Razstava: "Nazaj k Steletu!"

V sredo, 2.4.2014, smo v galerijskem prostoru Celjskega mladinskega centra otvorili razstavo Nazaj k Steletu! - Pol stoletja spomeniške službe na Celjskem. Razstava prikazuje delovanje Zavoda za varstvo in kulturne dediščine v Celju in delo konservatorske stroke na področju varstva nepremične kulturne dediščine. Razstava bo na ogled do 25.4.2014.

Foto: MCC 

Razstava in videoinstalacija

10. junij 2010: Etno urban festival. V prvem večeru smo si lahko ogledali razstavo "Urbanost" Taje Ivančič ter multimedijsko instalacijo Manje Vadla in Amper-o-mata.

Foto: Matjaž Štefan - Stepa.
Kraj: Celjski mladinski center

Fotografska razstava "11 let mojega športa"

Vstopnica

Vstopnica

Četrtek, 29. julij 2010 ob 20.00


Otvoritev razstave fotografij »11 let mojega športa«. V fotografijah predstavljeni dogodki tako lokalnih kot tudi evropskih razsežnosti. Razstavljal bo Jure Cimerlajt.


Avtor razstave je pred operacijo rame in kolena bil aktiven športnik in udeleženec različnih študentskih športnih turnirjev in tekmovanj. Sedaj pa je zaradi operacij primoran opustiti aktivno ukvarjanje z športom. Namen razstave je osveščati in vzpodbujati mlade, študente ter širšo javnost k aktivnemu ukvarjanju z športom, predvsem pa varno in preudarno ukvarjanje z različnimi športnimi aktivnostmi.


Razstava bo na ogled do 6.8.2010. Celjski mladinski center.
 

Delo na kmetiji nekoč in danes

Otvoritev razstave "Delo na kmetiji nekoč in danes"

Četrtek, 21. oktober 2010 ob 20.00
Celjski mladinski center

Vabljeni na otvoritev razstave Delo na kmetiji nekoč in danes, na kateri bo pet fotografinj in fotografov, ki sestavljajo neformalno skupino Objektiv, predstavilo življenje na zgornjesavinjskih kmetijah ter različne stare običaje. Štefan Matjaž - Stepa, Andrej Veligošek, Helena Slapnik, Anja Cencelj in Gašper Krajnc so na različnih kmetijah v Zgornji Savinjski dolini, kjer delajo mladi kmetje, dokumentirali njihovo delo ter etnološke prireditve (stare kmečke običaje in delo na kmetiji nekoč in na sodobnih kmetijah danes).
S projektom Delo na kmetiji nekoč in danes so se na svoj način lotili tudi reševanja problema, značilnega za naše podeželje – odhajanja mladih s kmetij.

Človek lahko s svojim načinom življenja, kljub modernizaciji, še vedno ohranja stare vrednote.

Delo na kmetiji je zabavno, ker krepi telo in dušo.

Naši dedje in pradedje so morali trdo delati in garati za preživetje.

Razvoj kmečkega življenja skozi čas, a vendarle ujet točno v trenutek, ko je slika nastala.

Mladi kmetje na visoko ležečih kmetijah še vedno dajejo neizbrisen pečat naši dolini.

Pet vtisov, pet avtorjev združenih v »Objektiv« - Štefan Matjaž-Stepa, Andrej Veligošek,Gašper Krajnc, Anja Cencelj in Helena Slapnik Goličnik.
   

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije. Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.
 

 

Razstava "Delo na kmetiji nekoč in danes"

Neformalna skupina Objektiv je 21.10.2010 pripravila razstavo »Delo na kmetiji nekoč in danes«. Pet fotografov, pet različnih pogledov skozi objektiv je samo za nas obiskovalce ujelo čas v slike, ki pričujejo o delu na kmetijah, ki ni vedno lahko, je pa lahko zabavno. Razstavo si lahko ogledate do 4.11.2010. Foto: Sanja Z.

Ko sem sam...najraje s svojo senco se igram

Otvoritev razstave "Ko sem sam...najraje s svojo senco se igram", Nik Jarh

Četrtek, 4. november 2010 ob 19.00
Celjski mladinski center

Vabljeni ste na fotografsko razstavo Nika Jarha, ki bo prvič razstavljal pri nas.

Mlad, a obetaven fotograf, ki je v svojem fotografskem ustvarjanju že imel samostojne in skupinske razstave, sodeloval pri multimedijskih projektih in bil eden izmed mentorjev pri projektu Celje Fokus.

"Ko sem bil zelo majhen so me zabavale popolnoma iste reči, kot me zabavajo danes. Čeprav vam moram priznati, da sem na njih v nekem obdobju skoraj za vedno pozabil. Pozabil sem, da stvari lahko lebdijo, da lahko spreminjajo oblike in barve. Pozabil sem tudi kako močno sem si želel časovni stroj. Potovati skozi čas, biti v istem trenutku na več mestih, se vrniti nazaj ali skočiti naprej…
Na vse te čudovite trenutke bi kar pozabil. Groza.
Potem sem odkril fotografijo in spet sem začel verjeti. Spomnila me da je v bistvu vse v nas samih. Da so stvari takšne kakršne si jih želimo videti.
Vsak ima na svet svoj pogled. Jaz se ga trudim videti čimbolj pozitivno."

Nik Jarh, rojen 1983 v Celju.

VABILO

 

 

Otvoritev razstave obetavnega fotografa Nika Jarha

Pričujoča razstava ''Ko sem sam...najraje s svojo senco se igram", je privabila številne navdušence ustvarjalnih fotografij Nika Jarha.

Razstava bo na ogled do 17.11.2010.

Foto: Berin Š.

 

Fotografska razstava Zavoda MOVIT na temo boja proti revščini in socialni izključenosti

Fotografska razstava Zavoda MOVIT bo na ogled od četrtka, 18. novembra 2010 dalje. Razstavljenih bo petnajst najboljših fotografij (po pet iz vsake starostne kategorije - do 18 let, od 18 do 30 let in nad 30 let), ki so jih prejeli v okviru fotografskega natečaja, na temo boja proti revščini in socialni izključenosti.

Z natečajem so želeli opozoriti javnost na Evropsko leto boja proti revščini in socialni izključenosti in spodbuditi razmišljanje o tej tematiki. Razstavo si bo mogoče v ogledati do 8. decembra 2010.

Vabimo vas, da si v spletni galeriji ogledate vse fotografije, prijavljene na omenjeni fotografski natečaj, saj vsaka od njih na svojevrsten in originalen način prikazuje revščino in socialno izključenost – nekatere s simbolnimi fotografijami, druge pa predstavljajo konkretne usode ljudi, ki se srečujejo z revščino ali socialno izključenostjo.

Spletno galerijo fotografij si lahko ogledate na:
http://picasaweb.google.com/107360219293935190717

 

Razstava "GINZO 25 STRIP"

Gašper Cigler

Otvoritev razstave "Ginzo 25 Strip", Gašper Cigler

Sreda, 26. januar 2011 ob 19.00
Celjski mladinski center

Vabljeni ste na razstavo Gašperja Ciglerja, ki bo prvič razstavljal pri nas.

»Slike iz moje glave želim projicirati na zemeljsko oblo.« (G.C.)
 

Otvoritev razstave "GINZO 25 STRIP"

Gašper Cigler

V sredo 26.1.2011 se je odvijala otvoritev razstave mladega in nadubudnega Gašperja Ciglerja, ki pri nas razstavlja prvič.

Foto: Efi

Marko Petrič: STNCL RVLTN

Otvoritev razstave "STNCL RVLTN", Marko Petrič

(stencil revolution)

Četrtek, 24. februar 2011 ob 19.30 uri
Celjski mladinski center

Vabljeni ste na razstavo Marka Petriča (1989) iz Celja, ki bo prvič razstavljal pri nas.

Razstava bo na ogled do 31.3.2011.

 

 

Prva razstava Marka Petriča

Razstava "STNCL RVLTN" (stencil revolution) mladega ustvrjalca Marka Petriča.

Razstava bo na ogled do 31.3.2011.

Foto: Efi Kesanidou

 

Ana Rebić: Asociacije

Otvoritev razstave

Vabljeni na samostojno slikarsko razstavo

Asociacije
Ane Rebić

ki bo, v petek, 22. aprila 2011 ob 19.00 uri v Celjskem mladinskem centru.

Ana Rebić, rojena v Celju, 29.7.1985 obiskuje 2. letnik Visoke šole za dizajn, smer notranje opremljanje.

Na nastanek razstave je vplivala velika želja po slikanju, branju ter pisanju obenem.

 

Ana Rebić: Asociacije

Ana Rebić se je v petek, 22. aprila 2011, v Mladinskem centru Celje predstavila s svojo prvo samostojno slikarsko razstavo, ki jo je poimenovala Asociacije.

Ana Rebić, rojena v Celju, 29.7.1985 obiskuje 2. letnik Visoke šole za dizajn, smer notranje opremljanje.

Celje FOKUS – zaključna projekcija in razstava

Celje FOKUS – zaključna projekcija in razstava

Zadnji večer fotografske delavnice Celje FOKUS si lahko v prijetnem atriju v centru mesta ogledate fotografije udeležencev. Na ogled bo zaključna projekcija fotografskih del in razstava sodelujočih. Ogledali si boste lahko tudi dokumentarni film, ki bo predstavil zakulisje letošnje delavnice. Sledilo bo prijetno druženje pozno v noč z udeleženci, obiskovalci in mentorji Celje FOKUS.

