriptovalut. Kriptovalute so digitalno sredstvo, zasnovano za izmenjavo. So podvrsta digitalnih valut ter podvrsta alternativnih in virtualnih valut. Njihov namen ni omejen le na finančne institucije, valute in transakcije. Listinjenje podatkov, zaščita identitete, ustvarjanje decentralizirane ekonomije in varno shranjevanje osebnih podatkov predstavljajo le nekaj prvotnih namenov, zaradi katerih je bila tehnologija veriženja blokov (blockchain) ustvarjena. Bitcoin, ki je bil ustvarjen leta 2009, je bila prva decentralizirana kriptovaluta (vir: Kriptovalute in varnost podatkov: https://cryptoworld.si/kriptovalute-varnost-podatkov/).

 

Ob tem smo se vprašali, ali je tehnologija blockchain res varna?

Kriptovalute imajo kot ves čas razvijajoč se del industrije seveda svoj nabor pomislekov v zvezi z varnostjo, toda z dejstvom, da vse več podjetij v različnih industrijah sprejema kriptovalute, se izvaja več poglobljenih raziskav njihove uporabe in koristi ter ustvarja tudi več varnostnih ščitov.

Razprave, ki se vrtijo okoli tehnologije blockchain, trdijo, da je tehnologijo mogoče uporabiti za začetek večjih sprememb v varnostni industriji kot celoti. Pogosto se izpostavlja, da ta tehnologija ni učinkovita le pri poganjanju izmenjave digitalnih valut, temveč se lahko uporabi tudi za krepitev obstoječih varnostnih rešitev in reševanje globalnih varnostnih vprašanj. Uporaba blockchaina niža stroške, povezane s spletnimi transakcijami, obenem pa tudi povečuje legitimnost in varnost.

Čeprav ima blockchain več prednosti pred drugimi sistemi, še obstaja nekaj izzivov v zvezi s skladnostjo, predpisi in izvrševanjem kot so dvojna poraba sredstev, varnost podatkov, čezmejne transakcije, povratne bremenitve, goljufije in reprodukcija valut., ki jih bo treba rešiti.

Potujoča razstava v Celju

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, je danes, 5. novembra 2018 ob 15. uri v Levstikovi dvorani Osrednje knjižnice Celje, na ogled postavila gostujočo razstavo slovenskih volitev v Evropski parlament. Pregledna razstava se odziva na prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah, ki bodo v Sloveniji potekale 26. maja 2019. V sklopu razstave tokrat premierno predstavljamo tudi projekt Tokrat grem volit, s katerim želi Evropski parlament povečati interes za Evropsko unijo in politično participacijo pri njeni gradnji oziroma razvoju. V okviru kampanje bomo izvajali simpatično akcijo s pošiljanjem raznobarvnih razglednic, na katerih obiskovalci razstave v označeno polje vpišejo, za kaj (in ne za koga) se jim zdi vredno iti volit, na primer: za prihodnje generacije, za boljšo Evropo, za enake možnosti, za čistejše okolje ..., na drugi strani pa izpolnijo podatke o prejemniku. To so lahko oni sami, lahko pa tudi njihovi znanci, prijatelji, starši ... Na ta način sebe ali bližnje povabijo na volišče. Da bodo razglednice odposlane, jih bodo lahko obiskovalci izpolnjene pustili v Osrednji knjižnici Celje.

 

V Osrednji knjižnici Celje bo razstava gostovala do 30. novembra 2018. Vabljeni na ogled!

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje

AVTOR: mag. Katja Kolenc

OBLIKOVANJE: David Šoštar

TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.

Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje

Razstavo delno financira EU.

Čarovniško rajanje, 31.10.2018

Mi smo še vedno pod vtisom sredinega ''Čarovniškega rajanja''. Hvala vsem obiskovalcem, mlajšim in starejšim, ki ste bili del našega dogajanja. Upamo, da se vidimo tudi prihodnje leto.

Več si poglejte v naši foto galeriji! Sončen dan, dobra volja, ples, igre, predstava, poizkusi, ustvarjanje in strašljiv sprehod po najstrašnejšem motelu.

