Mladinsko delo na daljnem severu Finske

15.12.2015

Med 28. novembrom in 5. decembrom se je naš sodelavec Rok Črepinšek odpravil na daljni sever Finske, kjer se je v sklopu projekta Boost your possibilities udeležil jobshadowinga v mladinskem centru Vasatokka.

Job shadowing je ena od aktivnosti omenjenega projekta, v katerem Celjski mladinski center sodeluje kot lokalni koordinator. Namen projekta, ki traja 24 mesecev, je raziskovanje učinkov mednarodnega mladinskega dela in možnosti mednarodnih aktivnosti. Glavni namen »job shadowinga« je, da udeleženec v tednu dni pridobi konkretna znanja, kako se posameznih mednarodnih in lokalnih aktivnosti lotevajo mladinski centri v državi, ki je partnerica tega projekta, torej na Finskem, v Estoniji in Sloveniji.

Svojo finsko izkušnjo je Rok opisal takole:

»Vasatokka je najbolj severno ležeč mladinski center na Finskem. V soboto, 28. novembra 2015 sem odpotoval iz Celja in prispel na cilj naslednji dan.  V centru sem pri delu opazoval Mirvo Tastulo in ostale mladinske delavce. V času jobshadowinga je bilo v centru nastanjenih 120 Erasmus+ študentov, zato sem veliko sodeloval tudi pri skupinskem delu. Večino časa smo preživeli zunaj v naravi, kjer smo skozi aktivnosti spoznavali finsko kulturo, naravo in njihov način življenja. Sodeloval sem tudi pri treningih odbojke in bil pozitivno presenečen nad sproščenim in mirnim pristopom dela z otroci.  Spoznal sem, da na takšen način ostanejo motivirani in zainteresirani za različne dejavnosti.

Sobo sem delil z dvema vodičema po divjini, Markom in Lauro. S Fincema smo, poleg skupinskih aktivnosti, preživeli skupaj tudi naš prosti čas, ki smo ga namenili pečenju finske hrane, sprehodom in pogovorom o naših državah. Zadnji dan smo obiskali lokalni Inari radio, kjer prirejajo razne delavnice za brezposelne mlade. Tukaj si lahko tako naberejo delovne izkušnje, se naučijo dela v medijih, ob tem pa dobijo tudi nekaj plačila za svoje delo.

Moj cilj, ki sem si ga v okviru jobshadowinga zastavil, je bil spoznati finsko naravo in kulturo, pridobiti nove izkušnje ter se naučiti novih metod dela, da bi lahko kaj podobnega oz. na podoben način počeli tudi pri nas v Sloveniji.

Celotna izkušnja jobshadowinga je bila neverjetna, veliko sem se naučil in se veselim ponovne vrnitve na Finsko.«

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...