Izkušnje prostovoljke na usposabljanju "Not Just Members" na Nizozemskem

Kot prostovoljka Celjskega mladinskega centra sem se med 20. 8. in 28. 8. 2017 udeležila usposabljanja mladinskih delavcev na Nizozemskem (Orvelte) pod naslovom "Not Just Numbers". Projekt je v sodelovanju z desetimi državami nastal zaradi potrebe po odzivu mladinskega dela na begunsko in migracijsko krizo v Evropi. Glavna cilja sta bila seznaniti udeležence s priročnikom Not just numbers (tukaj) in povečati vključenost mladih v prizadevanju za pozitivne rešitve krize.

Tekom tedna smo postopoma vsak dan bolj spoznavali perečo tematiko in stanje v Evropi. Skozi različne zanimive metode kot npr. wikipedija migracij, speed dating, timsko delo, pripovedovanje zgodb, debata idr. smo pridobivali znanja, ki jih bomo prenesli na naše mladinsko delo. Preden smo šli na ogled azilnega centra Ter Apel, nas je obiskala predstavnica Legal aid-a, ki nam je predstavila potek procesa pridobitve azila na Nizozemskem. Obisk azilnega centra Ter Apel nas je vse zelo pozitivno presenetil. Namreč center je povsem na novo zgrajen kot odziv na veliko število migracij v zadnjih dveh letih in vsebuje šolo, zdravstveni center, telovadnico itd. Žal pa smo izvedeli, da je to eden izmed najbolj modernih centrov v Evropi in niti približno ostali ne izgledajo tako. Zanimivo je bilo tudi to, da so nas sprejeli prostovoljci organizacije VWN, ki z 2000 prostovoljci deluje po celi Nizozemski kot pomoč beguncem in migrantom. Seznanili smo se z delom IOM  - Mednarodne organizacije za migracije, ki deluje po celem svetu, njegova glavna naloga pa je varna vrnitev migrantov v njihovo prvotno državo. Uradni del projekta smo zaključili z obiskom sirijskega begunca, ki nam je predstavil delo njegove na novo ustanovljene organizacije, s katero skuša povezati sirijsko skupnost z različnimi projekti na Nizozemskem.

Vsi udeleženci smo predstavili, kako begunska in migrantska kriza vpliva na naše države in skupno ugotovili, da je še vedno zelo veliko razlik znotraj evropskih držav, veliko diskriminacije, ksenofobije in rasizma. Z bodočimi projekti bomo poskušali mlade čim bolj informirati, da si bodo znali oblikovati mnenje o migraciji in azilu na podlagi objektivnih in uravnoteženih informacijah.   

Bolj podrobno o samem projektu in vsebini, si lahko preberete v blogu na tej povezavi.

Avtor: Neža Kočevar

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...