Sobota, 23. julij 2011 ob 21. uri

Atrij Celjskega mladinskega centra

Vstop prost

Več informacij na www.celjefokus.si in info@celjefokus.si
 

Otvoritev razstave tržaške umetnice Elise Vladilo

There is still love somewhere

Vljudno vabljeni v petek, 5. 8. 2011, ob 20. uri, v prostore Galerije PLEVNIK-KRONKOWSKA, na otvoritev razstave tržaške umetnice Elise Vladilo.

Drugi del projekta se bo odvijal v atriju Celjskega mladinskega centra.

Razstava izdelkov nastalih v času kreativnih počitnic

V Celjskem mladinskem centru bomo v sredo, 31. 8. 2011 skupaj z udeleženci kreativnih počitnic pripravili razstavo njihovih izdelkov v Mestnih četrtih Lava, Nova vas in Slavko Šlander.

Vse od 22. 8. do 30. 8. so animatorji (Berin, Urška, Nastja, Tadej, Sara, Tajda in Lea) zabavali in spodbujali h kreativnosti otroke stare med 5 in 14 let v Mestnih četrtih Lava, Nova vas in Slavko Šlander . V prihodnosti si želimo ustanoviti »mini četrtne mladinske centre«, kjer si bodo otroci in najstniki krajšali počitniški čas z družabnimi, ustvarjalnimi in športnimi aktivnostmi. Udeležba je bila brezplačna, vsi animatorji pa so sodelovali kot prostovoljci, kar je še posebej vredno pohvale.

V zahvalo in trud tako prostovoljcem kot udeležencem bomo pripravili zaključne razstave izdelkov nastalih v času kreativnih počitnic v posameznih Mestnih četrtih, in sicer bodo vse potekale na isti dan, v sredo, 31. 8. 2011. V MČ Nova vas bo razstava ob 16.30, v MČ Lava ob 17.00 in v MČ Slavko Šlander ob 17.30 uri.

Z organizacijo kreativnih počitnic želimo približati Celjski mladinski center tudi izven mestnega jedra in pokazati našo odprtost in pripravljenost za sodelovanje z mestnimi četrtmi.

Za pomoč in pripravljenost na sodelovanje se zahvaljujemo Mestni občini Celje in Mestnim četrtim Lava, Nova vas in Slavko Šlander ter Informacijski točki Evropske komisije Europe Direct Savinjska.

Vljudno vabljeni!

"HUMO", Giancarlo Pastonchi

Otvoritev fotografske razstave

Petek, 16. september ob 19.00 uri

Fotografska razstava »HUMO«, Giancarlo Pastonchi

Razstava bo otvoritev in začetek trodnevnega festivala tanga "Festivalito Rural".

Vstop je prost. MCC Kavarna.

Otvoritev festivala MEDIAFEST: "No boundaries" in »Sauerkraut Synthesizer«

Otvoritev fotografske razstave in intermedijski performans

Četrtek, 3. november 2011 ob 20.00 uri

OTVORITEV FESTIVALA MEDIAFEST 2011

Otvoritev fotografske razstave Monike Bačič – "No boundaries" in intermedijski performans Gordona Monahana (Canada)– »Sauerkraut Synthesizer«.

OTVORITEV FOTOGRAFSKE RAZSTAVE MONIKE BAČIČ – "NO BOUNDARIES"

"Skozi izkušnje v življenju ljudje spoznavamo sami sebe in s tem tudi naše hobije. Prvo soočenje s fotografijo sem doživela v času srednje šole. Tako je iz zanimanja fotografija postala strast. S pomočjo trenutnega dela v medijih kot fotograf oz. novinar, se strast do fotografije samo še krepi. Tako združujem »prijetno s koristnim«. Trenutno se najbolj posvečam koncertni fotografiji ter portretom, sicer pa moje zanimanje v fotografiji sega v mnogo različnih smeri. Od narave, do tihožitja, makro fotografije itd. Z objektivom skušam ujeti trenutke emocij, katerih se ljudje mnogokrat ne zavedamo, pa vendar so tam. Vsak od nas nosi v sebi trdno voljo in pogum, da uresniči svoje sanje. Od posameznika pa je odvisno ali jih bo dosegel.

Zato sami sebi recimo »BREZ MEJA! ZMOREM!«" (Monika Bačič)

Več njenih fotografij (prispevkov) si lahko ogledate na spletni strani Monika B. Photography.

INTERMEDIJSKI PERFORMANS GORDONA MONAHANA (CANADA) – »SAUERKRAUT SYNTHESIZER«

Fruits and vegetables become voltage input controllers for a software-based audio synthesizer. Six fruits and vegetables are placed on a table. A zinc terminal and a copper terminal are inserted into each fruit and vegetable, so that each organic object becomes an acid battery that produces approximately one volt of electricity. The voltage output from the fruit/vegetable network is varied by attaching a second set of terminals arranged in reverse polarity to the first set of terminals. The second reverse-polarity terminals serve to ‘pull-down’ the voltage level of the first set, as the depth of insertion of the terminals is varied by hand, so that a potentiometer effect results. These variable voltages are transmitted to the computer via an Arduino interface, which brings the signals into a ppooll software patch through the computer’s USB-serial port. The voltage signals are routed to various control parameters of the ppooll synthesizer, so that as the depth of insertion of the battery terminals into each fruit or vegetable is changed, parameters of the synthesized sounds can be altered in real-time. A live video camera displays the real-time manipulation of the fruits and vegetables on a video projection screen. A second video projection shows the actual voltage changes in real time as the fruit and vegetable network is manipulated.

MCC Kavarna. Vstop je prost.

 

Kakšne so slike brez meja in kako je slišati rolanje na sadje

Otvoritev festivala MEDIAFEST 2011 je zaznamovala otvoritev fotografske razstave Monike Bačič – "No boundaries" in intermedijski performans Gordona Monahana (Canada)– »Sauerkraut Synthesizer«.

Foto: Efi Kesanidou

Na ogled je razstava MONOCHROME SKIES

Od petka, 2. decembra 2011 je na ogled razstava Laure Kračun Pižmoht.

»Najraje rišem ljudi. Navdihujejo me glasba, animeji in mange, ostalo pride iz moje domišljije. Večinoma rišem na računalnik, ustvarjam pa tudi s svinčnikom.«(L.K.P.)

Celjski mladinski center. Vstop prost.
 

Razstava "Kdor jezika špara, kruha strada"

V Celjskem mladinskem centru (v MCC Kavarni) bo v torek, 29. novembra 2011 ob 18. uri otvoritev razstave "Kdor jezika špara, kruha strada".

Na ogled bodo plakati, ki so prispeli na nagradni natečaj »Kdor jezika špara, kruha strada«, ki ga je pripravila Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Savinjska.

Informacijska točka Evropske komisije Europe Direct Savinjska je ob evropskem dnevu jezikov (26. september) pripravila nagradni natečaj »Kdor jezika špara, kruha strada«. V nagradnem natečaju so lahko s svojimi izdelki sodelovali učenci 7., 8. in 9. razredov osnovnih šol z ročno izdelanim plakatom poljubne oblike formata A2. Z natečajem smo želeli spoznati razmišljanja osnovnošolcev o jezikovni in kulturni različnosti, pomenu vseživljenjskega učenja in večjezičnosti Evropejcev, in jih spodbuditi, da svoje ideje izrazijo kreativno - z izdelavo plakata.

Nagrajena plakata sta:
Plakat št. 1: Teja Leber, Klarisa Tocko, Ana Božnik iz Osnovne šole Vojnik (mentorica: Simona Šarlah).
Plakat št. 2: Sara Črepinšek, Nina Borinc iz Osnovne šole Vojnik (mentorica: Simona Šarlah).

Razstavljena bosta v galeriji MCC Kavarne do 2. decembra 2011, ustvarjalci pa bodo prejeli praktične nagrade.

  

Na ogled razstava na temo jezikov

V okviru natečaja "Kdor jezika špara, kruha strada" smo 29.11.2011 podelili nagrade najboljše izdelanim plakatom.

Nagrade so prispevali: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, Europe Direct Savinjska in MCC Hostel.

Foto: Sebastijan L.

Prva razstava talentirane Laure

Mlada Laura Kračun Pižmoht se je v Celjskem mladinskem centru predstavila s svojo prvo razstavo z naslovom MONOCHROME SKIES in navdušila prisotne na dogodku.

Foto: Efi Kesanidou

Na ogled je razstava "Geometric Illusion", Vesne Tanšek

Od petka, 27. januarja 2012 je na ogled razstava Vesne Tanšek, "Geometric Illusion", v Celjskem mladinskem centru.

S slikanjem se je Vesna začela ukvarjati že v rani mladosti, intenzivneje pa ustvarja dobro leto in pol. Začetki izhajajo iz tempera barv in blok listov, kasneje pa je prešla na akrilne barve in platna, na katere prisega še danes.

Vsaka slika predstavlja svojo zgodbo oziroma odraža takratno razpoloženje, tako da je, če se le da, narejena še v istem dnevu. Njen navdih so v stotih odstotkih čustva, zgolj pozitivna ali negativna. Je popoln samouk.

Abstraktna umetnost ji omogoča najlažje izražanje vsega, kar jo obdaja, kar misli, čuti, si želi, vidi, opazi. Pri slikanju se največkrat poslužuje geometrijskih likov (krogi, kvadrati) in ravnih linij. Slika z akrilnimi barvami, ki jih večinoma nanaša večplastno (da ustvari malo reliefa), vsako sliko pa dopolni še z raznimi dodatki (bleščice, mozaična ogledalca, barvni stekleni kamenčki), ki ji omogočajo ustvariti nek poseben, unikatni končni rezultat v malo drugačnem, čisto svojem stilu.

