Zgodovina legend

1. Narodni dom - Nekoč duhovna in kulturna trdnjava Slovencev v mestu. Zgrajena po načrtih češkega arhitekta V. Hraskega (1879). Ima bogato neorenesančno sprednjo in praznično dvorano, v kateri se odvijajo številni koncerti in vse uradne občinske slovesnosti. Danes je stavba sedež Mestne občine Celje.

2. Foto studio Pelikan - Eden redkih odličnih ohranjenih foto studiev s stekleno strešno konstrukcijo iz 19. stoletja. Nakup priznanega celjskega fotografa Josipa Pelikana leta 1920, je zdaj del zbirke Muzeja novejše zgodovine Celja, v katerem je prikazano tako fotografsko vsakdanje življenje kot celjski koščki in koščki. Fotografijo v začetku 20. stoletja je mogoče rezervirati tudi.

3. Alma Karlin - svetovljanka, globetrotterka, pisateljica in teozofistka, potovala je po svetu (1919-1928) z blagim proračunom in pisalnim strojem, legendarna Erika. Govorila je več kot ducat jezikov in njena kožna morfologija jo je rešila, da jo ne požrejo kanibali Papue Nove Gvineje.

4. Mesto pod mestom - V obdobju klasične antike je bilo v Celju - tedaj imenovano Celeia - dom približno 10.000 duš. Mesto pod mestom je koncept, s katerim razstavljajo ostanke rimske naselbine, ki vključujejo odlično ohranjeno rimsko cesto. Ta pregledno postavljen razstavni prostor "in situ" vas bo popeljal na sprehod skozi davne čase. Morda eden najlepših slovenskih muzejev, leta 2010 je prejel nagrado za najboljšo slovensko arhitekturno rešitev.

5. Stari pisker - V drugi svetovni vojni je bil to zloglasni zapor, v katerem so bili slovenski domoljubi zaprti, mučeni in usmrčeni. Leta 1944 je šest drznih aktivistov v prepadu sprostilo 127 ujetnikov, zaradi katerih so se hollywoodski akcijski junaki trepetali in zarumenili. Danes je del Muzeja novejše zgodovine.

6. Vodni stolp - Celjski prebivalci, ko vsako desetletje opazijo večji potop, komajda potrebujejo potovanje v Benetke; imajo "srečo", da Benetke občasno zapustijo v svoje mesto. Priča o visokih vodah v preteklosti je izpostavljeno obrambno mesto v srednjeveškem obzidju - Vodni stolp. Ime je dobila po kamniti plošči, ki je nosila leto 1627, in reliefni prst, ki kaže na nivo vode med poplavo tistega leta.

7. Društvo posojil ljudi - Najbolj odmevna zgradba, ki je bila zgrajena v Celju med obema svetovnima vojnama, zgrajena po načrtu in načrtuje enega najbolj znanih srednjeevropskih arhitektov Jožeta Plečnika. Plečnik je napetost med dvema uličnima parcelama razrešil z zaobljeno vogalno steno z balkoni, ki obe krili stavbe brezhibno združita. Medtem ko se je nadzoroval gradnja, se ugledni gospod Plečnik ni mogel upreti lokalnim vinom, ki so mu močno izpodbijali ravnotežje, ko je poskušal ujeti vlak v Ljubljano in ga ves čas vožnje pustil mrtvega po svetu.

8. Stari grad - To je največja srednjeveška trdnjava v Sloveniji in na območju vzhodnih Alp. Prvotni grad je bil zgrajen v drugi polovici 12. stoletja. Grad je bil zaradi gospodov Žovnekov, katerih meteorski politični vzpon, ki ga je vodila spretna politika in špekulativne poroke, tudi leta 1341 povzročil, da se je v celjske grofe povišal v čin celjskih grofov, grad postal politična središča Srednje Evrope v prihodnjih stoletjih.
Po letu 1456, ko so grofje žal ostali brez dedičev, se je grad začel porušiti. Danes je dobro obnovljen, saj ponuja čudovite razgledne točke, lepo kavarno in bogat kulturni program, ki vključuje koncerte in zgodovinske prireditve ob vikendih.

