Kontaktni seminar v Zadru

Socialno podjetništvo - nove možnosti in priložnosti

Med 17. in 24. oktobrom je v Zadru potekal kontaktni seminar z naslovom: Social Entrepreneurship – The new Age of Business. Njegov glavni namen je bil vzpostaviti močna partnerstva med ustreznimi akterji na področju socialnega podjetništva med 9 partnerskimi državami: Romunijo, Turčijo, Estonijo, Slovenijo, Španijo, Poljsko, Anglijo, Makedonijo in gostiteljico Hrvaško. Domače barve so pod okriljem Celjskega mladinskega centra zastopali trije mladi Slovenci.

Teden je potekal v sproščenem vzdušju pod vodstvom izkušenega trenerskega para, ki je aktivno sooblikovanje vsebine ves čas prepuščal udeležencem seminarja. Tako je vsakdo na neprisiljen način lahko prispeval svoj košček mozaika, prav tako pa so se stkale povezave, ki morda na prvi pogled niso bile tako mogoče. Poleg spoznavanja teorije o socialnem podjetništvu in aktualnega stanja v posameznih državah, aktivne participacije s pripravo delavnic za izmenjavo (ne)formalnih veščin, so se predstavili tudi lokalni primeri dobrih praks v Zadru. Veliki finale sta predstavljala zadnja dva dneva, ko je celotna skupina razvijala nastavke za bodoče projekte oz. strateška partnerstva, ki jih ekipe že razvijajo naprej. Še posebej perspektiven je koncept za odprtje novega mladinskega hostla v španski Terrassi (v bližini Barcelone), ki bi pod upravljanjem obstoječega mladinskega centra in v okviru socialnega podjetja lahko oblikoval podobno zgodbo, kot jo že živi Celjski mladinski center.

Slovenska ekipa je svojo izkušnjo in občutke po končanem seminarju združila v sledeče vrstice:

Petra: “Seminar “Socialno podjetništvo – nova doba podjetništva” v Zadru me je navdihnil z raznolikimi interaktivnimi delavnicami, preko katerih smo pridobili osnovno znanje o socialnem podjetništvu, slišali izkušnje in ideje drugih ter delili poglede in zgodbe – tako poslovne kot osebne. Zelo me je navdušil t.i. dan “Open Space”, na katerem smo delavnice izvajali udeleženci – pridobila sem veliko idej, kako v timu krepiti neformalne vezi, zaupanje ter izboljšati komunikacijo in razumevanje. Seminar je ponudil tudi priložnost za razvoj podjetniških idej – sedaj imamo vsi udeleženci priložnost, da z nadaljnjim sodelovanjem, ideje tudi uresničimo. In vsakokrat me veseli, da lahko na mednarodnih seminarjih krepim svojo angleščino in “balkanščino” :)”

Jože: “Ob odhodu nisem imel pravega občutka kako se bo seminar v Zadru odvijal, samo po naslovu pa je bilo moč razbrati, da bodo predavanja na temo socialnega podjetništva. Ker se takšnega vrste seminarja še nikoli nisem udeležil, nisem imel občutka kako bo to potekalo, želel pa sem si pridobiti nove izkušnje in znanja ter podrobneje spoznati, delovanje socialnih podjetji, kako je urejena zakonodaja glede socialnega podjetništva v tujini, delovanja nevladnih organizacij, ki so urejena kot socialna podjetja, pridobiti nova znanja, vzpostaviti stik z ljudmi iz drugih držav ki delujejo v socialnem podjetništvu, izmenjati izkušnje, pogovoriti se o možnosti sodelovanja in spoznati nove prijatelje.

V Zadar smo pripotovali 17. oktobra 2106. Prvi dan je bil namenjen samo zbiranju udeležencev predstavitev organizatorjev in trenerjev, nato je sledilo spoznavanje ostalih udeležencev.

Naslednji dan smo pričeli z zajtrkom in nato so se pričeli seminarji/treningi. Na podlagi različnih primerov smo se vedno znova formirali v različne skupine in tako, vedno z novimi člani ekipe, reševali primere iz socialnega podjetništva, oblikovali predstavitve, predstavljali lastne organizacije, poslušali primere dobre prakse, obiskali pa smo tudi socialno podjetje ki našlo priložnost v pivovarski dejavnosti. Solastnica nam je tudi podrobneje predstavila zakaj se je odločila za odprtje socialnega podjetja in zakaj ravno ta dejavnost. Predstavila nam pa je tudi prepreke in izzive na poti od ustanovitve do zagona socialnega podjetja.

Trenerja sta res fantastično opravila svojo nalogo, saj sta znala vedno znova motivirati in ohraniti zbranost med poslušalci. Z veliko izkušnjami pa sta lahko z nami delila veliko praktičnih primerov, anekdot in zagat ter nas izzvala, da smo jih poizkusili rešiti na svoj način, nato pa smo jih skupaj pokomentirali, poiskali rešitve, na koncu pa je bila podana še rešitev v danem primeru.

Med predavanji smo imeli odmore katere se je izkoristilo za neformalna druženja in prijateljevanje, nenazadnje pa tudi za kosila in večerje. Ob večerih in ob prostih urah smo se kot ekipa odpravili še v mesto kjer smo si ogledali lokalne znamenitosti, in uživali v dobri družbi.

Od samega seminarja sem prejel ogromno novih pogledov, znanj in priložnosti, ki se dajo izkoristiti in seveda kar je najpomembneje veliko novih prijateljev. Zato je dan slovesa bil še toliko težji, saj je med nami nastala res pristna vez.”

Marta: “Raznolikost skupine, ki se je dan za dnem bolj povezovala in krepila, me je fascinirala že na samem začetku. Ker vsi udeleženci prihajamo z izkušnjami v (socialnem) podjetništvu na različnih nivojih in imamo raznovrstna profesionalna ozadja, je bilo jutranje vstajanje ob čudovitem ambientu, vsak dan znova vznemirljivo. Odkrivanje novih priložnosti, ki je spodbujalo kreativno mišljenje in kresanje različnih mnenj, nas je vsakič znova potiskalo izven cone udobja. Še posebej me je bogatila odprtost ljudi, način izražanja mnenj in globoko spoštovanje na vsakem koraku, kljub bogatemu kulturnemu ozadju. Želja, ustvariti nekaj novega in navdihujočega za skupnosti, ki nas čakajo doma, so vodile do izvrstnih rezultatov in spodbujale, da smo tudi svoj aktivni prosti čas namenili za iskanje skupnih rešitev. Ostale so močne vezi in ob slovesu smo se radostno poslovili z dobrimi željami – ‘Do naslednjič!’.”

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje 2018

Petek, 22. 3. 2019 Celjski mladinski center ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...