Celjski mladinski center

Prostor svobodnih idej in druženja

Javni zavod za mladinsko kulturo, izobraževanje, informiranje in šport (na kratko Zavod CMLC), bolj znan kot MCC je letos praznoval 12 let obstoja. Je prostor svobodnih idej in druženja. Odprt je za vse, ki želijo aktivno preživeti svoj prosti čas, se radi zabavajo, izmenjujejo svoje ideje ali se preprosto družijo v prostoru, ki je svobodomiseln in tolerira drugačnost. Namenjen vsem mladim, ne glede na rasno, versko, spolno, socialno ali drugo raznolikost.

Organiziramo kulturne dogodke (koncerte, razstave, gledališke predstave, ples, …), smo informacijska točka s širokim spektrom informacij za mlade, omogočamo mednarodno mobilnost mladim (mednarodne izmenjave, evropska prostovoljna služba, mednarodni seminarji in izobraževanja,..) in predvsem izvajamo vse tiste aktivnosti, ki temeljijo na pobudah mladih.

Mladi lahko kot posamezniki ali v okviru društev, šol oziroma neformalnih skupin uporabljajo dvorano, učilnico, multimedijski prostor in njegovo opremo brezplačno za izvajanje aktivnosti, če pa želijo organizirati dogodek, jim bomo nudili še svetovalno, organizacijsko, kadrovsko in finančno pomoč. V sklopu multimedijskega centra MCC Port se je leta 2008 odprla kavarna (danes MCC Kavarna), kjer je javno dostopna internetna točka, uporabite lahko tudi brezžičen dostop do interneta. V letu 2010 je svoja vrata odprl še mladinski hotel MCC Hostel.

Ena osnovnih in poglavitnih nalog mladinskega centra je nudenje pomoči in podpornih aktivnosti mladim za uresničitev njihovih lastnih idej. V paleti dejavnosti in storitev mladinskega centra poleg zaposlenih, sodeluje veliko število zunanjih sodelavcev in tudi prostovoljci, v okviru evropske prostovoljne službe. V preteklosti smo že gostili prostovoljce iz petih držav EU, trenutno gostimo Grkinjo Efi. Ekipi se lahko vedno pridružijo mladi, ki želijo aktivno sodelovati pri izvajanju programov centra, pri tem bodo pridobili veliko kompetenc in novega znanja, ki jih bodo lahko izkoristili na svoji nadaljnji poti.

Mnogi poznajo mladinski center zaradi rednih aktivnosti, ki jih izvajamo čez vse leto: razne delavnice – plesne, novinarske, fotografske, filmske, mladinske, počitniške kreativne delavnice, rekreacija, razstave, številni glasbeni in kulturni dogodki. Izvajamo pa tudi večje letne projekte.

FESTIVAL PROSTOVOLJSTVA. Na festivalu, ki poteka v sklopu aktivnosti ob mednarodnem dnevu prostovoljstva, podelimo nagrade Naj prostovoljcem/prostovoljkam za preteklo leto. Natečaj izvedemo med prostovoljci v Mestni občini Celje. Praznovanje je namenjeno promociji in razvijanju prostovoljnega dela med mladimi na Celjskem, osveščanju javnosti o aktivnostih, ki jih izvajajo mladi prostovoljci in zahvali mladim prostovoljcem za vse ure, ki jih namenijo prostovoljstvu.

KREATIVNO V PARKU. Projekt, ki ga izvajamo skupaj z MO Celje, zaznamuje vse petke v mesecu maju in juniju. Mlade, ki svoj prosti čas po pouku preživljajo v mestnem parku Celje, aktiviramo s športnimi, likovnimi, kulturnimi dejavnostmi, informiranjem in preventivo.

ETNO URBAN FESTIVAL. Festival sodi med največje kulturne projekte, ki jih pripravljamo v Celjskem mladinskem centru. Je festival mednarodne kulturne izmenjave, ki s svojo mednarodno udeležbo pomeni pomembno dopolnitev in nadgradnjo celjske kulturne ponudbe. Festivalsko dogajanje ima v mladinskem centru že večletno tradicijo, saj smo prvo tovrstno dogajanje priredili že v letu 2001. Poletni festival mladinskega centra vseskozi ponuja kvaliteten, razgiban, žanrsko raznolik program, tako z domačo kot mednarodno udeležbo izvajalcev iz različnih področij glasbe, plesa, filma, likovne in vizualne umetnosti ter izobraževalnih in ustvarjalnih delavnic.

Vabljeni!