Mladinska izmenjava Skopje

26.04.2017

Izkušnja enega izmed udeležencev mladinske izmenjave v Skopju: 

Od 3. do 11. aprila sem se udeležil mladinske izmenjave, ki je potekala v Skopju, v Makedoniji. Izmenjave se je udeležilo 27 mladih od 18 do 30 let iz 6 evropskih držav: Makedonije, Poljske, Grčije, Srbije, Slovenije ter Bosne in Hercegovine.

Cilj mladinske izmenjave je bil, da udeleženci izmenjave razvijemo projekt, kako razbiti nacionalizme preko socialnih omrežij. Za to so bile tekom izmenjave izvajane razne delavnice, ki so krepile skupinski duh, socialne veščine, planiranje in izvajanje aktivnosti, spoznavali smo osnovo delovanja socialnih omrežij, raziskovali smo pojme, kot so stereotipi ter predsodki. Na sredini izmenjave smo iz golega teoretiziranja prešli v bolj praktičen del, kjer smo skupaj realizirali nekaj  videov, memo-ov, "slikovne stripe", predstavitve idealne države in podobo.

Prvi dan je bil namenjen prihodu udeležencev in ni imel posebnega programa, zatorej smo bili prepuščeni samoiniciativnem spoznavanju udeležencev izmenjave.

Drugi dan smo imeli zjutraj pozdravni nagovor, spoznavne igre, predstavitev programa, kaj bomo počeli in  si postavili skupna vodila izmenjave. Na listke smo napisali pričakovanja, želje, strahove glede izmenjave.  Zvečer smo imeli "medkulturno noč", kjer smo okušali različne izdelke posamičnih držav, za katere pa nismo vedeli izvora, saj smo morali ob okušanju izdelkov napisati na list papirja prvo stvar, ki nam je prišla na pamet.

Tretji dan smo evalvirali večerno aktivnost, kjer smo lahko videli, da različne skupine ljudi lahko različno percipirajo isti izdelek. Nekako smo poskušali definirati stereotipe in predsodke. Teoretično smo spoznavali osnove socialnih omrežij in njihovo uporabnost za širjenje idej. Imeli smo tudi delavnico, kjer smo se naučili upravljati z omejenimi sredstvi in omejenim časom v skupini, kjer naj bi veljalo načelo enakovrednosti posameznih članov. Cilj je bil narediti največji stolp iz dvajsetih špagetov, vrvice in nekaj lepilnega traku, ki bi zdržal težo marshmellowa. Čeprav se sliši dokaj preprosto, se lahko hitro znajdeš v sozvočju nesoglasij, prevelikih egov in potrebi po uveljavljanju lastne ideje, brez da bi konkretno naredil karkoli. Nalogo so izpolnile samo dve skupini od šestih.

Četrti dan je bil prost dan, ki smo ga porabili za obisk kanjona Matka, do katerega smo pripotovali skozi "slikovito" pokrajino okolice Skopja z avtobusom. Spodnji del kanjona je namenjen kajakaškim tekmovanjem. Pot nas je skozi kanjon vodila naprej do zajezenega dela rečice, kateri je namenjen turističnim športnim aktivnostim - SUPanju, kajakaštvu po mirni gladini. Možno si je tudi ogledati jame na koncu kanjona, kar smo pa preskočili, saj se nam je vrednejše zdravo in športno tekmovati, kdo bo bolj užival na tandem kajakih. Lahko ovrednotim, da je slovensko-bosanski tandem s Slovenskim group leaderjem gladko zmagal, katerim je pa tesno sledil drugi Slovensko-Bosanski dvojec, kateremu sem poveljeval spodaj podpisani. Po obisku kanjona smo se po krajšem počitku šli potepat po Skopju, kjer smo raziskovali lokalno realnost, od blišča samega centra, ki pa po nekaj letih od dodelave razpada, starega centra imenovanega čaršija, do bede par sto metrov stran od le-tega. Večer smo zaključili z ogledom filma.

Peti dan so nam predstavili ideje oziroma izkušnje precedenčne izmenjave ter kakšni so bili izsledki le-te in  na kaj je potrebno paziti, da se ne bi pri čemerkoli ustavili. Kasneje smo zastavili okvirje našega konkretnega projekta in določili časovne roke. Imeli smo tudi delavnico, kjer smo urili našo kreativnost. Razdeljeni smo bili v več skupin, katere naloge so bile, da predelamo pesem ameriškega raperja v različne žanre oziroma da govorijo o različnih temah.

Šesti dan smo zjutraj imeli šest 20 minutnih mini delavnic, kjer so spoznavali različne pristope podajanja našega sporočila, ki ga želimo razširiti v svet. Popoldan smo ustvarjali slikovno gradivo.

Sedmi dan je bil posvečen ustvarjanju videov, dodatnega slikovnega gradiva in memejev.

Zadnji dan pred odhodom smo dobili youthpasse, porazdelili smo si odgovornosti glede nadaljnjega poteka projekta. Zvečer smo se še skupaj podružili na razgledni točki nad Skopjem.

Vsak posamezni dan smo imeli zjutraj skupno evalvacijo, zvečer, ob koncu aktivnosti, pa po skupinicah 5 ljudi.

Za konec naj še dodam par misli glede programa Erasmus+. Menim, da to je eden izmed boljših programov, ki jih nudi Evropska unija mladim državljanom Evrope. Ni boljšega kot širjenje obzorja na takšnih projektih, kot so Mladinske izmenjave, ni lepšega, kot je spoznanje, da tvoj bližnji ali pa geografsko malo bolj oddaljen, "sosed" ima podobne potrebe, želje in cilje v življenju, kot jih imaš sam. Ni lepšega kot se zaljubiti v človeka, do katerega naroda si včasih gojil predsodke. Upam, da bo ta program živel še naprej za mnoge generacije, ki prihajajo za mano.

 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...