FRIDERIK IN VERONIKA

FRIDERIK IN VERONIKA

Zgodba o ljubezni v steklu in kamnu.


V četrtek, 8. maja 2014, ob 18.00 uri bodo v Knežjem dvoru v Celju otvorili razstavo.
Na ogled bodo postavili steklene skulpture Friderika Celjskega in Veronike Deseniške, ki jih je oblikoval Franci Černelč in so bile izdelane v Steklarni rogaška.

POVZETEK ZGODBE:

Friderik je bil na smrt zaljubljen v Veroniko, ki je bila revnega stanu vendar ljubezen med njima ni ostala prikrita. Nasprotoval ji je Friderikov oče, grof Herman II., in seveda Elizabeta, Friderikova žena.
Friderika je nasprotovanje tako ujezilo, da je v svoji pijanosti Elizabeti zasadil nož v prsi. Ko se je zavedel, da je umoril lastno ženo, je svoje dejanje priznal, Veroniki pa naročil, naj se skriva pred preganjalci. Friderik je bil, ker je javno prosil odpuščanja, oproščen, Veroniko pa so obtožili čarovništva, ker naj bi začarala Friderika, da jo je ljubil. Hermanovi možje so jo kasneje utopili v banji, Herman pa je sina Friderika ujel in ga zaprl v stolp lakote, danes imenovani Friderikov stolp.


V sobi GROFJE CELJSKI izstopa tragična ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko in pa žalosten konec ene največjih evropskih dinastij srednjega veka.


Avtor razstave / Franci Černelč
Kustos razstave / Jože Rataj
Več info@pokmuz-ce.si, muzej@pokmuz-ce.si, 03 428 09 62, 03 428 09 50.

FRIDERIK IN VERONIKA
FRIDERIK IN VERONIKA