ePriročnik za iskalce zaposlitve: Spleti svojo kariero

19.10.2015

Knjižice zbirke Spleti svojo kariero predstavlja zbrana poglavja s področja načrtovanja in vodenja kariere ter iskanja zaposlitve:

1. Poglavje  Kariera se ustvari, ne zgodi je namenjena predvsem tistim, ki želijo poglobiti svoje teoretično znanje s področja razvoja kariere.

2. Poglavje Izbira in načrtovanje kariere se osredotoča na najpogostejša napačna stališča, ki otežujejo iskanje zaposlitve in jih izpodbija z dejstvi. Vsebuje pa tudi koristne nasvete,kako poiskati ustrezne poti pri izbiri in načrtovanju kariere, kako si postaviti konkretne cilje in jim tudi slediti.

3. Poglavje Kaj si želim in v čem sem dober govori o življenjskem smislu in pomenu za človeka z vidika poklicne kariere. O ciljni usmerjenosti. O motivaciji. O kompetencah ter kako jih prepoznati pri sebi.

4. Poglavje Kje in kako iščem zaposlitev opisuje pomembnost učinkovitega odnosa do iskanja zaposlitve, koristne napotke o tem, kje in kako iskati zaposlitev na odprtem in skritem trgu dela ter nasvete, kako se lotiti mreženja pri iskanju zaposlitve.

5. V poglavju Samozaposlovanje in drugačne oblike zaposlitve so predstavljeni začetni koraki pri ustanavljanju svojega podjetja in informacije o drugačnih oblikah zaposlitve, kot so: delo za določen čas, zaposlitev s krajšim delovnim časom, delo na domu, delo na daljavo, rotacija delovnega mesta, delo po pogodbi o delu in avtorski pogodbi, pridobitev statusa kmeta in statusa družinskega pomočnika.

6. V poglavju Iskanje zaposlitve s pomočjo interneta so predstavljene koristne informacije o oblikovanju spletne podobe, iskanju prostih delovnih mest in potencialnih delodajalcev, mreženju na spletu ter iskanju zaposlitve s spletnimi družbenimi omrežji.

7. Poglavje Prijava/vloga, ponudba in življenjepis vsebuje ključne informacije, kako se lotiti pisanja splošnih oblik prijavnih dokumentov in osvetli uporabo drugih načinov prijavljanja na delovno mesto: CV vizitka, video CV, karierni portfelj. Posveti se tudi sami pripravi na postopek prijave – kako ugotoviti, kaj delodajalec od vas pričakuje, in kaj si želite vi.

8. Poglavje Zaposlitveni razgovor govori o tem, da je predhodna priprava ključnega pomena za dobro izpeljavo in uspešen nastop na zaposlitvenem razgovoru. Knjižica vam pri tem pomaga z uporabnimi informacijami in namigi.

9. Poglavje Pogajanja z delodajalcem vsebuje koristne informacije, napotke ter priporočila za uspešen pogajalski proces z delodajalcem. Dejstvo je, da le redki sistematično razvijajo svoje pogajalske spretnosti in mnogim je zoprna že sama misel na pogajanja.

10. V splošnem in zelo pomembnem poglavju Osnove delovnopravne zakonodaje  so zbrane vsebine, ki se tičejo delovnih razmerij in pravic, po katerih brezposelne osebe največkrat sprašujejo.

Zbirka predstavlja celosten pristop k procesu iskanja zaposlitve in kreiranja želene karierne poti.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...