Gostovanje šile

15.11.2013

Gostovanje šile

Petek, 15. 11. 2013 ob 17.00 in 18.30 

Dvorana MCC


Vedno bolj popularna oblika impro gledališč si je v preteklih letih pot uspešno utrla tudi v srednješolske klopi, kjer povezuje ustvarjalno mladino, ki si v svojem prostem času želi izkušenj na govornem in improvizacijskem področju ter gledališkem odru. V Sloveniji je ŠILA, šolska improvizacijska liga, svoj dom sprva našla v ljubljanskem KUD France Prešeren in odslej redno organizira tekme v tej disciplini. Junija 2013 je finale šile prvič potekal v Celju, 15. 11., pa se ob 17.00 in 18.30 uri v Celjskem mladinskem centru obetajo prve jesenske tekme. Vstop na prireditev, ki poteka pod okriljem Društva GCC in Celjskega mladinskega centra je prost, tekmo pa bodo popestrili tudi glasbeniki z Gimnazije Celje – Center.

V tej gledališki disciplini gre za neformalno izobraževanje mladih, osnovano na temeljih improvizacije. Šila hodi po tanki brvi med otroško domišljijo in svetom odraslih, spodbuja ustvarjalnost mladih in njihovo aktivno participacijo. Šila v Sloveniji ji nastala po vzoru »starejše« Impro lige Gledališča Ane Monro in je lahko tekmovalne narave, kot bo to tudi v Celju. Dijaki morajo z gledališko improvizacijo na odru reševati posamezne igralske naloge, impro tekmo, kar je najbolj popularna uprizoritev improvizacijskega gledališča, kjer tekmujeta dve igralski skupini z najmanj pet člani. Jedro Šile so kratke, tri do štiriminutne igrice, t.i. impro discipline. Bistvo Šile in impro gledališča je, da ni vnaprej predpisanega scenarija. Teme, situacije, prostor, like, karakterje, itd. določa publika, ki aktivno sodeluje v celotnem procesu, zato zlasti Šila velikokrat služi kot »trening« na sprejemne izpite za AGRFT, drugi bistveni element pa je seveda kvalitetno preživljanje prostega časa.

V Celju na Gimnaziji Celje - Center deluje edina srednješolska impro ekipa v mestu, in sicer pod okriljem Društva GCC, ki povezuje nekdanje in sedanje dijake in učitelje šole. Mentor nadebudnih improligašev z GCCja je Vid Šumak, eden najaktivnejših članov slovenske impro lige. Na improtekmi se bodo tako z gostitelji pomerile ekipe iz Ljubljane in Maribora. Dogodek bodo povezovali priznani slovenski improustvarjalci, ki prihajajo iz gledaliških, glasbenih oz. kulturniških vod.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

Oddaj komentar

Ime:
E-pošta:
Komentar:
Pošlji komentar

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...