Povabilo k projektu MVP - mladi v praksi

Povabilo k projektu MVP - mladi v praksi

Na javnem razpisu »Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost« je bil projekt »MVP – Mladi v praksi« izbran za sofinanciranje.

Z javnim razpisom se zagotavlja trajno vključevanje mladih na trg dela s pomočjo inovativnih pristopov, s katerimi se bodo krepile splošne in specifične kompetence mladih za njihovo večjo zaposljivost, kot tudi aktivno državljanstvo. Spodbuja se inovativne oblike mladinskega dela pri reševanju problematike brezposelnosti mladih, ki bodo imele tudi širše učinke na področje mladinskega dela in mladinske politike.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Med tremi izbranimi projekti vzhodne kohezijske regije je tudi projekt »MVP – Mladi v praksi«, v vrednosti 178.000 EUR, ki ga bo izvajal prijavitelj Mladinski center Krško skupaj s konzorcijskima partnerjema Celjskim mladinskim centrom in Mladinskim centrom BIT iz Črnomlja.

Namen projekta »MVP - Mladi v praksi« je mlade opolnomočiti, da postanejo najboljše verzije samih sebe. Preko osebnega stika z delodajalci, mreženja ter inovativnih vsebin in pristopov bodo udeleženci usposabljanj spoznavali sebe in svoje kompetence ter se opremili z znanji za učinkovito nastopanje na trgu dela s ciljem zaposliti se. Sodelovanje na okroglih mizah z odločevalci pa jim bo omogočilo aktivno participacijo in sooblikovanje ukrepov za mlade ter sodelovanje pri razvoju širše skupnosti.

V košarki pomeni kratica MVP (angl. most valuable player) košarkarja, ki je najbolj koristil svoji ekipi. Zato ni naključje, da je kratica projekta Mladi v praksi prav MVP, skozi projektne aktivnosti želimo namreč mlade usposobiti, da postanejo najboljša verzija samega sebe.

Cilj projekta »MVP – Mladi v  praksi« je, da v obdobju izvajanja projekta, od 1. 2. 2020 do 15. 9. 2021,  vključimo v usposabljanje z inovativnimi vsebinami 40 mladih, ki so na dan vključitve v projekt stari od 15 do vključno 29 let in niso zaposleni ter prihajajo iz statističnih regij: Savinjska, Posavska in Jugovzhodna Slovenija.

Preko inovativnih pristopov in delavnic želimo mladim okrepiti kompetence in dodati nova znanja, ob koncu projekta pa se bo najmanj 65% udeležencev projekta oz. 26 oseb tudi zaposlilo. Vse udeležence projekta nameravamo vključiti v platformo beleženja kompetenc pridobljenih skozi prostovoljsko delo in v praktični preizkus preko prostovoljnega mladinskega dela. Preko organizacije okroglih miz z odločevalci pa vključiti vse udeležence projekta tudi v aktivno podajanje pobud za spremembe ukrepov za zaposlovanje mladih.

TEHNIČNI PODATKI VEZANI NA IZVEDBO SAMEGA PROJEKTA V CELJSKEM MLADINSKEM CENTRU:

  • Dva sklopa usposabljanj, ki sta sestavljena iz več različnih modulov;
  • Prvi sklop usposabljanj bi trajal med 1. 9. 2020 in 5. 10. 2020 ter imenuje Spoznavam se;
  • Prvi sklop usposabljan »Spoznavam se« je sestavljen iz delavnice NLP – neurolingvističnega programiranja, javnega nastopanja in kreativnega pisanja (90 ure);
  • V letu 2020 je potrebno vključiti v prvi sklop najman 9 udeležencev;
  • Drugi sklop usposabljanj bi trajal med 5. 10. 2020 in 31. 12. 2020 ter se imenuje Predstavim se;
  • Drugi sklop »Predstavim se« pa je sestavljen iz delavnic računalniškega opismenjevanja, uporabe družabnih omrežij v marketinškem komuniciranju, priprava predstavitvenega videja in preizkusa skozi mladinsko delo (110 ur);
  • Mladi vključeni bi imeli tudi možnost udeležbe ne okrogli mizah ter imeli srečanje z gospodarstveniki iz lokalega okolja;
  • Oba sklopa usposabljanja se izvedeta tako v letu 2020 in se ponovia v letu 2021; v Celjskem mladinskem centru bomo v letu 2020 vključili 9 mladih brezposelnih, v letu 2021 pa še 8 mladih brezposelnih.
  • Projekt tudi predvideva, da se bo najmanj 65% vključenih mladih brezposelnih oseb zaposlili, tako v Celjskem mladinskem centru predvidevamo, da se bo po koncu izvajanja usposabljan zaposlilo najmanj 11 oseb.