Njeno delo si lahko ogledate na njeni Facebook strani.

Razstava je na ogled do 16. 2. 2012.

Iluzije mlade Vesne zlite na platno

Svojo prvo razstavo nam je predstavila Vesna Tanšek, ki intenzivneje ustvarja slabi 2 leti. Razkrila nam je, da vse slike nastajajo ponoči, ko ne more spati, in da si najprej zamisli naslov slike, potem pa jo naslika. Foto: Elena C.

Na ogled je razstava "Ž", Žana Plevnika

Žanova kreativna intervencija v lesen stol

Vabljeni na ogled razstave "Ž", Žana Plevnika, od 17. februarja 2012 dalje v Celjski mladinski center.

Žanova kreativna intervencija v lesen stol

„Žan se je poslužil multipliciranja in zabijanja kovinskega predmeta žeblja, ki je znano daleč nazaj. Spomnimo se totema iz Konga, lesene figure, ki je po celem telesu nabodena z žeblji ali zagrebškega kiparja Dušana Džamonjo in njegove lesene skupture prekrite z zabitimi žeblji.“ /…/ „Zanimivo je, da je montažer vzel fotoaparat in postopek zabijanja, aranžiranja v različnih fazah fotodokumentiral in dobil pestre abstrahirane motive.“
(Akad. slikar Stane Jagodič)

Razstava bo na ogled do 15. 3. 2012.

Fotografska razstava "Ž" kombinira slike z eksponatom

Žan Plevnik si je svojo razstavo zastavil zelo strukturirano. Najprej je cel stol "oblekel" v žeblje, nanj posadil vse, ki so bili pripravljeni izkusiti, kako je sedeti na stolu obitem z žeblji. Na ogled so fotografije, ki so nastajale med ustvarjanjem stola in fotografije posameznikov, ki so se na stol usedli. Nenazadnje pa si lahko ogledate in sami preizkusite tokrat tudi predmet fotografiranja - stol z žeblji. Foto: Polona Z.

Razstava del tečajnikov Tomaža Milača

Razstava del tečajnikov Tomaža Milača je bila uspešno otvorjena. Zbralo se je lepo število obiskovalcev, ki so v umirjenem vzdušju prekomentirali razstavljene slike.

Foto: Karlina M.

Razstava "Pari", Tanje Ristič

Vabljeni na ogled razstave "PARI", fotografinje Tanje Ristič v Celjski mladinski center, od 11. aprila 2012, na ogled pa bo do 10. maja 2012.

Sredi junija 2011 se je pred parlamentom zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti predlogu Družinskega zakonika, ker ta pravno izenačuje različne družinske skupnosti. Oblečeni v rumene majice z napisi »hvaležen za mamo in očeta« so z žaljivimi in populističnimi slogani svojim sodržavljankam in sodržavljanom odrekali pravico do družinskega življenja. Nuklearno družino heteroseksualnega para z otroki so postavili pred vse druge oblike družin in zase zahtevali privilegije. Še več: s tem sramotnim protestom so po svojih predstavah sodili življenja drugih, arbitrarno določali, kaj je sprejemljivo in kaj ne ter tako na simbolen način ponovno prižgali srednjeveške grmade, na katerih so nekoč sežigali homoseksualce, čarovnice, heretike in podobne nebodijihtreba.

Fotografinja Tanja Ristič je ob omenjenem dogodku najprej obnemela, potem pa začutila potrebo, da proti tovrstnemu »pribijanju na križ« protestira v jeziku, ki ga najbolje pozna: s fotografijo. Nastal je dvojni fotografski projekt, ki predstavlja njen odgovor na junijske demonstracije pred parlamentom.

Prvi fotografski projekt predstavlja serijo portretov istospolnih parov v njihovem domačem, družinskem okolju. V okolju, ki ga je skupina protestnikov pred parlamentom želela izključno za sebe. Avtorica s fotografijami tako sporoča, da družinsko okolje zasedajo različni posamezniki in posameznice in da so v svoji različnosti pravzaprav isti. Ni namreč važna forma družinskega življenja, pač pa njena vsebina. V tem smislu bi morale vsem pripadati enake pravice.

Drugi fotografski projekt, ki ga je Tanja Ristič zasnovala skupaj s svojim prijateljem, slikarjem Svenom Strallegerjem, pa je njen udarec v obraz homofobični družbi. Gre za fotografijo golih moških na grmadi, ki jih zažiga ponosen Slovenec. »Ta fotografija,« pojasnjuje Tanja Ristič, »pooseblja ves bes, ki sva ga skupaj s Svenom občutila ob junijskih demonstracijah. To je moja brca družbi, ki neguje in spodbuja homofobijo.« Avtorica s sliko simbolično ponazarja, kako homoseksualci »občutijo« Slovenijo – tisto Slovenijo iz znamenitega turističnega slogana »I Feel Slovenia«.

Razstava »Pari« je prva samostojna razstava fotografinje Tanje Ristič. Čeprav se s fotografijo profesionalno ukvarja zadnjih šest let, je tudi pred tem, kot sami pravi, v mislih ves čas ustvarjala fotografske 'kadre'. Aktualna dnevna politika praviloma ni v fokusu njenega osebnega in profesionalnega zanimanja, vsekakor pa čuti potrebo po reakciji na nepravičnost.

»Vem, kdaj mi moj občutek pravi, da nekaj ni prav. In s tema projektoma želim povedati točno to: ni prav da imamo polna usta sprejemanja, ljubezni in enakosti, ko pa je treba to pokazati v praksi, pa gladko pademo na izpitu.«

Mednarodno prostovoljstvo v sliki in besedi

Fotografska razstava

Razstava Tomaža Zajelšnika »Mednarodno prostovoljstvo v sliki in besedi« bo od 4. 7. do 20. 7. na ogled v Celjskem mladinskem centru.

Vljudno vabljeni!

Organizator: Zavod Voluntariat. Več informacij o razstavi lahko dobite pri Maji Dolinar na info.voluntariat@gmail.com.

 

Razstava Celje Fokus

Vabljeni v prostore MCC Hostla na ogled zaključne razstave fotografij vseh udeležencev fotografske delavnice Celje FOKUS, ki bo na ogled do 21. septembra 2012.

Pred ogledom se je potrebno najaviti na recepciji hostla.

Razstava »Vtisi življenja«

Četrtek, 17.01.2013 ob 18.00 uri, v Celjskem mladinskem centru


V četrtek, 17.01.2013 bodo dijaki programa aranžerski tehnik Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje pripravili razstavo z naslovom »Vtisi življenja«.
 

Predstavili bodo slike, grafike, kaligrafske zapise in prostorske predstavitve, ki so jih ustvarili v okviru pouka pri različnih predmetih (vizualne komunikacije, aranžerstvo, dekoraterstvo, multimedijsko oglaševanje) in v likovni šoli v naravi v Osilnici, ki so jo izvedli v oktobru 2012.
 

Vstop prost.
 

Vabljeni!

                  
 

Dob'r FOKUS - dobrodelna dražba fotografij

Dobrodelna dražba fotografij na slovenski kulturni praznik

Petek, 08.02.2013, ob 20.00 uri

V času, ko se težave v gospodarstvu zažirajo v vse pore družbe, bodo fotografi pokazali svoj občutek za soljudi. Pripravili bodo dražbo kreativnih avtorskih fotografij, ki so jih udeleženci ustvarili na fotografski delavnici Celje FOKUS 2012. Obiskovalci bodo lahko kupili izvrstne avtorske fotografije, ves izkupiček dražbe pa bo namenjen v dobrodelni sklad Fundacije Utrip humanosti, kjer zbirajo denar za štipendije mladostnikov, obolelih za rakom.

Vse udeležence Celje FOKUS so organizatorji prosili, da izberejo fotografijo, ki so jo pripravljeni darovati za dobrodelno dražbo. Izklicna cena posamezne fotografije bo simbolična in bo znašala 10 evrov. Fotografije za dražbo bodo organizatorji Zavoda FOKUS objavili na spletni strani v nedeljo, 20. januarja.

To bo tudi priložnost, da se srečajo udeleženci fotografske delavnice nekje vmes: v spomin na leto 2012 in v pozdrav novemu Celje FOKUS 2013.

To bo druga dobrodelna dražba fotografij Dob'r FOKUS, ki jo pripravlja Zavod FOKUS. Prvo so pripravili na Starem gradu Celje pred dvema letoma, ko so izjemne fotografije mentorjev delavnice s pomočjo plezalcev obesili v Friderikovem stolpu.

S klikom na spodnjo povezavo si lahko ogledate vseh 21 fotografij za dražbo.

Celje FOKUS - fotografije za dražbo

Soorganizatorja:
Fundacija Utrip Humanosti
Celjski mladinski center

           

Otvoritev razstave "Vtisi življenja"

V Celjskem mladinskem centru so danes svoja dela postavili na ogled dijaki Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Razstava z naslovom Vtisi življenja obsega grafike, Kaligrafske zapise in skulpture iz siporeksa, ki so jih ustvarjali v letu 2012.

Poskrbljeno je bilo tudi za kulturni program in pogostitev.

Foto: Suzana B.

