Čezmejni dialog z evropsko komisarko Violeto Bulc: Zbiramo mnenja in predloge o prihodnosti EU

05.07.2017

KDAJ IN KJE: 11. julij 2017 ob 18. uri, Trg Evrope/Piazza della Transalpina, Nova Gorica/Gorica

Tema: Prihodnost EU – Bela knjiga o prihodnosti EU

  • Kaj smo v EU dosegli doslej in kako razumemo izzive sedanje EU?
  • Kakšna naj bo EU v prihodnje?
  • Kaj moramo storiti za to?

Vabimo vas na pogovor z evropsko komisarko za promet Violeto Bulc. Čezmejni dialog z državljani bo potekal na meji med Slovenijo in Italijo, kar predstavlja dodatno priložnost za izmenjavo mnenj o čezmejnih vprašanjih, pa tudi razpravo o prihodnosti Evrope ter različnih scenarijih našega skupnega življenja v bodoče.

Na dogodek se morate obvezno prijaviti prek spletne povezave.

Ozadje: 

Letos EU praznuje 60 let svojega nastanka. Veliko stvari je, na katere smo lahko v Evropi upravičeno ponosni, mnogo koristi zdaj dojemamo kot samoumevne. Obenem je Unija znova na razpotju. Tudi zato, ker jo prvič zapušča ena od članic. Številni globalni in notranji izzivi terjajo premislek o prihodnji poti sedemindvajseterice. Zdi se, da temeljne vrednote, zapisane v pogodbi o EU, države in državljani dojemamo različno. Od povezave imamo različna pričakovanja. Mnogi so prepričani, da nam »Bruselj« diktira, kako naj živimo, po drugi strani pa od »Bruslja« terjajo, da ukrepa, čeprav za to marsikje EU (še) nima pristojnosti. Jasno je, da mnogih izzivov države ne morejo reševati vsaka zase, a iz različnih razlogov oklevajo.

Evropska komisija je 1. marca letos predstavila svoj premislek o tem, kako bi lahko EU izgledala v prihodnosti. Bela knjiga je prerez stanja in izzivov in osnova za razpravo z državami, parlamenti, lokalnimi organizacijami, gospodarstvom in državljani, da v EU dosežemo čim širši konsenz o tem, kako želimo živeti v prihodnje. 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...