Posebna zahvala gre našim sponzorjem: Zavarovalnici Triglav, Mladinski knjigi, ZPO Celje d.o.o., Muzeju novejše zgodovine Celje, Trgovini z otroškimi oblačili 4Kids, Travel Celje in Restavraciji Stolpič. 

Zahvalili bi se tudi Killing production audio-video, za ozvočenje, vsem pomočnikom, prostovoljcem in nastopajočim ter Nik Skerbiš Photography, za čudovite slike. 

 

Projekt ''Živeti po pameti''

Danes je dogajalo v Mcc Celjski Mladinski Center. Dopoldan so nas obiskali dijaki Šolskega centra Celje in napolnili našo dvorano ter atrij do zadnjega kotička. Šolski center Celje namreč sodeluje v projektu ''Živeti po pameti'', ki zajema zdrav življenjski slog med mladimi. V okviru projekta so dijaki prisluhnili predavanju in se udeležili delavnice, na to temo. V projektu so sodelovali tudi strokovni sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje - NIJZ in Center za krepitev zdravja, kot izvajalci predavanj. Uživajte v fotogaleriji.

Fantasy art

Danes se na delavnici Fantasy art ponovno družimo s talentiranimi striparji. Bi se ti tudi rad/a naučila pravilnih postopkov risanja in naravnih zakonitosti v likovnosti? Pridruži se nam vsak četrtek!

Več preveri v naši fotogaleriji. 

Lego robotika

Danes, 25.10.2018, osnovnošolci uživajo na tečaju Lego robotike, katerega izvaja Inštitut 4.0, v sodelovanju s Celjskim mladinskim centrom. 

Lego ni zgolj razmišljanje in učenje, Lego je tudi druženje in kreativnost. Več pa v fotogaleriji spodaj. 

 

Zavod VOZIM

Dijaki in dijakinje Srednje ekonomske šole v Celju so se danes, 24.10.2018, v Celjskem mladinskem centru udeležili interaktivne prometne delavnice, katere organizator je Zavod Vozim. 

Zavod Vozim je znan po tem, da  ozavešča mlade o prometni varnosti na drugačen, inovativen način. Kako? Preko osebnih zgodb poškodovancev v prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami. 

Mladi iz prve roke pridobijo informacije o pomenu prometne varnosti, vzrokih za nastnek prometnih nesreč ter možnih hudih posledicah prometnih nesreč. Prav tako razbijajo stereotipe o invalidnih osebah. Preventivne prometne delavnice Še vedno vozim - vendar ne hodim učinkovito in dokazano vplivajo na spremembo stališč in vedenja mladih v prometu. 

Dialog mladih z županskimi kandidati

Včeraj je v dvorani Celjskega mladinskega centra potekal strukturiran dialog županskih kandidatov Celja. Pri organizaciji in izpeljavi dogodka je Celjski mladinski center sodeloval z Zavodom Fokus, Klubom študentov občine Celje, Komisijo za mladinska vprašanja in Radiom Študent. Županski kandidati niso bili postavljeni zgolj pred besedni izziv, pač pa smo jim v sodelovanju z Zavodom Fokus zadali še foto izziv. Županski kandidati so dobili fotoaparat za enkratno uporabo, da preko slik predstavijo svojo vizijo Celja, saj so nas že velikokrat prepričali, da jim besede gladko tečejo. 

Fotografije so razstavljene na hodniku Celjskega mladinskega centra, pred dvorano. Ogledate si jih lahko do 5.11.2018. Vljudno vabljeni! 

 

Kavarniški ''OPEN MIC'' večer

V MCC Kavarna smo zopet pripravili "OPEN MIC'' večer v sodelovanju z Vocal BK Studio, Celjski Mladinski Center in Klub študentov občine Celje. Odlična družba in prijeten ambient kavarne, sta bila več kot odlična za večer zabavnega preigravanja svetovno znanih uspešnic, avtorskih pesmi. Za mikrofon, klavir (pianist) ter akustično kitaro je bilo poskrbljeno. 

