Mladinska izmenjava: Grow conscious and feel your body

Med 29. julijem in 5. avgustom se je šest mladih iz Celja odpravilo na mladinsko izmenjavo v mesto Luino v Italiji, na kateri so spoznavali meditacijo.

Projekt Grow conscious and feel your body, v okviru katerega je potekala izmenjava, izhaja iz potrebe po obvladovanju vedno večje brezposelnosti mladih. Vanj je neposredno vključenih več kot 100 mladih Evropejcev, starih med 14 in 18 let,  in 9 evropskih organizacij.

Neža Kroflič, ena izmed udeleženk je svoje doživetje opisala takole:

»Sam opis in potek dela izmenjave me je zelo pritegnil, saj se še nikoli prej nisem udeležila podobnega projekta. Namen naših dni je bil, da se mladi naučimo poslušati svoja čustva in telo, se okrepimo in zrastemo kot neodvisna oseba. Telesne aktivnosti, bioenergetika in meditacija so metode, katere spremljajo mlade pri odkrivanju in sprejemanju samega sebe in so  bile pomembni sestavni deli našega dneva. Zvišali smo si samozavest in sedaj bolj zaupamo v lastne sposobnosti, če poenostavim, dobili smo ogromno izkušenj.

Naš dan se je začel z meditacijo. Ta je bila zelo sproščujoča, veliko smo plesali, saj vse temelji na glasbi in izražanju. Na začetku je bil ta del za vse precej težak, a smo se skozi teden zelo sprostili in naučili zabavati. Pri delavnicah ni bila nobena stvar napačna ali nedopustna, samo besedo "nemogoče" je bilo prepovedano uporabljati, s sporočilom, da je vse mogoče, če verjameš vase. Preizkusili smo se v mnogih stvareh: sproščanju jeze in preizkušanju čustev, poslušanju našega telesa, celo malo samoobrambe. Vse je potekalo skozi igro ali zabavne delavnice v parih in skupinah.

Bivali smo v zelo prijaznem domu z neverjetnih osebjem. Vsi so bili zelo odprtega duha in vsak je imel posebno zgodbo. Vodili so nas v aktivnostih, raznih delavnicah, na pohodu in ob zabavnih večerih. Ker smo sodelovale Slovenija, Hrvaška, Italija, Španija in Estonija smo se med sabo pogovarjali po angleško. Naučili smo se ogromno drug o drugem in si skovali močna prijateljstva. Glasba in ples sta nam krajšala dneve. Toliko smo se presmejali, da je bil odhod samo še težji.

Mogoče v tistih dneh še nismo vedeli, kaj nam kakšna delavnica želi povedati ali pa se nam je zdela dolgočasna in brez smisla. Ampak vsaka stvar ima svoj pomen, od kričanja do poskakovanja. Vse nam je dalo zagon da smo se odrešili določenih stvari in najdemo še več zagona za prihodnost in čistejšo vizijo.«

Pripravila Neža Kroflič.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj za naj prostovoljca v Mestni občini Celje 2018

Petek, 22. 3. 2019 Celjski mladinski center ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...