Old castle of Celje

Old castle of Celje

Legende žurajo

1. Špital za Prjatle - prijeten lokal s prijaznim osebjem. Kraj za druženje in srečanje z zanimivimi ljudmi, druženje z znanimi glasbeniki na četrtkovih jam seansih in uživanje v številnih drugih brezplačnih vstopninah in koncertih.

2. Branibor - najbolj obiskan nočni klub v zadnjih letih. Dovolj prostora, trdna ponudba in moderna trendna pop glasba se zdijo zmagovalna kombinacija za pijane zabave.

3. Tamkoučiri - Pitno, kulinarično in kulturno središče umetniške četrti bo pozdravilo like, ki lahko rešijo svet nad pinto (ali drugim kosom pijače, ki je pravilno napolnjena in pogosto napolnjena). Verjetno pab z največjim številom odbitkov in napak na prebivalca. Po vodniku Lonely Planet je "hipster in prijazno do gejev".

4. Planet TUŠ - Na površini 30.000 m² je ta center kombinacija nakupovanja in zabave. Vključuje različne trgovine, kavarne, kino dvorane Cineplexx in kegljišče.

5. Kristal - Za gospoda se sprašujem, kaj točno je to, da sta Alfred Nobel in številni drugi dostojanstveniki prišli - in se še naprej vračali - v Celje. Ključne besede: plačilo, diskrecija, anonimnost, nočne dame, kondomi - dobite sliko.

Kulturne legende

1. Galerija vizualnih umetnosti (Likovni salon) - Ta razstavni prostor, del celjskega Centra za sodobno umetnost v Celju, je nekakšen laboratorij, ki predstavlja napredne sodobne umetniške prakse.

2. Galerija sodobne umetnosti - osrednji razstavni objekt Centra za sodobno umetnost, ki gosti samostojne in skupinske razstave priznanih umetnikov iz Slovenije in tujine.

3. Galerija Plevnik-Kronkowska - Prostor produkcije in prikaza sodobne umetnosti, ki predstavlja slovenske in mednarodne umetnike. Navdušujoč program se lahko zahvali za veliko udeležbo na razstavah, ki se spreminjajo približno mesečno. Ime Kronkowska ostaja skrivnost, ki jo lastnik noče razjasniti, kar je privedlo do številnih urbanih legend o njegovem izvoru.

4. Umetniška četrt - Občinske oblasti so se odločile, da bodo dovolile, da se lokalni umetniki preselijo v propadle in zapuščene elitne butike, ki obdajajo majhen trg. Rezultat je pomanjkljiva umetniška četrt, kraj majhnih ateljejev in velikih idej. Četrt ima posebno živahen utrip ob petkih in sobotah. Tu lahko obiskovalci spoznajo avtorje notranje opreme MCC Hostel.

5. Gledališče - Edino profesionalno gledališče v regiji. Stavba z razkošnim vhodom je bila zgrajena namesto starejšega gledališča in vključuje obrambni stolp srednjeveškega obzidja. Gledališče slovi po festivalu komedije "Dnevi komedije" in odličnem repertoarju.

6. Pokrajinski muzej - ustanovljen leta 1882, to je osrednja muzejska ustanova za široko regijo. Poleg glavne stavbe vključuje še deset podružničnih enot. Stalne razstave (arheologija, kulturna zgodovina, etnologija) dopolnjujejo odlične začasne razstave. Med pomembnimi eksponati sta najstarejša kostna igla v Evropi in Celjski strop, velikansko platno z optično iluzijo.

7. Muzej novejše zgodovine - Hermanov den - V nekdanji mestni hiši je muzej novejše zgodovine. Poleg stalne zbirke, ki vključuje razstavo o Celju, in zbirke zobozdravstva, je v njej tudi otroški muzej Herman's Den - edini otroški muzej v državi in ​​večletni dobitnik muzejskih nagrad. Vrhunske gostujoče razstave dodajo svoj delež pri risanju zelo spodobne udeležbe.

