Namesto petard raje pokajte šale

27.12.2012

Najbrž je utopično pričakovati, da se bomo ob koncu leta izognili pokanju petard in ostalih pirotehničnih sredstev. Medtem ko za domače živali poskrbijo njihovi skrbniki, se morajo prosto živeče živali zanesti na svojo iznajdljivost in naše sočutje ter ukrepanje, ko decembrsko bučanje prestopi meje dovoljenega.

Zakonodaja dovoljuje uporabo pirotehničnih sredstev le med 26. decembrom in 2. januarjem, kar žal marsikomu ne preprečuje eksperimentiranja z različnimi pokalicami, ognjemeti in podobnimi sredstvi skozi ves december. V primeru kršitev je najbolje storilce mirno opozoriti, da gre za nedovoljeno rabo pirotehničnih sredstev. Če opozorilo ne zaleže, o tem obvestimo pristojne, tj. policijo.

Varno na težko pričakovani sprehod v snegu

Kot vsak drugi mesec tudi decembra svoji živali omogočimo redne sprehode. Pri tem smo pozorni na to, da se izognemo hrupnim ulicam, odlično pa je tudi, če psu poleg povodca namestimo oprsnico, da se nam ob nepričakovanem hrupu ne izvije iz ovratnice in zbeži neznano kam. V primeru, da v bližini zaslišimo pokanje, psa mirno vodimo domov čim dlje stran od hrupa. Puščanje psa, privezanega pred trgovino ali drugje, medtem ko sami skočimo po opravikih, ni dobra ideja – ne decembra ne kateri koli drug mesec. Tako bo seznam pogrešanih in povoženih živali vse krajši. Ljubljenček naj nas torej počaka na varnem, doma.


Prav vsem živalim želimo, da bi zimske mesece preživele na toplem, suhem in varnem. Skrbnikom živali priporočamo, da psom, mačkam, dihurčkom in ostalim ljubljenčkom v stanovanju oziroma hiši namenijo čim bolj izoliran prostor, kjer se bodo lahko njihove žverce sproščeno igrale, crkljale in počivale stran od oken in hrupa. Če žival vseeno kaže znake stresa, se o dodatnih ukrepih posvetujemo z veterinarjem.

Skrbnikom priporočamo, da pozimi psom, ki sicer bivajo v pesjakih, omogočijo možnost umika v garažo, klet ali na hodnik. Njihov kosmatinec bo nedvomno vesel varnega kotička, obloženega z odejam in blazinami, ki jih skrbnik ne uporablja več.

V prazničnem decembru si med sabo voščimo vse najlepše in najboljše. Namenimo enake želje tudi živalim in dajmo vse od sebe, da se bodo uresničile. December lahko še vedno izkoristimo tudi za pokanje – na primer dobrih šal. :)

Nuša Miklavec
Društvo za zaščito živali Ljubljana

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...