Fotografije imajo nove lastnike

Na slovenski kulturni praznik so fotografi s pomočjo obiskovalcev z vseh koncev Slovenije pokazali svoje dobro srce. Ves izkupiček od dražbe fotografij  je namenjen celjski Fundaciji Utrip humanosti, kjer zbirajo denar za mladostnike, obolele za rakom. Denar fotografov zadostuje skoraj za eno 10-mesečno štipendijo mladostnika.

Foto: Metka Majcen

Moje mesto, Moje sanje

Dijaki in dijakinje drugega letnika izobraževalnega programa medijski tehnik vsako leto pripravijo projektno delo.Letos so razmišljali na temo: MOJE MESTO. Mesto je lahko realna ali imaginarna tvorba.Sanjali so naglas o prihodnosti in pristopili k željam na klepet o prijateljstvu.

Razstava bo na ogled od 1.3. do 6.3.2013.

FOTO: Tilen Križnik

ČB razstava

Sreda, 6. november 2013 ob 20.00

Otvoritev fotografske razstave ČB, fotografinje Metke Majcen. ČB,  je prva samostojna razstava mlade fotografinje Metke Majcen iz Šentjurja pri Celju. Njena ustvarjalna fotografija temelji na odnosu  človeka z okoljem. Na razstavi bodo predstavljena izbrana dela črno-belih fotografij.

Razstavni prostor Celjskega mladinskega centra.
Vstop prost. 

Razstava in razprava o košarki po košarki - Gremo kepat

V četrtek, 14. 11. 2013 ob 19.30 

Razstava in razprava o košarki po košarki - Gremo kepat.

Fotopogledi na celjska in okoliška zunanja košarkarska prizorišča ter sproščen pogovor o prispevku nedavnega EP k celjski košarki.

Avtorja in gostitelja večera: Gregor Počivalšek in Bogdan Rahten.

Razstavni prostor Celjskega mladinskega centra in MCC Dvorana.


Vstop prost.

ČB razstava Metke Majcen

V sredo, 6. november 2013, smo otvorili razstavo fotografinje Metke Majcen. Razstava ČB je prva samostojna razstava mlade fotografinje iz Šentjurja pri Celju. Njena ustvarjalna fotografija temelji na odnosu človeka z okoljem. Na razstavi so  predstavljena izbrana dela črno-belih fotografij.

Razstava Slavice Bošnjak: Barve življenja

Slavica Bošnjak je rojena 1946 leta v Zagrebu, kjer je zaključila Srednjo lesarsko šolo v Zagrebu. Zaposlena je bila v Čabru in Brežicah kot konstruktor v tovarni pohištva. Njena ustvarjalna usmerjenost temelji na tehniki slikanja - enkaustiki. Gre za prastaro tehniko slikanja, ki izhaja iz Fayuma pri Kairu. Danes je približek tej starodavni tehniki pri kateri se voščene barve nanašajo na gladke podlage - les, steklo, papir...s pomočjo likalnika. Razstava Barve življenja je avtoričin prikaz njenega razumevanja raznolikosti kultur in njihovega sprejemanja.

Razstava je na voljo za ogled med 21.10. in 04.11.2013 v Celjskem mladinskem centru.

»This Programme is implemented by the European Commision – with the financial support from the Progress Programme of the European Union. It was established fo financially support the implementation of the objectives of the European Union in the employment, social affairs and equal opportunities area, and thereby contribute to the achievement of the Europe 2020 Strategy goals in these fields.«

Razstava in razprava o košarki po košarki - Gremo kepat

Včerajšnje razstave in razprave o košarki po košarki - Gremo kepat, katere avtorja in gostitelja večera sta bila Gregor Počivalšek in Bogdan Rahten, so se udeležili predstavniki košarkarskih klubov, med drugimi tudi legendarni trener Mile Čepin. Na razpravi so sodelovali predstavniki vseh generacij: Aleš Antauer, Mojmir Cilenšek, Mile Čepin, Aleksander Kolka, Peter Planinšek, Matej Polutnik, Dean Šuster in Bori Zupančič. Glavna razprava je potekala o košarkarskih dneh v Celju nekoč in danes, saj je bilo Celje nekoč zibelka slovenske košarke. Na vprašanje: "Zakaj danes ni tako?" smo odgovorili ter poiskali smernice, kako naprej. Začeti je treba že pri otrocih, s pravim načinom posredovanja znanja in jih motivirati na pravilen način. Nato pa s postopnim dviganjem kvalitete postaviti celjski košarkarski klub na noge ter vzpostaviti tudi osnovnošolske lige.

Foto: Tadej Perčič

Divja jabolka dišijo rumeno

V torek, 28. januarja 2014 ob 19.00

otvoritev prve samostojne razstave Barbare Boršič.

O umetnici:

Barbara Boršič je avtorica mlajše generacije iz okolice Celja, ki se javnosti predstavlja prvič s samostojno razstavo z naslovom "Divja jabolka dišijo rumeno". Njena dela v tehnikah suhega pastela in olja na papir odstirajo notranji svet, poln emocij in so rezultat navala ustvarjalnosti zadnjih let. Barbara pravi, da gre pri njenem ustvarjanju za "udejanjanje iskanja nekega bolj oprijemljivega jezika od običajne introvertirane misli,gre za vrtanje v globino in kopanje pod zemljo vsakdanjika..." Uporablja slikarski jezik  živih barvnih odtenkov, ki jih z impulzivno gesto prenaša na podlago.V abstraktne kompozicije, osnovane na  geometrijskih oblikah, vpleta tudi figurativne elemente. Zemeljska barvna paleta slik v soobstoju s črno ustvarja energične, vitalne, sveže podobe, ki gledalca posrkajo vase in odpirajo nove vizualne zgodbe.

Otvoritev bo otvorila Eva Verdev, mlada kustosinja.

 

Otvoritev razstave Divja jabolka dišijo rumeno

Včeraj, 27.01.2014, smo otvorili prvo samostojno razstavo mlade umetnice Barbare Boršič. Kustosinja v mladinskem centru, Eva Verdev, je otvorila in predstavila delo mlade umetnice. Jabolka simbolizirajo nesmrtnost, dušo in vitalnost, v krščanski ikonografijo pa tudi spoznanje in prepovedane zemeljske užitke. Združeno skupaj pa predstavlja rdečo nit umetničine razstave del. Glasbeno vzdušje je popestril Žan Stres, učenec Glasbene šole Celje.

Foto: MCC

Sprehod po nebu

V petek, 28. februarja ob 19.00

Februarsko razstavo bo otvorila mlada umetnica Blanka Štorgel (6.9.1994).

Blanka je študentka  likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani.  Že kot dijakinja likovne smeri na Gimnaziji Celje – Center  je v veliki meri  izkazovala svojo ustvarjalnost in kot dolgoletna prostovoljka  sodelovala pri različnih projektih znotraj MCC.

Z razstavo z naslovom »SPREHOD PO NEBU. UŽIVAM V LEBDENJU. RESNIČNOST ČAKA.« se predstavlja s slikarskimi deli v mešanih likovnih tehnikah, v katere vnaša tudi lastno poezijo. 

Razstava Sprehod po nebu

Zadnji dan v mesecu februarju je bil namenjen razstavi izjemni ženski, umetnici in MCC prostovoljki Blanki Štorgel. Petek je bil namenjen sprehodu po njeni umetniški domišljiji.

Foto: Tadej Perčič

Mana za divje duše

V petek, 28.3. 2014 ob 19.00 uri

slikarska razstava "Mana za divje duše".

O umetnici:

Eva Verdev je absolventka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in se predstavlja s svojim slikarskim opusom zadnjih let. V svojem delu kombinira različne slikarske pristope in tehnike. Slogovno se likovna dela spogledujejo s post-ekspresionizmom, ki ga Eva umešča v samosvoj likovni izraz.

 

Več informacij: Facebook.

"Grižljaj z žličko" No.2

Četrtkov večer, 13.3.2014, smo v Celjskem mladinskem centru začinili s kulinaričnim doživetjem "Grižljaj z žličko" No.2 ustvarjalke Ivane Ristić. Performans je bil ponovno gurmanski, umetniški, poln užitkov, okušanja in doživetja. Fotografije so dokaz izjemnega večera.

Foto: Tadej Perčič in Tilen Križnik

Razstava "Mana za divje duše"

V petek, dne 28.3.2014 smo otvorili slikarsko razstavo »Mana za divje duše« mlade umetnice  Eve Verdev. Predstavila se je s slikarskim opusom zadnjih let. V svojem delu kombinira različne pristope in tehnike, slogovno pa se spogleduje s post-ekspresionizmom. Slike so na ogled do 16.4.2014.

Foto: MCC in Tadej Perčič

Fotografska razstava "Ulica"

V sredo, 16. aprila 2014 ob 19.00 v galerijskem prostoru Celjskega mladinskega centra

se bodo s fotografsko razstavo predstavile tri fotografinje:

  • Alja Antič
  • Katja Dernovšek
  • Verena Zorenč

Avtorice združuje ljubezen do kreativne portretne in reportažne fotografije. Kako so skozi fotografski objektiv ujele svoj pogled na urbano okolje in človeka v njem, se prepričajte na razstavi "ULICA".

 

Vstop prost.