8. Cerkev svetega Daniela - opatija in župnijska cerkev je bila zgrajena v gotskem obdobju in ponovno gotizirana v 19. stoletju. V notranjosti in zunanjosti je več integriranih srednjeveških in renesančnih nagrobnikov. Kapela Matere Gospe od žalosti je odličen primer zasebne kapelice, rezervirane za visoko plemstvo. Praktično nedotaknjen do danes je ostanek dni slave Celjskih grofov. V kapeli je ena najlepših skulptur Plamena (Pietà) iz obdobja visoke gotike.

9. Kino Metropol - Edino kino v središču mesta. Avditorij se nahaja v Plečnikovi stavbi. Kino deluje neprekinjeno od leta 1936, cenjeni pa so ga pokrovitelji rafinirane izbire filmov, pa tudi koncertnih serij, ki se osredotočajo na različne glasbene zvrsti.

Legende športajo

1. Šmartinsko jezero - eno največjih umetnih jezer ali akumulacij v Sloveniji. Ta priljubljena destinacija vključuje sprehajalne poti, kopališče na prostem, pa tudi standardne gostinske storitve. Jezero ponuja rekreacijske aktivnosti na vodi, pa tudi odličen ribolov.

2. Dvorana Zlatorog + Nogometni stadion - Športno središče mesta z dvema modernima prizoriščema.
Rokomet ima v Celju dolgo tradicijo. Najbolj slavna sezona za celjsko Pivovarno Laško je bila sezona 2003/04, ko so osvojili ligo prvakov EHF.

3. Kopališče na prostem - Skozi zgodovino mesta so se na reki Savinji tradicionalno nahajali javni bazeni na prostem, ki so Celju prinesli moniker "Biser na Savinji". Danes odprti bazen vključuje bazen z olimpijsko velikostjo in druge objekte, ki nudi skupno 1.700 kvadratnih metrov vodne površine.

4. Celjska Koča - priljubljena pohodniška in kolesarska destinacija številnih domačinov. V zimskem času se podvoji kot smučišče. Poleg smučišča je alpsko podmorje, ki črpa adrenalin, in kuhinja hotela je prvovrstna. Učna pot skozi gozd je tudi lepo vzdrževana.

5. Plezalna stena Kotečnik, Liboje - Tik pred Celjem je alpski greben, katerega relief je ena največjih plezalnih sten v jugovzhodni Evropi, ki plezalce izziva na nešteto poti vseh težavnosti.

6. Atletski stadion / teniška igrišča - Atletika ima v mestu dolgo zgodovino, ki je dala veliko odličnih športnikov. Najbolj znana sta Stanko Lorger, častni občan in udeleženec treh olimpijskih iger, in Stane Rozman, katerega državni rekord na teku na 10.000 m pred 30 leti ostaja nepremagan do danes. Poleg atletskega stadiona so igrišča za tenis in lepo mesto za piknik.
 

Šmartinsko lake - walking on water

Šmartinsko lake - walking on water

Legende jejo

1. Stolpič - Zajtrk, kosilo in večerja se lahko organizirajo za goste v restavraciji v bližini našega hostla. Tradicionalne, veganske, vegetarijanske in mednarodne specialitete za primerno ceno. Gurmanski odobreni!

2. Francl - Družinska restavracija, ki lahko na različne načine poboža nepca. Osredotočite se na domače specialitete in značilne slovenske cene. Kulinarične dobrote, vredne greha. Kraj je prejel blagovno znamko Gostilna Slovenija (Restavracija Slovenija).

3. Gostilna Matjaž - restavracija z okusnimi vsakodnevno pripravljenimi obroki, prijaznim osebjem in dolgo kulinarično tradicijo. Nagrajen tudi z blagovno znamko "Gostilna Slovenija".

4. Gostilna in pizzeria Koper - Pica je tukaj odlična, druga ponudba pa gotovo sledi. Poleg izvrstne kulinarike se picerija Koper ponaša s tem, da je prva v Celju postregla pico - kolikor že v socializmu.

5. Ljubeča koča Celje - Na vašem krožniku se začne mir. Veganska restavracija s hitro hrano z bogatim izborom mednarodnih dobrot. Vse njihove sestavine so 100% veganske, organske in brez GSO. Posebna ponudba za naše goste v Loving Hut Celje - 10% popust na obroke. Kuponi na recepciji.

