Trening Biodiversity na Siciliji

Treninga Biodiversity, ki je potekal med 12. in 18. septembrom 2016, so se udeležili udeleženci iz držav Italije, Bolgarije, Romunije, Grčije, Španije, Češke, Hrvaške ter Slovenije. Namen projekta je bilo spoznavanje raznovrstnosti flore in favne ter zavedanja družbe kako pomemben del nosi človek pri oblikovanju ekosistema, ki vpliva na naša življenja.

Na Sicilijo so odšli trije Slovenci katerim je to nepozabno izkušnjo omogočil Celjski mladinski center. Trening je potekal pod okriljem strokovno izobraženih znanstvenikov biologije in narave ter psihologov umetnostne terapije.
Cilji izobraževanja so bili:
– Razviti osebne in strokovne usposobljenosti.
– Izboljšanje kakovosti izobraževanja in mladinskega dela v Evropi.
– Razvoj novih sinergij in prehode med teorijo in prakso ter spodbujati uporabo neformalnega izobraževanja.
– Povečati ozaveščenost mladih o globalnih vprašanjih, kot so trajnostni razvoj.
– Spodbujati mlade, da sodelujejo v “zelenem prostovoljstvu” ter omiliti vzorce potrošnje in proizvodnje, ki vplivajo na rušitev naravnega ravnovesja.

Udeleženka treninga Vesna Ferlič je svojo izkušnjo opisala tako: “Potovanje v Italijo smo pričeli 12.9.2016 z prevozom do Trevisia, iz koder smo leteli z letalom do Palerma. Prihod v Palermo iz letališča do centralne postaje Palerma je trajal približno pol ure, za nadaljno pot do naravnega parka Bozzco di Figuzza smo z avtom potrebovali še uro in pol. Na poti smo se ustavili v tipični italijanski souvenire trgovini, kjer so ponujali najrazličnejše dobrote iz Sicilije. Presenetil me je marcipan za katerega sem do sedaj mislila, da se z njim predstavljajo samo v Avstriji in Nemčiji. Vendar je Sicilija bogata država od najrazličnejšega drevesja mandljev, mandarin, kakijev, oliv, granatnega jabolka, drevesa plutovca in hrasta in seveda belega in rdečega grozdja iz katerega pridelujejo zelo kakovostno vino bianco in rosso. Zaradi ugodnega klimatskega podnebja skozi vso leto, je to vino odlične kakovosti ter aromatičnega okusa.

Bozcco di Figuzza je zaščiteno naravno območje dežele Sicilije na 7398 hektarjih. Pokrajina je bogata z naravnimi jezeri, t.i. vrtinci, ter poraščena z zimzelenim rastjem, kot z listavci. Park je bogat z različnimi vrstami hrasta, jesena, kostanja ter siciljanskega koprivovca. Problematika parka so naseljene neavtohtone vrste, kot evkaliptus, prinešen iz Avstralije, katerega se trudijo iztrebiti, saj izloča toksine, katerih tamkajšnja flora in favna ni primerna.
Rocca D’Elice je rezervovar, ki smo ga v sklopu treninga obiskali in so ga zajezili v drugi polovici dvajsetega stoletja, za zajezitev območja ob vznožju gore Rocca Busambra, ki se dviga na 1613 metrih nadmorske višine. Ribniki sedaj predstavljajo dom za dvoživke, ptice ter močvirske želve.
Ponedeljkovo jutro smo po zajtrku pričeli z Team buildingom v študijskem objektu Cassa de Oliva, nedaleč stran od Case de Maria, kjer smo živeli. Team building pod vodstvom psihoterapevtke je potekal v šestih različnih sklopih spoznavanja udeležencev na zabaven ter igriv način. Menim, da je to zelo dobra ideja spoznavanja in povezovanja, saj nas je 28 udeležencev med seboj kaj hitro navezalo stik, kar je pripomoglo k aktivnemu začetku treninga.
Trening smo naslednji dan nadaljevali s sprehodom do Casse de Oliva z učnimi postanki v gozdu ob preučevanju flore in favne. Obiskali smo semensko banko, kjer ohranjajo in gojijo najrazličnejše avtohtone vrste rastja Sicilije, nekatere izmed njih so zelo redke in se še posebej trudijo za njihov obstoj.
Preučili smo tudi raziskovalno metodo, ki jo biologi uporabljajo v raziskovalne namene spoznavanja ekostistema rastja različnih vrst ter obstoja insektov ter živali na določenem območju v različnih klimatskimi pogojih. O rezultatih smo po preučevanju diskutirali ter primerjali razliko metode ene in druge skupine.
V kraju Figuzza, katerega smo obiskali se v tamkajšnjem rezervatu poškodovanih ptic, prostovoljci iz bližnjih krajev trudijo in oskrbujejo različne vrste ptic, ki so bile najdene v gozdu na robu preživetja. Nekatere ptice, ki jih oskrbujejo so še ene izmed redkih preživelih oz. so na seznamu zaščitenih ptic.

Vsakodnevne aktivnosti, ki so temeljile na izobraževanju smo še »popestrili« z delom v kuhinji. V pomoč smo bili udeleženci pri pripravi hrane ter pospravljanju. Postregli so nas z zelo raznoliko kulinariko Italije, kjer nam seveda ni manjkalo paste ter paradižnika. Postregli so nas tudi z pizzo značilno za tamkajšnjo regijo Sicilje ter penino Spumante, kateri je po naravnem postopku fermentacije obogaten z ogljikovim dioksidom.
Po aktivnem izobraževalnem tednu smo ob koncu tedna proslavili z zaključno zabavo na kateri so nas organizatorji presenetili z obiskom glasbene skupine, ki so preigravali italijanske melodije v stilu blues, jazz, rocka. Vse pohvale organizatorjem za to presenečenje.
Sicilija je zelo barvita dežela z gostoljubnimi ljudmi ter dobro kulinariko. Trening Biodiversity je bil zelo zanimiva izkušnja za katero upam, da se v tem konceptu še ponovi, saj se človek premalokrat zave svojega pomena obstoja v naravi v kateri bivamo ter izkoriščamo njene dobrine. Prav takšni dogodki pa človeka opomnijo kako pomembno je sožitje z naravo.”

 

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...