Spremljaj naš program in se nam pridruži na naslednjem kavarniškem večeru!

Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki

Foto utrinki s petkovega dogodka ''Pogovor z znanimi celjskimi gospodarstveniki''.
Zahvaljujemo se vsem sodelujočim, nastopajočim in obiskovalcem.

Magic The Gathering

Petki so pri nas rezervirani za MTG Celje, ki v MCC za kratek čas pobegne v fantazijski svet. Vsak teden se namreč zagrizeni "kartaši" lotijo kultne igre Magic: The Gathering!

Fantasy Art

Vsak teden se na delavnici pri nas zberejo stripovski risarski navdušenci! Tudi včeraj so se!
Pridi tudi ti, na likovno delavnico Fantasy art, v sodelovanju z likovno šolo ˝ArtCore˝, ki jo vodi Denis Polanc Art, ter Striparna Oblaček!

Srečanje EU mrež

Danes smo se informacijske točke Evropske unije mrežile v Celjskem Mladinskem Centru. Na srečanju smo predstavili novosti naših mrež in se posvetili skupnim aktivnostim, zadnji del srečanja pa je bil namenjen predstavitvi in ogledu Zavoda CMLC ter ogledu Celja in njegove kulturne dediščine.

Ob tem se najbrž sprašujete, kaj sploh so mreže Evropske komisije v Sloveniji in katere so. Namen mrež je, da zagotavljamo informacije in rešujemo težave, na katere lahko naletimo kot dražavljani EU na različnih življenjskih področjih. Nismo vsi za vse in ne vemo vsega, skupaj pa lahko pomagamo pri marsičem. Seznam vseh mrež (in področij, na katerih vam lahko pomagajo) pa najdete na http://www.europedirect.si/sl/mreze-evropske-komisije.

 

 

Milonga večer v kavarni

Ponovno smo se v družbi plesne šole Milonguero?Si družili na plesnem večeru v kavarni Celjskega mladinksega centra. Ljubitelji in plesalci posebne zvrsti tanga so se prepustili ritmom glasbe, družili in uživali. Kako je bilo, si poglej na fotografijah. 

Mladinska izmenjava - Italija, Nemčija

Te dni smo v Celjskem mladinskem centru in MCC Hostlu polno zaposleni. Počutimo se še mladostnejše. Radi smo del mladinskih izmenjav! Gostje tokrat prihajajo iz Italije in Nemčije. Na slikah si lahko ogledate, kako je potekal njihov spoznastveno-predstavitveni večer. Tudi dobro ni manjkalo. 

Usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem

Danes, 16.10.2018, je v učilnici Celjskega mladinskega centra potekalo usposabljanje za rokovanje z defibrilatorjem, katerega nam je podarilo Humanitarno društvo Enostavno pomagam. Naš predavatelj, gospod Denis Kekič, kateremu se zahvaljujemo za izčrpno predavanje, nam je opisal postopek oživljanja človeka ob nenadnem zastoju srca in z nami delil nasvete, primere. Obnovili smo že pridobljeno znanje in se naučili rokovati z defibrilatorjem, ki je del naše ustanove. 

 

(Ba)kanal MCC

Kot smo obljubili, MCC Kavarna nadaljuje s ciklom akustičnih sobot z naslovom (Ba)kanal!
 
V soboto, 6.10.2018, je v MCC Kavarni nastopila tričlanska zasedba Spaceship Earth, ki preigrava blues in blues-rock standarde, v avtorskih komadih pa prepleta blues korenine s funkom, progresivnim in stoner rockom.


 

Klubski maraton Radia Študent, 12.10.2018

Ste bili z nami? 

V petek, 12.10.2018, je v dvorani Celjskega mladinskega centra dogajalo. Nastopila je zasedba Balans - ''bipolarni čudaški lo-fi mestnih zaklonišč'', katerim se je pridružila Anja Cimerman, vsem znana po pesniški zbirki Fatamorgana, s katero je bila letos izbrana za festival Pranger. Gre za festival refleksije in prevoda poezije. 