Fotografska razstava "Ulica"

Alja Antič, Katja Dernovšek in Verena Zorenč so mlade fotografinje, ki jih združuje ljubezen do kreativne portretne in reportažne fotografije. Razstava »Ulica« razkriva njihov pogled na urbano okolje in mesto človeka v njem. Tematsko se razstava navezuje na socialno problematiko, saj razkriva tudi temnejše plati sodobne družbe, odpira pa tudi aktualna moralna vprašanja in na provokativen način spregovori o človeški odtujenosti, ljubezni, pripadnosti, socialni ogroženosti, revščini…

Foto: Celjski mladinski center

Zaključna razstava likovnih del dijakov GCC

V ponedeljek, 26.5.2014 ob 17.00

vas vabimo na:  

Zaključno razstavo likovnih izdelkov dijakov 4.i razreda Gimnazije Celje - Center, programa umetniška gimnazija - likovna smer.

Dijaki se bodo predstavili skozi raznolika področja likovne umetnosti: kiparstvo, slikarstvo, umetniška grafika, vizualne komunikacije in arhitekturno oblikovanje.

V atriju MCC, v primeru slabega vremena, galerijski prostori MCC.

Zaključna razstava likovnih del dijakov GCC

V ponedeljek, dne 26.5.2014, so se z razstavo likovnih del poslovili dijaki 4.i razreda Gimnazije Celje Center, programa umetniška gimnazija - likovna smer. Svoja umetniška dela so nam razkazali v atriju in galerijskem prostoru MCC-ja. Bilo je zabavno, čustveno in pa predvsem umetniško.

Foto: MCC arhiv

Fotografska razstava: »Razdrobljeni v svetu«

V ponedeljek, dne 16.6.2014 ob 19.00 uri, vas vabimo na


fotografsko razstavo Špele Kovše:

»Razdrobljeni v svetu«

O umetnici:

Špela je dijakinja I.gimnazije v Celju in v svojih delih predstavlja različno motiviko v digitalni fotografski tehniki. S fotografijo se ukvarja že od osnovnošolskih let, aktivna pa je tudi v gimnazijskem fotografskem krožku. S svojimi deli je že sodelovala na natečajih in se tudi uvrstila v ožji izbor natečaja revije National geographic.

 

V galerijskem prostoru Celjskega mladinskega centra.

Več informacij: Facebook.
 

"Razdrobljeni v svetu"

V ponedeljek, dne 16. 6. 2014, smo v Celjskem mladinskem centru otvorili fotografsko razstavo "Razdrobljeni v svetu", mlade fotografinje Špele Kovše. Predstavila je opus svojih fotografij v digitalni fotografski tehniki.

Foto: MCC arhiv
 

Razstava: Kalejdoskop

V sredo, 30. 7. 2014 ob 19.00 uri vas vabimo v Celjski mladinski center na

razstavo Nee Likar:

KALEJDOSKOP.

Edina konstanta v življenju je sprememba in spremembe so tiste, ki so popeljale k ideji o naslovu razstave. Kalejdoskop je razstava ilustracij, modnih skic, slik in fotomontaž, katerih idejna nit so različni vidiki ene stvari, majhne spremembe, ki nas spodbudijo k novem vidiku. 

Inspiracija je prinesena v kovčku iz življenja na Portugalskem, zato vljudno vabljeni na potovanje in pogled skozi kalejdoskop.

Vabljeni.

 

Pogled skozi Kalejdoskop

V sredo zvečer, dne 30. 7. 2014 smo se družili z izjemno mlado artistko Neo Likar na otvoritvi njene razstave »Kalejdoskop«. Skupaj smo pogledali skozi kalejdoskop in odkrili čudovite kreacije, ilustracije, fotomontaže in modne skice mlade umetnice. Bilo je izjemno in inspiracijsko!

Foto: MCC arhiv.

Razstava: Obrazi narave

V četrtek, 18. 9. 2014 ob 19.00 vas vabimo v Celjski mladinski center na otvoritev razstave mlade umetnice Katje Matko:

OBRAZI NARAVE.

O umetnici

Katja Matko je dijakinja 3. letnika Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti v Celju. V MCC-ju se predstavlja z razstavo Obrazi narave. Katjin vizualni jezik je dialog med naravo in človekom, v katerega vpleta različna likovna področja in tehnike. Izraža se skozi slike, risbe, gravuro v les, ki so  izvedene v naravnih in umetnih materialih. 

Vabljeni!

Otvoritev razstave Obrazi narave

Včeraj, dne 18.9.2014 smo otvorili razstavo mlade umetnice Katje Matko, stare komaj 17 let. Dijakinja 3. letnika Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti nam je pokazala Obraze narave. Katjin vizualni jezik je dialog med naravo in človekom, v katerega vpleta različna likovna področja in tehnike. Izraža se skozi slike, risbe, gravuro v les, ki so izvedene v naravnih in umetnih materialih.

Foto: MCC arhiv.

Razstava Iz pekla v raj

Četrtek, 1.2.2018 ob 18:00 uri 
MCC razstavni prostor 

Društvo Hrtji svet se aktivno ukvarja z reševanjem hrtje problematike, ena izmed glavnih dejavnosti pa je tudi seznanjanje javnosti z življenjem galgov in podencev v Španiji, ter "greyhoundov" v državah, kjer potekajo hrtje dirke.

Vabimo vas na otvoritev razstave fotografij posvojenih psov, ki so po pogosto kruti preteklosti dočakali mehke kavče in zasluženo ljubeče okolje, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih.

Ogled razstave je možen do 28. 2. 2018.

Vstop je prost!

Otvoritev razstave fotografij Branka Lesjaka "NOCTURNAL"

Sreda, 18.7.2018 ob 19:00 uri
Celjski mladinski center

Razstava “Nocturnal” vsebuje 30 fotografij. V večini primerov se ta oblika fotografije, ki je posneta zunaj ponoči navezuje na dolgo izpostavljenost. Od sekunde do minute ali celo več ur, pač toliko časa, da dobimo rezultat, ki je za posameznika pomemben. Ali recimo tako dolgo, da smo z rezultatom zadovoljni.

 

"Osebno se v tem projektu nisem hotel omejiti na tehnične lastnosti, pomembne v nočni fotografiji, ampak sem fotografiral, kar je bilo v nočnem trenutku navdihujoče zame. Nočno življenje, kot ga vidim jaz. Od ljudi na ulici do določenih objektov in predmetov, ki so mi s pomočjo dodatne bliskavice dale poseben vpogled v potek nočnega življenja prikazanega na fotografijah." Tako nam je svojo razstavo opisal avtor.

 

Pridružite se nam in pokramljajte z njim tudi sami! Vstop je prost!

Razstava Jane Selič »Življenje in vse kar je zraven«

Ponedeljek, 3. 9. 2018 ob 19:00 uri
Celjski mladinski center

                               »Življenje in vse kar je zraven....«

Sama razstava je smiseln preplet fotografij iz trenutkov, ki sestavljajo naše življenje. Razstave ne glejte po tem kar vidite, temveč preberite drobni tisk. Saj tudi v življenju ni vse tako kot vidimo in moramo biti pozorni na majhne stvari, znake, da razumemo celoto, sebe, svojo zgodbo, svoje življenje in druge.

Prepleti besed vzeti iz življenja so nastali izključno na podlagi spoznanj svojih vzponov in padcev.

 

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave.

Razstava "Barvna pravljica"

V četrtek, dne 16. 10. 2014 ob 19.00 vas vabimo v Celjski mladinski center na prvo samostojno razstavo Slavke Popovič:

"Barvna pravljica".

Slavka Popovič je dijakinja Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. V Celjskem mladinsekm centru se predstavlja s svojo prvo samostojno razstavo likovnih del, ki jih sestavljajo  risbe in slike v klasičnih  tehnikah. Dela razkrivajo Slavkino likovno pot, kjer se srečujejo domišljijski liki, človeške in živalske figure, ki se v  živobarvnih tonih spogledujejo z gledalcem.

Več informacij na info@mc-celje.si.

 

Popotovanje po Barvni pravljici

Četrkov večer, dne 16. 10. 2014, smo  preživeli ob popotovanju po "Barvni pravljici" mlade slikarke Slavke Popovič. Njena dela predstavljajo Slavkino likovno pot, kjer se srečujejo domišljijski liki, človeške in živalske figure.

Foto: Tadej Perčič

Celjske vedute skozi oči kitajskih slikarjev

Za nami je otvoritev razstave gostujočih priznanih kitajskih slikarjev Li- Ming, Wan – Liya in Guan – Fei. Umetniki so skozi svoje oči predstavili mesto Celje in svoj pogled prelili na slikarsko platno. Razstavo smo otvorili včeraj, dne 22.10.2014 in bo na ogled do 5.11.2014.

Foto: MCC arhiv

Suzana Švent in njen Ustvarjalni intermezzo

SOBOTA, 20. december, ob 19.00

Celjski mladinski center – razstavni prostor

RAZSTAVA: SUZANA ŠVENT – USTVARJALNI INTERMEZZO

Na pričujoči razstavi mlada akademska slikarka Suzana Švent namenoma izpodjeda lastno slikarsko prakso, ki pri ustvarjanju del velikih formatov praviloma izhaja iz skice. Zatorej se mogoče zdi prehod na miniature težaven, saj bi lahko gledalec pomislil, da je na zgolj nekaj kvadratnih centimetrih papirja nemogoče podati identično celostno umetniško sporočilo kot na ogromnem slikarskem platnu.

Vabljeni!

