Mednarodna mladinska izmenjava »CHANGING VIEWS«

V Celjskem mladinskem centru smo med 20.08. in 27.08.2016 gostili mednarodno mladinsko izmenjavo »CHANGING VIEWS«, katere udeleženci so se ukvarjali z aktualnimi temami kot so strpnost in toleranca, stereotipi ter begunska kriza.

Projekt se je odvijal v okviru programa Erasmus + in je namenjen mladim iz različnih evropskih držav. Tovrstne mladinske izmenjave predstavljajo učinkovito orodje neformalnega in priložnostnega učenja. Mladi ob tem razvijajo svoje kompetence, spoznajo nove kulture, navade ter krepijo vrednote prijateljstva in kulture.

V MCC Hostlu smo tako med 20.08. in 27.08.2016 gostili 35 mladih iz Hrvaške, Romunije, Češke, Italije in Slovenije (po 7 udeležencev iz vsake partnerske države). Udeleženci so skozi delavnice krepili medkulturni dialog, spodbujali lokalno skupnost k zavedanju negativnega učinka stereotipnega razmišljanja, spoznavali moč medijev in analizirali poročanje o begunski krizi. Poleg izobraževalnega dela pa so se mladi spoznali na medkulturnem večeru kjer so predstavili značilnosti vseh udeleženih držav, kulture, se zabavali z glasbo in plesom. Ogledali so si mestno jedro Celja ter njegove znamenitosti, obiskali so Stari grad in Šmartinsko jezero, kjer so uživali v vodnih športih. Mladinska izmenjava se je zaključila s piknikom na vrtu in koncertom v atriju Celjskega mladinskega centra.

Projekt mladinske izmenjave financira Evropska unija v okviru programa Erasmus +. V Sloveniji MOVIT izvaja naloge Nacionalne agencije za del programa Erasmus + - področje mladine.

Lea Balenović iz Hrvaške:
Spoznala sem veliko različnih ljudi, s katerimi smo si delili različna mnenja, mišljenja in poglede na svet. Zanimivo mi je bilo, kako ljudje iz različnih držav gledajo na druge narode in kako o njih razmišljajo. Menim, da lahko takšna izkušnja pomaga vsakemu izmed nas, saj spodbuja globalno razmišljanje in strpnost.

Klara Žmajde iz Slovenije:
Sprva sem se bala, da se ne bomo tako dobro razumeli in da se bodo udeleženci držalih svojih sodržavljanov. Moj strah je bil zaman, saj smo se že prvi dan močno povezali. Osebno mi je bila najbolj zanimiva delavnica na temo sprejemanja in vrednotenja drugih kultur.

Vaduva Mihnea-Alexandru iz Romunije:
Za udeležbo na izmenjavi sem se odločil, ker se mi je zdela tema zelo aktualna in zanimiva. Vsa moja pričakovanja so se uresničila. To je moja prva izmenjava, ampak po izkušnji v Celju zagotovo ne zadnja.

Časopis izmenjave najdete tukaj.

Video1 iz Starega gradu je tukaj. 

Video2 iz Starega gradu je tukaj.

Facebook stran Changing Views tukaj.

Instagram stran tukaj.

 

       

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje 2018

Petek, 22. 3. 2019 Celjski mladinski center ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...