Za dogodek sta poskrbela Radio Študent 89,3 MHz in Celjski mladinski center. 

Hvala vsem obiskovalcem in poslušalcem. 

 

Široko odprta vrata Žive knjižnice

Na tokratni jesenski izdaji Žive knjižnice smo pri široko odprtih vratih in v polni učilnici Celjskega mladinskega centra predstavili priložnosti in programe, ki jih Evropska unija ponuja za mlade, natančneje mladinske izmenjave programa Erasmus +. Vrata v knjižnico lastnih zgodb sta odprla Neža in Klemen, dijaka Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Celje. Z deljenjem njune izkušnje mladinske izmenjave v Palermu sta povedala odgovore na vprašanja: »Kako in kje sta se prijavila?«, »Kaj novega sta se naučila?«, »Kje se je utrnila prva želja?« in »Ali bi se ponovno udeležila kakšne izmenjave?«. Z nami sta preko fotografij delila tudi njuno videnje Sicilije, ativnosti izmenjave in doživetij iz popotovanja.
 

Še ena delavnica aktivnega evropskega državljanstva

Za nami je še eno prijetno druženje v sklopu delavnice "Oblikuj. Premikaj. Sodeluj." o aktivnem evropskem državljanstvu mladih. Tokrat smo gostovali na Srednji šoli za strojništvo, mehatroniko in medije v zadnjem letniku oddelka Medijski tehnik, kjer smo želeli mladim prikazati, da z njihovim vsakdanjim udejstvovanjem v družbi, ko sodelujejo skupaj z drugimi ljudmi za nek skupen cilj ali ko poskušajo drugim nekaj sporočiti preko javnih kanalov komuniciranja (kot so na primer Facebook, Instagram itd.), že aktivno participirajo v družbi. Preko interaktivnega kviza o Evropski uniji smo jim dali priložnost, da so lahko preverili svoje znanje o zgodovini, konceptu in institucijah EU ter jim omogočili razmislek o lastni participaciji v njihovih okoljih. Namen delavnice je bil spodbuditi mlade k aktivni participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU in krepitvijo evropskega državljanstva.

Film & foto razstava: Begunsko taborišče v Bangladešu

Danes, 9.10.2018, nas je v dvorani Celjskega mladinskega centra obiskal navdihujoč, 20-letni Brežičan, Amadej Petan in nam predstavil svoja doživetja iz potovanja po Bangladešu. Po končani srednji šoli je čas namenil humanitarnemu delu in snemanju, svojima največjima strastema. V Bangladešu je preživel dober mesec in begunskem taborišču Kutupalong. Predstavil nam je njihov način življenja, kako poteka njihov vsakdan, predstavil problematiko in z nami delil par anekdot. Izkušnje in dogajanja je ubesedil ter jih prikazal na platnu - fotografije in krajši film CAMP 5. Naše radovedne duše je po predstavitvi popeljal še po razstavnem prostoru pred dvorano.

Film in foto razstave so se udeležili dijaki Gimnazije Celje Center, za kar se jim zahvaljujemo. 

Vljudno vabljeni na ogled čudovitih fotografij.

 

 

Evropski teden programiranja

Jutri, 6. oktobra, se začenja evropski teden programiranja, ki bo trajal do 21. oktobra. Udeleženci se bodo na več kot 1000 dogodkih lahko naučili, kako računalnik deluje od znotraj, izza zaslona. Namen aktivnosti je, da ljudje na zabaven in vključujoč način pridobijo nekaj programerskih izkušenj. Letos bo poseben poudarek na šolah, učenci, starši in učitelji pa bodo lahko sodelovali pri ustvarjanju novih iger, reševanju programskih ugank, izgradnji spletnih strani ali pa se bodo samo podučili o strojni opremi.

 

V Sloveniji je bilo do sedaj registriranih 98 dogodkov na različne programerske vsebine, od npr. šole programiranja za otroke, prvih korakov do medijske-informacijske pismenosti, programiranje Lego robota, izdelave radarja za merjenje hitrosti vozil do spoznavanja Blockchain tehnologij in različnih programskih jezikov.