Milena Buzina in njene "Podobe iz ateljeja"

Četrtek, dne 29. 1. 2015 ob 20.00 h 

MCC razstavni prostor:

RAZSTAVA

Podobe iz ateljeja

Milena Buzina je samostojna ustvarjalka, ki se je v zadnjih letih pričela posvečati slikarskemu mediju. Razstava »Podobe iz ateljeja« odstira raznovrstno likovno pot. Avtorica je po eni strani še vedno zvesta upodabljanju objektivnega, po drugi strani pa se njena dela že spogledujejo z abstrakcijo. Slike, izvedene v tehniki akrila na platno, ki so po motivu tihožitja in abstrakcije, izražajo avtoričin subtilen pogled na naravo.

Vabljeni.

Ustvarjalni intermezzo

V soboto, dne 22. 12. 2014 smo v Celjskem mladinskem centru otvorili razstavo mlade akademske slikarke Suzane Švent. Mlada slikarka nam je na razstavi z naslovom "Ustvarjalni intermezzo"  dokazala, da je mogoče tudi na nekaj kvadratnih centimetrih papirja podati identično celostno umetniško sporočilo kot na ogromnem slikarskem platnu!

Foto: MCC arhiv

Fotografska razstava Ljubav

Najboljše fotografije po izboru strokovne žirije profesionalnih fotografov

Decembra 2013, je Urad za mladino v mestu Sombor v Srbiji, razpisal fotografski natečaj za mlade na temo ljubezni. Na natečaj se je prijavilo dvajset avtorjev, ki so ljubezen z objektivom 'ujeli' na različne načine, s skupno devetinštiridesetimi fotografijami. Strokovna žirija profesionalnih fotografov je izbrala dvajset najboljših in nagradila prve tri. 

Avtorji zmagovalnih fotografij:

Aljoša Živanović: "Jedno drugom za sreću dovoljni";

Siniša Trifunović: "Novi život";

Teodora Litvai: "Protege-moi".

Vabljeni k ogledu razstave, v prostore MCC Hostla - prvo nadstropje. 

Razstava: Tilyen Mucik "La Loba"

Četrtek, 26. februar, ob 20.00

Tilyen Mucik je mlada fotografinja, ki je zaključila Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Poznamo jo predvsem po koncertni fotografiji, tokrat pa se v MCC predstavlja z radikalno drugačnim projektom. Fotografska razstava La Loba je nastala kot vir inspiracije knjige Clarisse Pinkole Estes - Ženske, ki tečejo z volkovi, ki govori o izgubljenosti divje ženske narave v današnjih časih.

Vstop prost.

Brez maske na jeziku - Nives Marković

Razstava Nives Marković

Nives Marković je profesorica likovne umetnosti in ilustratorka. Njene risbe predstavljajo posebnost v umetniškem ustvarjanju ženskih ilustratork v Sloveniji. So odraz nove estetike mlajše generacije avtorjev, ki črpajo navdih iz art bruta, klasičnih grafičnih tehnik in risarskih improvizacij. Razstava ilustracij prikazuje avtoričine notranje občutke in globlja razmišljanja o sebi in vsakdanu, kjer gre za preplet sanj in fantazij. Dela se dotaknejo gledalca z izredno udarnimi podobami in močnim sporočilom. 

Vabljeni!

Grafike - Tina Mohorović

V četrtek, 28. maja 2015 bo ob 20.00 v razstavnem prostoru MCC otvoritev razstave Grafike, avtorice Tine Mohorović, profesorice likovne umetnosti in scenografinje. V njenih grafikah globokega tiska se zrcali črno-bel domišljijski svet fragmentiranih podob, ki prehajajo ena v drugo. Spogledujejo se z arhetipi in postapokaliptičnim vzdušjem osamljene množice v izmuzljivem sodobnem svetu. Avtorica na samosvoj način skuša prevajati izrek, da je edina stalnica sprememba, v vizualni jezik.

Nervozni sistem - Marjan Auguštin

V četrtek, 30. aprila 2015 bo ob 20.00 v razstavnem prostoru MCC otvoritev razstave Nervozni sistem, avtorja Marjana Auguština. Njegovi plakati in fotokolaži kritično odpirajo družbena vprašanja in se preizprašujejo o vplivu množičnih medijev na življenje posameznika v družbi. Printi  z motivi in napisi opozarjajo na problematiko človekove ujetosti v družbene sisteme in njihove ideologije ter opozarjajo na vprašanje človekove svobode.

Razstava Anouck Faure: PRIMA MATERIA

V atriju Celjskega mladinskega centra bo v torek, 26. maja 2015 ob 18. uri na ogled razstava risb PRIMA MATERIA, francoske umetnice Anouck Faure.

Anouck se je rodila na Novi Kaledoniji, vendar živi in ustvarja v Parizu. Pri delu jo vedno znova navdihujejo kaotične pokrajine rojstnega otoka, njegovi temačni tropski gozdovi, zašiljena gorovja in bes oceanov. Prek instalacij, risb, skulptur in drugih projektov vstopa v dialog s primarnim, svétim, s svetom narave in duha.

V atriju MCC-ja je na ogled tudi pletena instalacija, ki jo je Anouck ustvarjala v preteklih dneh in bi morala biti razstavljena v okviru projekta Naredimo Celje zeleno. Skulpture, ki jih umetnica ustvarja iz žice, so hkrati drevo in mreža, njihova končna podoba pa se prilagaja okolju v katerem nastajajo. Njihova zračna, prepletena forma uteleša navdih, upodablja naravo, drevesa in reke pa tudi organske strukture, kot so ožilje in živčni sistem.

Razstava bi morala sicer biti na ogled že v soboto, 23. maja in sicer v sklopu odprtja Brkatega soma na Šmartinskem jezeru, a so bile vse aktivnosti zaradi vremena žal prestavljene.

Festival Pranger: POETIČNA KRPANKA

Poetična krpanka je projekt, ki je nastal v okviru sodelovanja Festivala Pranger in Osnovne šole Dramlje. Učenci so skupaj s pesnico Katjo Gorečan in profesorico slovenščine Mirjano Purnat ustvarjali krajše verze na različne tematike (ljubezen, prijateljstvo, poletje, iskrenost...).

Razstavo bomo odprli v soboto, 13. junija 2015 ob 18.00 v multimedijski učilnici MCC-ja.

Delavnica spodbuja delo v skupini, sodelovanje in kreativnost ter izražanje lastnih čustev in mnenja.

Poetična krpanka spada v Prangerjevo predfestivalsko dogajanje ELA, namenjeno najmlajšim, ki je poimenovano po pisateljici Eli Peroci.

Ključna prireditev dogajanja ELA je podelitev priznanj desetim najboljšim osnovnošolcem, ki so sodelovali na pesniškem natečaju na temo SPOMIN, ki bo 4. julija 2015 ob 17.00 uri v Paviljonu Tempelj v Rogaški Slatini, pred tem pa bodo potekale ustvarjalne delavnice za otroke.

Poetične krpanke je sešila dobra vila Milena Petelinšek.

Razstava bo na ogled do 6. julija 2015.

 

 

Gambija - Helena Rožencvet

Vabljeni na odprtje razstave slik Helene Rožencvet z naslovom Gambija, ki bo v četrtek, 25. junija 2015 ob 20.00 v Celjskem mladinskem centru. 

»Začetki mojega slikanja segajo v ustvarjanje s svinčnikom, ki se je tekom izobraževanja nadgradilo s slikanjem. Moj realističen pogled na svet je rodil prav takšen stil slikanja. Motivno skušam zajeti vtise iz življenja. Poseben navdih mi predstavljajo potovanja – podobe so sveže in nosijo v sebi vso pripovedno moč dotičnega trenutka. Takšne so tudi slike, ki so nastale po vtisu popotovanja po Gambiji.«

Razstava računalniških grafik Katje Škorjanc: APOKALIPTIKA

Katja Škorjanc je študentka 2. letnika likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Posveča se predvsem  figuraliki. Večinoma se odloča za risbe suhih tehnik in akrilu, s tokratno razstavo pa se predstavlja v tehniki računalniške grafike, kjer svojo spretno roko prepušča grafični tablici.

Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v četrtek, 30. julija ob 20.00 v razstavnem prostoru Celjskega mladinskega centra.

Umetniška instalacija Andreje Pogačar: Lovska soba

Vabljeni na odprtje umetniške instalacije Lovska soba, o kateri avtorica Andreja Pogačar pravi: »Ideja o Lovski sobi se mi je porajala ob branju Orwell-a in ob spremljanju podatkov, ki jih objavlja platforma Wikileaks in posledično kaj ta razkritja povzročajo glavnim akterjem, ki so za kapljanje tajnih podatkov odgovorni. Povzetek je, da klasična lovska soba, kot sem jo do zdaj poznala, ne obstaja več, v dobi kapitalizma smo plen mi.. krhki kot papir, minljivi."

Odprtje razstave bo v soboto, 10. oktobra 2015 ob 20.00 v Celjskem mladinskem centru.

Instalacija bo na ogled do 24. oktobra.

Zaključna razstava del risarskih delavnic

Le kaj so ustvarili udeleženci risarskega tečaja, ki je v oktobru potekal v okviru festivala neformalnega učenja MCC Uči? Vabljeni na odprtje razstave, ki bo v ponedeljek, 2. novembra 2015 ob 19. uri .

Dela bodo na ogled v razstavnem prostoru MCC-ja do vključno 11. novembra 2015.  

Risarske delavnice je delno financirala Zavarovalnica Triglav.

Razstava likovnih del udeležencev tečaja slikanja

Vabljeni na razstavo slikarskih del udeležencev dvodnevnega likovnega tečaja, ki je v novembru pod mentorstvom Eve Verdev potekal v sklopu festivala neformalnega učenja MCC uči.

