Mladinska izmenjava v Latviji

09.06.2017

"Hvala vsem za neverjetno izkušnjo. Ta izmenjava je ena izmed najbolj dragocenih spominov zame." Mija Bezgovšek, udeleženka mladinske izmenjave.

Izmenjave so se udeležili mladi iz Španije, Italije, Latvije, Malte in Slovenije.

Cilj projekta je bil ozavestiti mlade o aktualnih problemih današnjega sveta – raznolikost ljudi različne narodnosti, vere, spolne usmerjenosti, kulture in političnih problemov skozi debat, okroglih miz ter gledaliških delavnic. Kot končni izdelek smo v okviru glasbenega festivala ''Seven Hills Fest'' v Rezekneju predstavili kratko umetniško uprizoritev na prostem.

Najprej smo na izmenjavi pričeli s spoznavanjem ostalih sodelujočih in  mestnih znamenitosti. Ni manjkalo spoznavanja italijanščine, malteščine, latvijščine, španščine in slovenščine. Vsak dan je bila ena država zadolžena za uro spoznavanja svojega jezika. Sedaj smo vešče v igranju Jon Mariona v malteščini, znamo tekoče zapeti špansko pesem, prevesti nekaj temeljnih besed v italijanščini in se predstaviti v latvijščini. Vsak dan se je nadaljeval z gledališkimi igrami režiserja, kjer smo se s spoznavanjem samega sebe naučili, kljub nepredvidenemu dejanju gledalca, ohraniti miren obraz. Delavnica se je nadaljevala v predstavljanje, kako posamičen narod razume pomen tolerance in raznolikosti v Evropi in kako jo v imenu narodnosti doživljamo. Na to temo smo sestavili kratko tiho igro, kjer smo s kretnjami in z glasbo predstavili diskutirano. Na koncu smo z vseh idej držav sestavili kratko umetniško uprizoritev na temo tolerance in raznolikosti v Evropi in jo zadnja dva dneva predstavili na festivalu ''Seven Hills Fest''.

Poleg uradnega dela in sodelovanja ni manjkalo medsebojnega spoznavanja v prostem času. Naše druženje se je nadaljevalo tudi po uradnem delu urnika. Piknik ob jezeru, igranje odbojke na mivki, skupno fotografiranje, raziskovanje mesta in iskanje trgovin s spominki, druženje v parku, skupni zajtrki, kosila in večerje, podarjanje daril skrivnemu prijatelju in druženje ob dobri glasbi festivala, kjer smo zaplesali v ritmu Latvijskih znanih glasbenikov in se družili ob stojnicah različnih ponudb jedače in pijače tamkajšnjih domačinov. Prijatelje vezi, ki smo jih stkali ob vsakodnevnem druženju, nam bodo še dolgo ostale v spominu.

Besedilo: Mija Bezgovšek

Foto: Aleksandrs Lebeds, Mija Bezgovšek, Liene Narcis

Več fotografij si lahko ogledate tukaj

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...