 

 

Dodatne informacije: https://codeweek.eu/

Potujoča razstava v Slovenskih Konjicah

Včeraj je pregledna potujoča razstava naše ED informacijske točke o slovenskih volitvah v Evropski parlament pričela gostovanje v Christianini sobi Dvorca Trebnik v Slovenskih Konjicah, kjer bo postavljena na ogled do 5. novembra, pot pa bo po tem datumu nadaljevala v Osrednjo knjižnico Celje. Vljudno vabljeni na ogled!

Za topel in gostoljuben sprejem se zahvaljujemo TIC Slovenske Konjice in Občini Slovenske Konjice.

 

KOLOFON RAZSTAVE:

Pregledna razstava volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament
Produkcija: Informacijska točka Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjski mladinski center v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje
AVTOR: mag. Katja Kolenc
OBLIKOVANJE: David Šoštar
TISK: Grafika Zlatečan, d. o. o.
Slikovno gradivo za razstavo je prispeval Muzej novejše zgodovine Celje.
Razstavo delno financira EU.

 

 

 

The Stroj povedali svojo EU SI ti zgodbo

Informacijska točka Europe Direct Savinjska - Infopentlja je v soboto v sklopu dogodkov "EU SI TI: PRIHAJAMO V VAŠ KRAJ" izvedla KONCERT S KONCEPTOM: PRIPOVEDOVALCI ZGODB – ZASEDBA THE STROJ! Z dogodkom smo pričeli že ob 18. uri in sicer s predvajanjem filmov nove kampanje Evropske komisije #EUandME, fotografiranjem z različnimi zabavnimi pripomočki v foto kabini in ogledom razstave EU SI TI - SLOVENSKA ZGODBA: THE STROJ!

The Stroj predstavljajo pozitivno slovensko zgodbo, ki je njihov uspeh ponesla izven naših meja. In to je bila tudi rdeča nit sobotnega dogodka, ki smo ga strnili s pripovedovanjem izvajalcev o njihovi zgodbi, kako so presegli meje Slovenije in prodrli na odre EU. Ustvarjalci so se navezali na motivacijo in na videnje umetnosti kot osnove skupne evropske kulturne dediščine. Zanimalo nas je, od kod črpajo sredstva za njihove projekte in kako gledajo na glasbeni sektor v EU v prihodnosti. S koncertom in pogovorom smo želeli zgodbo The Stroj predstaviti kot primer dobre prakse in zgleda mladim, da lahko prično z motivacijo, predvsem pa podporo in pomočjo EU pisati svojo navdihujočo zgodbo, s pomočjo katere bodo lahko uresničili svoje strasti.

Foto: Nik Skerbiš

Dan raziskovalcev

Noč/dan raziskovalcev je dogodek, ki se odvija na pobudo Evropske komisije vsak zadnji petek v mesecu septembru v številnih evropskih državah od leta 2005 dalje. Dan raziskovalcev ponuja možnost vpogleda v raziskovalni del delovanja višješolskih in visokošolskih zavodov, v lokalne raziskovalne inštitute, sodelovanje v eksperimentih ter možnost uporabe najnovejših tehnologij in instrumentov pod vodstvom raziskovalcev. Letos je Dan raziskovalcev potekal v petek, 28. 9. 2018, od 10. do 17. ure na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje.

Na dogodku, ki ga organizira Regijsko študijsko središče, je sodelovala tudi naša Europe Direct Savinjska s stojnico, na kateri smo obiskovalce opremili z informacijami, gradivom in zabavnim kvizom o EU s pomočjo kolesa sreče. Na Dnevu raziskovalcev je v počastitev 40 let mladinskega raziskovalnega dela v Celju bil izveden tudi posvet, kjer so sodelovali nekdanji uspešni mladi raziskovalci, ki so dosegli uspešne karierne poti tako doma kot v tujini.

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje 2018

Petek, 22. 3. 2019 Celjski mladinski center ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...