Zgodovinske legende

 

 

 

 

 

 Mesto pod Mestom                 

1. Pelikanov Atelje– Eden redkih odlično ohranjenih fotografskih ateljejev z zastekljeno kovinsko strešno konstrukcijo iz konca 19. stoletja. Od leta 1920 last znanega celjskega fotografa Josipa Pelikana. Danes del Muzejske zbirke Muzeja novejše zgodovine Celje.  Obiskovalci lahko spoznajo fotografov vsakdan in na fotografijah prepoznajo drobce Celja, ki je izginilo. Ob predhodni najavi je možno fotografiranje v oblačilih iz zgodnjega 20. stoletja.

2. Alma Karlin – Svetovna popotnica, pisateljica, teozofinja ki se je na pot okoli sveta (1919-1928) podala s skromno vsoto in pisalnim strojem, znamenito Eriko. Govorila je več kot ducat svetovnih jezikov, se zaradi svoje koščene pojave izognila temu, da bi postala obrok ljudožercem na Papui Novi Gvineji.

3. Mesto pod Mestom – Celje, v antičnem obdobju imenovano Celeia, je štelo približno 10.000 duš. Mesto pod mestom je koncept predstavitve ostankov rimskega mesta z odlično ohranjeno rimsko cesto. Na izredno preglednem »in situ« razstavišču se lahko sprehodimo v čas antike in tako spoznamo eno najlepših muzejskih razstavišč v Sloveniji. Nagrada za najboljšo slovensko arhitekturno rešitev v letu 2010.

4. Stari pisker – Med drugo svetovno vojno zloglasen zapor, kjer so zapirali, mučili in streljali zavedne Slovence. Leta 1944 je šesterica drznih aktivistov, v slogu napetih holivudskih akcijskih spektaklov, osvobodila 127 zapornikov. Danes del Muzeja novejše zgodovine Celje.

5. Vodni stolp – Prebivalci Celja imamo to »srečo«, da nam zaradi velikih poplav, na približno vsakih deset let, ni treba oditi v Benetke, ker namreč te pridejo k nam. Dokaz o velikih poplavah nudi izpostavljena obrambna točka srednjeveškega obzidja – Vodni stolp. Ime je dobil zaradi vzidanega kamna, ki nosi letnico 1672 in reliefno upodobljenega prsta, ki kaže na nivo vode ob poplavi.

6. Ljudska posojilnica – Najpomembnejša stavba, ki je nastala v Celju med obema vojnama. Zgrajena po načrtih slavnega arhitekta Jožeta Plečnika. Napetost dveh uličnih parcel, ki se ne stikata pod pravim kotom je Plečnik rešil z vogalnim valjem, ki parceli združuje. Nadzor gradnje ni minil brez degustacije vina, ki je botrovala,  da je arhitekt zelo majavih nog odšel v Ljubljano z vlakom in celo pot prespal.

7. Heraklejevo svetišče – Heraklejevo (Herkulovo) svetišče (iz 2. stoletja) stoji ob vznožju Miklavškega hriba. Današnja podoba zgolj v tlorisu (in nekaj izvirnih elementov) nakazuje nekoč reprezentativno svetišče. Številnim domačinom predstavlja lokacija močno energetsko točko, zato je to priljubljena lokacija popotnikov.

@ Hitro objavi: Twitter Facebook

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

MCC je postal nov mentorski kotiček

Pridružili smo se projektu Mentorski program - Uči se od najboljših in tako postali nova lok...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...