Odprtje razstave bo v četrtek, 3. decembra ob 19. uri v galerijskem hodniku MCC.

Brhka robatost

Velikemu duhu Matevža Časa, oblikoigralca, umetelneža, ljubke žvadi in menda zabavnega sogovornika, se klanjamo z razstavo njegovih najudarnejših vidnih in slušnih sporočil, tokrat v Celju.

Matevž Čas je bil med najbolj pronicljivimi mladimi ustvarjalci na področju vidnega sporočanja. S svojimi oblikovalskimi rešitvami je v rodni Šaleški dolini odločno zaznamoval mladinski klub eMCe plac, festival Kunigunda in Festival nasedlega kita. Njegov širok ustvarjalni opus ga umešča tudi med slovenske umetnike, ki družbeno stvarnost drzno in kritično reflektirajo v umetniških delih ne glede na medij. Suvereno je obvladal ilustracijo, tipografijo, kolaž, video, glasbo in svoj govorni aparat do te mere, da je zapustil neizbrisen pečat v celotnem slovenskem prostoru. Na Radiu Študent z rednimi oddajami, na Fakulteti za dizajn s pedagoškim delom, na Muzeju novejše zgodovine z domiselnim oblikovanjem publikacij, v reviji Mladina z ostrimi proglasi, v društvu Tipo Brda z neobremenjeno duhovitostjo, in nenazadnje v mnogih družabnih omrežjih, kjer so njegove objave pri sledilcih sočasno sprožale salve smeha in obvezen kritičen premislek o pribeleženem. Stremel je k lahkotnosti bivanja, a skozi svoje delo bil vseskozi usmerjen k skupnosti, iz katere je črpal in za katero je predano ustvarjal.

Odprtje razstave bo v ponedeljek, 21. decembra ob 19.00 v razstavnem hodniku Celjskega mladinskega centra

Vsi smo migranti

Ob obeležitvi mednarodnega dneva migrantov vabljeni na otvoritev po Sloveniji potujoče fotografske razstave portretov in zgodb migrantov, ki bo v ponedeljek, 14. decembra 2015, ob 17.00 uri, v našem razstavnem hodniku. Razstava bo na ogled do petka, 18. decembra 2015. 

Poleg razstave bo v četrtek, 17. decembra 2015, s pričetkom ob 17. uri potekala tudi okroglo miza z naslovom Možnost za politično participacijo migrantov na lokalni ravni. 

Dogodka organizira RACIO SOCIAL, Zavod za razvoj socialnih in zaposlitvenih programov in je del projekta Vsi smo migranti. 

Vabilo na razstavo in okroglo mizo

 

Razstava Dane Kodermac

Razstavljene slike so upodobitve človeških čustev. Naslikana narava in figure so simbolistične, nadrealistične in sanjske. Občutki samote, zgubljenosti, hrepenenja, spokojnosti in vzhičenosti so prikazani z vodo, naravo in svetlobo. Fantazijski svetovi na platnu so analogija človeški notranjosti. Vsa dela so naslikana s uporabo akrilnih barv na platno.

Dana Kodermac (rojena junija 1989) je slovenska slikarka in ilustratorka. Rodila se je v Novi Gorici, kjer je tudi zaključila šolanje na Umetniški Gimnaziji – likovna smer. Leta 2008 je bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, letos študij zaključuje. Med študijskimi leti je odkrila simbolistične in nadrealistične umetnike, ki so vplivali na razvoj njenega sloga.

Razstava bo na ogled do konca junija 2016 na hodniku Celjskega mladinskega centra.

Razstava Foto dani mladih

Foto dani mladih je projekt, ki združuje mlade fotografe in modele že šesto leto zapored in jim ponuja edinstveno doživetje. Letos so se odločili da naredijo enodnevno razstavo fotografij, nastalih na lanski fotografski delavnici.

Razstava bo na ogled v atriju Celjskega mladinskega centra. Vljudno vabljeni.

Razstava "Begunec, migrant, človek"

Informacijska točka Europe Direct Savinjska, ki deluje v okviru Celjskega mladinskega centra, vabi na ogled razstave fotografij, ki so jih posneli novinarji in reporterji spletnega medija Sobotainfo.com na slovenskem delu t.i. migrantske poti.

Plakati s fotografijami so opremljeni z ukrepi, ki jih je predlagala Evropska komisija za boljše upravljanje azilnega sistema in učinkovitejše obravnave nedovoljenih migracij.

Otvoritev razstave je ob 20.00 uri. Razstava bo na ogled od 20.8.2016 do 30.8.2016 v razstavnem prostoru Celjskega mladinskega centra.

Vabljeni k ogledu!

 

Delno financira EU.

Želiš razstavljati v Mcc-ju?

V Celjskem mladinskem centru omogočamo mladim ustvarjalcem, da lahko širši javnosti predstavijo svoja dela (slike, fotografije, inštalacije, skulputre, pesmi, knjige, itd..) v našem razstavnem prostoru. Če želiš razstavljati nas kontaktiraj na  programski@mc-celje.si

Slikarska razstava Motivi Celja - Drevesa pljuča mesta

Ponedeljek, 10.10.2016 ob 18.00 uri
Celjski mladinski center

Motivi Celja - Drevesa pljuča mesta, delavnica za osnovnošolce v okviru Tedna otroka in projekta M=UC2  (Mladost je ustvarjalnost v Celju na kvadrat) , ki poteka pod pokroviteljstvom MO Celje in v organizaciji Medobčinskega društva prijateljev mladine Celje in Celjskega mladinskega centra.

Mesec oktober je mesec prostora. V urbanem prostoru je za kakovostno in zdravo življenje prebivalcev izjemnega pomena prav vsako drevo. Drevesa v urbanem okolju zagotavljajo številne dobrobiti. Pomagajo pri prečiščevanju zraka, ga poleti ohlajajo in s tem delujejo kot naravna klimatska naprava. Zagotavljajo kisik, nudijo senco, omejijo odtekanje meteornih vod, odstranjujejo strupene pline. Zmanjšujejo učinek tople grede, onesnaženje s hrupom in stroške za energijo. Nudijo življenjski prostor pticam in žuželkam.

Otroci so se v okviru delavnice najprej podali v center Celja in obiskali drevesa, ki rastejo obkrožena z asfaltom in betonom. Nekatera med njimi so celo zavarovana kot kulturna dediščina. Otroci so drevesa skicirali in potem motive uporabili za angažirane plakate na temo varovanja dreves in zelenih površin za prijetnejše bivanje v mestu.

Delavnico je vodila vizualna umetnica mag. Andreja Džakušič. Udeležilo se  je 21 mladih iz OŠ iz Celja, Prebolda in Dobrne.

Razstava del Vanje Stojanović

Četrtek, 24.11.2016 ob 16.00 uri
MCC Hodnik

Razstava opusa pravljičnih slik, ki so bile prvotno naslikane na keramičnih ploščah in kasneje skenirane za namene razstave. Posamična dela je možno tudi kupiti.

Otvoritev slikarske razstave Kvirine Martine Zupanc

Otvoritev slikarske razstave Kvirine Martine Zupanc
Torek, 6.12.2016 ob 19.00 uri
MCC Hodnik

Slikarska razstava Kvirine Martine Zupanc z naslovom "In medio tutissimus ibis* - pa ne najdem sredine" je sklop dvojic slik, ki sta si nasprotni, pa vendar izhajata ena iz druge. 

Kvirina Martina Zupanc, Šentjurčanka, absolventka magistrskega študija prava v Ljubljani, se je Društvu likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur pridružila pred dvema letoma in se po dolgem premoru, ki je trajal kar od osnovnošolskih dni, ponovno lotila slikanja. Sodeluje na slikarskih kolonijah, ex-temporih, skupinskih razstavah, lansko leto se je s svojim delom uvrstila tudi na regijsko likovno tematsko razstavo JSKD-ja Kvadrat in krog, kocka in krogla. Gre za prvo razstavo, ko se umetnica samostojno predstavi zunaj svojega lokalnega okolja. 

Razstava bo na ogled do 2.1.2017.

*"V sredini boš najvarnejši"

Predstavitev del arhitekturnega natečaja za izdelavo IDZ objektov Stanetova 19 in Prešernova 17 v Celju

11.1.2017-7.2.2017
MCC Hodnik

Družba Nepremičnine Celje d.o.o. je v letu 2015/2016 pripravila vabljeni arhitekturni natečaj za izdelavo IDZ objektov Stanetova 19 in Prešernova 17 v Celju. K sodelovanju je povabila raznolike lokalne arhitekturne biroje, ki so s problematiko objektov v mestnem središču Celja ustrezno seznanjeni. Namen natečaja je pričetek strokovnega dialoga pri obnovi objektov v mestnem središču Celja, prvenstveno namenjenih stanovanjskemu bivanju. Arhitekturni biroji so predstavili zanimive strokovne rešitve kot pomemben prispevek k obravnavi problematike. Razstava gostuje v Celjskem mladinskem centru od 11.1.2017 do  torka 7.2.2017.

Otvoritev risarske razstave Mateja Bradule

Sreda, 15.2.2017 ob 19.00 uri
Celjski mladinski center.

Vabljeni na otvoritev risarske razstave Mateja Bradule. Ljubiteljsko se ukvarja z risanjem že od 7. leta starosti, pri 16. letih pa se je odločil začeti risati anime.

Otvoritev razstave "Barvni mozaik-jaz" Urše Teršek

Četrtek, 2.3.2017 ob 18.00 uri
Celjski mladinski center

Vabljeni na prvo samostojno razstavo Urše Teršek z naslovom "Barvni mozaik-jaz" ki bo v četrtek, 2.3.2017 ob 18.00 uri.

Njena prva samostojna razstava zajema vsa njena desedanja dela. Uporablja tehniko akrila na platno. Slike so odraz njene različnosti in aktivnosti na več področjih. Motivi so črpani iz njenih interesov, dogodkov in vpliva mode in dekorja. Del kolekcije je otroško-mladinski dekor, drug del pa kolaž domišljije, aktov, vzorcev, barv... celi kolekciji pa so skupne barve-pisano. Prikaz avtorice po delčkih. 

Razstava bo na ogled do 2.4.2017.

Otvoritev fotografske razstave Iluzija

Otvoritev fotografske razstave Iluzija
Četrtek, 13.4.2017 ob 19:00 uri
Celjski mladinski center

Vabljeni na otvoritev fotografske razstave, kjer se nam bo predstavila mlada avtorica Maruša Lenart s svojo prvo razstavo abstraktne fotografije. Delo je nastajalo v letu 2016/17 in ga poimenovala ILUZIJA. Več info.

 

 

Otvoritev fotografske razstave Koščki sestavljanke

Četrtek, 11.5.2017 ob 19:00 uri
Celjski mladinski center 

Vabljeni na prvo samostojno fotografsko razstavo Špele Rožman z naslovom Koščki sestavljanke, ki bo v četrtek,11.5.2017 ob 19:00 uri. 

Z razstavo bo Špela predstavila hobi, brez katerega si ne zna predstavljati potovanja, rojstnega dneva ali sprehoda po sosednjem gozdu. Je eden izmed ključnih načinov, s katerim si ustvari spomin in ga potem tako tudi ohranja. Popotniška fotografija je bila tista, zaradi katere se je vse skupaj začelo. To strast ohranja z veliko vnemo še danes. 

Razstava bo na ogled do 5.6.2017.

 

Otvoritev razstave aktov

Četrtek, 8.6.2017 ob 19:00 uri
Celjski mladinski center 

Mlada umetnica Ema Štarkl svoje dneve preživlja kot študentka splošnega jezikoslovja in slovenistike, večere pa posveča svoji strasti – slikanju in risanju različnih aktov. 

Samooklicana l'art-pour-l'artistka svoja dela primerja s tatuji, za katere ni nujno, da nosijo globok pomen, in nanje gleda izključno kot na neposredno podane podobe lepote in estetike. Svoje umetnine imenuje umetnost za na domačo steno.

Vabljeni na otvoritev razstave ter prisluhnite Emini zgodbi ustvarjanja. 

Projekt Mladinske kreativne produkcije – razstava projektov

Četrtek, 28.9.2017 ob 18:00 uri
Celjski mladinski center

Mladinski center Dravinjske doline v Slovenskih Konjicah izvaja projekt Mladinske kreativne produkcije (MKP). Projekt MKP združuje perspektivne mlade ustvarjalce in ustvarjalke iz različnih področij kreativne industrije, predvsem arhitekture, krajinske arhitekture in oblikovanja.

Mladi rešujejo različna prostorska vprašanja v lokalnih skupnostih. V sklopu projekta je predvidena izdelava idejnih projektov v štirih različnih lokalnih skupnostih v Sloveniji, v obliki mladinskih arhitekturnih natečajev (MAN). Do sedaj sta bila izvedena že dva natečaja. Eden v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice (MAN1), kjer se je izdelal idejni projekt za nov mladinski center s hostlom in drugi v Vitanju (MAN 2), kjer se je oblikoval načrt za prenovo trške hiše. V mesecu novembru bodo začeli z izvajanjem MAN 3, kjer se bodo mladi ukvarjali z reševanjem arhitekturnega problema na izbrani lokaciji v celjski lokalni skupnosti (v mesecu oktobru zbirajo prijave za vključitev mladih k MAN 3).

Arhitekturne rešitve v obliki idejnih projektov mladi izdelajo v sodelovanju z naročnikom in jim ga ob zaključku tudi predajo. Projekt MKP sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Celjski mladinski center vas v sklopu projekta MKP vabi na ogled razstave projektov MAN 1 in 2, ki bo 28. 9. 2017 ob 18. uri v razstavnih prostorih Celjskega mladinskega centra.

Vljudno vabljeni!

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.« 

MEDIAFEST2017: Potopis (Prismojeni v ZDA) in Razstava grafik ˝Amerika˝

Četrtek, 9.11.2017 ob 18.00 uri 
Celjski mladinski center 

Celjski Mladinski Center in Zavod Orbita vas vabita na potopisno predavanje "Prismojeni profesorji bluesa od V do Z obale ZDA" in otvoritev razstave grafik Mihe Eriča ''Serija Amerika''!

Pred kratkim so člani zasedbe Wacky Blues Professors kar tri mesece "bluzili" po različnih prestolnicah in mestih ZDA. Skoraj vsakodnevno so koncertirali in nastopali, ter spoznavali glasbenike in glasbo s katero so tudi sami odraščali, katera je v veliki meri vplivala tudi na to kar sami ustvarjajo. Potopisno predavanje bo popestreno z videoposnetki, fotografijami in različnimi prigodami, o katerih bosta spregovorila član zasedbe Miha Erič in menedžerka mag. Natalija Šepul.

Po predavanju bo sledila otvoritev razstave Serija grafik ''Amerika'', ki jo predstavlja Miha Erič in je nastala med njegovim prismojenim glasbenim popotovanjem od vzhodne do zahodne obale ZDA. Potoval je z Natalijo, ki je skrbno organizirala celotno pot in koncerte, ter z njegovimi brati Julijanom, Miho in Zlatkom. Miha je upodabljal zunanjost ameriškega kontinenta, prostranega prostora, ter urbanega in ruralnega. Serija 15-ih grafik "Amerika" izpostavlja trenutke, ki so imeli močan simboličen in vizualen naboj. Barve in ročno izdelani okvirji dodajo grafikam globino in ambient, ter tako prikažejo romantično podobo realne zgodbe. Miha Erič, vsestranski umetnik je diplomiral leta 2013 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je avtor številnih samostojnih in skupinskih razstav.

VSTOP PROST 

Možno je tudi naročilo grafik: umetnost.orbita@gmail.com, 041 968 270

Razstava Iz pekla v raj

Včeraj, na prvi četrtek v februarju, smo v Celjskem mladinskem centru otvorili razstavo fotografij z naslovom Iz pekla v raj. Razstavljena zbirka fotografij velja kot ena izmed prispevkov slovenskega društva Hrtji svet, s katero želijo seznaniti javnost o življenju galgov in podencev v Španiji, ter "greyhoundov" v državah, kjer potekajo hrtje dirke.

Sabo so pripeljali tudi svoje nove štirinožne družinske člane, ki so uspeli najti svoj nov dom in zasluženo ljubeče okolje pri članih društva kot tudi drugih ljubiteljih hrtov. Kako smo se družili, si lahko ogledate na fotografijah. 

Razstava: Pod mojo kožo / izjokala sem iz sebe

Sreda, 4.4.2018 ob 19:00 uri
MCC razstavni prostor

Prva samostojna razstava ilustracij Enje Rojenice:

˝Glavna tematika mojih ilustracij so ljudje v vsakdanjih življenjskih situacijah. Osredotočam se na karakter posameznika in barve v svojem značilnem slogu, ki prepleta realistične in abstraktne podobe – od intenzivnih živih in svetlih barvnih eksplozij do medlih tonov. 
Všeč mi je nepopolnost, zato so posamezniki, ki jih rišem – pa naj gre za resničen ali imaginaren portret – nenavadno čudni. Mislim, da jih to dela ranljive. Obožujem neobičajne obraze, ki že s samo karakteristiko govorijo zgodbo in ti pustijo, da se izgubiš v njihovih nepravilnostih. Izzivati poskušam izgubljeno lepoto nepopolne eksistence. Čutim potrebo po nenavadnosti normalnosti, deformaciji obrazov in teles, ki naredi kompozicijo zanimivo˝
. Več info

 

Vabljeni.
Vstop prost.

Otvoritev razstave: slovenske volitve v Evropski parlament

Torek, 8.5.2018 ob 11:00 uri
Atrij Celjskega mladinskega centra

Razstava je vsebinsko razdeljena v dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen Evropski parlament, volilni sistem, politične skupine znotraj le tega ter pristojnosti Evropskega parlamenta. V drugem sklopu so predstavljeni statistični podatki volitev v Republiki Sloveniji v Evropski parlament leta 2004, 2009 in 2014.

Razstava neposredno nagovarja prioriteto Evropske komisije o informiranju državljanov o prihajajočih Evropskih volitvah leta 2019. 

Dogodek je organiziran v okviru Tedna Evrope 2018, s strani Informacijske točke Evropske unije Europe Direct Savinjska in Celjskega mladinskega centra.

Delno financira EU.

        

E-novice

Naroči se na E-novice!

EUROPE DIRECT SAVINJSKA

Evropska komisija je izbrala devet informacijskih točk v okviru mreže Europe Direct v Sloveniji z...

Natečaj - STYLO: modna revija za mlade oblikovalce

Natečaj za mlade modne oblikovalce 2019!  ...

Zemljevid za popotnike "Celje City of legends"

Nov, drugačen turistični produkt - prvi ilustrirani turistični zemljevid mesta Celja, s pomočjo k...

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

MC Celje