6. Aga kebapçi - Stojalo, ki se skoraj dotika ruševin rojstnega kraja Alme Karlin, služi s številnimi različicami kebaba döner. Kraj je ob vikendih še posebej živahen, ko je zadolžen za hranjenje stradajočih množic zabavne mladine.

7. Žar in okrepčevalnica Jakup Beđeti, s.p. - Če se želite približati osebnemu kralju pljeskavice (hamburger) in čevapčičem (mleto meso z žara v obliki prsta), se odpravite do avtobusne postaje, da vidite, kako kroglica mesa v trenutku spremeni v nekaj okusnega.

8. Kitajski dvor - Tradicionalna kitajska kuhinja z različnimi mesnimi in ribjimi specialitetami, vegetarijanskimi jedilniki in značilnimi sladicami.

9. Gostilna Amerika - V vonju vas bodo razvajali z mediteransko kuhinjo, specialitetami z žara in pečenimi jagnjetinami v poletnem času.

10. Snack bar / burek salon Šerifi Šaban - najboljši burek v mestu; v paru z jogurtom in turško kavo naredi zloglasni "zajtrk prvakov". Zaradi konzervativne politike lastnika dostojanstvenega preživljanja ga zmanjka kmalu po poldnevu. Kraj je priljubljen tudi zaradi svežega sladoleda neposredno iz strojčka za mehke serviranje.

Legende v mestu

1. Javni park - Javni park, zasnovan v drugi polovici 19. stoletja. V njem so urejene kostanjeve uličice, drevored z vodnim bazenom vzdolž osi in splet sprehajalnih poti na gozdnih pobočjih, na katere se park naslanja. Priljubljena destinacija za državljane, ki iščejo kratek odhod, in najstniki ob petkih praznujejo konec uspešnega tedna v šoli.

2. Mestna plaža - Od konca maja do sredine septembra se južna stran srednjeveškega mestnega obzidja spremeni v obrežno plažo z obilico sence, da se ohladi. Ponudba iz bara se odlično ujema z običajnimi kulturnimi prireditvami, ki se tam odvijajo.

3. Mestna tržnica - Glavni trg je izrazito arhitekturna celota, čeprav v nekaterih vidikih funkcionalnosti primanjkuje. V jutranjih urah, zlasti ob sobotah, je tržnica priljubljeno zbirališče domačinov, ki svoje oči razvajajo s široko ponudbo sočnega sadja in zelenjave.

4. Celjski sejemski razstavni prostor - V Sloveniji in resnično širši regiji je Celje znano po tem, da je mesto sejmov in sejmov, na katerih se na to spletno stran že stoletja vijejo lokalni in mednarodni razstavljavci in obiskovalci. Vsako leto potekajo specializirani sejmi in sejmi. Glavni dogodek sezone je mednarodni sejem, ki poteka od leta 1967; nedavni dodatki na seznam vključujejo edini erotični sejem v Sloveniji.

5. Špica - priljubljeno zbirališče na sprehajalni poti ob sotočju potoka Ložnice in Savinje; tudi sedež lokalnega veslaškega kluba za kajak in kanu. Nekoč grdo leseno lopo je pred kratkim zamenjal sodoben objekt, ki ustreza potrebam veslačev in žejnih mimoidočih.

City beach

City beach

Legende gledajo

1. Sprehod po Miklavškem hribu - razgibana točka.

2. Frederickov stolp - samostoječi obrambni stolp znotraj starega gradu, visok 23 metrov. Po usodni ljubezni (prepovedani zakonski zvezi) med Frederikom II. in Veronika Deseniška, očeta Friderika II. Herman II. umoril Veroniko in eno leto zaprl Friderika v stolp. Danes je stolp na novo obnovljen in ponuja razgledno ploščad celotne soseske.

3. Jožefov hrib - Jožefov hrib (Jožefov hrib) s cerkvijo svetega Jožefa, zgrajena leta 1681 v znak zahvale vsemogočnemu za zaščito meščanov pred kugo, je tudi odličen kraj za razgled na mesto.

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Zavod CMLC