Kulturno - umetniške legende

 Edini otroški muzej v Sloveniji.

1. Likovni Salon – Razstavni prostor, del Centra sodobnih umetnosti Celje. Predstavlja neke vrste laboratorij za predstavitev progresivnih sodobnih umetniških praks.


2. Galerija sodobne umetnosti– Osrednji razstavni prostor Centra sodobnih umetnosti. Gosti samostojne in skupinske razstave priznanih domačih in tujih ustvarjalcev.


3. Plevnik–prostor za produkcijo in predstavitve sodobne umetnosti, ki  približno enkrat mesečno predstavlja domače in tuje avtorje. Razstave so odlično obiskane, zaradi zanimivega programa. Uganko predstavlja ime Kronkowska, ki ga lastnik noče pojasniti, so se pa o tem že razvile urbane legende.


4. Umetniška Četrt – Opuščene, nekoč elitne butike, je občina oddala v najem nekaterim celjskim ustvarjalcem. Rezultat je drobna umetniška četrt, majhnih ateljejev velikih idej. Četrt zaživi zlasti ob petkih in sobotah. Obiskovalci lahko v tej četrti spoznajo ustvarjalce notranje ureditve MCC hostela.


5.  Gledališče – Edino profesionalno gledališče v regiji. Stavba z reprezentančnim vhodom je bila zgrajena na mestu starejšega gledališča in vključuje obrambni stolp srednjeveškega obzidja. Gledališče je znano po Dnevih komedije in odličnem repertoarju.


6.  Pokrajinski muzej – Osrednja muzejska ustanova širše regije. Ustanovljena leta 1882. Poleg matične lokacije je v ustanovo vključenih 10 dislociranih enot. Poleg stalnih razstav (arheološka, kulturnozgodovinska, etnološka) ima odlične občasne razstave. Med znamenitimi eksponati je najstarejša koščena igla v Evropi in Celjski strop (velikansko iluzionistično platno).


7. Hermanov brlog – V prostorih bivše mestne hiše se nahaja muzej novejše zgodovine. Poleg stalne muzejske zbirke, ki vključuje stalno razstavo o Celju in zobozdravstveno zbirko, se v prostorih nahaja še otroški muzej Hermanov brlog – edini otroški muzej v državi, ki je bil večkrat nagrajen. Dobri obiskanosti botrujejo tudi odlične gostujoče razstave.


8. Cerkev Sv.Danijela – Opatijska, župnijska cerkev, zgrajena v obdobju gotike, regotizirana  v 19. stoletju. V notranjščini in zunanjščini objekta je vzidanih več srednjeveških in renesančnih nagrobnikov. Kapela Žalostne Matere božje je odličen primer zasebne kapele visokega plemstva in še danes skoraj nedotaknjena spominja na slavne čase Grofov Celjskih. V kapeli je eden izmed najlepših plastik pieta iz obdobja visoke gotike.


9. Mestni kino Metropol – Edini kino v mestnem središču. Prireditvena dvorana se nahaja v Plečnikovi arhitekturi. Kino deluje nepretrgoma od leta 1936 in slovi po kvalitetnem filmskem programu ter po organizaciji tematskih koncertov različnih glasbenih zvrsti.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook